Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Το χρήμα ως χρέος



Ο Paul Grignon είναι ένας Καναδός Γραφίστας που δημιουργεί ταινίες κινουμένων σχεδίων. Το 2006 έφτιαξε ένα βίντεο το "Money as debt" που έκανε θραύση στο διαδίκτυο όπου το είδαν εκατομμύρια θεατές.

Το θέμα του είναι το τραπεζικό σύστημα και η δημιουργία του χρήματος μέσα από την ιστορία. Με απλά παραδείγματα ο Paul Grignon εξηγεί παραστατικά πως η χρηματιστική και τραπεζική βιομηχανία, μέσω του μηχανισμού της δανειοδότησης, έχει καταφέρει να ελέγχει και να εκμεταλλεύεται την παγκόσμια οικονομία.

Παρόλες τις αμφιλεγόμενες πλευρές του, για τις οποίες δεν έχει λείψει η κριτική, το εν λόγω φίλμ είναι πολύ χρήσιμο για όσους αναρωτιούνται ποια είναι η προέλευση και η λειτουργία του χρήματος στη σύγχρονη οικονομία, ιδίως τώρα στον καιρό της κρίσης. Δείτε την τελευταία έκδοση του φιλμ, διαρκεί 47 λεπτά και είναι στα αγγλικά... με ελληνικούς υπότιτλους από τους ΚΕΠΙΚ


4 σχόλια:

D.Angel είπε...

Μπράβο Γιωργάκη πολύ καλό!!!
Να σαι καλά!

Gekoudi είπε...

dreamer-angel, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

Καληνύχτα, Γιώργος Γκέκας

Μάτα είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρον Γιώργακη. Θα το δείξω και στα παιδιά μου για να τους βοηθήσει να καταλάβουν ορισμένα πράηγματα καλύτερα.
Φιλιά και καλό σου απόγευμα

Gekoudi είπε...

Καλησπέρα Μάτα, χαίρομαι που σου άρεσε. Κι εμένα με βοήθησε να καταλάβω πολλά πράγματα και επιβεβαίωσε και κάποια που ήξερα ήδη. Ελπίζω να αρέσει και στα παιδιά σου :) Είναι ένα σύγχρονο "παραμύθι"... γιατί δυστυχώς είναι αληθινό. Και πάλι καλησπέρα σας.

Φιλιά, Γιώργος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...