Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ένα φάντασμα πλανιέται στην Ευρώπη

«Είναι καιρός πια οι κομμουνιστές να εκθέσουν ανοιχτά μπροστά σ' όλο τον κόσμο τις αντιλήψεις τους, τους σκοπούς τους, τις επιδιώξεις τους και ν' αντιπαραθέσουν στο παραμύθι του κομμουνιστικού φαντάσματος ένα Μανιφέστο του ίδιου του κόμματος.»
Να συγκρίνουν τον επιστημονικό σοσιαλισμό που αναπόφευκτα έρχεται με τον απαρχαιωμένο καπιταλισμό που έχει πια φάει τα ψωμιά του. Να αναδείξουν την ανωτερότητά του, την ανθρωπιά του και να πείσουν τους λαούς της ΕΕ.
Η ελληνική κρίση με το χρέος, αποδεικνύεται ότι είναι τελικά η πιο σκληρή πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα το ευρώ, δεδομένου ότι βρίσκεται σε κυκλοφορία, το κοινό νόμισμα της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, λίγο περισσότερο από 8 χρόνια. Είναι πια φανερή η αποτυχία του συστήματος αυτού. Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το μπαλόνι του χρέους στην Ελλάδα και άλλες χώρες μέλη της ευρω-ζώνης, που έχουν κλονίσει τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Παρέχουν ενδείξεις ότι θα αποτύχουν ατιμωτικά μετά από μια "καλή" αρχική μεταρρύθμιση. Θα οδηγηθούν σε έξωση λόγω της κακής ηγεσίας και αποτυχίας της πολιτικής αυτής. Πίσω στη δραχμούλα λοιπόν και οπωσδήποτε σύντομα και οδυνηρά. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε μια περίοδο ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών στον οικονομικό τομέα, που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τόσο τις ιδιωτικές όσο και δημόσιες τράπεζες σε όλη την υδρόγειο. Η παρούσα κρίση έχει γεννήσει επίσης κατακλυσμό από φήμες που πριν μερικούς μήνες θα είχαν θεωρηθεί γελοίες, όμως η Ελλάδα απελαύνεται από τη ζώνη του ευρώ, με την κρίση στην ίδια την έννοια του ευρώ. Και ίσως τον θάνατό του.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το πλαίσιο, όπου τα κουτσομπολιά είναι ανεξέλεγκτα, εδώ στο gekoudi.blogspot.com ζητήσαμε από ορισμένους εμπειρογνώμονες να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με το τι σημαίνει αυτή η κατάσταση για το μέλλον ενός από τα σημαντικότερα νομίσματα. Το ευρώ.

Μήτσος Μετανιωμένος: Ελλάδα Χρέος Κρίση - μόνο η αρχή;
Ανησυχώ για την αντοχή και τη σταθερότητα του ευρώ και την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και του πυρήνα της. Με την Ελλάδα, αφού έχει τα δικαιώματα ψήφου, αναστέλλουν και την απειλή της ΕΕ, που επικαλείται το άρθρο 126,9 της Συνθήκης της Λισαβόνας - για την απώλεια της κυριαρχίας μας. Θα έχει τώρα την οδυνηρή επίδραση των απεργιών και ταραχές στους δρόμους της Αθήνας.

Κατίνα Πονηροπούλου: Ένα Φορολογικό κλειδί – Η σκληρή γραμμή προς την ΕΕ.
ΧΩΡΙΣ αμφιβολία, η μεγάλη ιστορία του νομίσματος μέχρι στιγμής, το 2010, ασχολείται με τη φερεγγυότητα της Ελλάδας και άλλων χωρών. Για να κατανοήσουμε τη φύση του προβλήματος και την πιθανή λύση του, να δούμε τρεις βασικούς παράγοντες: την αξιοπιστία, την δικαιοσύνη, και τον ηθικό κίνδυνο.

Γιώργος Τουταπαίρνουν: Ελλάδα και το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης
Οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές είναι αποφασισμένοι να ασχοληθούν με το δικό τους μέλλον. Όχι των λαών τους. Αλλά ο βαθμός του πόνου και της άρνησης στην Ελλάδα, ότι η Γερμανία και η Γαλλία είναι απαιτητικές και είναι σε τέτοιο επίπεδο που δεν θα τολμούσαν οι ίδιες κυβερνήσεις τους να επιβάλουν στους δικούς τους πολίτες.

Βάνα Νοικοκυρά: Ευρώπη και κρίσεων συνέχεια στην Ελλάδα.
Δεδομένου ότι δεν είναι νέο, πρέπει κανείς να αναρωτηθεί γιατί η πιθανή πτώχευση μιας χώρας βαραίνει σε τόσο μεγάλο βαθμό την μισή ήπειρο. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι γιατί οι αρχές της ζώνης του ευρώ, ενώ είναι σε θέση να έρθουν με υλική βοήθεια και όχι μόνο ηθική υποστήριξη, δεν το κάνουν; Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο, η κρίση να εξαπλωθεί και σε χώρες γείτονες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Αντρέας Αριστεριάδης: Το μοντέλο της ΕΕ είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.
Είναι καιρός στην ΕΕ να αποφασίσουν αν είναι πραγματικά μια ένωση ή όχι. Χρειάστηκαν 85 χρόνια σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ για να διαπιστώσουν πως η ένωση χρειάζεται ενιαια πολιτική και η γραφειοκρατία την οδήγησε στην διάλυσή της. Στην Αμερική χρειάστηκαν πάνω από 200 χρόνια και ένας εμφύλιος πόλεμος για να οριστεί τι είναι μια ένωση και τι σημαίνει πραγματικά ... θα ήταν αλαζονικό για την Ευρώπη να νομίζει ότι όλοι το κατάλαβαν, μετά από μόνο 10 χρόνια. Το πραγματικό πρόβλημα για την ΕΕ δεν είναι μόνο η Ελλάδα (εφόσον η Ρωσία δεν χτυπά την πόρτα της ΕΕ) ... θα είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία. Είναι κυρίως οι λαοί της. Γιατί ΕΕ είναι ένωση των κεφαλαιοκρατών και όχι των λαών της. Εδώ το θέμα συνεχίζει να ξεδιπλώνεται και αξίζει την προσοχή των λαών από όλες τις οπτικές γωνίες.

Κώστας Τραχτεροτός: Σκληρή αγάπη
Η σκληρή μεταχείριση της Ελλάδας ενδέχεται να κρατήσει άλλες χώρες από την αναζήτηση να μπούνε στην ουρά για βοήθεια - αλλά ποια είναι η απάντηση; Αυτή η κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια και εσωτερική έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συνεχίσει ως «παράλληλη ανησυχία»;


Νίκος Εγκλωβισμένος. Αφορισμός
Γίνεται λόγος για την Ελλάδα να εξαιρεθεί από το ευρώ και να επιστρέψει στην Δραχμή. Εάν αυτό συμβεί, θα προκαλέσει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις και θα δούμε την επιστροφή της Ισπανίας στην Πετσέτα και της Ιταλίας στην Λιρέτα;
Ήταν μόλις πριν από λίγους μήνες που το ευρώ θεωρούνταν ως το νέο «αποθεματικό νόμισμα», ή τουλάχιστον μια ασφαλής εναλλακτική λύση για το Δολάριο ΗΠΑ (...) Τώρα το ευρώ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η ίδια την επιβίωση του απειλείται.


Αριστείδης Κοψοχέρης: Ο παράγοντας Αξιοπιστία
Όπως σου γράφω στις 17 Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται μέτρα διάσωσης. Αφού έσκασαν τα νέα αυτά για το ευρώ, οφείλω να πω ότι είμαι δύσπιστος διότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας. Δεν είναι μόνο οι λεπτομέρειες σε μικρή προσφορά (όπως πάντα φαίνεται να είναι όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου εμπλέκεται), αλλά οι φήμες που κυκλοφορούν λένε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε δόλο, αν και οι ανταλλαγές συναλλάγματος για να κάνουν τον ισολογισμό τους φαίνονται καλύτερα από ό, τι πραγματικά ήταν.


Ειρήνα Μαρτυριάρα: Σιγά μην μας λυπηθούν!
Σύμφωνα με μια έκθεση στο γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, η Goldman Sachs βοήθησε την Ελλάδα με την εμφάνιση περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μέσω πράξεων ανταλλαγής νομισμάτων που δεν είχαν καταγραφεί στον προϋπολογισμό. Η έκθεση ισχυρίστηκε ότι μια "φανταστική" συναλλαγματική ισοτιμία χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση του εισοδήματος της χώρας. Ακόμη χειρότερα, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε αυτή τη χρήση των πράξεων ανταλλαγής νομισμάτων για να καλύψει το έλλειμμά της όταν αντιμετώπισε το θέμα από την Eurostat, τον Σεπτέμβριο του 2008.


Παύλος Δίκαιος: Ο παράγοντας Δικαιοσύνη
Πρόσφατα έχει σημειωθεί ότι πολλοί Γερμανοί πολίτες δεν θέλουν να προσφέρουν βοήθεια, διότι η γερμανική ηλικία συνταξιοδότησης είναι 67 έτη, ενώ στην Ελλάδα η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι μόνο 61. "Γιατί θα πρέπει οι Γερμανοί εργαζόμενοι να πληρώσουν, έτσι ώστε οι Έλληνες να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν;" ρωτούν, και έχουν ένα σημείο αλήθειας. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση στην εφημερίδα Bild am Sonntag ανέφερε ότι το 53% των Γερμανών θα προτιμούσε να εκδιώξει την Ελλάδα από την ζώνη του ευρώ και όχι να της προσφέρει διάσωση. Η Ελλάδα θα αυξήσει αναμφίβολα την ηλικία της συνταξιοδότησης, καθώς και τους φόρους, αλλά και θα διορθώσει τις ιδιαιτερότητες του σχεδίου.


Σοφία Συνταξίου: Κρίση συνταξιοδοτική στα ταμεία.
Η Γερμανία μετέθεσε την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 με 67, το Σεπτέμβριο του 2007, για την αντιμετώπιση μιας κρίσης στα συνταξιοδοτικά ταμεία - μια σκληρή, επίπονη επιλογή προς "όφελος της μελλοντικής οικονομικής σταθερότητας". Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έχει τρέξει ένα έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού επιεικώς στο 13% του ΑΕΠ της, αποφεύγοντας έτσι τις δύσκολες επιλογές της Γερμανίας που οι άλλοι έχουν αντιμετωπίσει παίρνοντας κεφάλια.
Αυτό είναι ένα βασικό σημείο, διότι δείχνει το είδος του προβλήματος που θα συνεχίσει να προκύπτει στο μέλλον. Αν η ΕΕ δεν είναι ενωμένη πραγματικά - με μεμονωμένες χώρες να απολαμβάνουν παρόμοια οφέλη και παίζοντας με παρόμοιους κανόνες - τότε είναι σαφές ότι παρόμοιες διαφωνίες μεταξύ των χωρών θα εμφανιστούν κατά τα προσεχή έτη.


Θάνος Μετανιωμένος: Για τον ηθικό κίνδυνο του καπιταλιστή
Ακόμη και αν μια συμφωνία διάσωσης μπορεί να επιτευχθεί, δεν είναι απαραίτητα καλή είδηση για το ευρώ.
Η μανία του τραπεζίτη να του αδειάσει νερό από τη βάρκα το κράτος είναι το παράδειγμα της ανηθικότητας του καπιταλιστικού συστήματος. Πέρυσι στις ΗΠΑ, η μία εταιρεία μετά την άλλη έρχονταν στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με το καπέλο στο χέρι. Θα δούμε μια παρόμοια κατάσταση στην Ευρώπη, εάν η Ελλάδα διασωθεί; Η απάντηση είναι σχεδόν βέβαιο, ναι - αν δεν αλλάξουν οι όροι της εν λόγω διάσωσης και είναι τόσο επαχθείς. Το κόμμα του ΠΑΣΟΚ που λαμβάνει τώρα τις αποφάσεις θα παραμείνει στην κυβέρνηση και θα αντέξει την λαϊκή κατακραυγή; Μόνο τότε θα συμφωνήσουν στην ΕΕ να συμμετάσχουν, ως έσχατη λύση.


Ελένη Λέμβου: Βουλιάζουμε δεν αλλάζουμε!
Εάν πρωτον, αδειάσουν άλλοι νερό από τη βάρκα στην Ελλάδα, να πω σε πέντε χρόνια, ποιος μας εγγυάται ότι η όλη διαδικασία δεν θα αρχίσει ξανά από την αρχή; Ποιο είναι το κίνητρο για την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να διατηρήσει τις χρηματαγορές υγιείς, αν μια άλλη διάσωση είναι δεξιά στη γωνία; Η ΕΕ πρέπει θα επιβάλει σκληρές συνθήκες κατά της Ελλάδας ως αντάλλαγμα για κάθε άδειασμα νερού από την λέμβον, και η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί, καθιστώντας τις οδυνηρές επιλογές που απαιτούνται για τα οικονομικά της δικαιώματα και το λαό της στην κόλαση.


Ζήσης Προφήτης. Το μέλλον του ευρώ
Τι συμβαίνει στη συνέχεια τί θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης; Προτίθεται η ΕΕ να διασώσει την Ελλάδα με εύκολους όρους, δημιουργώντας μια ρωγμή μεταξύ των εθνών και με βιασύνη να δώσει χρήματα αδειάζοντας το νερό από την λέμβον που βυθίζεται για να μην παρασύρει και το ευρωπαϊκό καράβι; Ή θα αναλάβει η ΕΕ για μία πιο σκληρή στάση και ζητώντας τη φορολογική ευθύνη των μελών της;


Μαρία Πενταγιώτισσα: Πιο ενωμένη Ευρώπη.
Πιστεύω ουσιαστικά ότι, μακροπρόθεσμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ισχυρότερη στην πραγματικότητα, δεν είναι πιο αδύναμη, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα. Ίσως αυτή η ισχυρότερη Ένωση θα περιλαμβάνει Ελλάδα, ή ίσως οχι, ως ένα μήνυμα πρέπει να σταλεί η δημοσιονομική ανευθυνότητα δεν θα γίνει ανεκτή. Αυτό θα έδινε στα άλλα κράτη μέλη ένα ισχυρό κίνητρο να διατηρήσουν τις χρηματαγορές στα σπίτια τους σε τάξη. Εάν τα μεμονωμένα μέλη λαμβάνουν σοβαρά αυτή την ευθύνη, θα οδηγηθούν σίγουρα σε μια πιο ισχυρή, πιο ενωμένη Ευρώπη.


Αλία Αλλοδαπόπουλος. Η Lehman Brothers Holdings Inc δείχνει το δρόμο.
Τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει σαφής ο κίνδυνος ακούσιων οικονομικών συνεπειών. Αν εφαρμοστεί ταχτική όπως στη Lehman Brothers Holdings Inc, τότε σίγουρα θα διορθωθούν τα οικονομικά της εθνικής οικονομίας. Εάν η Ελλάδα δεν κλείσει αυτό το κυρίαρχο χρέος στις αγορές, ποιες θα είναι οι συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της γιαγιάς ηπείρου;


Νατάσα Κοιταειγέρους: Είπαν για καλύτερα...
Οι ακούσιες συνέπειες μπορεί να είναι και πολιτικές, καθώς και... Εάν η Γερμανία και η Γαλλία επιμένουν στην πρόκληση εκτεταμένου οικονομικού πόνου σε διάφορα μέλη της ΟΝΕ, μπορεί να κάνουν ζημιά με την πολιτική δημοτικότητα του συνόλου του σχεδίου του ευρώ. Καλύτερα τότε με την ΕΣΣΔ.


Βάσια Απορωσιάδου: Νιετ!
Όποια λύση επίκειται από την ΕΕ, η πιθανότητα ότι η Ελλάδα να διατηρήσει την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία της και το έλλειμμά της να είναι πίσω από το 3%, είναι μικρή. Ή να είμαι πιο γενναιόδωρη, απομένει να αποδειχθεί ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να μην κάνει ό, τι έχει υποσχεθεί να κάνει.


Τζίμης Αγγλογάλλος: Νο
Εάν η Ελλάδα και οι λοιπές χώρες υψηλού spenders δεν επιστρέψουν στην περιοχή του προϋπολογισμού της Συνθήκης του Μάαστριχτ, θα μπορούσαν να αναθέσουν το ευρώ σε ένα κλαμπ όπου οι αποταμιευτές της Βόρειας Ευρώπης θα επιδοτούν τους spenders του Νότου.


Αλέξης Τσίμπλας: Καμπάνια για τους ελαστικά απασχολούμενους και τους άνεργους
Είναι περίεργο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα θεσμικό όργανο, τα ιστορικά θεμέλια της οποίας βρίσκονται στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οραματίστηκε ως πολιτικό αντίδοτο μια ένωση, μπορεί να είναι το όργανο που καταλήγει στην επιβολή της πολιτικής κυριαρχίας των βορείων στην γιαγιά ήπειρο.


Αλέκα Καλαναπαθετίδου: Καλά να πάθετε.!
Το σπειροειδές έλλειμμα στην Ελλάδα - που εκτιμάται σε 12,7% του ΑΕΠ του προηγούμενου έτους, είναι πολύ πέρα από το 3% που επιτρέπεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης(ΟΝΕ). Βρέθηκε μακρυά από το ενιαίο νόμισμα, που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση στη σύντομη ιστορία του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αυτή είναι η χειρότερη εσωτερική οικονομική ένταση που η ΟΝΕ ζει από τη γέννησή της πριν από 11 χρόνια. Τώρα φαίνεται να πάει μακριά η βαλίτσα. Ξεκινώντας τον περασμένο Δεκέμβριο, η έλλειψη μιας ταχύτερης απόκρισης χάθηκε το ηγεμονικό νόμισμα που τώρα εκτίθεται σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, θα μπορούσαμε να σωθούμε από την ΕΕ, εκτός της χώρας; Φαίνεται απίθανο, εάν η Ελλάδα συνεχίζει να καθυστερεί τις απαραίτητες προσαρμογές για να σταματήσει η κρίση. Η υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από 12,7% του ΑΕΠ το 2009 σε 2,8% το 2012 αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Δεύτερο: Πιο πιθανό, οι Έλληνες πολιτικοί να επιλέξουν την εγκατάλειψη του ευρώ και αντικαθιστώντας το με τη δραχμή που θα τους επιτρέψει να υποτιμήσουν το νόμισμα. Δεύτερο, έτσι με την τόνωση των εξαγωγών και την οικονομική ανάπτυξη, θα κατακτηθεί μέρα με τη μέρα η ανεξαρτησία της χώρας και η δημοκρατία, καταφεύγοντας ίσως σε συμμαχίες στην παγκόσμια μεταβαλλόμενη οικονομία με χώρες όπως Ινδία Κίνα Ρωσία δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στην ΕΕ και ΗΠΑ. Ίσως ανοίγοντας νέους δρόμους.


Μπακαλάκος
Τα ομόλογα απούλητα
τα σπρεντ στα πεταμένα
κι οι τράπεζες ερημικές
σαν μήλα μαραμένα. κλπ κλπ

Γιώργος Επίλογος: Η λύση ο υπαρκτός σοσιαλισμός!
Και στα μέσα της περιόδου, το ευρώ θα συνεχίσει να υφίστανται τις συνέπειες: οι επενδυτές δεν θα είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο της αύξησης του κινδύνου σε ένα νόμισμα που δεν είναι πλήρως σε θέση να επιβιώσει από μόνο του. Αυτή η κρίση έχει θέσει θέμα αξιοπιστίας της νομισματικής ένωσης, και κίνδυνο. Δείχνει ότι η νομισματική ένωση είναι πολύ μακρυά από την ολοκλήρωσή της. Πολύ περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει στις ασθενέστερες χώρες μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των οικονομιών τους και την αποδοχή κεντρικού ελέγχου επί των προϋπολογισμών τους από ισχυρότερα μέλη της ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Και σίγουρα ρευστό γιατί αντίθετα θα ακολουθήσουν κοινωνικές αναταράξεις σε όλη την ΕΕ και όχι μόνο στην Ελλάδα.
Το ηγεμονικό νόμισμα έχει χάσει έδαφος από το παρελθόντα Δεκέμβριο, καθιστώντας στην πλήρη καταμέτρηση χασούρα 15 σεντς έναντι του δολαρίου, κατά 5 σεντς Αγγλίας, και ακόμη 5 λεπτά από ελβετικό φράγκο, δεν είναι ήσσονος σημασίας στοιχεία, υπόψη της οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των εν λόγω οικονομιών. Τουλάχιστον προς το παρόν, οι επενδυτές εξακολουθούν να επωφελούνται από την αδυναμία του ευρώ, καθώς η αβεβαιότητα είναι βάρος για τις αγορές και όχι το σημερινό χρέος της ζώνης του ευρώ.
Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αναζητήσουν ένα άλλο οικονομικό σύστημα καθώς φαίνεται πια ξεκάθαρα η αδυναμία επιβίωσης του σημερινού αδιέξοδου συστήματος, που βρίσκεται μακρυά από τις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων. Αυτό είναι το καινούργιο που ανατέλλει και είναι πια μονόδρομος. Και δεν είναι φάντασμα, είναι ο υπαρκτός σοσιαλισμός.

5 σχόλια:

grsail είπε...

Παρατήρησε λίγο και θα δεις ότι όλοι που καταφέρονται στην ΕΕ ανήκουν στην στρατιωτικο-οικονομική συνομοταξία των ‘γερακιών’ ή είναι σαφώς ακροδεξιοί.

Tο συγκρότημα Bertelsmann (Stern-Spiegel) με την κατάπτυστη “Ανοιχτή επιστολή προς τους Έλληνες” ανήκει κατά πλειοψηφία στην EKD – Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας. (αυτοί θεωρούν τον Χίτλερ κομμουνιστή …)

Το συγκρότημα Springer (Welt,Bild) με την δημοσκόπηση του 63% “να φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ” ανήκει κατά πλειοψηφία στo Zentralrat der Juden in Deutschland – Εβραϊκή Κοινότητα της Γερμανίας. (εδώ δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι …)

Tο FOCUS με το φωτομοντάζ, ανήκει στον καρατζφύρερ της Βαβαρίας, CSU – Καθολική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. (η πρόοδος είναι ο εχθρός τους …)

… και μη χειρότερα!

Διότι όλα έχουν την σημασία τους … Σκέψου !

Gekoudi είπε...

@grsail, καλώς πέρασες απ'τα λημέρια μου. Εδώ, στην ανάρτηση μου εννοώ, έχω πάρει συνέντευξη από επιφανείς επιστήμονες στα οικονομικά. Εν πάσει περιπτώσει, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που έχουν πάρει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, και κάποιοι άλλοι, ψηφίσαν την ΟΝΕ, το Μάαστριχτ, τη Λισαβόνα. Αυτές είναι συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα μας στην ΕΕ. Έχουμε και λέμε: 13% δημοσιονομικό έλλειμμα του ΑΕΠ , ενώ έπρεπε να είναι μέχρι 3%. Άρα, παραβιάζουμε την ΟΝΕ και το άρθρο 126,9 της συνθήκης της Λισαβόνας, που σημαίνει ότι παραβιάσαμε αυτά που συμφωνήσαμε. Άρα, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Δεν μας φταίει το Spiegel.

Χαιρετισμούς, Γιώργος.

aimsare είπε...

Σωστά τα λέει το gekoudi, εύστοχο το άρθρο, μακάρι να μπορούσαν να σκεφτούν κι άλλοι έτσι θα άλλαζαν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Gekoudi είπε...

Ciao Sorella, 20 piani, ho scritto oggi Ti è piaciuto a me postato? Prima che l'Italia si apprestava a battere, ma la notizia e metterlo come si è visto in modo da essere tempestivi così ho dimostrato di essere dentro.

Fratello George

aimsare είπε...

Ciao fratellino mio, lascia l'italiano non e' per te :P meglio cerca a migliorare il russo hahaha

Baci Erasmia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...