Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Το καινούργιο κατόρθωμα του ΠΑΣΟΚ

Το καινούργιο κατόρθωμα του ΠΑΣΟΚ ονομάστηκε «σχέδιο Καλλικράτης». Στοχεύει στις κοινωνικές παροχές που έμειναν να προσφέρουν οι δήμοι και περισσότερο θυμίζει γκρέμισμα κοινωνικών δομών, παρά «νέα αρχιτεκτονική», ο Καλλικράτης δημιούργησε έναν Παρθενώνα δεν γκρέμισε όπως φαίνεται να πράττει με αυτό το σχέδιο.
 Η κυβέρνηση αναφέρεται κυνικά και ξεκάθαρα στο κείμενο: «Η Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εξασφαλίζει μια δραστικά ξεκάθαρη, στέρεα και λειτουργική δομή που επιτρέπει… ουσιαστικό περιορισμό των λειτουργικών δαπανών και οικονομίες κλίμακας σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους…».
Ακριβώς αυτό προορίζεται να κάνει το «πρόγραμμα Καλλικράτης»: να περικόψει δαπάνες και προσωπικό που βοηθάει στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων, στο επίπεδο των δήμων. Γίνεται το «μακρύ χέρι» του ΔΝΤ.
Δεν είναι μια απλή αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που περιορίζει δραστικά τον αριθμό των δήμων και κοινοτήτων (από 1.034 - 370), τις υπάρχουσες 13 κρατικές περιφέρειες σε 7 γενικές κρατικές διοικήσεις, που θεσμοθετεί την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με την εκλογή 13 περιφερειαρχών και καταργεί τις σημερινές Νομαρχίες, ενώ επαναφέρει το ποσοστό 50%+1 (στη θέση του 42%) για την εκλογή των «αρχόντων» της ΤΑ. Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα, καθώς οδηγούν στο σχηματισμό τοπικών «κυβερνήσεων», με διορισμό των αντιπεριφερειαρχών από τον περιφερειάρχη, ο οποίος θα παίζει ρόλο τοπικού «πρωθυπουργού».

 Η εκλογή στα όργανα της ΤΑ θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας θα κυριαρχούν πιο εύκολα σε τοπικό επίπεδο, αφού η απλή αναλογική παραμένει άπιαστο όνειρο.
Το σχέδιο οδηγεί στην κατάργηση «πλέον των 4.000 ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και Δημοτικών Επιχειρήσεων» από τα 6.000 που λειτουργούν σήμερα, αφήνοντας μόνο 2.000. Αυτά τα ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις αφορούν δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αθλητικές δραστηριότητες, «Βοήθεια στο Σπίτι» και όποιες κοινωνικές υπηρεσίες κατάφερναν οι δήμοι να προσφέρουν στους δημότες τους.
Η σπατάλη, η κακοδιαχείριση, οι πελατειακές σχέσεις, που πράγματι συμβαίνουν στους δήμους, χρησιμοποιούνται ως άλλοθι από την κυβέρνηση για να εξαφανιστούν οποιεσδήποτε κοινωνικές παροχές επιβιώνουν. Εξάλλου, αυτή η πληθώρα Νομικών Προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων δημιουργήθηκε ακριβώς επειδή, με προηγούμενα νομοθετήματα των κυβερνήσεων, καταργήθηκαν οι απευθείας υπηρεσίες των δήμων προς στους δημότες τους.
Οι μεγαλύτερες περιφέρειες θα διαχειρίζονται μεγαλύτερα έργα, για μεγαλύτερους «παίκτες». Ο έλεγχος από τους δημότες στα μεγαλύτερα έργα θα είναι έως αδύνατος και οι «ρεμούλες» ακόμα μεγαλύτερες. Οι ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) μέσω «Καλλικράτη» καταφτάνουν και στους δήμους μας.
Το προσωπικό των καταργούμενων ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και δημοτικών επιχειρήσεων δεν ξέρουμε τι θα απογίνει. Η ελαστικότητα και η «ευελιξία» καραδοκούν για όσους απομείνουν.
Επιπλέον μέσω του «Καλλικράτη» θεσμοθετείται η απευθείας χρηματοδότηση των περιφερειών από την ΕΕ. Μαζί μ’ αυτό πηγαίνει και η «ανταποδοτικότητα» που συνοδεύει όλες τις υπηρεσίες που θα παρέχει η νέα μορφή τοπικής αυτοδιοίκησης.
Δηλαδή ο «Καλλικράτης» μας υπόσχεται μεγαλύτερα δημοτικά τέλη, αύξηση του ΦΠΑ στους δήμους και τις περιφέρειες, ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες. Όπου δεν είχε καταφέρει να φτάσει η αγορά, τώρα επιχειρείται να διεισδύσει.
Το σχέδιο «Καλλικράτης» δωρίζει στους ιδιώτες τις κοινωνικές υπηρεσίες. Συνδέει τη λειτουργία τους  με το κέρδος, διαλύει εργασιακές σχέσεις, στερεί σε ενεργά κομμάτια δημοτών την πρόσβαση στην αιρετή τοπική αυτοδιοίκηση, βάζει τους κανόνες της αγοράς στην ΤΑ.
Φέρνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας στο σπίτι μας, μας φορτώνει με υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας, μηδενίζει τις δαπάνες που στοιχειωδώς μας ελάφρυναν σε τοπικό επίπεδο και ανοίγει χρυσούς δρόμους στους μεγαλοεργολάβους, τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες.
Τέτοιο σχέδιο δεν διορθώνεται, ούτε τροποποιείται. Απλά απορρίπτεται στο σύνολό του.
Μαζί με τα σχέδια για περικοπές μισθών και συντάξεων, για αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων, για διάλυση του ασφαλιστικού, το πρόγραμμα «Καλλικράτης» δεν πρέπει να λέγεται έτσι αλλά Έλγιν.
===================
Η Κωμόπολη του ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
Η Κωμόπολη του ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ, η λεγόμενη και «θρησκευτική κωμόπολη», είναι ο πιο σημαντικός παραδοσιακός χώρος της Πιερίας και βρίσκεται σε τέσσερις  λόφους, στο κέντρο του σύγχρονης Β. Πιερίας. Η Ακρόπολη των Πιερίων διαθέτει τέσσερις βυζαντινούς  ναούς  και δεκαεννέα εξωκλήσια, τον Άγιο Γεώργιο με το χρυσοποίκιλτο τέμπλο, το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου το Α’ Δημοτικό σχολείο και το Ναό του Αγίου Δημητρίου . Διαθέτει επίσης μια μνημειακή πύλη που ονομάζεται Πλωρία. Όλα τα μνημεία στην κωμόπολη των Πιερίων χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του 16ου Αιώνα.
Ο Άγιος Δημήτριος είναι αφιερωμένος στη λατρεία της Αγίου Δημητρίου που είναι ο προστάτης της κωμόπολης  του Κολινδρού. Χτίστηκε από τους λαϊκούς αρχιτέκτονες. Αρχιτέκτονες, κατασκευαστές, χαλκουργούς, κτίστες πέτρας, ζωγράφους, σιδεράδες, ξυλουργούς, τεχνίτες καλουπιών, ιδρυτές, λιθοξόους, εργάτες χρυσοχοΐας, κεντητές, τορνευτές, τεχνίτες, καλλιτέχνες και πολλούς άλλους που εργάστηκαν για χρόνια να οικοδομήσουν αυτά τα θαυμάσια και μοναδικά μνημεία αφιερωμένα στον Άγιο. Όπως ο Ν. Λούσης είπε, «έχουν ανεγερθεί από το λαό για το λαό».
Σχεδόν όλα τα μνημεία στην Κωμόπολη αυτή της Πιερίας είχαν επιβιώσει για περίπου 4 αιώνες, για το 400 ολόκληρα χρόνια. Έχει επιζήσει από πυρκαγιές, σεισμούς, εισβολές, πολέμους και κατακτητές. Δυστυχώς, όμως, δεν κατόρθωσε να ξεφύγει από την κλεψιά και τον βανδαλισμό του λόρδου Αίγιν ή Ελγιν (Αίγιν, τότε ο Παριανός Ραγκούσης υπουργός στην Αθήνα, οραματίστηκε την αφαίρεση ολόκληρης της ιστορίας μας μεταφέροντας την, στη χώρα του ΔΝΤ, στη χώρα της ψήφου και του παρασκηνίου).
Ως Παριανός ο Ραγκούσης, απέκτησε ένα επίσημο έγγραφο από τον πατρινό Σουλτάνο, επιτρέποντάς του να αναλάβει κάποια έργα τέχνης από την Κωμόπολή μας. Είναι πέρα από κάθε φαντασία ότι είχε ένα έγγραφο που του έδωσε την άδεια να κάνει ό, τι έκανε στη συνέχεια.
Τι ακριβώς έκανε; Λεηλάτησε το μεγαλύτερο μέρος των μνημείων μας, την ιστορία και την αξιοπρέπειά μας, ξερίζωσε, απομακρύνοντας εκατοντάδες αντικείμενα, με τη μεταφορά τους στο Αιγίνιό του.
Στο 2010 μετά την παραλαβή του εγγράφου από το σουλτάνο, προσέλαβε 165 άνδρες που εργάζονταν γι 'αυτόν σε καθημερινή βάση. Τι ακριβώς θα κάνουν αυτοί οι άντρες ;
Θα αφαιρέσουν τις ψυχές από τους χώρους όπου βρισκόταν επί αιώνες και θα τις τοποθετήσουν σε νομοσχέδια. Αυτές που είναι πάρα πολύ μεγάλες θα κοπούν; Κόβουν τα κεφάλια, τα πόδια ή τα χέρια ή οτιδήποτε άλλο είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει στο νομοσχέδιο.
Ο Αίγιν κατάσχεσε συνολικά 5000 συνολικά ψυχές, τμήματα των μνημείων, τα τμήματα των κιόνων, μαρμάρινα ανάγλυφα, αγγεία και πολλά άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Τα νομοσχέδια φορτώθηκαν στο τρένο του, το οποίο απέστειλε στο Αιγίνιο  το 2010. Λίγο μετά το τρένο θα βουλιάξει στις αρμύρες, το ναυάγιο και όλα τα νομοσχέδια θα πάνε στο βυθό της θάλασσας.
Αίγιν πωλεί τα «εμπορεύματά» του έναντι ψήφων. Αντιδράστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...