Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΟΧΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

24 Σεπτεμβρίου 
θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή που έχει καταθέσει ο δήμος Σοχού Θεσσαλονίκης μαζί με 18 κατοίκους της περιοχής κατά του Καλλικράτη. 

Με αυτήν ζητείται να ακυρωθεί ο νόμος 3852/2010 του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση κατά το μέρος που προβλέπει την αναγκαστική συνένωση του δήμου Σοχού με τον δήμο Λαγκαδά.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο δήμος Σοχού Θεσσαλονίκης μαζί με 18 κατοίκους του ζητώντας την ακύρωση του σχεδίου «Καλλικράτης» ως αντισυνταγματικού, αντίθετου στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», ο δήμος Σοχού καταργείται και ενσωματώνεται στο δήμο Λαγκαδά, μαζί με τους δήμους Λαχανά, Ασσήρου, Καλλινδοίων, Κορώνειας και Βερτίσκου.
Ο δήμος Σοχού υποστηρίζει πως ο «Καλλικράτης» είναι αντίθετος στα άρθρα 26, 95 και 102 του Συντάγματος, ενώ οι καταργήσεις και ενσωματώσεις των δήμων σε όλη την Ελλάδα έγιναν με τον ίδιο το νόμο, χωρίς να προβλέπεται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων ή άλλων αποφάσεων διοικητικών οργάνων.

Μάλιστα, ο νόμος 102 του Συντάγματος προστατεύει και καθορίζει την διαχείριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, η εφαρμογή του «Καλλικράτη» καταπατά τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λισσαβόνας οι οποίες προστατεύουν τις ορεινές περιοχές από την ερήμωση και την φτώχεια και εξασφαλίζουν την ανάπτυξή τους.
Μήπως κάποιοι αντί να καταθέτουν υποψηφιότητες θα έπρεπε να ασχοληθούν και με τα θέματα του τόπου τους. Μήπως θα ήταν χρήσιμο να βάλουν μερικοί το κομματικό συμφέρον κάτω από το καλό του Κολινδρού;
Μήπως ο Δήμαρχος και το συμβούλιο, πρέπει να εφαρμόσουν αυτά που ψήφισαν για τον Καλλικράτη; Γιατί κάνουν το λαγό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...