Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Δημοτικά τραγούδια της κρίσης



Τα «Δημοτικά τραγούδια της κρίσης», ερμηνεύει ο γνωστός τραγουδιστής  Δημήτρης Κοντογιάννης σε ενορχήστρωση Νίκου Στρατηγού, είναι  παρωδίες γνωστών δημοτικών και νησιώτικων τραγουδιών σε στίχους  Γιώργου Λέφα, Γιώργου Γαλίτη και Λάκη Μπέλλου και ηχογραφήθηκαν για την επιθεώρηση " Ελλάς, πάμε λουκέτο" που ανέβασε η θεατρική ομάδα του Εκπολιτιστικού συλλόγου Στειρίου.
Η πρεμιέρα της παράστασης έγινε στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Στειρίου. Είσοδος, Έξοδος ήταν ΔΩΡΕΑΝ!!!
Ακούστε μερικά από τα τραγούδια της παράστασης.

Ο Δημήτρης Κοντογιάννης γεννήθηκε στη Δαύλεια της Βοιωτίας. Εμαθε μουσική μέσα από την συμμετοχή του στη Φιλαρμονική του Δήμου Λειβαδιάς, όπου έπαιζε τρομπέτα.
Στα 22 του χρόνια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Εκεί συνέχισε τις μουσικές σπουδές του (στο Ωδείο Αθηνών με δάσκαλο τον Κώστα Κυπραίο). Το 1973 αρχίζει την επαγγελματική του πορεία στο τραγούδι. Στην αρχή παίζει κιθάρα και τραγουδάει στις μπουάτ της Πλάκας και λίγο αργότερα γίνεται ένα από τα ιδρυτικά μέλη της πρώτης Ρεμπέτικης Κομπανίας, που εκτέλεσε με τον αυθεντικό τρόπο και ήχο τραγούδια των σπουδαιότερων λαϊκών μας δημιουργών. Στη συνέχεια ξεκινά την προσωπική του πορεία στην ελληνική δισκογραφία, κατά την οποία συνεργάστηκε με τους Ν. Ξυδάκη, Μ. Ρασούλη, Ν. Παπάζογλου, Μ. Λοϊζο, Χ. Αλεξίου, Ν. Μαμαγκάκη, Γ. Ιωάννου κ.α. Τα επόμενα χρόνια δίνει πλήθος συναυλιών σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους Ελληνες συνθέτες, μεταξύ των οποίων το Β. Τσιτσάνη, Δ. Σαββόπουλο, Μ. Θεοδωράκη, Ν. Μαμαγκάκη, Χρ. Νικολόπουλο, Μ. Λοϊζο, Ν. Ξυδάκη, Τ. Σούκα κ.α. Τραγούδησε (με μεγάλη επιτυχία) στις παραστάσεις παραδοσιακού τραγουδιού στο Ηρώδειο (που επιμελήθηκε ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας) το 2000 και 2001. Σημαντική η εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής το 2001, όπου τραγούδησε για την παράσταση «Τα ιερά τραγούδια του έρωτα» του Νίκου Μαμαγκάκη. Στο ενεργητικό του καταγράφονται 14 προσωπικοί δίσκοι, ενώ συμμετείχε σε 20 και πλέον ακόμη. Τραγούδησε στο CD της Ρεμπέτικης Κομπανίας, που ανασυγκροτήθηκε για την ηχογράφηση 20 ρεμπέτικων τραγουδιών με την συμμετοχή των Δ. Σαββόπουλου και Δ. Σαμίου.

4 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Gekoudi είπε...

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία και χαρά.

Στειριώτης είπε...

Χρόνια πολλά

Καλή χρονιά

Με υγεία προσωπική και οικογενειακή.

Gekoudi είπε...

@Στερειώτης Σ'ευχαριστώ. Ευτυχισμένο το νέο έτος. Σου ανταποδίδω τις ευχές.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...