Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ο Ιός της αραβικής «επανάστασης» στα Βαλκάνια;

Ο ιός της «Αραβικής επανάστασης» μοιάζει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν στην Κροατία! Υπήρξαν συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία. Ένα εθνικιστικό ίχνος γίνεται ορατό σε αυτά τα γεγονότα. Όλα συνδέονται άμεσα με την έκβαση του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία πριν από 15-20 χρόνια.
Την Τρίτη έγινε στο Ζάγκρεμπ ένα συλλαλητήριο με χιλιάδες συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες απαίτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού, ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος «Κροατική Δημοκρατική Ένωση» Γιαντράνκα Κοσόρ. 
.
 Ο Σανάντερ
Η αξιωματική αντιπολίτευση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, επελέγη από τους διαδηλωτές για να κάψουν τη σημαία του, με τον ίδιο τρόπο που έχουν κάνει στο Συντηρητικό μπάνερ. Το λάβαρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κροατία είναι έτοιμη να γίνει μέλος της, κάηκε επίσης.
Ανάλογες ενέργειες έγιναν στην Αδριατική ακτή - στο Σπλιτ, Ριέκα και άλλες πόλεις. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές είναι νέοι άνθρωποι που διοργάνωσε ειδική ομάδα στο site κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Το κύριο αίτημά τους είναι να μπει τέλος στη διαφθορά που επικρατεί σε όλα σχεδόν τα επίπεδα εξουσίας.
Η Κροατική οργή στο δρόμο ξεχείλισε αρκετές ημέρες. Στις 27 Φεβρουαρίου στο Ζάγκρεμπ έγιναν συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών φιλάθλων, προσπάθησαν να εισβάλουν κατά μήκος της πόλης σε μια παράνομη "πορεία δυσαρέσκειας", αλλά η αστυνομία σταμάτησε την πομπή. Την επομένη σε συγκρούσεις τραυματίστηκαν 50 άνθρωποι.

Μια μέρα νωρίτερα υπήρχαν ασταμάτητες διαδηλώσεις στο κέντρο του Ζάγκρεμπ. Υπήρξε και μια μεγάλη συνάντηση Βετεράνων Πολέμου του 1991-1995 της Κροατίας. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την απελευθέρωση του Σέρβοκροάτη Τίχομιρ Προύντ, που θεωρείται ύποπτος για αγριότητες που διεπράχθησαν εναντίον Σέρβων. Επιπλέον, οι βετεράνοι έχουν εκφράσει ακραία δυσαρέσκεια στη διαφθορά και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο.
Μπορεί τα γεγονότα στην Κροατία να συγκρίνονται με εκείνα που εκτυλίσσονται στη Βόρεια Αφρική; Η σύγκριση είναι παρατραβηγμένη. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι μια μουσουλμανική χώρα. Κανείς δεν είχε την εξουσία στην Κροατία για 30 χρόνια, όπως ο Χόσνι Μουμπάρακ. Ως ανεξάρτητη χώρα έχει περίπου 20 χρόνια. Μπορεί να βρεί σχεδόν τα προς το ζην ο Κροάτης με δύο δολάρια την ημέρα. Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν κάποια κοινά σημεία εδώ.
Εικόνες από τα επεισόδια. 
Πολλοί άνθρωποι που ήρθαν στην Πλατεία Tahrir στο Κάιρο, παραπονέθηκαν για τη διαφθορά στο ανώτατο επίπεδο. Στην Κροατία η διαφθορά έχει φτάσει προφανώς σε παρόμοιο μέγεθος με την Αίγυπτο ή την Τυνησία. Ωστόσο, υπάρχει ο ισχυρός δικός τους αντι-ήρωας σε αυτήν την πρώην Γιουγκοσλαβική χώρα. Αυτός είναι ο Ίβο Σανάντερ, ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του 1990 διετέλεσε επικεφαλής της διοίκησης του πρώτου προέδρου της χώρας, Φράνιο Τούτζμαν.

Στα μέσα του περασμένου έτους, ο Σανάντερ αποβλήθηκε από το κυβερνών κόμμα της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης. Σχεδόν αμέσως η αστυνομία άρχισε να διερευνά μια μεγάλης κλίμακας τραπεζική απάτη που έγινε από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Πολύ γρήγορα ανακριτές κατέθεσαν μήνυση σε σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για το ξέπλυμα € 3,000,000.
Το σκάνδαλο Σανάντερ γρήγορα έγινε διεθνές. Ο πολιτικός προσπάθησε να δραπετεύσει στην Αυστρία, όπου ζούσε στα νιάτα του. Ωστόσο, η τοπική αστυνομία τον συνέλαβε. Η ποινική διαδικασία κινήθηκε κατά του πολιτικού για το ξέπλυμα χρήματος μέσω μιας τράπεζας του Τιρόλου. Αντιμετωπίζει μέχρι και δέκα χρόνια στη φυλακή.
Αν περιοριζόταν το πρόβλημα μόνο στον Σανάντερ, ο λαός δύσκολα θα έβγαινε στους δρόμους. Ωστόσο, οι αρχές δεν έχουν τίποτα ιδιαίτερο να καυχηθούν, εκτός από τα σκάνδαλα διαφθοράς. Για πολλά χρόνια η χώρα έχει χτυπήσει την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κροατία κρίθηκε σχεδόν έτοιμη για την ένταξη στην ΕΕ! Ακόμα, η ημερομηνία της πολυαναμενόμενης ένταξης στην ΕΕ δεν έχει οριστεί. Μπορεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ να θεωρείται ένα επίτευγμα; Το ΝΑΤΟ δεν έχει το ίδιο "χάρισμα" στα μάτια των ανθρώπων.
Τι γίνεται με το κοινωνικο-οικονομικό χώρο; Στην Κροατία φαίνεται να κερδίζουν τα προς το ευ ζην από τα εκπληκτικά θέρετρα της Αδριατικής - Ντουμπρόβνικ, Σπλιτ και Ζαντάρ. Ωστόσο, τα έσοδα από τον τουρισμό είναι σαφώς ανεπαρκή. Η Αδριατική δεν είναι στους τροπικούς κύκλους, και η ζέστη δεν μένει εκεί όλο το χρόνο. Η εργασία είναι λειψή. Η ανεργία είναι περίπου στο 20 τοις εκατό, εκατοντάδες χιλιάδες Κροάτες δουλεύουν στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Σουηδία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Σλοβενίας.
«Ο πληθυσμός της Κροατίας δυσφορεί, λέει ο " Σεργκέι Ρομανένκο, εμπειρογνώμονας για την πρώην Γιουγκοσλαβία από το Ινστιτούτο Οικονομικών σε μια συνέντευξη. "Ένας από αυτούς τους λόγους είναι οι οικονομικές αποτυχίες. Η χώρα είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό υπό την επήρεια των συνεπειών της μετάβασης που έγινε 20 χρόνια πριν. Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση και οι εκπρόσωποί της βρίσκονται στην εξουσία σχεδόν αδιάκοπα και είναι υπεύθυνη για όλες αυτές τις αποτυχίες στην οικονομία.
Πολλοί πίστευαν ότι δεν θα ήταν μακρύς ο χρόνος για την υψηλή ποιότητα της ζωής στην Κροατία, παρόμοια με εκείνη της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του 1970. Αλίμονο, αυτό δεν συνέβη. Η δύσκολη κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από την τρέχουσα κρίση. Η ανεργία έχει φτάσει σε σημαντικά επίπεδα. Πολλοί στην πρώην Γιουγκοσλαβία (συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας), σκέφτηκαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι παράδεισος επί της γης. Σήμερα, αυτός ο μύθος έχει θρυμματιστεί.
Εφιστάται η προσοχή στο γεγονός ότι οι δηλώσεις αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό εθνικιστικές. Ο πόλεμος έχει τελειώσει μόλις πρόσφατα, και αυτός ο ιός δεν έχει εξαλειφθεί στην Κροατία, καθώς και στις περισσότερες άλλες δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας. Οι βετεράνοι του πολέμου πριν από 20 χρόνια ήταν ικανοποιημένοι, αλλά από την τρέχουσα κατάστασή τους και τις μειώσεις των εισοδημάτων τους, βγήκαν στους δρόμους.
Ο κροατικός λαός σταδιακά απογοητεύεται από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα. Σήμερα περισσότερο ασχολούνται με τις δημόσιες σχέσεις, παρά οδηγούνται σε μια πραγματική πολιτική μάχη μεταξύ τους. Αυτό κάνει τους ανθρώπους να καίνε τις σημαίες όλων των μεγάλων κομμάτων. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ίβο Γιοσίποβιτς δεν θα επαναλάβει τη μοίρα Μουμπάρακ. Κανείς δεν πρόκειται να τον ανατρέψει.
Θα ήταν σωστό να συγκριθούν τα τρέχοντα γεγονότα στην Κροατία με τις μαζικές διαμαρτυρίες στη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και την Ισλανδία, πριν από δύο και τρία χρόνια. Οι χώρες αυτές έχουν επίσης πληγεί σκληρά από την κρίση, και η κρίσιμη μάζα της δυσαρέσκειας ωριμάζει γρήγορα. Οι Κροάτες ήταν πιο αργοί, αλλά έχει έρθει κι η σειρά τους. Οι προσδοκίες τους δεν ικανοποιήθηκαν, οι αρχές ήταν ανίσχυρες πριν από την κρίση, και δεν υπάρχει μεγάλη ελπίδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το όνειρο μιας ανεξάρτητης, ευημερούσας Κροατίας, να τρέχει σε πλήρη ταχύτητα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αποτύχει. Τώρα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πού αλλού στην Ευρώπη, ο κόσμος θα βγει στους δρόμους. Οι λαοί των ευρωπαϊκών χωρών έχουν επαρκείς λόγους για να δυσφορούν με την οικονομική και εθνική πολιτική. Μπορούν να έχουν ακόμα περισσότερους  λόγους από τους λαούς της αραβικής Ανατολής, αλλά μια διαφορετική ιδιοσυγκρασία.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Α, μπορώ να σχολιάσω !

Που λες, όλα αυτά που συμβαίνουν στην Κροατία, εγώ, δεν τα ήξερα !

Να είσαι καλά που μας ενημερώνεις !

Τώρα, επί της ουσίας.
Και οι διαδηλώσεις στο Λονδίνο, οι τόσο μαζικές, οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα, όλα αυτά σίγουρα δείχνουν κάτι !
Είναι φανερό ότι κάποια στιγμή, ο κόσμος θα ξεσηκωθεί απ΄ακρου σ΄άκρη σε όλη την Ευρώπη !
Αρκεί, αυτός ο ξεσηκωμός να είναι Οργανωμένος, να είναι Ταξικός, να ξέρει τι θέλει και που το πάει !

Γεια χαρά σου !

Gekoudi είπε...

@faros Είναι μια ταινία που θα τη δούμε όλοι. Πιστεύω ότι θα έχει καλό τέλος. Εννοώ την ταινία των πολιτικών εξελίξεων.

Χαιρετισμούς πολλούς, Γιώργος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...