Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Η ΕΕ υποστηρίζει το νέο ιδεολογικό δόγμα της Λετονίας.


Ο Σοβιετικός αντάρτης Βασίλη Κόμονοφ θάφτηκε στη Ρίγα της Λετονίας, στις 5 Απριλίου. Η περίπτωσή του, έχει φτάσει το Δικαστήριο του Στρασβούργου, έγινε σύμβολο της αντίστασης. Η ιστορία ξεκίνησε από τις αρχές της Λετονίας. Το ερώτημα είναι αν την υπόθεση Βασίλη Κόμονοφ η Λετονία θα την συνεχίσει και μετά το θάνατό του, ή οι Βαλτικές αρχές θα δοξάσουν τον Ναζισμό, προσπαθώντας να τον νικήσουν.
Ο Βασίλη Κόμονοφ απεβίωσε την 1η Απριλίου. Ήταν 88 ετών. Μέχρι τις τελευταίες του στιγμές δίπλα του ήταν ο γιος του Ματίς. Αναπαύεται στο νεκροταφείο της Ρίγας. Εκεί ακριβώς βρίσκεται  ένα από τα πιο διάσημα μνημεία της πόλης προς τιμήν των συμμετεχόντων στο επαναστατικό κίνημα κατά του ναζισμού. Κτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στη μνήμη των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λετονίας που εκτελέστηκαν από το στρατιωτικό δικαστήριο το 1921.
.
Ο Βασίλη Κόμονοφ γεννήθηκε στις 1 Γενάρη του 1923 στο χωριό Strauya στην ανατολική Λετονία. 
Όταν οι Ναζί κατέλαβαν τα κράτη της Βαλτικής, πήγε με τους αντάρτες και έλαβε μέρος στην απελευθέρωση της πατρίδας του. Για τις υπηρεσίες του στην καταπολέμηση του του φασισμού, απονεμήθηκε στον Βασίλη Κόμονοφ το βραβείο Λένιν και πολλά μετάλλια. Το 1991, η Σοβιετική Ένωση ανατράπηκε, και η κυβέρνηση της ανεξάρτητης Λετονίας κοίταξε το ηρωικό παρελθόν του ανθρώπου αυτού από μια διαφορετική γωνία.
Το όνομα του Βασίλη Κόμονοφ έγινε ευρέως γνωστό το 1998. Εκείνη την εποχή οι λετονικές αρχές τον συνέλαβαν με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφερόμενοι στο γεγονός ότι δεν έχουν παραγραφεί. Το κύριο επεισόδιο της υπόθεσης εναντίον του είναι το περιστατικό που συνέβη το 1944. Ο Βασίλη Κόμονοφ ήταν υπεύθυνος των δραστηριοτήτων του κόμματός του στο χωριό Mazie Bati, όπου λίγο πριν από τη δημιουργία μιας μονάδας ανταρτών, είχε καταδοθεί με βάση πληροφορίες που παρείχαν κάτοικοι της περιοχής.
Σύμφωνα με την ποινική δίωξη, ο Βασίλη Κόμονοφ "παράνομα" διέταξε να πυροβολήσουν εννέα συνεργάτες των Ες Ες.. Το γεγονός αυτό αναγνωρίστηκε από την λετονική δικαιοσύνη ως επιβαρυντικό. Οι εισαγγελείς αδυσώπητα επανέλαβαν ότι αυτοί δεν ήταν προδότες και Polizei, αλλά "ειρηνικοί πολίτες". Αυτό ταιριάζει στο νέο ιδεολογικό δόγμα της Λετονίας. Ήρωες είναι αυτοί που πάλεψαν ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.
Στη συνέχεια, η κίνηση της υπόθεσης ήταν εντελώς αντίθετη με τα αποτελέσματα της δίκης της Νυρεμβέργης, η οποία δεν καταργήθηκε ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε από το ΝΑΤΟ, ούτε από οποιοδήποτε άλλο οργανισμό. Η Λετονία την δέχτηκε για λίγα χρόνια. Τα αποτελέσματα της  Νυρεμβέργης λένε ότι οι εκπρόσωποι των νικητριών δυνάμεων και οι αντι-φασίστες, δεν μπορούν να καταδικαστούν για πράξεις εναντίον των Ναζί και των συνεργών τους. Ωστόσο, η λετονική Θέμις είχε διαφορετική γνώμη.
Ο Βασίλη Κόμονοφ
Το 2000, ο Βασίλη Κόμονοφ καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλακή. Δεδομένου ότι ήδη είχε εκτίσει την ποινή του στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερος στην αίθουσα του δικαστηρίου. Μετά από αυτό οι ρωσικές αρχές έδωσαν  έμφαση στην διαδικασία αυτή της Ρίγας. Τον Απρίλιο του 2000 ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας στους αντάρτες. (Ο Λετονός, Βασίλη Κόμονοφ ήταν πολίτης αυτής της χώρας).
Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ρωσία ύψωσε το ανάστημά της υπέρ ενός βετεράνου του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου εξόργισε τη λετονική δικαιοσύνη. Ένα χρόνο αργότερα, ο Βασίλη Κόμονοφ καταδικάστηκε σε έξι χρόνια στη φυλακή. Κατέθεσε έφεση. Στις 3 Οκτωβρίου του 2003 επαρχιακό Δικαστήριο απάλλαξε τον αντάρτη, από τις φυλακές, λόγω παραγραφής. Η κατηγορία της υπόθεσης άλλαξε από «εγκλήματα πολέμου» σε «βία συμμοριών.»
Ωστόσο, η δοκιμασία στο δικαστήριο του Βασίλη Κόμονοφ, που ήταν τότε ήδη 80 ετών, δεν είχε τελειώσει. Τον Απρίλιο του 2004, ένα άλλο λετονικό δικαστήριο, επικαλούμενο την «ιστορική αλήθεια», καταδίκασε τον αντάρτη σε 20 μήνες στη φυλακή. Ακολούθησε προσφυγή. Απορρίφθηκε από τα λετονικά δικαστήρια. Ο Βασίλη Κόμονοφ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο. Νομική βοήθεια του δόθηκε από τη Ρωσία.
Το 2008, φαινόταν η δικαιοσύνη ότι είχε θριαμβεύσει. Το ΕΔΑΔ αναγνώρισε τον παράνομο χαρακτήρα της δίωξης του Βασίλη Κόμονοφ και διέταξε τη Λετονία να καταβάλει στον αντάρτη 30.000 ευρώ. Ωστόσο, η Λετονία έκανε έφεση κατά της απόφασης. Την άνοιξη του 2010, ο βετεράνος είχε υποστεί ένα νέο σοκ: το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε την προσφυγή της Λετονίας. Αυτό σημαίνει ότι το Δικαστήριο του Στρασβούργου ανέτρεψε την απόφαση της δίκης της Νυρεμβέργης!
Ο Βασίλη Κόμονοφ

Παρ' όλα αυτά, ο Βασίλη Κόμονοφ δεν εγκατέλειψε τον αγώνα και ήταν αποφασισμένος να προσβάλει την αναθεωρημένη πρόταση. "Η Λετονία απειλεί το ιερό θέμα. Θέλουν να διευρύνουν τις ευκαιρίες τους για την συγγραφή εκ νέου της ιστορίας του πολέμου. Θέλουν να κάνουν τους ηττημένους εγκληματίες , νικητές. Θέλουν να θέσουν ένα τέλος στην φιλία μεταξύ Λετονίας και Ρωσίας και κατ' επέκταση ένα χάσμα μεταξύ της Λετονίας και ρωσικού λαού. Θέλουν, επίσης, την αποκατάσταση του ναζισμού. Πιστεύω στη νίκη μου. Μπορώ να το δω ήδη ", δήλωσε ο βετεράνος πριν από ένα χρόνο.
"Ένα ισχυρό στοιχείο αποκαλύφθηκε από γερμανικές μυστικές υπηρεσίες στο χωριό (Mazie Bati )... Αυτοί οι άνθρωποι συμμετείχαν ενεργά στην εξάλειψη των ανταρτών. Είχαν παγιδεύσει, πυροβόλησαν και δολοφόνησαν 12 αντάρτες. Το δικαστήριο εξέτασε το ζήτημα αυτό και βρέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι ένοχοι. Καταδικάστηκαν σε θάνατο", ο Βασίλη Κόμονοφ εξήγησε τις πράξεις του.
Τώρα ο Βασίλη Κόμονοφ έχει φύγει. Ωστόσο, η περίπτωσή του είναι ακόμη ενεργή. Η Ρωσία επιδιώκει να συνεχίσει να εξετάζει την υπόθεση; Το Μέλος του Δημόσιου Επιμελητηρίου της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπροντ σε μια συνέντευξη στην Πράβντα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πρέπει να γίνει.
"Αυτό είναι ένα θέμα αρχής, θέμα τιμής. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, ο Βασίλη Κόμονοφ είχε υποστεί σοβαρή ταλαιπωρία, αυτό ήταν μια προσβολή για τον ίδιο, αλλά και για όλους. Ελπίζουμε ότι το δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση αντικειμενικά. Οι αρχές στα κράτη της Βαλτικής δηλώνουν ότι αγωνίζονται κατά του φασισμού, αλλά στην πραγματικότητα οι βετεράνοι μας δυσφημίστηκαν. Πρέπει να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη, δεν μπορεί να οπισθοδρομήσει. Η υπόθεση Βασίλη Κόμονοφ είναι ένας δείκτης της σοβαρής κατάστασης που επικρατεί στις χώρες της Βαλτικής», είπε ο Μπροντ.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Βετεράνων Πολέμου Μόσχας Ιβάν Sluhay είπε στην Πράβντα ότι «είναι απαραίτητο ένας άνθρωπος που έχει αφήσει ένα καλό όνομα, να μην  θεωρείται προδότης. Δεν μπορώ να το θέσω καλύτερα αυτό. Η υπόθεση Βασίλη Κόμονοφ είναι η λυδία λίθος της ικανότητας της Ρωσίας να υπερασπιστεί το παρελθόν της, το παρόν και το μέλλον της. Η Λετονία, δοξάζοντας τον ναζισμό με μια σιωπηρή έγκριση της Δύσης, δοκιμάζει το διεθνές κύρος της Ρωσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...