Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Βελγική πολιτική κρίση: διακυβεύεται η ενότητα της χώρας και της ΕΕ

Το Βέλγιο έχει σπάσει ένα νέο ρεκόρ, καθώς η χώρα βρίσκεται, τώρα, χωρίς κυβέρνηση σχεδόν ένα χρόνο. Δύο πολιτικοί χώροι αγωνίζονται στη χώρα για την επίτευξη συμβιβασμού για το μέλλον του Βελγίου.
Βόρεια οι Φλαμανδοί και νότια τους οι Βαλόνοι συγκρούονται στους δρόμους.
Απηύδησαν με τον κακό νότιο γείτονά τους, οι βόρειοι και θέλουν να θέσουν τέρμα στην κατάσταση. Αλλά οι Βαλλόνοι, αφήνουν τη χώρα χωρίς μια κυβέρνηση για εννέα μήνες τώρα, που είναι ένα παγκόσμιο ρεκόρ.
Γεννημένος στη Γαλλονία με γονείς στη Φλάνδρα, ο Arnaud Deckers έχει στο σπίτι και τις δύο κουλτούρες. Φοβάται για το μέλλον των παιδιών του.
«Αν διαιρεθούν θα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό, τι τώρα, διότι όλα αυτά τα μουσεία θα πρέπει να διαιρεθούν, όλες αυτές οι βιβλιοθήκες θα μοιραστούν».
Τα σχολεία διδάσκουν ήδη τα παιδιά της Βαλλονίας στο ισόγειο, της Φλάνδρας πάνω, πράγμα που σημαίνει de facto διαχωρισμό.
Ο άνθρωπος πίσω από τις συγκρούσεις, επικεφαλής του φλαμανδικού μέρους Bruno Valkeniers, λέει ότι η διάλυση του Βελγίου θα προκαλέσει ένα κύμα της απόσχισης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Δεν θα λήξει στο Βέλγιο. Δεν θα τελειώσει στη Φλάνδρα, " είπε. "Μάλιστα κι άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, όπως η Ισπανία, όπως η Γαλλία θα ακολουθήσουν".
Η καλλιέργεια και υποστήριξη εθνοφυλετικών διαφορών τροφοδοτεί αποσχιστικά κινήματα σε ολόκληρη την ΕΕ. Από τη σαθρή κατάπαυση του πυρός μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βάσκων στην Ισπανία και μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη γαλλική Κορσική.

Είναι και οι αμαρτίες της Γιουγκοσλαβικής διάλυσης που τους κατατρέχουν. Όπως έσπειραν θα θερίσουν. 
Η διάλυση της ΕΣΣΔ γίνεται τώρα εφιάλτης της ΕΕ. Κάποιοι τα είχαν προβλέψει αυτά.
.
"Στην Βρετανία θεωρείται, τουλάχιστον εάν πιστέψουμε τα κύρια άρθρα, ότι θα ήταν αποδεκτή η  απόσχισης της Σκωτίας εάν υπάρχει πλειοψηφία στο δημοψήφισμα," δήλωσε ο Bruno Coppieters, συγγραφέας της θεωρίας του δίκαιου πολέμου  και της Ηθικής της Απόσχισης. "Τέτοια στάση που δεν είναι εμφανής ή και περιέχεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες."
Αποχωρίζεται από την κοινωνική  αρμονία και θα μπορούσε να σημάνει πρόβλημα στο μέλλον.
"Δεν μπορούν να πριονίζουν το νότιο τμήμα της χώρας και ελπίζω ότι μπορούν να πάνε μακριά", είπε ο Giles Merritt από την ατζέντα think tank της Ασφάλειας και Άμυνας . "Είστε κολλημένοι με μια φτωχότερη γείτονα χώρα".
Η ΕΕ φαίνεται είναι ανίκανη να σταματήσει η αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ των ανθρώπων της. Τον 21ο αιώνα ορισμένοι θεωρούν ότι δέκα νέα μέλη που συμμετάσχουν πλέον στην Ευρώπη είναι ξένα σώματα.
Όπως και εθνολογικές εντάσεις σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν φτάσει στο σημείο βρασμού, αυτονομιστές βγαίνουν στο φως. Αλλά αυτό όμως απειλεί την ίδια την έννοια της ΕΕ.

Η Τουρκία διαμαρτύρεται κατά των μεταναστών σε αφίσα στο Βέλγιο
Η τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, καταδίκασε ένα ακροδεξιό κόμμα, αφού χρησιμοποιούσε αφίσες που απεικονίζουν τουρκικής και μαροκινής εθνικότητας μετανάστες ως ένα μαύρο πρόβατο που θέλουν να πετάξουν έξω από την Ευρώπη.

Η τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, καταδίκασε ένα ακροδεξιό κόμμα, αφού χρησιμοποιούσε αφίσες που απεικονίζουν τουρκικής και μαροκινής εθνικότητας μετανάστες ως ένα μαύρο πρόβατο που θέλουν να πετάξουν έξω από την Ευρώπη.


Η αφίσα παρουσιάστηκε σε συνέδριο του αντιμεταναστευτικού  κόμματος Flaman Vlaams Belang το Σαββατοκύριακο. Ένα άσπρο πρόβατο που συμβολίζει τα ευρωπαϊκά κράτη εξορίζουν ένα κόκκινο πρόβατο με τυπωμένο σημαίες της Τουρκίας και του Μαρόκου. Οι πληροφορίες βασίζονται σε μια παρόμοια αφίσα που χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, την Ελβετία.
Ο Τούρκος πρεσβευτής στο Βέλγιο Murat Ersavcı ανέφερε σε δήλωσή του ότι η Τουρκία καταδίκασε την αφίσα, λέγοντας ότι ήταν ρατσιστική και ξενοφοβική και ότι αναμοχλεύει εθνοτικό μίσος. "Αποτελεί έτσι ένα έγκλημα σύμφωνα με το βελγικό δίκαιο", είπε ο Πρέσβης, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία βρισκόταν σε επαφή με το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών και άλλες αρχές για να εκφράσει τις αντιρρήσεις της.
Μιλώντας στο συνέδριο το Σαββατοκύριακο, ο Vlaams Belang ο αρχηγός Μπρούνο Valkeniers είπε οτι οι  φλαμανδικές πόλεις άρχισαν να μοιάζουν με μαροκινές πόλεις, με τα μουσουλμανικά τεμένη ξεφυτρώνουν σε όλη την περιοχή, και κάλεσε τη βελγική κυβέρνηση να κλείσει τις πόρτες της χώρας στους μετανάστες. Ο Valkeniers επίσης πρότεινε τη δημιουργία ενός δικτύου κατά της μετανάστευσης που να ενσωματώνει και άλλα ομοϊδεάτικα κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το Vlaams Belang είναι ένα μόνο  από τα ακροδεξιά κόμματα που καταγγέλλουν τη μετανάστευση και έχει αυξηθεί η εκλογική υποστήριξή του. Στη φιλελεύθερη Σουηδία, η ακροδεξιά "Δημοκράτες της Σουηδίας", ένα κόμμα με νεοναζιστική ιστορία, κέρδισε 20 έδρες στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Στις Κάτω Χώρες, η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας εξαρτάται από την υποστήριξη του αντι-Ισλάμικού "Κόμματος για την Ελευθερία" του Geert Wilders, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα είναι δεύτερο μόνο στους Φιλελεύθερους.



4 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Πασχαλινές δέξου ευχές, απο τη καρδια βγαλμένες, ολες οι μέρες της ζωής σου να΄ναι αναστημένες!
ΚΑΛH ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

Gekoudi είπε...

@JK O SKROYTZAKOS Σκρουτζάκο, σ'ευχαριστώ για τις ευχές και τις ανταποδίδω. Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας είπε...

«Όπως έσπειραν θα θερίσουν» λέει το άρθρο ή, όπως λέει η υπέροχη δική μας παροιμία, «όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες». Φοιτητής το 1971 το καλοκαίρι, δούλευα σ' ένα μεγάλο εργοστάσιο στο Σαρλερουά, στον Νότο του Βελγίου, τη Βαλονία, κι έβλεπα στους τοίχους το σύνθημα (έτσι νόμιζα) «Wallonie d' abord!» (Πρώτα η Βαλλονία!). Πρόκειται για πολιτική κίνηση με αυτόν τον τίτλο. Μπορείς να τη δεις στο ιστότοπο www.walloniedabord.be. Καλά ξεμπερδέματα, Βέλγοι (Βαλλόνοι και Φλαμανδοί)!
Και σε σένα, Γιώργο, εύχομαι Καλή Ανάσταση!

Gekoudi είπε...

@Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας: Καλησπέρα σας κύριε Λευτέρη. Το μικρόβιο του εθνικισμού έχει καταστρέψει δυο φορές την Ευρώπη. Διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία, την ΕΣΣΔ και οδήγησε σε περιφερειακούς πολέμους.

Καλή Ανάσταση, Γιώργος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...