Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Γιατί πόλεμος; O Καντάφι ήθελε να εθνικοποιήσει το πετρέλαιο.

Ο ηγέτης της Λιβύης προτείνει την κρατικοποίηση των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών, καθώς και εκείνες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Νορβηγίας, του Καναδά και της Ιταλίας το 2009.
Στις 25 Ιανουαρίου, 2009, ο Μουαμάρ Καντάφι ανακοίνωσε ότι η χώρα του μελετά την εθνικοποίηση των ξένων εταιρειών λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.
«Οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο θα πρέπει να επιλέξουν την εθνικοποίηση λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Πρέπει να θέσουμε το ζήτημα στο τραπέζι και να συζητήσουμε σοβαρά», δήλωσε ο Καντάφι.
«Το πετρέλαιο θα πρέπει να ανήκει στο κράτος αυτή τη στιγμή, οπότε θα μπορούσαμε να ελέγχουμε καλύτερα τις τιμές με την αύξηση ή μείωση της παραγωγής", δήλωσε ο Λίβυος ηγέτης.
.
Οι δηλώσεις αυτές ανησύχησαν τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη: Την Αγγλο-ολλανδική Shell, British Petroleum, ΗΠΑ ExxonMobil, Hess Corp, Marathon Oil, τη Occidental Petroleum και η ConocoPhillips, την ισπανική Repsol, την Wintershall της Γερμανίας, την αυστριακή OMV, την νορβηγική Statoil, Eni και την CanadaPetrol.


Το 2008, η λιβυκή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, National Oil, συνέταξε έκθεση για το θέμα, στο οποίο οι υπάλληλοι πρότειναν την τροποποίηση της παραγωγής, τις συμφωνίες κατανομής με ξένες εταιρείες προκειμένου να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα.
Το αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών των συμβάσεων; Η Λιβύη απέκτησε 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το πετρέλαιο.
Στις 16 Φεβρουαρίου του 2009, ο Καντάφι έκανε ένα βήμα παραπέρα και ζήτησε από τους Λίβυους να υποστηρίξουν την πρότασή του, να διαλύσει την κυβέρνηση και για να διανείμει τον πετρελαϊκό πλούτο άμεσα με τα 5,5 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.
Ωστόσο, το σχέδιό του να παραδώσει έσοδα από το πετρέλαιο απευθείας στους ανθρώπους της Λιβύης συνάντησε αντίθεση από ανώτερους υπαλλήλους που θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους, λόγω του σχεδίου του Καντάφι για να απαλλαγούν από την κατάσταση της διαφθοράς.
Ορισμένοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Αλ-Baghdadi, Αλί Αλ-Mahmoudi και Farhat Ομάρ Μπιν Guida, της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσαν ότι το μέτρο του Καντάφι θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία της χώρας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, λόγω «της φυγής κεφαλαίων.»
"Μην φοβάστε ότι θα αναδιανείμουμε άμεσα τα χρήματα του πετρελαίου και ότι θα δημιουργήσουμε δικαιότερες δομές διακυβέρνησης που θα ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των πολιτών", δήλωσε ο Καντάφι είπε σε μια Λαϊκή επιτροπή.

Οι Λαϊκές Επιτροπές είναι η ραχοκοκαλιά της Λιβύης. Μέσα από τους πολίτες που εκπροσωπούνται σε επίπεδο περιφέρειας.
"Η διοίκηση έχει αποτύχει και η οικονομία του κράτους έχει αποτύχει. Φτάνει πια. Η πρόταση είναι για το λαό της Λιβύης, να λάβει άμεσα έσοδα από το πετρέλαιο και να αποφασίσει αυτός τι να κάνει", δήλωσε ο Καντάφι σε τηλεοπτική ομιλία του στην κρατική τηλεόραση. Για το σκοπό αυτό, ο ηγέτης της Λιβύης ζήτησε μια ριζική μεταρρύθμιση της κυβερνητικής γραφειοκρατίας.
.
Παρά το γεγονός αυτό, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Λιβύης ψήφισαν για να καθυστερήσουν τα σχέδια του Καντάφι. Μόνο οι 64 υπουργοί από τα συνολικά 468 μέλη της λαϊκής επιτροπής ψήφισαν υπέρ του μέτρου. Υπήρχαν και 251 που είδαν τα μέτρα θετικά, αλλά επέλεξαν να καθυστερήσουν την εφαρμογή τους.
Δεδομένης της απόρριψης της επιτροπής, ο Καντάφι επιβεβαίωσε πριν από μια δημόσια συνάντηση: «Το όνειρό μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν να δώσουμε τη δύναμη και τον πλούτο απευθείας στον λαό."
Λοιπόν ... ένα άλλο μεγάλο ψέμα πέφτει στο κενό, η ψευδής εικόνα του Ghaddafi ως δικτάτορας, ο οποίος στερεί πόρους από τους πολίτες του.
Μέχρι τώρα είχαμε τις εικόνες των αντι-Κανταφικών διαδηλώσεων. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ επαγγελματικά φτιαγμένα, δουλεμένα στο photoshop, αλλά τα πλακάτ τα κρατούσαν ανάποδα άνθρωποι που δεν γνωρίζουν το αλφάβητο της Λιβύης. Πιθανά ξένοι ή αγράμματοι.

Είχαμε φωτογραφίες από κάποιες μονόπλευρες μάχες όπου βαριά οπλισμένοι τρομοκράτες "παλεύουν" με τον κανένα. Είδαμε εικόνες με βαριά οπλισμένους να πυροβολούν στον αέρα για χάρη του Al-Jazheera. Μας είπαν κατάφωρα ψέματα επίσημα χείλη (Foreign Office), ότι o Ghaddafi έφυγε στην Βενεζουέλα.
Ακούσαμε αρκετά περισσότερα για βομβαρδισμούς εναντίον του λαού του, πράγμα που δεν αποδείχτηκε ποτέ, καθώς και τις επιθέσεις κατά των «άοπλων πολιτών» που αποδείχθηκαν εσφαλμένες. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν «άοπλοι πολίτες» που συμμετέχουν σε αυτές τις δράσεις κατά Ghaddafi, αλλά CIA και άλλοι μισθοφόροι μυστικών υπηρεσιών, ξένα στοιχεία και η Αλ Κάιντα. Είδαμε στους δέκτες μας τα γνωστά βίντεο κλιπ από τα αεροπλανοφόρα και τα έξυπνα όπλα των ιμπεριαλιστών σίγουρα προπαγάνδα του ΝΑΤΟ.

Έχει έρθει στο φως ότι το βιοτικό επίπεδο στη Λιβύη είναι το υψηλότερο στην Αφρική και ότι η Λιβύη έπρεπε να επαινεθεί για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πόσα ψέματα έχουμε δεχτεί χωρίς κάποιος υπεύθυνος να έχει μια ένδειξη; Είναι προς κατανάλωση!
Προσπαθούν να απεικονίσουν τον Ghaddafi σαν τρελό όταν μιλάει για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα και τώρα πρέπει να το παραδεχτούν ότι είναι αλήθεια.

Δύο σημαντικά έγγραφα για το θέμα αυτό, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Αλέξανδρου Cockburn.
Το πρώτο είναι ένα μυστικό σήμα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τρίπολη το 2008, μέρος των ευρημάτων του Wikileaks, με τίτλο,"Ο εξτρεμισμός στην Ανατολική Λιβύη" το οποίο αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι γεμάτη με αντιαμερικανικό και τζιχάντ συναίσθημα.
Το δεύτερο έγγραφο, ή μάλλον σειρά εγγράφων, είναι το λεγόμενο Records Sinjar και αναφέρεται στην Αλ Κάιντα. Είναι έγγραφα που έπεσαν στα χέρια του Αμερικανού το 2007. Είχαν δεόντως αναλυθεί από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην αμερικανική Στρατιωτική Ακαδημία στο West Point. Τα αρχεία αυτά περιέχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ήρθαν στο Ιράκ για την καταπολέμηση της Αμερικής και της συμμαχίας δυνάμεων και, όταν χρειάζεται, αυτοκτονούν(καμικάζι).

Στη Δύση οι αναλυτές των αρχείων του προσωπικού του Point, καταλήγουν στο συμπέρασμα για την Αλ-Κάιντα.
Έτσι ποιος είναι ο τρελός; Προφανώς η συμμορία των τρελών προθύμων, που άρχισαν άγριες επιθέσεις εναντίον της Λιβύης με βάση τη χειρότερη συλλογή "συμμάχων" στην ιστορία του κόσμου. Αν θέλετε να ξέρετε, όπου είναι επικεφαλής οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ βλέπουμε γενοκτονία, κλοπή και καταστροφή.

Όλο και περισσότερες ενδείξεις εμφανίζονται ότι όλη αυτή η επιχείρηση έχει προγραμματιστεί από το εξωτερικό (βλέπε ΗΠΑ και ΕΕ) εδώ και αρκετό καιρό. Πρώτα περικύκλωσαν (Αίγυπτος, Τυνησία), στη συνέχεια εισβάλλουν. Ο Wesley Clarke αποκάλυψε ότι ο κατάλογος του καθαρτηρίου τους περιελάμβανε και τη Λιβύη.

Στις ΗΠΑ, υπάρχει μια ιδιαίτερα ετερόκλητη ομάδα παρεμβατικών εμπόρων του πολέμου που δεν ξέρουν τι κάνουν: Σούζαν Ράις, Χίλαρι Κλίντον και η Samantha Power, προφανώς άνθρωπος της καταπίεσης.

Βλέπουμε επίσης, επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές, όπου πολλοί άμαχοι σκοτώνονται. Υπήρξαν επιθέσεις στη κατοικία του Ghaddafi, μια σαφής απόπειρα δολοφονίας. Σήμερα επίσης αναφέρουν ότι το σχέδιο περιλαμβάνει μια χερσαία εισβολή. Οι φασίστες της Δύσης δεν αλλάζουν ποτέ. Ο όρος "ανθρωπιστικός βομβαρδισμός" θυμίζει διγλωσσία του Τζορτζ Όργουελ.

Όλοι μπορούμε εγκάρδια να συμφωνήσουμε με τη δήλωση του Καντάφι: "Πρόκειται για μια ομάδα τρελών φασιστών που θα καταλήξει στην χωματερή της ιστορίας. Η ιστορία θα τους τοποθετήσει ασφαλώς στην ίδια σελίδα με τον Αδόλφο Χίτλερ."

Από μετάφραση.


ΥΓ: Ελπίζω να μην έχει λάθη.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πω πω, εκπληκτικό κείμενο !

Δίνει νέες διαστάσεις στον ούτως ή άλλως βρώμικο φασιστικό πόλεμο ενάντια στον λαό της Λιβύης.

Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι πως καταφέρνουν οι φασίστες και βρίσκουν τμήματα του λαού μιας χώρας, που τους βοηθάνε να "περάσουν" τα σχέδιά τους !
Γιατί, σίγουρα, οι αμερικάνοι και άλλοι ξένοι πράκτορες βρήκαν Λίβυους πρόθυμους να ξεπουλήσουν τα πάντα για λίγα δολλάρια !

Λιβύη = Το νέο Ιράκ
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία !

Καλημέρα και Καλή Βδομάδα !

A8lios είπε...

Από πού είναι παρμένο το κείμενο;
Επίσης, έχεις δει και πουθενά αλλού αναφορές για αυτές τις προτάσεις Καντάφι που αναφέρονται και αφορούν την τελευταία τριετία;

Ανώνυμος είπε...

Μήπως είναι για τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ πετρέλαια ο πόλεμος. Για δείτε το τμήμα των ανταρτών (?) πιο είναι. Μήπως δεν έχουμε ΑΟΖ με την Λιβύη ? Μήπως... θα γίνουν 2 κράτη ?
Κμέρες σε όλους.

Γ.Β

Gekoudi είπε...

@faros Χαίρομαι που σας άρεσε η ανάρτηση. Υπάρχει πράγματι δυσκολία για ενημέρωση. Ζούμε σε μια εποχή που κυριαρχούν τα μονοπώλια της ενημέρωσης. Πάντα όμως αυτός που θέλει να μάθει την αλήθεια, ψάχνοντας μπορεί να τη βρει.

Χαιρετισμούς πολλούς, Γιώργος.

Gekoudi είπε...

@A8lios Το κείμενο είναι μετάφραση από αντιπολεμικά blogs και άρθρα κομμουνιστικών κομμάτων. Πληροφορίες και αρθρογραφία διαφορετική από CNN, BBC, Al Jazeera και λοιπά φασιστικά δίκτυα βρίσκω σε Ινδικά blog και Ρωσικά site, λατινοαμερικάνικα, πορτογαλικά. Αυτά όμως που έχουν αγγλικές εκδόσεις. Γιατί εκτός από αγγλικά που ξέρω πολύ καλά, δεν γνωρίζω άλλη γλώσσα.

Θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς, Γιώργος

Gekoudi είπε...

Ανώνυμε Γ.Β. Συγγνώμη αλλά διαφωνώ με το σχόλιό σας. Ο πόλεμος, προφανώς, γίνεται για τα πετρέλαια της Λιβύης και όχι για της Ελλάδας. Οι αντάρτες, όπως αποκαλύπτεται είναι είτε υποκινούμενοι απ'έξω, είτε ξένοι. Και αυτό φαίνεται απ'τις σημαίες που είχαν έτοιμες τυπωμένες καθώς και τον βαρύ οπλισμό που είχαν απ'την πρώτη μέρα. Φαίνεται απ'τους ανταποκριτές που όλοι τρέξαν στη Βεγγάζη. Το αν συνορεύουμε στη θάλασσα με έναν λαό, αυτό είναι κάτι φυσικό και δεν είναι λόγος να κηρύξουμε τον πόλεμο ή να βοηθήσουμε στην καταστροφή ενός φίλου λαού. Για τα δύο κράτη δεν ξέρω. Κανείς δεν ξέρει. Αυτό θα ήταν σωστό να το αποφασίσει μόνος του ο Λιβυκός λαός. Δάσκαλε, χαιρετισμούς, Γιώργος.

Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας είπε...

Άλλη μία φορά, Γιώργο, να σου δώσω συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σου. Είναι τόσο χρήσιμο να φτάνουν σ' εμάς, σ' οσους σε διαβάζουμε, τέτοιες πολύτιμες πληροφορίες! Τέτοια άρθρα είναι το αντίδοτο στην παραπληροφόρηση των ΜΜΕ. Συνέχισε!

Gekoudi είπε...

@Λευτέρης-Δικαίος Κύριε Λευτέρη, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Είναι πολύ δύσκολο πια να διακρίνουμε την αλήθεια ανάμεσα στις σκοπιμότητες και τα "παπαγαλάκια".

Χαιρετισμούς, Γιώργος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...