Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Μαρξισμός εναντίον Φιλελευθερισμού 3ο Μέρος

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

Στο τρίτο μέρος που μετέφρασα από αυτήν τη συνέντευξη που δόθηκε πριν 78 χρόνια βλέπουμε καθαρά το δρόμο για το σοσιαλισμό και τους αγώνες που πρέπει να οργανώσουν και να ξεδιπλώσουν οι κομμουνιστές και ότι οι αυταπάτες που και ακόμα και τώρα καλλιεργούνται είναι στο προσκήνιο.
                                                                                - gekoudi




Wells: Θυμάμαι την κατάσταση όσον αφορά την τεχνική διανόηση πριν από αρκετές δεκαετίες. Την εποχή εκείνη η τεχνική διανόηση ήταν αριθμητικά μικρή, αλλά υπάρχουν πολλά να κάνουμε και κάθε μηχανικός, τεχνικός του πνεύματος βρήκε την ευκαιρία του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τεχνική διανόηση ήταν η λιγότερο επαναστατική τάξη. Τώρα, όμως, υπάρχει μια πληθώρα τεχνικών διανοουμένων και η νοοτροπία τους έχει αλλάξει πολύ απότομα. Τον ειδικευμένο άνδρα, που παλαιότερα ποτέ δεν θα τον ακούγατε να μιλά επαναστατικά, τώρα ενδιαφέρεται και αυτός. Πρόσφατα ήμουν σε τραπεζαρία με την Royal Society (ελίτ), μια μεγάλη αγγλική επιστημονική κοινότητα  Η ομιλία του Προέδρου ήταν μια ομιλία για τον κοινωνικό μας σχεδιασμό και τον επιστημονικό έλεγχο. Πριν από τριάντα χρόνια, δεν θα είχαν ακούσει τι τους λέω τώρα. Σήμερα, ο άνθρωπος που είναι επικεφαλής της Βασιλικής Εταιρείας κατέχει επαναστατικές απόψεις και επιμένει στην επιστημονική αναδιοργάνωση της ανθρώπινης κοινωνίας. Άλλαξε νοοτροπία.  Η πολεμική προπαγάνδα σας δεν συμβαδίζει με αυτά τα γεγονότα.


Στάλιν: Ναι, το ξέρω αυτό, και αυτό πρέπει να εξηγείται από το γεγονός ότι η καπιταλιστική κοινωνία είναι τώρα σε πολιτικό αδιέξοδο. Οι καπιταλιστές επιδιώκουν, αλλά δεν μπορουν να βρουν μια διέξοδο από αυτό το Cul-de-sac (αδιέξοδο) που θα ήταν συμβατή με την αξιοπρέπεια αυτής της τάξης, συμβατή με τα συμφέροντα αυτής της τάξης. Θα μπορούσαν, σε κάποιο βαθμό, να σέρνονται, από την κρίση, στα γόνατά τους, αλλά δεν μπορούν να βρουν μια έξοδο που θα τους επιτρέψει να περπατήσουν έξω από αυτήν την κρίση, με το κεφάλι ψηλά, μια διέξοδο που δεν θα διαταράσσει ουσιαστικά τα συμφέροντα του καπιταλισμού . Αυτό, φυσικά, γίνεται με κλίμακα, σε κύκλους της τεχνικής διανόησης. Ένα μεγάλο τμήμα της έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί το ότι τα συμφέροντά της είναι κοινά με εκείνα της τάξης η οποία είναι ικανή να δείξει τη διέξοδο.


Wells: Εσείς όλοι οι άνθρωποι που γνωρίζετε από επαναστάσεις, κ. Στάλιν, από την πρακτική πλευρά εννοώ, μήπως οι μάζες δεν επαναστατούν ποτέ; Δεν είναι μια καθιερωμένη αλήθεια ότι οι επαναστάσεις είναι όλες κατασκευασμένες από μια μειονότητα;


Στάλιν: Για να πετύχει μια επανάσταση απαιτείται μια κορυφαία επαναστατική μειοψηφία, αλλά η πιο ταλαντούχα, που είναι αφιερωμένη και ενεργητική μειοψηφία θα είναι ανίσχυρη αν δεν μπορεί να στηρίζεται τουλάχιστον στην παθητική υποστήριξη των εκατομμυρίων.



Wells: Μόνο παθητική; Ίσως υποσυνείδητη;


Στάλιν: Εν μέρει, επίσης, είναι ημι-ενστικτώδη και ημιαναίσθητη, αλλά χωρίς την υποστήριξη των εκατομμυρίων, η καλύτερη μειονότητα είναι ανίκανη.


Wells: Βλέπω την κομμουνιστική προπαγάνδα στη Δύση και μου φαίνεται ότι στις σύγχρονες συνθήκες αυτής της προπαγάνδας ακούγεται πολύ ντεμοντέ, γιατί είναι επαναστατική προπαγάνδα. Προπαγάνδα υπέρ της βίαιης ανατροπής του κοινωνικού συστήματος θα ήταν πολύ καλή, αν στρεφόταν κατά της τυραννίας. Αλλά κάτω από σύγχρονες συνθήκες, όταν το σύστημα καταρρέει ούτως ή άλλως, το άγχος θα πρέπει να θεσπιστεί για την απόδοση, την ικανότητα, την παραγωγικότητα, και όχι για την εξέγερση.
Μου φαίνεται ότι το επαναστατικό σημείωμα είναι άνευ αντικειμένου. Η κομμουνιστική προπαγάνδα στη Δύση είναι μια ενόχληση στην εποικοδομητικά σκεπτόμενα άτομα.


Στάλιν: Βέβαια το παλιό σύστημα διασπάται και σαπίζει. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι οι προσπάθειες των νέων που γίνονται με άλλες μεθόδους, με κάθε μέσο, ​​για την προστασία, για να αποθηκεύσουν αυτό το σύστημα που πεθαίνει.
Μπορείτε να βγάλετε ένα λάθος συμπέρασμα από ένα σωστό αξίωμα.
Σωστά αναφέρετε ότι ο παλαιός κόσμος αποσυντίθεται.
Όμως κάνετε λάθος στη σκέψη ότι σαπίζει από μόνο του. Όχι, η αντικατάσταση ενός κοινωνικού συστήματος από ένα άλλο είναι μια περίπλοκη και μακρά επαναστατική διαδικασία. Δεν είναι απλά μια αυθόρμητη διαδικασία, αλλά μια μάχη, είναι μια διαδικασία που σχετίζεται με τη σύγκρουση των τάξεων. Ο καπιταλισμός είναι σάπιος, αλλά δεν πρέπει να συγκριθεί μόνο με ένα δέντρο που έχει αποσυντεθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να πρέπει να πέσει στο έδαφος από μόνο του. Όχι, η επανάσταση, η αντικατάσταση ενός κοινωνικού συστήματος από ένα άλλο, ήταν πάντα ένας αγώνας, ένας οδυνηρός και σκληρός αγώνας, ένας αγώνας ζωής και θανάτου. Και κάθε φορά που οι άνθρωποι του νέου κόσμου ανέλαβαν την εξουσία είχαν να αμυνθούν ενάντια στις προσπάθειες του παλιού κόσμου να αποκαταστήσει την παλιά δύναμη από τη νέα δύναμη. Αυτοί οι άνθρωποι του νέου κόσμου έπρεπε πάντοτε να είναι προσεκτικοί, έπρεπε πάντοτε να είναι έτοιμοι να αποκρούσουν τις επιθέσεις του παλιού κόσμου κατά του νέου σύστηματος.
Ναι, έχετε δίκιο όταν λέτε ότι το παλιό κοινωνικό σύστημα καταρρέει. Αλλά δεν διασπάται από μόνο του. Πάρτε για παράδειγμα το φασισμό
Ο φασισμός είναι μια αντιδραστική δύναμη που προσπαθεί να διατηρήσει το παλαιό σύστημα με τη βία. Τι θα κάνετε με τους φασίστες; Είμαστε μαζί τους; Προσπαθήστε να τους πείσετε. Αλλά αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις γι 'αυτούς καθόλου. Οι κομμουνιστές εξιδανικεύουν λιγότερο τις μεθόδους της βίας. Αλλά, οι κομμουνιστές, δεν θέλουν να αιφνιδιάσουν, δεν μπορούν να υπολογίζουν τον παλιό κόσμο οικειοθελώς να αποχωρήσει από το στάδιο της εξουσίας, θα δείτε ότι το παλιό σύστημα να αμυνθεί βίαια, και γι 'αυτό οι κομμουνιστές λένε στην εργατική τάξη : Απάντηση βία με τη βία, κάνετε ό, τι μπορείτε για να αποτρέψετε την παλαιά τάξη πραγμάτων να σας εξοντώνει συνθλίβοντας σας, μην τους επιτρέπετε να σας βάλουν χειροπέδες, στα χέρια τα οποία θα ανατρέψουν το παλιό σύστημα. Όπως βλέπετε, οι κομμουνιστές παλεύουν για την υποκατάσταση ενός κοινωνικού συστήματος με ένα άλλο, όχι απλά ως μια αυθόρμητη και ειρηνική διαδικασία, αλλά ως μια πολύπλοκη, μακροχρόνια και βίαιη διαδικασία. Οι κομμουνιστές δεν μπορούν να αγνοήσουν τα γεγονότα.


Wells: Αλλά κοιτάξτε αυτό που είναι τώρα σε εξέλιξη στον καπιταλιστικό κόσμο. Η κατάρρευση δεν είναι απλή. Είναι το ξέσπασμα της αντιδραστικής βίας που εκφυλίζεται σε γκανγκστερισμό. Και μου φαίνεται ότι όταν πρόκειται για μια σύγκρουση με το αντιδραστικό και την κουτή βία, οι σοσιαλιστές μπορούν να προσφύγουν στο νόμο και αντί η αστυνομία να τους αντιμετωπίσει ως εχθρούς, πρέπει να τους υποστηρίξει στον αγώνα κατά των αντιδραστικών. Νομίζω ότι είναι άχρηστο να λειτουργούμε με τις μεθόδους του παλιού εξεγερτικού σοσιαλισμού.


Στάλιν: Οι κομμουνιστές πρέπει να βασισθούν στις πλούσιες ιστορικές εμπειρίες που διδάσκουν ότι οι παρωχημένες τάξεις δεν θα εγκαταλείψουν οικειοθελώς το στάδιο αυτό της ιστορίας.
Φέρτε στη μνήμη σας την ιστορία της Αγγλίας στο δέκατο έβδομο αιώνα. Δεν λένε πολλοί ότι το παλιό κοινωνικό σύστημα είχε αποσυντεθεί; Αλλά δεν είναι έτσι, απαιτήθηκε ένας Κρόμγουελ για να το συντρίψει με τη βία.


Wells: Ο Κρόμγουελ ενήργησε με βάση το σύνταγμα και στο όνομα της συνταγματικής τάξης.


Στάλιν: Στο όνομα του συντάγματος κατέφυγε στη βία, αποκεφάλισε τον βασιλιά, διασκόρπισε το Κοινοβούλιο, συνέλαβε μερικούς και αποκεφάλισε τους άλλους!
Ή πάρτε ένα παράδειγμα από την ιστορία μας. Ήταν ή δεν ήταν σαφές ότι εδώ και πολύ καιρό το τσαρικό σύστημα ήταν σάπιο, ήταν απορριπτέο; Αλλά πόσο αίμα θα έπρεπε να ρίξει ο λαός για να το ανατρέψει;
Και τι γίνεται με την Οκτωβριανή Επανάσταση; Δεν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που γνώριζαν ότι από μόνοι μας, οι Μπολσεβίκοι, ήμασταν η μόνη σωστή διέξοδος;
Ήταν ή δεν ήταν σαφές ότι ο ρωσικός καπιταλισμός είχε αποσυντεθεί;
Αλλά ξέρετε πόσο μεγάλη ήταν η αντίσταση, πόσο αίμα θα έπρεπε να ρίξει ο λαός για να υπερασπιστεί την Οκτωβριανή Επανάσταση από όλους τους εχθρούς της, εσωτερικούς και εξωτερικούς;
Ή πάρτε τη Γαλλία στο τέλος του δέκατου όγδοου αιώνα.
Πολύ πριν από 1789 ήταν σαφές σε πολλούς πόσο σάπια ήταν η βασιλική εξουσία, το φεουδαρχικό σύστημα. Αλλά μια λαϊκή εξέγερση, μια σύγκρουση των τάξεων δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Γιατί; Επειδή η τάξη που πρέπει να εγκαταλείψει το στάδιο της ιστορίας πρώτη αποκτά την πεποίθηση τελευταία  ότι ο ρόλος της έχει λήξει. Είναι αδύνατο να τους πείσουμε για αυτό. Νομίζουν ότι οι ρωγμές στο σάπιο οικοδόμημα της παλαιάς τάξης μπορουν να επισκευαστούν και να σωθούν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι τάξεις που πεθαίνουν καταφεύγουν στα όπλα και σε κάθε μέσο για να σώσουν την ύπαρξή τους ως άρχουσα τάξη.


Wells: Αλλά υπήρξαν πολλοί δικηγόροι στην κεφαλή της Μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης.


Στάλιν: Αρνείστε το ρόλο της διανόησης σε επαναστατικά κινήματα; Ήταν η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση μια «επανάσταση δικηγόρων και όχι λαϊκή επανάσταση, η οποία πέτυχε νίκη παρακινώντας τεράστιες μάζες του λαού κατά της φεουδαρχίας και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα τρίτης κοινωνικής τάξης; Οι δικηγόροι, που ήταν μεταξύ των ηγετών της Μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης δεν ενέργησαν σύμφωνα με τους νόμους της παλιάς τάξης πραγμάτων; Μήπως δεν εισήγαγαν μια νέα, επαναστατική αστική νομοθεσία;
Η πλούσια εμπειρία από την ιστορία διδάσκει ότι μέχρι τώρα καμία τάξη δεν έχει αποσυρθεί εκουσίως για μια άλλη. Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία. Οι κομμουνιστές έχουν μάθει καλά το μάθημα της ιστορίας. Οι κομμουνιστές θα χαιρετίσουν την εκούσια αναχώρηση της αστικής τάξης. Αλλά μια τέτοια στροφή των πραγμάτων είναι απίθανη. Αυτό είναι που η πείρα διδάσκει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κομμουνιστές θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο και καλούν την εργατική τάξη να είναι σε επαγρύπνηση, να είμαστε προετοιμασμένοι για μάχη. Ποιος θέλει ένα στρατηγό που αποκοιμίζει το στρατό του, ένα στρατηγό που δεν καταλαβαίνει ότι ο εχθρός δεν θα παραδοθεί, ότι πρέπει να συνθλιβεί; Το να είσαι ένας τέτοιος καπετάνιος σημαίνει ότι εξαπατάς και προδίδεις την εργατική τάξη. Γι 'αυτό πιστεύω ότι αυτό που σας κάνει να νομίζετε ότι είμαστε ντεμοντέ είναι στην πραγματικότητα ένα μέτρο της επαναστατικής σκοπιμότητας για την εργατική τάξη.

2 σχόλια:

Takis Malkotsis είπε...

Όντως τα είπε αυτά; Μου φαίνεται λίγο περίεργο. Από πού τα μετέφρασες;

Μην ξεχάσω να σου πω ότι σε πρόσθεσα στα φιλικά μου ιστολόγια.

Gekoudi είπε...

Φίλε socrates, ναι, τα είπε αυτά. Το βρήκα στο αρχείο των μαρξιστών και το μετέφρασα ο ίδιος. Σ'ευχαριστώ πολύ και θα σε προσθέσω και εγώ στα φιλικά ιστολόγια.

Καλό καλοκαίρι

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...