Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Απλή αριθμητική του δημοτικού κύριε Μανδραβέλη



"ΟΟΣΑ παίρνει ο άνεμος"
José Ángel Gurría Treviño
από το Har(λ)vard κι αυτός
Όταν ο κ. Γκουρία (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) επισκέπτεται την Ελλάδα o Μανδραβέλης τον επαινεί.
Φόρους, να συγχωνευθούν τράπεζες, συνέχιση του ροκανίσματος των μισθών, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ιδιωτικοποιήσεις), βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος (σκανδαλώδεις παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο, φοροαπαλλαγές), δείχνει ο Γκουρία «Βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις μακροοικονομικής προσαρμογής, βελτιώνονται οι εξαγωγές και η ανταγωνιστικότητα... 
Ήρθα για να καταθέσω ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, στους Ελληνες πολίτες, στην ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση», μπράβο αυτός είναι καλός άνθρωπος. 

Που το είδε αυτό όμως;
Και σχολιάζει ο Πάσχων ότι «δήλωσε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάκαμψη, το 2012».
Που το είδατε αυτό ο κύριε;

Είπε «το ελληνικό DNA που πάντα κερδίζει», στην «Ελλάδα που δεν είναι ικανή για τίποτε». Ο κ. Ανχελ (ΟΟΣΑ) το ξεκαθάρισε: «Το πρόγραμμα της Ελλάδας θα επιτύχει αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».
Τον Μάιο του 2007, πρότεινε αποφάσεις για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το διογκωμένο Δημόσιο, τα κλειστά επαγγέλματα. «Χρειάζεται ριζική αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος», έλεγε, «διότι διαφορετικά το πρόβλημα θα συμπιέσει άλλες μεταρρυθμίσεις. Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα προσφέρει πολλά κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ πρέπει να προσφέρει περισσότερα κίνητρα για την παραμονή στην εργασία. Οι αποφάσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να ληφθούν τώρα».
Ζήτησε άμεσες μεταρρυθμίσεις και, στην αγορά εργασίας, τόνισε την ανάγκη απελευθέρωσης των μεταφορών, την αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, την ανάγκη άμεσων ιδιωτικοποιήσεων κ.ά., κάτι μου θυμίζει …


Η οικονομία κύριε δεν είναι μαθηματικά, απλή αριθμητική είναι. Πρόσθεση και αφαίρεση. Αν είστε με τους πλούσιους τότε ξέρετε μόνο αφαίρεση, αγνοείτε την πρόσθεση, πολλώ δε μάλλον την διαίρεση. Διαίρεση είναι η μοιρασιά και μοιρασιά είναι να τα μοιράζουμε ΟΛΑ ΙΣΑΑΑ!
Είναι ο σοσιαλισμός κύριε!
Παραδείγματος χάριν:

ΕΛΛΑΔΑ
Πληθυσμός: 10,760,136 (Ιούλιος 2011 εκτ.)
ΑΕΠ (επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία) :
305.400.000.000$ (2010 εκτ.)
Πληθυσμός κάτω από το όριο της φτώχειας :
20% (2010 εκτ.)

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Πληθυσμός: 7.093.635 (Ιούλιος 2011 εκτ.)
ΑΕΠ (επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία) :
96.780.000.000$ (2010 εκτ.)
Πληθυσμός κάτω από το όριο της φτώχειας :
21,8% (2008)
Αν κάνουμε διαίρεση λοιπόν για την Ελλάδα:
το ΑΕΠ της δια τον αριθμό των ανθρώπων της, θα πάρουμε το κατά κεφαλήν 28.382,54088981775$

Αν κάνουμε τώρα την διαίρεση για την Βουλγαρία: 13.643,21677109127$.

Συμπέρασμα 1: ενώ στην Ελλάδα έχουμε υπερδιπλάσιο ΑΕΠ από την Βουλγαρία έχουμε σχεδόν το ίδιο ποσοστό φτωχών.
Άλλο ένα εύκολο συμπέρασμα 2:
Στη Βουλγαρία που δεν έχω καμία σχέση, είναι ένα παράδειγμα για το μάθημα αριθμητικής, μοιράζεται η τράπουλα καλύτερα.
Τώρα γιατί και πως; Θα πρέπει να πάμε στα μαθηματικά αλλά σε άλλο μάθημα.
Άλλο ένα πολύ εύκολο συμπέρασμα 3 που μπορεί κανείς να το καταλάβει ακόμα καλύτερα αν και στις δυο χώρες η τράπουλα μοιράζονταν ακριβώς όπως έβγαλε το κομπιουτεράκι θα είχαμε:
Στην Ελλάδα κάθε τετραμελής οικογένεια 4 επί 28.382,54088981775=113.530,163559271$ ετήσιο εισόδημα και στην γειτονική Βουλγαρία: 54.572,86708436508$ και στις δυο μαζί ποσοστό φτωχών 0%!!!
Μα τι λέτε κύριε αν κάποιος στην Ελλάδα παίρνει το μέσο όρο 113.000$ δεν είναι πλούσιος;
Μάλλον ο Γκουρία για άλλο λόγο έρχεται στην Ελλάδα. Κύριε Μανδραβέλη.


Τα στοιχεία άφθονα στην ΣΙΑ και στην Eurostat και δεν διαφέρουν νομίζω.

Αφιερωμένο εξαιρετικά στον καινούργιο επισκέπτη Α D.



 Απλή αριθμητική
Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας

9 σχόλια:

a.d. είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=egwEA6R8p3c

Gekoudi είπε...

@a.d.
Καλώς ήρθες στο μπλοκγκ μου. Μου έδωσες καλή ιδέα και σε ευχαριστώ. Τα "απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας" ίσως πρέπει να τα ακούσουμε και να τα γνωρίσουμε οι νεώτεροι και να τα φρεσκάρουν οι παλιότεροι. Προς το παρόν σου αφιερώνω τις "Συμβάσεις" που είναι επίκαιρες επίσης.

a.d. είπε...

Γεια σου gekoudi!

Gekoudi είπε...

@a.d.
Με πήρε λίγο χρόνο. Ανακάλυψα και το δίσκο "Τα μικροαστικά" που είναι και αυτά επίκαιρα νομίζω. Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια, της εποχής σας υποθέτω, από τότε που γράφτηκαν και δεν ξέρω και τι φρονεί τώρα ο δημιουργός τους.

a.d. είπε...

Καλά κάνεις και την ψάχνεις τη μουσική! Για μένα ο Κηλαηδόνης είναι πολύ καλός και εξακολουθεί! Στα Μικροαστικά και στα Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας οι στίχοι είναι του Γιάννη Νεγρεπόντη. Αξίζει νομίζω να ψάξεις να μάθεις για αυτόν. Έχει γράψει πολύ γνωστά τραγούδια και με άλλους, αυτά πχ με τον Λοΐζο θα τα ξέρεις τα περισσότερα 100%.
Και εντάξει, χαλάρωσε λίγο, δεν είναι και τελείως της εποχής μου αυτοί οι δίσκοι, είναι λίγο παλιότεροι από μένα, βγήκαν περίπου στα μισά της δεκαετίας του '70! Εγώ στα 32 μου μόνο είμαι!
Και μπράβο για το ωραίο blog και το ωραίο site σου!

μαχαιρης είπε...

Bεβαιως...Για την δικη μου εποχη μιλατε...Αγαπητοι μου...Ψαρουκλες...!!
Οσο για την...αριθμητικη...
Θα τα ειπει κανεις...Απλουστευμενα...
Τα αληθινα που λες φιλε...!!

Διοτι προσπαθουν να μας ....πεισουν, με τσιριμονιες...
Για το..ανεφικτο,δηθεν...!!
Ενω η ΙΣΟΤΗΤΑ κτις αμοιβες και η απαγορευση της ιδιοκτησιας...ΕΙΝΑΙ
η μοναδικη λυση,για την επιβιωση...!!!

Gekoudi είπε...

@μαχαιρης
Συμφωνώ μαζί σας. Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη λύση για τα προβλήματα του λαού. Μόνο με ισότητα και λαοκρατία θα προοδεύσει η κοινωνία. Οι λαοί στη Βόρεια Αφρική, στην Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία ξεσηκώνονται. Ωστόσο, χρειάζεται ο πολιτικός φορέας, το κόμμα που θα οργανώσει και θα κατευθύνει το λαό στο δρόμο του για τη νίκη. Το ντόμινο είναι έτοιμο. Να δούμε ποιο θα είναι το πρώτο κομμάτι που θα πέσει...

Takis Malkotsis είπε...

Άκουσε να δεις Γιώργο.Έχω την εξής γνώμη για τις αποκρατικοποιήσεις. Δυστυχώς πρέπει να γίνουν. Πιστεύω ότι το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν επιχειρηματίας και ότι εφόσον υπάρχουν κρατικές επιχειρήσεις θα (υπερ)διορίζονται τα ''δικα τους παιδια'' βλ. ΕΡΤ που τα ιδιωτικά κανάλια δουλεύουν καλύτερα με το 1/5 του προσωπικού της ΕΡΤ. Επίσης με τις αποκρατικοποιήσεις συμβάλουμε στον ανταγωνισμό. Θα σου πω το εξής παράδειγμα.Πρόσφατα πείστηκαμε από ένα διαφημιστικό τηλεφώνημα και αποφάσισαμε να αλλάξουμε πάροχο τηλεφωνίας και Ίντερνετ, αφού για τις ίδιες περίπου παροχές μας υπόσχονταν μειωμένο τιμολόγιο. Μόλις υπογράψαμε την αίτηση, δέχθηκαμε ένα τηλεφώνημα από μία εκπρόσωπο της εταιρείας που μας παρέχει double play, η οποία μας ρώτησε γιατί τους εγκαταλείπουμε και αν έχουμε κάποιο παράπονο από τις υπηρεσίες τους. Της απάντησαμε ότι δεν είχα κανένα πρόβλημα, απλώς βρήκαμε καλύτερη τιμή. Τότε μας ρώτησερ αν είχανε ενημερωθεί για ένα πρόγραμμά τους που παρείχε στο ίδιο τιμολόγιο καλύτερες υπηρεσίες. Θυμήθηκαμε ότι γι’αυτό το πρόγραμμα μας είχαν ενημερώσει παλιότερα αλλά μάλλον είχαμε αδιαφορήσει -ίσως βαριόμασταν να το ψάξουμε. Για να μην τα πολυλογώ, τελικά αποφάσισαμε να παραμείνουμε στην ίδια εταιρεία και να αλλάξουμε πρόγραμμα κι έτσι ακύρωσαμε την αίτηση που είχα κάνει για αλλαγή παρόχου. Το αποτέλεσμα είναι, για καλύτερες υπηρεσίες (ίδια ταχύτητα Ίντερνετ αλλά απεριόριστα τηλεφωνήματα προς σταθερά), θα γλιτώνω περίπου 10 ευρώ το μήνα δηλαδή 120 ευρώ το χρόνο.

Gekoudi είπε...

@socrates Σωκράτη, εγώ είμαι υπέρ του σοσιαλισμού. Το σύστημα που βιώνουμε, είναι κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός. Είναι βάρβαρο και άδικο. Αυτό σημαίνει πως το κράτος επεμβαίνει με νόμους για να μην επηρεαστούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και πολυεθνικών και για να μην μαλώνουν μεταξύ τους. Δε νοιάζεται διόλου για το καλό και την πρόοδο της χώρας και του λαού της. Όσο για τις αποκρατικοποιήσεις, δε συμφωνώ μαζί σου. Αυτές οι κρατικές εταιρείες γίναν με τη χρηματοδότηση του ελληνικού λαού. Και τώρα από αυτές βγάζουν κέρδη οι ιδιώτες. Παράδειγμα είναι οι αυτοκινητόδρομοι με τα διόδια ή και οι αερολιμένες όπως το Ελ. Βενιζέλος που έγινε με 90% δαπάνες του κράτους και 10% των ιδιωτών. Μετά, παραχωρηθήκαν στους ιδιώτες. Επειδή είναι κρατική η ΕΡΤ, σημαίνει ότι δε δουλεύει καλά; Ή μάλλον: επειδή δε δουλεύει καλά η ΕΡΤ, σημαίνει ότι δε δουλεύει καλά η ΔΕΗ; Η ΕΡΤ όντως είναι ένα φερέφωνο των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ανέφερες ένα ατυχές παράδειγμα για να κρίνεις όλο το δημόσιο τομέα. Σύμφωνοι, δε γίνεται καλή διαχείριση, υπάρχει το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, αλλά για αυτό δε φταίνε οι εργαζόμενοι των κρατικών επιχειρήσεων. Φταίνε οι διοικήσεις.

Ιδιωτικοποιήσεις σημαίνει ξεπούλημα της Ελλάδας. Οι εταιρείες που πλήρωσαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας, τώρα χαρίζονται στους ιδιώτες, για να βγάλουν αυτοί κέρδος και μόνο. Ο λαός δεν κερδίζει τίποτα από το ξεπούλημα του δημόσιου, του ορυκτού πλούτου. Των καταρακτών της Έδεσσας, της παραλίας που κάνεις μπάνιο. Εδώ πουλάνε νησιά! Αυτό που υποστηρίζεις, το λέει η ΕΡΤ. Εγώ αυτό που εκφράζω, το λέει το ΚΚΕ.

Η μόνη λύση είναι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, ο δρόμος της προόδου και του σοσιαλισμού. Αυτό που περιγράφεις είναι διαιώνιση του σάπιου συστήματος του καπιταλισμού και των συμφερόντων του. Η κρίση αυτή δεν είναι παροδική και επιλύσιμη με εναλλαγή των πολιτικών κυβερνήσεων που υποστηρίζουν το κεφάλαιο. Είναι κοινωνικοοικονομική και είναι κρίση του ίδιου του άδικου συστήματος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...