Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Το τσιπουράδικο του Μήτσου φταίει

Ο Μήτσος είναι δικαιούχος ενός τσιπουράδικου στον Κολινδρό. Συνειδητοποιεί ότι το σύνολο σχεδόν των πελατών του, είναι άνεργοι αλκοολικοί και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά να πατρονάρει το τσιπουράδικό του. Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, εφαρμόζει ένα νέο σχέδιο μάρκετινγκ που βρήκε στο ίντερνετ και επιτρέπει στους πελάτες του να πιουν τώρα, αλλά να πληρώσουν αργότερα. Εκείνος παρακολουθεί τα ποτά που καταναλώνονται συνολικά (ουσιαστικά κάνει χορήγηση δανείων στους πελάτες). 
Το σλόγκαν για το Μήτσο είναι: "πίνεις τώρα και πληρώνεις αργότερα" στρατηγική μάρκετινγκ και ως εκ τούτου, όλο και περισσότεροι πελάτες πλημμυρίζουν το δόγμα Μήτσου. 
Σύντομα έχει το μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων από κάθε άλλο τσιπουράδικο στην Πιερία. 
Παρέχοντας την ελευθερία στους πελάτες του από την άμεση απαίτηση πληρωμής, ο Μήτσος δεν βρίσκει καμία αντίσταση, καθώς σε τακτά χρονικά διαστήματα, αυξάνει σημαντικά τις τιμές του, στο κρασί τη μπίρα και έχει μεγαλύτερη κατανάλωση ποτών. Κατά συνέπεια, τα ακαθάριστα έσοδα των πωλήσεων του Μήτσου αυξάνονται θεαματικά. 
Μια νέα και δυναμική διευθύντρια στην τοπική τράπεζα αναγνωρίζει ότι τα χρέη των πελατών αποτελούν πολύτιμα μελλοντικά στοιχεία του ενεργητικού και περιορίζει το δανεισμό του Μήτσου. 
Εκείνος δεν βλέπει κανένα λόγο για να ανησυχήσει, δεδομένου ότι έχει τα χρέη των αλκοολικών αχνέργων ως εγγύηση. 
Στην έδρα της εταιρίας της τράπεζας, οι έμποροι μετατρέπουν αυτά τα δάνεια των πελατών σε αλκοολομόλογα, ποτοομόλογα και ξερνοομόλογα. 
Αυτοί οι τίτλοι, στη συνέχεια, ομαδοποιούνται και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις διεθνείς αγορές ασφαλίστρων. 
Οι αφελείς επενδυτές δεν κατανοούν πραγματικά, ότι οι τίτλοι που πωλούνται σε αυτούς ως ΑΑΑ εγγυημένα ομόλογα είναι πραγματικά τα χρέη των αλκοολικών ανέργων. 
Παρ' όλα αυτά, οι τιμές των ομολόγων ανεβαίνουν συνεχώς και οι κινητές αυτές αξίες σύντομα θα γίνουν οι πιο hot-πωλήσεις ειδών, για μερικές από τις πιο κορυφαίες χρηματιστηριακές εταιρίες του έθνους. 
Μια μέρα, αν και οι τιμές των ομολόγων είναι ακόμα σε αναρρίχηση, με βάση τη διαχείριση των κινδύνων η αρχική τοπική τράπεζα αποφασίζει ότι έχει έρθει η ώρα να απαιτήσει την πληρωμή των χρεών που προκύπτουν από τους πότες στο τσιπουράδικο του Μήτσου. 
Ενημερώνει έτσι τον Μήτσο. 
Ο Μήτσος απαιτεί την πληρωμή του από τους πελάτες, αλλά αυτοί είναι άνεργοι αλκοολικοί και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη των ποτών. 
Δεδομένου ότι, ο Μήτσος δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις του, αναγκάζεται να κηρύξει πτώχευση. 
Το τσιπουράδικο κλείνει και οι έντεκα εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους. Τα αλκοολομόλογα, ποτοομόλογα και ξερνοομόλογα πέφτουν κατά 90%. Καταρρέει η αξία των ομολόγων χάνεται η ρευστότητα των τραπεζών και αποτρέπεται η έκδοση νέων δανείων, με αποτέλεσμα τη δέσμευση των πιστώσεων και το μαρασμό της οικονομικής δραστηριότητας στην κοινότητα. 
Οι προμηθευτές του τσιπουράδικου του Μήτσου που είχαν δώσει γενναιόδωρα την παράταση καταβολής των χρεών του, είχαν επενδύσει στα συνταξιοδοτικά ταμεία των επιχειρήσεών τους, σε διάφορα ΟΜΟΛΟΓΑ (κινητές αξίες). Θεωρούν ότι είναι τώρα κάτοχοι επισφαλών απαιτήσεων που χρειάζεται να αποσβεστούν. Αντιμετωπίζουν απώλεια άνω του 90% της υποτιθέμενης αξίας των ομολόγων. 
Ο προμηθευτής τσίπουρου και κρασιού, πτωχεύει, κλείνει τις πόρτες της οικογενειακής επιχείρησής του, που είχε αντέξει εδώ και τρεις γενιές, ο προμηθευτής μπίρας εξαγοράζεται από έναν ανταγωνιστή, ο οποίος κλείνει αμέσως την τοπική μονάδα και απολύει τους 150 εργαζομένους. 
Ευτυχώς όμως, η τράπεζα, οι χρηματιστηριακές εταιρίες και οι αντίστοιχοι βιομήχανοι σώζονται από μια "ενίσχυση ρευστότητας" (δωρεά) πολλών εκατομμυρίων ευρώ - καθώς ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός κάνει έγχυση μετρητών μέσω της κυβέρνησής του. 
Τα κεφάλαια που απαιτούνται για αυτό το πακέτο διάσωσης λαμβάνονται από νέους φόρους που επιβάλλονται στους εργάτες και την μεσαία τάξη, μη-πότες. 
Τώρα; Στέλνουμε μια επιστολή.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΙΧΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ!ΚΑΖ

Frezia είπε...

Aπό ομόλογα κ.λ.όλογα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα.
Κατάλαβα όμως Γιώργο ότι
άμα μεγαλώσεις θα γινεις οικονομολόγος!

Gekoudi είπε...

@Frezia

Συγχωρήστε με για την καθυστέρηση, αλλά είναι περίοδος διαγωνισμάτων. Τα οικονομικά πάνω-κάτω δεν είναι πράγμα δύσκολο. Τα περιγράφουν με παχιά λόγια και περίεργους όρους στα κανάλια για να μην καταλαβαίνει ο κόσμος. Όλα είναι απλά αν ψαχτεί κανείς λίγο. Όσο για το τι θα γίνω, δεν έχω αποφασίσει ακόμα, αλλά σίγουρα δεν κλίνω προς τα οικονομικά.

Χαιρετισμούς πολλούς, Γιώργος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...