Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ευτελισμός των ΗΠΑ και της CIA


Αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπαθούν να κρυπτογραφήσουν τις πληροφορίες που έπεσαν στα χέρια του Ιράν, μετά από την πτώση ενός κατασκοπικού αεροσκάφους σε Ιρανικά εδάφη.
Χαρακτηρίζεται ως ένα τηλεκατευθυνόμενο stealth που μεταφέρει άκρως απόρρητο υλικό.  Αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι γρήγορα αρνήθηκαν πως κάποιο αεροσκάφος συνετρίβη την περασμένη βδομάδα, εκθέσεις από το εξωτερικό αποκαλύπτουν πως ένα Αμερικάνικο αεροσκάφος πετούσε όντως πάνω από το Ιράν.
Τώρα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν παραδεχθεί ότι το σκάφος ήταν πραγματικά ένα μη επανδρωμένο ρομποτικό κατασκοπικό αεροσκάφος, ειδικά εξοπλισμένο με τις καλύτερες τεχνολογίες στη χώρα. Είχε επίσης μείνει μυστική η ύπαρξη του.
Το σκάφος πετούσε στο πλαίσιο μιας αποστολής συγκέντρωσης πληροφοριών για τη CIA, και αν αποκρυπτογραφηθεί η τεχνολογία του από τους Ιρανούς που το εξετάζουν, θα εκτεθούν πολύ σημαντικά και άκρως απόρρητα μυστικά της Αμερικής. "Είναι κακό - θα έχουν τα πάντα", είπε ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ μιλώντας ανώνυμα στο Los Angeles Times.
Το αεροσκάφος, ένα RQ-170 Sentinel, υπήρξε στο οπλοστάσιο της Αμερικής για πολλά χρόνια και το εμφάνισε πρώτη φορά το Πεντάγωνο το 2009. Από τότε, οι ΗΠΑ έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για να κρατήσουν τις πραγματικές δυνατότητές του κρυφές. Οι Times προσθέτουν ότι κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι το σκάφος έχει τη δυνατότητα όχι μόνο για τη διεξαγωγή φωτογραφικής επιτήρησης και επιτήρησης μέσω βίντεο από πολλά μίλια στον ουρανό, αλλά εξακολουθεί να μην εντοπίζεται, αλλά μπορεί επίσης να παρακολουθεί τηλεφωνικές συνομιλίες κινητών και μπορεί να "μυριστεί" χημικές ουσίες στον αέρα, συμβάλλοντας στον εντοπισμό εργοστασίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν επικίνδυνα συστατικά για πολύπλοκες κεφαλές.
Αν ανατρέξουμε στο Μάιο, το Sentinel είχε χρησιμοποιηθεί από τη CIA για τη διεξαγωγή μυστικής παρακολούθησης πάνω από το καταφύγιο του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. Αξιωματούχοι είχαν σχεδιάσει την επιδρομή και την εκτέλεση του πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα.
"Φέρει ποικιλία συστημάτων", λέει στους Times ο συγγραφέας Peter W. Singer, "για αυτούς που το χειρίζονται, είναι ένα "ορυχείο χρυσού" ".
Άλλοι γνώστες λένε ότι η απειλή είναι ελάχιστη, με την αμυντική πολιτική αναλύτρια Loren Thompson να λέει στη Times ότι "πολλές πληροφορίες για αυτό το αεροσκάφος ήδη ήταν γνωστές από ξένους αξιωματούχους"
"Ήδη είναι γνωστή η stealth τεχνολογία", προσθέτει ο John Pike, διευθυντής ενός ιστότοπου που ασχολείται με στρατιωτική έρευνα. Παρ' όλο που το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για να κρατήσει το σκάφος μυστικό από τους Αμερικάνους πολίτες, εκπλησσόμαστε από το γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειες αυτές, ακόμα και οι εχθροί της Αμερικής γνωρίζουν τις μυστικές δυνάμεις αυτού του σκάφους! Νωρίτερα αυτό το έτος, η Κίνα αποκάλυψε ότι είχε ολοκληρώσει την κατασκευή ενός μαχητικού stealth που πιστεύεται ότι έχει αναπτυχθεί με τη βοήθεια της αμερικανικής τεχνολογίας πάνω σε ένα F-117 που έπεσε στη Σερβία το 1999. Με την Κίνα να αντιτίθεται γενικά στην Αμερική και η Τεχεράνη να υποστηρίζει αυτήν την αντίθεση, οι πληροφορίες που μπορεί να αντληθούν από τα συντρίμμια του RQ-170 Sentinel θα μπορούσαν να είναι πολύ επιζήμιες για την Αμερικανική άμυνα, καθώς οι αντίπαλοι των ΗΠΑ αλληλοβοηθούνται.
Ενώ ένα κανονικό αεροσκάφος θα στριφογυρνούσε και θα συντριβόταν χωρίς να ελέγχεται αφού θα έπεφτε από εχθρικές επιθέσεις, αυτό το αεροσκάφος ιδίως πιστεύεται ότι απλώς θα έχανε επαφή με τους χειριστές του και δεδομένης της πολυπλοκότητάς του, αλώβητο προσγειώνεται με ασφάλεια. "Ο τρόπος που αυτά τα πράγματα έχουν κατασκευαστεί, είναι  πολύ σταθερά, αλλά είναι πολύ προβλέψιμα," λέει στη Jennifer Griffin του Fox News, ένας ανώτερος αξιωματούχος του στρατού των ΗΠΑ που έχει γνώσει του περιστατικού.
Ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα στην Αμερική, ωστόσο, είναι ότι το Ιράν έχει πιάσει τις ΗΠΑ στα πράσα σε μια αποστολή που υποτίθεται ότι θα γλιστρούσε στους αιθέρες της Μέσης Ανατολής, αφού αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των εθνών εκεί. Στο CNN, ένας ανώνυμος στρατιωτικός από το Ιράν αποκαλεί το όλο θέμα ως "ένα σαφές παράδειγμα της επιθετικότητας των ΗΠΑ" και λέει πως το Ιράν είναι "απολύτως έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση."

2 σχόλια:

faros είπε...

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ένταση στην περιοχή μας.

Το Ιράν βρίσκεται σε "κόκκινη" αιτημότητα λόγω πιθανής επίθεσης του Ισραήλ, των ΕΠΑ ή και άλλων.

Για να δούμε τι θα γίνει ...

υ.γ.: Φοβερό ποστ.

Gekoudi είπε...

@Φαρε σας ευχαριστώ, την έψαξα είναι αλήθεια αυτή την ανάρτηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...