Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΕΚΑΒ Πιερίας



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Να παρθούν μέτρα για τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Πιερίας.

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Ε.Κ.Α.Β. Πιερίας από τις 08.12.2011. Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Πιερίας «Όλυμπος», οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Δεκέμβριο του 2010 για τις εκτός έδρας μετακινήσεις και από τον Αύγουστο του 2011 για τις εξαιρέσιμες αποδοχές, αργίες και νυχτερινά. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του υπουργείου στους εκπροσώπους των εργαζομένων, ακόμη παραμένουν απλήρωτοι.
Επιπλέον το Ε.Κ.Α.Β. Πιερίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Διαθέτει μόνο 1 ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια (πρωινή, απογευματινή και νυχτερινή) και ένα ακόμη σε κάποιες βάρδιες, παρ’ όλο που καλείται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της Πιερίας, με μεγάλο οδικό δίκτυο σε ορεινούς όγκους, ενώ τη διασχίζει ένα μεγάλο κομμάτι της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Αθήνας με μεγάλο αριθμό σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Με δεδομένο ότι καθημερινά πραγματοποιούνται διακομιδές στο Νοσοκομείο Κατερίνης (το οποίο έχει μετεγκατασταθεί αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη και δεν διαθέτει νυχτερινό ασθενοφόρο), αλλά και σε άλλες πόλεις, ο αριθμός των ασθενοφόρων μειώνεται με αποτέλεσμα η δυνατότητα εξυπηρέτησης ενός επείγοντος περιστατικού σε εύλογο χρονικό διάστημα να είναι αδύνατη, με δραματικές επιπτώσεις πολλές φορές σε ασθενείς ή τραυματίες. Πολλά από τα οχήματα είναι παλαιωμένα, με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και βλάβες, καθιστώντας επικίνδυνη την μεταφορά των ασθενών και των εργαζόμενων.
Επιτακτική είναι η ενίσχυση του Τομέα με επιπλέον μόνιμο προσωπικό ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνταξιοδοτήσεις και οι άδειες των εργαζομένων αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις με την αγορά νέων ασθενοφόρων να αυξηθούν κατά βάρδια τα ασθενοφόρα που είναι σε κίνηση.
Επίσης αναγκαία είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης των πληρωμάτων ώστε  να μπορούν να καλύψουν τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν σε πιθανή διάσωση στον Όλυμπο, τη στοά της Εθνικής Οδού, στο χιονοδρομικό κέντρο κ.λπ.
Τέλος ανεπαρκής είναι και ο χώρος στέγασης όπου προσωπικό και υγειονομικό υλικό συνωστίζονται σε έναν χώρο που μετά βίας φτάνει τα 60 τ.μ.
Η κατάσταση αυτή αντανακλά την γενικότερη εικόνα των υπηρεσιών υγείας, που λόγω της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης τους από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χτες και της σημερινής συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, συρρικνώνονται με τραγικές συνέπειες για την υγεία των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει:
1. Για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στο Ε.Κ.Α.Β. Πιερίας.
2. Για να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της περιοχής στην οποία μάλιστα πέρα από τις ιδιαιτερότητες που αναφέραμε παραπάνω υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση κατά τους χειμερινούς και θερινούς μήνες.
3. Να δοθούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ασφαλούς μεταφοράς των ασθενών με την αντικατάσταση των ασθενοφόρων με νέα οχήματα.
4. Να βελτιωθούν και να επεκταθούν οι χώροι στέγασης της υπηρεσίας .
5. Να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα με την ουσιαστική επιμόρφωση του προσωπικού του ΕΚΑΒ, με βάση τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν σε όλο το δίκτυο.

Οι βουλευτές: 
Γιάννης Ζιώγας
Θεόδωρος Ιγνατιάδης
Σοφία Καλαντίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...