Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει σύνταγμα


Το εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου. Dieu et mon droit.
Η άρχουσα τάξη (Στα Γαλλικά)
Σε αντίθεση με πολλά άλλα έθνη, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κανένα δοκίμιο, συνταγματικό έγγραφο. Υπό την έννοια αυτή, δεν έχει γραπτό σύνταγμα, αλλά κάτι ακωδικοποίητο, ασαφές. Μεγάλο μέρος του βρετανικού Συντάγματος ενσωματώνεται σε διάφορα έγγραφα, στο πλαίσιο ενός καταστατικού, από δικαστικές αποφάσεις και συνθήκες. Το σύνταγμα έχει και άλλες άγραφες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών συνταγματικών συμβάσεων (όπως προβλέπεται από τον Erskine Μαΐου* ) και τα βασιλικά προνόμια.
Δεδομένου ότι ο Αγγλικός εμφύλιος πόλεμος, το θεμέλιο του βρετανικού Συντάγματος, κατά παράδοση, το δόγμα της κοινοβουλευτικής κυριαρχίας, σύμφωνα με την οποία το καταστατικό πέρασε από το Κοινοβούλιο είναι υπέρτατη του Ηνωμένου Βασιλείου και η τελική πηγή δικαίου. Κατά συνέπεια, το Κοινοβούλιο μπορεί να αλλάξει το σύνταγμα απλά περνώντας νέες πράξεις.
Το ΗΒ λοιπόν δεν έχει σύνταγμα. Έχει θεσμοθετημένη την Βασιλεία και τους τίτλους ευγενείας. Την ανισότητα. Έχει δηλαδή μια αντιδημοκρατική βάση στην κρατική συγκρότηση του. Δεν το εμποδίζει ωστόσο διεθνώς να κάνει επεμβάσεις και πολέμους επικαλούμενο τα ανθρωπινά δικαιώματα και την δημοκρατία.
Είναι χαρακτηριστική η στάση της Βασίλισσας στην διάρκεια της ανατροπής του Τσαουσέσκου στην Ρουμανία από τον Ιλιέσκου και σία και την μετέπειτα δολοφονία του, που η κυρία διαμαρτυρόταν γιατί η Έλενα Τσαουσέσκου είχε 50 γούνες πράγμα που το ερμήνευε σαφώς ότι ήταν σε βάρος του Ρουμάνικου λαού. Τη δική τους γκλαμουριά τόσα χρόνια ποιος την υπόκειται; Ο λαός της ΜΒ κύρια αλλά και πολλοί άλλοι λαοί στον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο δικός μας.
_____________________
Βαρώνος του Thomas Erskine 1η Μαΐου Farnborough (8 Φεβρουαρίου 1815–17 Μαΐου 1886) ήταν Βρετανός συνταγματικός θεωρητικός. Είχε σταδιοδρομία στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου διορίστηκε από το βοηθό στο Thomas Vardon, προϊστάμενος βιβλιοθηκάριος από Βιβλιοθήκη Βουλής των Κοινοτήτων το 1831.

4 σχόλια:

Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας είπε...

Τι μαθαίνει κανείς! Πολιτισμένα πράγματα, βρε παιδί μου! Δεν έχουν ανάγκη από Συντάγματα και τέτοια αυτοί! Μόνο από βασίλισσες! Και από λαούς και χώρες που τις απομυζούν!
Να είσαι καλά, Γιώργο!

faros είπε...

Έ, εντάξει !
Και μεις, δηλαδής, που έχουμε ;;;
Τι ... ξουρίζουμε ;;;

Τουλάχιστον τα εγγλεζάκια δεν έχουν κάτι να ... τσαλαπατάν !!!

Είναι και ... υπεράνω !!!

Gekoudi είπε...

@Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας
Ξέρετε γιατί στο Μπάκινχαν οι πόρτες είναι πολύ ψηλές; Για να περνάν οι κερατάδες και να μην χτυπάν με τα κέρατα στα μπρέκια. Αυτοί οι διεφθαρμένοι.

Τελικά αυτοί είναι οι πολιτισμένοι... Που αρέσκονται να πίνουν τσάι Ινδιών διαβάζοντας τα κερατιάτικα του παλατιού.
Που δέχονται να υπάρχει ένας μονάρχης γαλαζοαίματος πίθηκος πάνω απ'το κεφάλι τους. Είναι η πιο απολίτιστη, οπισθοδρομική και απαρχαιωμένη "δημοκρατικά" χώρα στην Ευρώπη. Ορίστε ο πολιτισμός και η κουλτούρα τους. Ξύνονται στην Περσία τώρα. Ως πότε θα βλέπουμε αυτό το σίριαλ;

Θερμούς χαιρετισμούς, Γιώργος.

Gekoudi είπε...

@faros
Γνωστή είναι η δράση των φιλανθρωπικών οργανώσεων και των ΜΚΟ και στην Ελλάδα. Όλοι είναι για το καλό μας ξέρετε, Ρόταρυ, οι φίλοι της αρκούδας του Μπουτάρη Αρκτούρος, το πράσινο του Σκάι, οι φιλόπτωχοι, οι φίλοι της μουσικής, οι φίλοι του τάδε, η Μαριάνα Βαρδινογιάννη, οι Γιατροί του Κόσμου, η Πράσινη Ειρήνη (GreenPeace) η Αμνηστία και τα σχετικά. Βάλε μέσα και τους Ρασοφόρους να δέσει το γλυκό. Η ανάρτηση έχει να κάνει με τη φτώχεια που δεν κάνει εξαιρέσεις και βρίσκει τώρα και την "πολιτισμένη" ψωροπερήφανη Αγγλία που χρόνια ζει στο σκοτάδι της μοναρχίας. Την υποκρισία και την διγλωσσία τους. ΕΕ θέλαμε όμως, τώρα μας βγήκαν τα κράνα που λέμε στον Κολινδρό...
Εμείς έχουμε δημοκρατικότερο σύνταγμα πάντως από αυτούς και πρόεδρο αντάρτη που λέει ο ίδιος. Με ευρεία πλειοψηφία 266 ψήφων εξελέγη στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας. Τον υπερψήφισαν ο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Οι ίδιοι τον ψήφισαν μαζί, σαν τον Παπαδήμο. Πιάσε το αβγό και κούρευτο και πούλα το μαλλί του.

Χαιρετισμούς πολλούς, Γιώργος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...