Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Βενεζουέλα: Εθνικοποιήσεων συνέχεια...


H PDVSA (Petróleos de Venezuela SA) της Βενεζουέλας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα καταβάλει στην Exxon Mobil Corp 255 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση γιατί εθνικοποίησε περιουσιακά στοιχεία - λιγότερο από το ένα τρίτο από αυτό που ο γίγαντας πετρελαίου των ΗΠΑ δήλωσε ότι έχει χορηγηθεί από ειδικής ομάδας διαιτησίας.

Η κρατική εταιρεία της Νότιας Αμερικής  μέλους του ΟΠΕΚ εξέδωσε μια προκλητική δήλωση λέγοντας ότι ήταν αφαιρεί τις οφειλές της Exxon, συμπεριλαμβανομένης της επαναγοράς PDVSA ομόλογα που συνδέονται με το εθνικοποιημένο έργο.

Αυτό περιορίσει το πρωτότυπο βραβείο της επιτροπής αυτής, από 908 εκατ. δολ., δήλωσε η PDVSA, προσθέτοντας ότι θα προβεί στην πληρωμή εντός 60 ημερών.

Πληρώνοντας μόνο 255 εκατομμύρια δολάρια θα αφήνει την Exxon ( XOM.N ) μόνο ένα μέρος του πάνω από 10 δισεκατομμύρια $ που αρχικά ζήτησε ως αποζημίωση και είναι μια σημαντική νίκη για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες που μπορεί να δώσει στα πετρελαιοπαραγωγά έθνη περισσότερη δύναμη, στη διαφορά τους με τις προς εθνικοποίηση εταιρείες.

Αλλά η Exxon μπορεί ακόμα να φύγει με ένα μεγαλύτερο ποσό πληρωμής διότι δεν επιδιώκει μια ξεχωριστή υπόθεση εναντίον της Βενεζουέλας πριν από διαιτητικό δικαστήριο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και οι δύο περιπτώσεις αφορούν την εθνικοποίηση του 2007 του έργου Cerro Negro στη ζώνη του Orinoco με βαρύ αργό, ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στον κόσμο.

Η απόφαση αυτή την εβδομάδα έγινε από ένα δικαστήριο του Παρισιού με βάση το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, ή ICC.

"Η απόφαση (από τον πίνακα ΔΠΔ) δείχνει ότι η PDVSA είχε δίκιο να πιστεύει απαιτήσεις της Exxon Mobil ήταν εντελώς υπερβολικές και ορίζει την καταβολή σε πολύ χαμηλότερο ύψος από αυτό που ισχυρίστηκε. Η PDVSA είπε στη δήλωσή της τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι οι αρχικές αξιώσεις της Exxon "στερείται οποιασδήποτε λογικής."

Ήδη από τον Σεπτέμβριο, η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι είχε προσφέρει η Exxon 1 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις. [ID: nS1E78K26F] Τον περασμένο μήνα, ο Τσάβες είπε ότι θα είναι στην ευχάριστη θέση να συζητήσουν "μια φιλική συμφωνία."

"Η κυβέρνηση πάντα, δήλωσε, ότι είναι διατεθειμένη να αποζημιώσει για τις ιδιωτικές επενδύσεις στις κυρίαρχες αποφάσεις ώστε να εθνικοποιήσει τα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία προς το εθνικό συμφέρον, εφόσον η αποζημίωση είναι δίκαιη και εύλογη», δήλωσε τη Δευτέρα.

Ένας εκπρόσωπος της Exxon, δήλωσε την απόφαση του ΔΠΔ έδωσε στην αμερικανική εταιρεία 907.600.000 δολάρια "του πραγματικού οικονομικού οφέλους” με τη μορφή ελάφρυνσης του χρέους και μετρητά, και ότι περίπου 160 εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες δολάρια του χρέους της Exxon είχε ήδη πιστωθεί από το δικαστήριο.

"Τα υπόλοιπα $ 746.900.000 θα μπορούσαν να δοθούν μέσω ενός συνδυασμού των περίπου 305 εκατ. ευρώ απο την PDVSA, κεφάλαια που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για το σκοπό αυτό από δικαστήρια στη Νέα Υόρκη , η PDVSA ακύρωσε  το πρόσθετο χρέος του έργου που οφείλεται στην ExxonMobil και την πληρωμή των πρόσθετων μετρητών," δήλωσε ο Patrick McGinn, μέσω e-mail.

Χαρτιά vs πραγματικής αξίας της αγοράς.

Η αμερικανική εταιρεία τιμήθηκε με σχεδόν 908 εκατομμύρια δολάρια από ένα δικαστήριο του ΔΠΔ, που αυτοαποκαλείται κορυφαίο ίδρυμα στον κόσμο για την επίλυση των διεθνών διαφορών των επιχειρήσεων.

Το ΔΠΔ δεν λαμβάνει αποφάσεις διαιτησίας του κοινού, αφήνοντας λίγες ενδείξεις για τα κριτήρια πίσω από την αποτίμηση. Η Exxon έχει δηλώσει ότι εξετάζει ακόμα, το πάνω από 400 σελίδων έγγραφο.

Η PDVSA, δήλωσε τη Δευτέρα ότι αφαιρώντας τα 191 εκατομμύρια δολάρια που η Exxon όφειλε για την επαναγορά των ομολόγων που συνδέονται με Cerro Negro, $ 300 εκατομμύρια σε offshore λογαριασμούς στην PDVSA ότι η Exxon είχε παγώσει κατά τη διάρκεια της διαφοράς, και 160 εκατομμύρια δολάρια που η ομάδα ΔΠΔ απονεμήθηκε το Βενεζουέλας εταιρεία ανταπαιτήσεων.

Απόφαση της Βενεζουέλας είναι να στηρίξει τη θέση ότι οι εταιρείες που τα περιουσιακά στοιχεία εθνικοποίησε, θα πρέπει να αποζημιωθούν για το ποσό που επένδυσαν - μερικές φορές ονομάζεται λογιστική αξία - και όχι την αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να φέρουν σε περίπτωση πώλησης.

“Το βραβείο για την Exxon Mobil ήταν πολύ μικρότερο από ό, τι πολλοί από μας περίμεναν”, δήλωσε ο αναλυτής της βιομηχανίας πετρελαίου Oliver Campbell, πρώην χρηματοδότης -  συντονιστής στην PDVSA. "Η Βενεζουέλα προσφέρθηκε να καταβάλει στην Exxon την καθαρή λογιστική αξία, η οποία Exxon αρνήθηκε. Αλλά στην περίπτωση αυτή η απόφαση δεν ήταν τόσο πολύ υψηλότερη από ό, τι καθαρή λογιστική αξία."

Η Exxon, η οποία κατείχε 42 τοις εκατό των μετοχών της Cerro Negro, δήλωσε το 2007 ότι είχε επενδύσει περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα.

Εκτός από την περίπτωση της Exxon στο δικαστήριο της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει, επίσης, περίπου 20 αιτήματα από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης άλλες  μεγάλες πετρελαικές, όπως ConocoPhillips ( COP.N ), που προκύπτουν από ένα κύμα εξαγορών του κράτους από την κυβέρνηση Τσάβες.

Petroleos de Βενεζουέλα SA
 εγκατάσταση στην πόλη Puerto La Cruz
Την περίπτωση αυτή της Exxon η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να υποστηρίξει τον επόμενο μήνα.

“Εάν η Exxon Mobil συνεχίσει σε δεύτερη διαιτησία τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει υπέρογκη αποζημίωση για την εθνικοποίηση, η Βολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της”, δήλωσε τη Δευτέρα η PDVSA

Η φαύλη συχνά νομική διαφορά, κατά την οποία η Exxon briefly κατάφερε να παγώσει τουλάχιστον $ 12 δισεκατομμύρια από την PDVSA περιουσιακά στοιχεία, υπογράμμισε τη ιδεολογικές διαφορές μεταξύ του γίγαντα πετρελαίου των ΗΠΑ και της σοσιαλιστικής διοίκηση του Τσάβες.

(Editing by Daniel Wallis και Todd Eastham )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...