Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Rungnado: Το σοσιαλιστικό αληθές

Είδαμε την τελετή έναρξης και τώρα της τελετή λήξης των πολυδιαφημισμένων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Τίποτα το ιδιαίτερο, μας φλόμωσαν στην κιτσαρία. Θέαμα λιγότερο ενδιαφέρον από το θέαμα ενός κακού μπουζουξίδικου της Εθνικής Οδού. Α, και επειδή πρέπει κάπως να αποκαταστήσουμε το χρόνο που χάσαμε παρακολουθώντας τις φτηνιάρικες δουλειές των Εγγλέζων, για δείτε και το βίντεο πιο κάτω να καταλάβετε τι εστί τελετή έναρξης-λήξης, τι σημαίνει αθλητικοί αγώνες στο σοσιαλισμό. Και αν σας ενθουσιάσει λιγότερο απ' ότι τα ρεζιλίκια του Λόντον, τότε τι να πω.
Μας θυμίζει τη διαφήμιση με τον Πίου η τελετή του Ηνωμένου Βασιλείου;

Οι αγώνες στη ΛΔ Κορέας είναι σε εθνικό επίπεδο και γίνονται κάθε χρόνο για δύο μήνες.

Το Rungnado, το “Στάδιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς” (το οποίο βρίσκεται πάνω στο νησί Rungna του ποταμού Taedong), γίνονται οι Μαζικοί Αγώνες της Pyongyang. Ομολογουμένως εντυπωσιακό στάδιο, το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ασία, συνολικής χωρητικότητας 150.000 θεατών ίσος και στον κόσμο. Ο φουτουριστικός εξωτερικός σχεδιασμός είναι απίστευτα εντυπωσιακός και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το στάδιο αυτό υπήρχε πραγματικά και ότι δεν ήταν ένα διαστημικό σκηνικό.
Γύρω χιλιάδες ανθρώπων που πηγαινοέρχονται, ενώ κάπου στο βάθος, διακρίνονται ομάδες παιδιών, ομοιόμορφα ντυμένων που ζητωκραυγάζουν και τραγουδούν. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές της παράστασης…”

Το Arirang είναι το διασημότερο βορειοκορεατικό φεστιβάλ, και έχει διττό στόχο.
Από τη μια, να αναπαραστήσει τους αγώνες του κορεατικού λαϊκού κινήματος ενάντια στην αποικιοκρατική Ιαπωνία, τους επαναστατικούς λαϊκούς αγώνες από το 1932 μέχρι την τελική απελευθέρωση και την νίκη, την αλματώδη πρόοδο στα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και τον ηρωϊκό αγώνα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αλλά και την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση του κορεατικού λαού μπροστά στο μέλλον.

Από την άλλη αποτελεί την αποθέωση της σοσιαλιστικής συλλογικότητας και του ομαδικού πνεύματος, βοηθά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων που συμμετέχουν, με την καλλιέργεια της συλλογικής δημιουργίας, με την κοινή προσπάθεια, με την προσφερόμενη πολύπλευρη γνώση και άριστη φυσική κατάσταση.
_


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...