Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Έκτακτη είδηση. Τουλάχιστον 18 δολοφονήθηκαν. Φρίκη!


Τουλάχιστον 18 εργάτες βρίσκονται ματωμένοι και ακίνητοι στο έδαφος, μετά το πυρ που άνοιξε η τοπική αστυνομία κατά απεργών ανθρακωρύχων, της Νότιας Αφρικής λένε τα πρακτορεία ειδήσεων. Μερικοί από τους διαδηλωτές που λέγεται είναι οπλισμένοι με μαχαίρια και δόρατα.
Ένας αστυνομικός χειρονομεί μπροστά
από τους νεκρούς ανθρακωρύχους
που δολοφόνησαν έξω από ένα ορυχείο
της Νότιας Αφρικής στο Rustenburg,
100 χιλιόμετρα (62 μίλια) βορειοδυτικά
του Γιοχάνεσμπουργκ, 16 Αυγούστου 2012.
(Reuters / Siphiwe Sibeko)
Πριν από τις βίαιες συγκρούσεις, την Πέμπτη είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 9 στην πόλη των ορυχείων, που βρίσκεται βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ. Η εταιρία είναι η Lonmin Plc που παράγει πλατίνα, υπήρξε το κέντρο των διαμαρτυριών από την περασμένη Παρασκευή, σε ένα αδιέξοδο οδήγησαν οι διαφορές που προέρχονται από το ύψος των μισθών.  
Η καταστολή εντάθηκε κατά το Σαββατοκύριακο, όταν δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε σύγκρουση με τους εργαζόμενους που απεργούν και οι τοπικοί φύλακες έχουν επίσης έχουν εγκλωβιστεί με τη βία.
Την Πέμπτη οι διαδηλωτές ενώθηκαν με μια ομάδα γυναικών υποσχόμενοι να σταθούν δίπλα στους συζύγους τους, καθώς αγωνίζονται για καλύτερες αμοιβές.
Απαρτχάιντ ζει και δολοφονεί!

Ένας ανθρακωρύχος τρέχει  καθώς πυροβολείται από την αστυνομία
έξω από το ορυχείο της Νότιας Αφρικής στο Rustenburg,
100 χιλιόμετρα (62 μίλια) βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, 16 Αυγούστου 2012.
(Reuters / Siphiwe Sibeko)




6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

παροτι δεν το συνηθιζουμε μεσω διαδικτυου...μπραβο συντροφακι συνεχισε,χρειαζομαστε νεα μεσα και νεες δυναμεις οσο δυσκολευει η παλη!!

Gekoudi είπε...

@Ανώνυμος Σε ευχαριστώ. Συμφωνώ μαζί σου και γι' αυτό συνεχίζω.

Γιάννης είπε...

Εδώ δήλωση του ΚΚ Νοτίου Αφρικής
SACP North West Media Statement
http://www.sacp.org.za/main.php?ID=3722

Εδώ δήλωση του COSATU
COSATU condemns violence at Lonmin and breakaway ‘union’ NATAWU
http://www.cosatu.org.za/show.php?ID=6421

Τα παρουσιάζουν τα πράματα αλλοιώς...

Απ΄ότι κατάλαβα υπάρχει ένα μεγάλο ζητημα με ένα συνδικάτο το NATAWU που απ΄ότι γράφουν είναι διασπαστικό συνδικάτο και ενάντια στην Ομοσπονδία μετάλλου NUM που είναι κάτω από το COSATU.
Απ΄ότι περιγράφεται χαρακτηρίζεται το διασπαστικό συνδικάτο σαν αναρχικό και ότι πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις ενάντια στους εργάτες και στην Ομοσπονδία τους, εννοωντας την NUM και ότι ο εχθρός είναι το σύστημα, ο καπιταλισμός.
Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει προηγηθεί και το ιστορικό αλλά είναι φαβερό ότι το ΚΚ Νότιας Αφρικής και το COSATU καταδικάζουν την αστυνομική βία αλλά και το τις ενέργειες του διασπαστικού συνδικάτου.
Η περιφερειακή οργάνωση μάλιστα του ΚΚ Νότιας Αφρικής ζητά και την σύλληψη των δύο ηγετών του διασπαστικού σωματείου μιας και είναι λένε αυτοί που ήταν η αιτία της επίθεσης των οργάνων της κρατικής καταστολής. Το COSATU μιλά και για προβοκάτσια, ότι το διασπαστικό σωματείο χρησιμοποίησε σημαίες του COSATU για να παρασύρει τους εργάτες.
Δεν ξέρω αν είναι προβοκάτσια και τι συμβαίνει αλλά η κρατική βία ήταν ανεπίτρεπτη.

Γιάννης είπε...

Απο το ΠΑΜΕ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 17 Αυγούστου 2012

Το ΠΑΜΕ καταδικάζει την δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος των απεργών στα ορυχεία πλατίνας «Μαρικάνα» της Νότιας Αφρικής, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο διαδηλωτών και των τραυματισμό δεκάδων. Οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν τους εργάτες που αγωνιζόντουσαν για τη ζωή τους ενάντια στην πολυεθνική εταιρία που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία.
Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους απεργούς και την αλληλεγγύη μας στην Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Ορυχεία (NUMSA) και απαιτούμε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Gekoudi είπε...

Κε Γιάννη διαβάστε το διαβάστε το liveblog των εργατών του ορυχείου Lonmin γυρίσματα εδώ. Οι μαρτυρίες και τα στοιχεία είναι αμείλικτα. πρόκειται για στυγνό έγκλημα. Για να μην γράφω όμως ανακρίβειες θα πω μονάχα ότι εμπλέκεται και μεγάλο καθίκι από το ΗΒ που έχει συμφέροντα καθώς και ότι έχει βάλει θέμα γοήτρου. Η συνέχεια θα δείξει. Ελπίζω οι μακροχρόνιοι αγώνες του λαού της ΝΑ να μην πάνε χαμένοι. Στο τέλος θα νικήσει το δίκιο.
Εγώ πάντως είμαι με τους εργάτες. Το live blog των εργατών για κάθε απορία.

Το live blog των εργατών 1

Η εταιρία 2

Η Mail&Guardian για το άστοχο πρώτο σχόλιό σας 3

Χαιρετούρες από την Ελλάδα
Γιώργος
Υγ. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, έχει πολλές βαριάντες.

Γιάννης είπε...

άστοχο το πρώτο μου σχόλιο; Τι εννοείς Γιώργο. Εγώ απλώς παρέθεσα τι λένε οι σύντροφοί μας εκεί. Το αντίθετο, έγραψα ότι άσχετα με το τι υπάρχει από πίσω η κρατική καταστολή είναι απαράδεκτη. Μετα έβαλα και την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ. Ασφαλώς και το θέμα είναι πολύ σοβαρό.
Χαιρετισμούς

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...