Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Η μοίρα της Ελλάδας θα αποφασιστεί τον Οκτώβριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Τον αγκάλιασε, χαστούκισε ο ένας τον άλλο στον ώμο και αποκάλεσε ο ένας τον άλλον "φίλε μου." Όταν ο Jean-Claude Juncker, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο γραφείο του Σαμαρά στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη, το κλίμα ήταν ευχάριστο - αλλά μόνο για τις τηλεοπτικές κάμερες. Πίσω από κλειστές πόρτες, ο επικεφαλής του Ευρωομίλου έπιασε δουλειά, λέγοντας στο Σαμαρά πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα όρια, και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αναμένει ειδική μεταχείριση από τους εταίρους της. Ο Γιούνκερ είπε επίσης ότι το να ζητά ο οικοδεσπότης του διαρκώς περισσότερο χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι χρήσιμο. Όταν ο Σαμαράς, ο πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ακόμα ηγέτης της αντιπολίτευσης, είχε τη φήμη ότι αντιστεκόταν στις συμβουλές των συναδέλφων του Ευρωπαίων συντηρητικών. Αλλά τώρα έχει γίνει προφανώς ένας καλός μαθητής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή, ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο Σαμαράς έχει τώρα δύο με τρεις εβδομάδες για να εφαρμόσει ένα πακέτο λιτότητας ύψους περίπου € 14 δισεκατομμύριων (17.500.000.000$) για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Έλληνας ηγέτης υπόσχεται να ιδιωτικοποιήσει τις κρατικές επιχειρήσεις, να περικόψει θέσεις εργασίας και να γίνει πιο αποτελεσματικός στην συλλογή των φόρων. Αλλά οι πολιτικοί στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες αμφιβάλλουν αν η νέα πορεία του θα παράγει γρήγορα αποτελέσματα .
Επίδειξη δύναμης από τις Βρυξέλλες
Η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα περάσουν ολόκληρο το μήνα του Σεπτεμβρίου ελέγχοντας στην Αθήνα. Είτε προλάβει να ολοκληρωθεί η έκθεση της Τρόικα είτε όχι, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν για τη συζήτηση της 8ης Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, προσωπικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, υποθέτει ότι η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 - 19 Οκτ. θα είναι μια επίδειξη δύναμης προς την Ελλάδα. Το ΔΝΤ παίρνει μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις. Απεσταλμένοι του ταμείου θεωρούν ότι το χρέος στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο και απειλεί να αποσυρθεί από το πρόγραμμα βοήθειας συνολικά. Η μόνη εναλλακτική λύση που υπάρχει για τους δημόσιους πιστωτές, ιδίως για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), είναι να διαγραφεί ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας. Η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα δίλημμα. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε οτι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί προϋπόθεση για οποιασδήποτε ελληνική διάσωση, αλλά αν οι πιστωτές του δημόσιου τομέα συμφωνήσουν σε κούρεμα του χρέους, αυτό θα κόστιζε στη Γερμανία πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Για την Μέρκελ, αυτό είναι εκτός συζήτησης, καθώς και το ζήτημα επέκτασης του προγράμματος βοήθειας κατά 2 χρόνια αλλά και του τρίτου πακέτου στήριξης, που έχει ζητήσει ο Σαμαράς. Και οι δύο επιλογές θα κοστίσουν επιπλέον χρήματα. Η καγκελάριος φοβάται, πως ίσως μέλη του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και των εταίρων του συνασπισμού της, της Christian της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης της Βαβαρίας (CSU) και των φιλικών προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), θα αρνηθούν να υποστηρίξουν στο γερμανικό κοινοβούλιο το πρόγραμμα.
Μικρές Παραχωρήσεις
Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να φανταστεί κανείς μικρές παραχωρήσεις από τη καγκελάριο. Είναι πιθανό ότι η μία ή η άλλη δόση προς την Ελλάδα θα πρέπει να αυξηθεί στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος ενισχύσεων, λένε οι ειδικοί της κυβέρνησης - εφόσον οι επόμενες πληρωμές μειώνονται αναλόγως. Ένας υπάλληλος το παρομοιάζει με τη μέθοδο που προσπαθεί κάποιος να μείνει ζεστός κάτω από μια κουβέρτα που είναι πάρα πολύ μικρή: Όταν τραβά την κουβέρτα μέχρι το λαιμό, τα πόδια εκτίθενται. Το σενάριο μιας ελληνικής αποχώρησης από το ευρώ έχει αρχίσει να προδιαγράφεται. Σε όλη τη ζώνη του ευρώ προσπαθούν να καταλάβουν τι θα συμβεί στη συνέχεια. Υπάρχει μια τέτοια ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μια στην γερμανική κεντρική τράπεζα, τη Bundesbank, και μία στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Και οι τρεις καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Κανείς δεν ξέρει πραγματικά στα σίγουρα τι θα γίνει. Οι ειδικοί βρίσκουν ιδιαίτερα δύσκολο να υπολογίσουν τις επιπτώσεις για την οικονομία και την αγορά εργασίας. Κανείς δεν ξέρει αν η παγκόσμια οικονομία θα πέσει από το γκρεμό, ή αν η Ελλάδα, η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και το υπόλοιπο του κόσμου θα ανακύψει γρήγορα από το σοκ. Είναι δυνατόν, όμως, να ποσοτικοποιήσει τις άμεσες επιπτώσεις που θα προκύψουν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Γερμανίας, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και δεν εξοφλεί τις οφειλές της προς τις χώρες εταίρους. Οι εμπειρογνώμονες που εργάζονται για τα Οικονομικά της Γερμανίας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμούν το ετήσιο κόστος στα 2,5 δισεκατομμύρια €, το οποίο θα συνεχιστεί για αρκετές δεκαετίες. Η Αθήνα έχει λάβει το μήνυμα ότι το Βερολίνο, το Ελσίνκι και η Χάγη πιστεύουν ότι μια "Grexit" θα μπορούσε να απορροφηθεί οικονομικά. Αυτό ώθησε τον συντηρητικό πρωθυπουργό Σαμαρά να δοκιμάσει μια νέα στρατηγική: Να υποδαυλίσει το φόβο ενός κύματος φτωχών Ελλήνων μεταναστών. Σε περίπτωση που η χώρα του αποσταθεροποιηθεί, ως αποτέλεσμα της εξόδου από το ευρώ, η υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορούσε να δει το τσουνάμι των προσφύγων. DER SPIEGEL Christian Reiermann και Christoph Schult Μετάφραση από τα γερμανικά από τον Christopher Sultan για τους Reuters Μετάφραση από τα Αγγλικά Gekoudi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...