Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Εκτός από τη θέρμανση, υπάρχει και η δημοκρατία

Στις μέρες μας, εκτός από την οικονομική κρίση που πλήττει το λαό μας, υπάρχει και το οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης δημοκρατίας και του κύματος εκφασισμού που πολλούς μας βρήκε ως κεραυνός εν αιθρία. Στα σχολεία, εκτός από τις γενικές γνώσεις και τη διδασκαλία, θα πρέπει οι μαθητές να διδάσκονται πώς να είναι δημοκρατικοί, να μάθουν να διεκδικούν το δίκιο τους και να μη σκύβουν το κεφάλι στη μετέπειτα πορεία τους στην κοινωνία. Το φαινόμενο αυτό, του φασισμού, υποθάλπεται στα σχολεία, με την αναγωγή της αδιαφορίας και της αβουλίας ως την κυρίαρχη άποψη ανάμεσα στους μαθητές. Ακριβώς αυτό το φαινόμενο πρέπει να εξαλειφθεί από τις αίθουσες διδασκαλίας, γιατί πιστεύω πως εκεί εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού, δηλαδή από την αδιαφορία και την παράλειψη των δημοκρατικών διαδικασιών, της έλλειψης ενδιαφέροντος και από τους διδάσκοντες στο να μάθουν σε μας τα παιδιά πόσο σημαντική είναι η δημοκρατία και ο αγώνας για τα πρωτεύοντα δικαιώματα. 
Μην απορείτε κύριοι για την αναβίωση του φασισμού στην Ελλάδα, απ' τη στιγμή που αυτό το θέμα έρχεται από το παρελθόν. Το αυγό του φιδιού έχει μπει εδώ και καιρό μέσα στις σχολικές τσάντες ( στα σχολικά συγγράμματα, όπου εξομοιώνεται ο κομμουνισμός με το φασισμό, όπου γίνεται στυγνή προπαγάνδα υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου στο μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού παρελαύνουν ΚΑΙ ΜΟΝΟ τα πηλήκια, ένστολοι, όπως γινόταν στη Χούντα ). Για να μη νομίζετε ότι υπερβάλλω ψάξτε όσοι έχετε τη δυνατότητα στο μάθημα Κοινωνική Πολιτική Αγωγή και συγκρίνετε με τα λογοκριμένα ομολογουμένως της Χούντας. Θα βρεθείτε προ εκπλήξεως. 


Μαθητικές Κοινότητες: ένας θεσμός που ξεκίνησε πολλά υποσχόμενος, ότι θα αποτελέσει το σπόρο για τη δημιουργία δημοκρατικής συνείδησης στη νεολαία, σήμερα έχει καταντήσει να είναι το μέσο για να χάνεται εκπαιδευτικός χρόνος, χωρίς να δίνεται βάρος και σεβασμός στα πραγματικά προβλήματα. Οι μαθητικές κοινότητες ασχολούνται με τις ούτως ή άλλως υποβαθμισμένες εκδρομές, οι οποίες γίνονται στο προαύλιο, καθώς επίσης με εράνους για τις σχολικές εκδρομές και αυτό καλλιεργείται εδώ και χρόνια. Αυτό, γιατί κάποιοι δε θέλουν μαθητές πολιτικοποιημένους και προβληματισμένους. Συγκεκριμένα, στην έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς - και όπως κάθε χρονιάς - είχαμε εκλογές για τα μαθητικά συμβούλια. Οι κανόνες και ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών των μαθητικών κοινοτήτων, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας τους αναφέρεται ρητά στις Εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και νομίζω σε γενικές γραμμές ότι είναι σε δημοκρατικά πλαίσια. Δείτε όμως παρακάτω τι γίνεται στην πράξη. Στην τάξη μου διενεργήθηκαν εκλογές και συνέβησαν σημεία και τέρατα. Και εγώ επειδή είμαι από τους ανθρώπους που δε θα τα χάφτω αυτά, πήρα αυτή την πρωτοβουλία. Σα συμπέρασμα, μετά από όλη αυτή τη διαδικασία πιστεύω πως επιβάλλεται τώρα όλοι οι συντελεστές της εκπαίδευσης (μαθητές, καθηγητές, γονείς και κοινωνία) να αγωνιστούν για ένα δημοκρατικό σχολείο, αν θέλουν οι καθηγητές την αλληλεγγύη των μαθητών και των γονιών, αν θέλουμε όλοι ένα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο. Παραθέτω την προσωπική μου εμπειρία, μέσα από την αλληλογραφία που είχα με το Συνήγορο του παιδιού. 

1. Η επιστολή που έστειλα στο Συνήγορο του παιδιού:

Γεια σας.
Λέγομαι Γιώργος Γκέκας και είμαι μαθητής του Γυμνασίου Κολινδρού Πιερίας. Το τηλέφωνο του σπιτιού μου είναι 2353031***.
Επικοινωνώ μαζί σας για να διαμαρτυρηθώ για την αντιδημοκρατική συμπεριφορά και κλίμα που επικρατεί στο σχολείο μου. Συγκεκριμένα, στις εκλογές του 5μελούς συμβουλίου της τάξης μου, παραβιάστηκε πλήρως η εγκύκλιος του υπουργείου , καθώς και οι κανόνες της στοιχειώδους δημοκρατίας από την καθηγήτρια μουσικής κα Παπαγιαννούλη και το Γυμνασιάρχη γυμναστή κο Τασόπουλο.
Τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες κάλυψε ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης περιφερειακής ενότητας Πιερίας κος Ιωάννης Καζνταρίδης.
Η ίδια κατάσταση επαναλήφθηκε στην εκλογή του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου.
Πιο συγκεκριμένα: πήρα 9 ψήφους στο 5μελές και οι 5 ακυρώθηκαν.
Δεν διακατέχομαι από καμιά φιλοδοξία αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι το σχολείο είναι ο ναός της δημοκρατίας, είναι ο χώρος που εκτός από γνώσεις, μας καλλιεργεί σημεία του χαρακτήρα μας και αναδεικνύει ανθρώπινες αξίες και αρετές. Επειδή το σχολείο πιστεύω ότι πρέπει να στοχεύει σε ανθρώπους ελεύθερους και όχι υποταγμένους, παρακαλώ όπως ενεργήσετε στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας. 

Στις εκλογές 5μελούς, τα ψηφοδέλτια δεν ήταν όμοια μεταξύ τους, καθώς δεν τα συνέταξε η εφορευτική επιτροπή, η οποία πάλι δεν εκλέχτηκε αλλά επιλέχτηκε από κλήρωση. Έτσι διακρινόταν ο γραφικός χαρακτήρας του κάθε μαθητή και έγιναν λάθη. Δεν εκλέχτηκε πρόεδρος της συνέλευσης, όπως λέει ο κανονισμός του υπουργείου, παρά έγιναν οι εκλογές και μετά η καθηγήτρια Παπαγιαννούλη κλείδωσε την πόρτα της αίθουσας μαζί με την εφορευτική επιτροπή και κανέναν άλλο. Το αποτέλεσμα δε βγήκε από την εφορευτική, αλλά από το γυμνασιάρχη την επόμενη μέρα, αφού τα μαγείρεψε. Σε γενόμενη διαμαρτυρία δική μου και στο αίτημά μου να επαναληφθεί η εκλογή σωστά, σύμφωνα με τον κανονισμό, έκανε ο ίδιος επανακαταμέτρηση, δίνοντας μου ένα ψήφο ακόμα, λες και εγώ είχα κάποιο πρόβλημα ψήφων.
Δεύτερον, απευθύνθηκα στον υπεύθυνο Μέσης Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας κο Καζταρίδη, που μας υποσχέθηκε πως το θέμα θα το λύσει, χωρίς να πάρει έκταση και ότι θα γίνει επανάληψη των εκλογών.
Αντ'αυτού, δεν έκανε τίποτα και στη συνέχεια έγιναν οι εκλογές για το 15μελές. Εδώ η κατάσταση πήρε χειρότερες διαστάσεις.
Αντί της συνέλευσης του σχολείου και της εκλογής προεδρείου που θα διενεργούσε τις εκλογές εκλέγοντας εφορευτική και την γενική συνέλευση, ο διευθυντής και οι καθηγητές/τριες κάθε τάξης έκαναν χωριστά εκλογές.
Η εφορευτική δεν εκλέγονταν όπως λέει η Εγκύκλιος, αλλά διορίζονταν ή γινόταν με κλήρωση. Τα ψηφοδέλτια από όλες τις τάξεις τα μάζεψε ο κος Τασόπουλος και τα μαγείρευε στο γραφείο του από την Παρασκευή έως την Τρίτη, 5 μέρες. Σε γενόμενη διαμαρτυρία μου, μου απάντησε με το αστείο επιχείρημα πως ήθελε να τα "καθαρογράψει"- μαγειρέψει.

Η χώρα μας γέννησε τη δημοκρατία και είναι απαράδεκτο ο φασισμός που ούτως ή άλλως σέρνεται στους διαδρόμους να μπει μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Γιώργος Γκέκας, μαθητής.

================================================

2. Η επιστολή του Συνηγόρου στο Γυμνασιάρχη:



10 Νοεμβρίου 2011
Αριθμ. Πρωτ.: 145528/30615/2011
Πληροφορίες κα Στ____ Παπα______
(τηλ.: 21 0728----)
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
Αγίου Δημητρίου 92
Κολινδρός ΤΚ 60061
Νομός Πιερίας
Προς Δ/vτη Κ. Τασόπουλο
Θέμα: Διεξαγωγή εκλογών 5μελών και 15μελούς συμβουλίου Γυμνασίου Κολινδρού
Αξιότιμε κύριε Τασόπουλε,
Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κατά το άρ 103 § 9 του συντάγματος και το ν.3094/2003 εξετάζει αναφορά του μαθητή Γιώργου Γκέκα σχετικά , με τη διεξαγωγή των εκλογών για το 5μελές και το 15μελές συμβούλιο του Γυμνασίου Κολινδρού Πιερίας.
Καταρχάς, σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη συνεργάτιδά μου θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και γραπτώς ότι η ανεξάρτητη αρχή «Συνήγορος του Πολίτη» έχει ως αποστολή ,τη διαμεσολάβηση μεταξύ των πολιτών και των δημοσίων υπηρεσιών, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ν.Π.Ι.Δ., για την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την τήρηση της νομιμότητας (ν. 3094/2003, άρ. 1, παρ.1).
Ειδικότερα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, ο Συνήγορος του Πολίτη είναι αρμόδιος και για θέματα που ανάγονται σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που προσβάλλουν τα δικαιώματα του παιδιού (άρ, 3, παρ.1 του ίδιου νόμου). Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 5, «ο Συνήγορος του Πολίτη μπορεί να ζητεί από τις δημόσιες υπηρεσίες κάθε πληροφορία, έγγραφο ή άλλο στοιχείο για την υπόθεση, να εξετάζει πρόσωπα, να ενεργεί αυτοψία και να παραγγέλλει πραγματογνωμοσύνη. Κατά την εξέταση εγγράφων και άλλων στοιχείων, που βρίσκονται στη διάθεση δημοσίων υπηρεσιών, δεν μπορεί να αντιταχθεί ο χαρακτηρισμός τους ως απορρήτων, εκτός εάν αφορούν την εθνική άμυνα, την κρατική ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να διευκολύνουν με κάθε τρόπο την έρευνα».
Ως προς την προαναφερθείσα αναφορά, ο μαθητής ισχυρίζεται ότι κατά τη διεξαγωγή των εκλογών του 5μελούς συμβουλίου της τάξης του αλλά και του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου παραβιάσθηκε η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι α) τα ψηφοδέλτια δεν συνέταξε η εφορευτική επιτροπή με αποτέλεσμα να μην είναι όμοια μεταξύ τους, να διακρίνεται ο γραφικός χαρακτήρας κάθε μαθητή και να γίνουν λάθη β) η εφορευτική επιτροπή δεν εκλέχτηκε αλλά επιλέχτηκε από κλήρωση γ) δεν εκλέχτηκε πρόεδρος της συνέλευσης και μετά τις εκλογές η υπεύθυνη καθηγήτρια κλείδωσε την πόρτα της αίθουσας και παρέμεινε με την εφορευτική επιτροπή δ) το αποτέλεσμα δεν ανακοινώθηκε από την εφορευτική επιτροπή αλλά από εσάς την επόμενη μέρα. Έπειτα δε από διαμαρτυρία του μαθητή και αίτημά του για επανάληψη των εκλογών, μετά από επανακαταμέτρηση που κάνατε, του εδόθη άλλη μια ψήφος. Όσον αφορά στο 15μελές, ο μαθητής ισχυρίζεται ότι α) αντί γενικής συνέλευσης και εκλογές εφορευτικής επιτροπής για να διεξαγάγει τις εκλογές, έγιναν εκλογές σε κάθε τάξη χωριστά β) η εφορευτική επιτροπή δεν εκλέχθηκε αλλά διορίστηκαν εφορευτικές επιτροπές ή προέκυψαν από κλήρωση γ) τα ψηφοδέλτια συγκεντρώθηκαν στο γραφείο σας από την Παρασκευή έως την Τρίτη.
Κατόπιν των ανωτέρω, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αναλυτικά και επί της ουσίας για τις απόψεις σας σχετικά με τους ισχυρισμούς του μαθητή. Συγκεκριμένα για τη διαδικασία με την οποία διεξήχθησαν οι εκλογές των 5μελών συμβουλίων και του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου και κυρίως αν θεωρείτε ότι τηρήθηκαν οι παρ. 14 και 33 του άρθρου 3 της εγκυκλίου με αρ. 23.613/6/Γ2/4094/86 «Κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων». Για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση θα είμαστε στη διάθεσή σας.

Με τιμή
Γιώργος Μόσχος
Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη
για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Ακριβές Αντίγραφο
Σφραγίδα
Ευ----- Παπα------- Κοινοποίηση:
1.       ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ
Κων/νου Καρυωτάκη 2
60100 Κατερίνη
Προς Δ/ντη Κ. Ιωάννη Καζταρίδη
2.       Γκέκα Γιώργο
Κ----- ------
ΤΚ 60061 Κολινδρός
Νομός Πιερίας



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

3. Απάντηση του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Πιερίας Ιωάννη Καζταρίδη στον συνήγορο του παιδιού.

Κατερίνη : 24-4-2012
Αριθμ. Πρωτ.: ΕΠ 14
ΠΡΟΣ: Συνήγορο του Πολίτη
Χατζηγιάννη Μέξη 5
τ.κ. 11528 ΑΘΗΝΑ Υπ' όψιν
Κ. Μόσχου
Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού

ΚΟΙΝ: Κ. Τασόπουλο Αλκίνοο Διευθυντή Γυμνάσιο Κολιvδρού Αγίου Δημητρίου 92
τ.κ. 60061 ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Θέμα: «Aπάvτηση στο με α.π. 145528/14039/2012 έγγραφό σας»
Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου σας, σας ενημερώνουμε ότι με το από 18.11.2012 έγγραφό μας προς το Διευθυντή του Γυμνασίου Κολινδρού Πιερίας κ. Τασόπουλο είχαμε ζητήσε: από αυτόν την άμεση απάντηση του σχετικά με τα αναφερόμενα στο με α.π. 145528/30515/2011 έγγραφο σας προς αυτόν με θέμα την καταγγελία μαθητή σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των μαθητικών εκλογών στο σχολείο, στο οποίο ασκεί καθήκοντα Διευθυντή.
Ο κ. Τασόπουλος μας διαβεβαίωσε ότι επιλήφθηκε του θέματος και απάντησε προς εσάς, χωρίς ωστόσο η απάντησή του να κοινοποιηθεί προς την υπηρεσία μας.
Κατόπιν του από 18.04.2012 νεώτερου εγγράφου σας και την αναλυτική σε αυτό ανάπτυξη των θεμάτων που περιλαμβάνονταν στην καταγγελία του μαθητή έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις προς το Διευθυντή του σχολείου και ελήφθησαν υπόψη όλες οι σχετικές παρατηρήσεις σας, ωστόσο είναι πλέον πρακτικά ανέφικτο και άσκοπο να επαναληφθούν οι εκλογές, όπως ορθά επισημαίνεται και στο υπό κρίση έγγραφό σας.
Για την ορθότερη ωστόσο εφαρμογή των προβλεπόμενων στον «Κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων» και την πλήρη ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων σε αυτές πλευρών, θα συνταχθεί από την υπηρεσία μας ένας πρακτικός Οδηγός που θα κοινοποιηθεί σε όλα τα σχολεία της περιφέρειας μας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προκειμένου να τηρούνται τόσο οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όσο
και να καταστεί σοφές το πνεύμα του νόμου για την ενίσχυση της συνεργασίας και της εξοικείωσης των μαθητών με τις δημοκρατικές διαδικασίες των εκλογών και της αντιπροσώπευσης τους από τα θεσμοθετημένα όργανα.
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Β/θμιας
Νομού Πιερίας IΩΑΝΝΗΣ ΚΑΖΤΑΡΙΔΗΣ


===================

4. 1η απάντηση του Συνήγορου του παιδιού προς εμένα


10 Νοεμβρίου 2011
Αριθμ. Πρωτ.:145528/ 30616/2011
Πληροφορίες κα Μ_____ Παπα_____
(τηλ. :21072-----)
Προς
Γκέκα Γιώργο
Κ----- -------
ΤΚ 60061 Δήμος Πύδνας-Κολινδρού
Νομός Πιερίας
Αγαπητέ Γιώργο,
Ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε την αναφορά σου στις 13 Οκτωβρίου 2011, στην οποία δόθηκε κωδικός φακέλου υπόθεσης 145528.
Θέμα της αναφοράς σου είναι η διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών του 5μελούς συμβουλίου της τάξης σου και του 15μελούς συμβουλίου του Γυμνασίου Κολινδρού στο οποίο φοιτάς.
Όπως σε ενημερώσαμε και τηλεφωνικά, την υπόθεσή σου ανέλαβε η συνεργάτιδά μου Μ------ Π----- (τηλ.:21 07289---), η οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Διευθυντή του σχολείου σου και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Πιερίας και τους ζήτησε την άποψή τους για όσα αναφέρεις στην επιστολή σου. Έστειλε επίσης μια επιστολή στον Διευθυντή σου, την οποία σου κοινοποιούμε συνημμένα. Στην επιστολή αυτή ζητάει από τον κ. Τασόπουλο να μας πληροφορήσει και γραπτά αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες στις εκλογές του 5μελούς και του 15μελούς συμβουλίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της σχετικής εγκυκλίου «Κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων» του Υπουργείου Παιδείας.
Αν έχεις κάτι νεότερο σε σχέση με το θέμα αυτό, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο παραπάνω τηλέφωνο.
Σε ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σου.

Με εκτίμηση
Γιώργος Μόσχος
Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη
για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Ακριβές Αντίγραφο
Σφραγίδα
Ε______ Παπα________

5. Απάντηση του Συνηγόρου του Παιδιού στον Ιωάννη Καζταρίδη


18 lουνίου 2012
Αριθμ. Πρωτ.: 145528/21564/2012
Πληροφορίες: κα Στ____ Παπα______
(τηλ. :2131******)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Κων/νου Καρυωτάκη 2
60100 Κατερίνη
Προς Δ/ντη κ. Ι. Καζταρίδη
Αξιότιμε κύριε Καζταρίδη,

Καταρχήν σας ευχαριστούμε για την άμεση απάντησή σας στο με αρ. πρωτ. 145528/14039/2012 έγγραφό μας με θέμα τη διεξαγωγή εκλογών 5μελών και 15μελούς συμβουλίου στο Γυμνάσιο Κολινδρού, στην οποία μας αναφέρετε ότι έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις προς τον Διευθυντή του εν λόγω σχολείου και ελήφθησαν υπόψη οι σχετικές παρατηρήσεις μας.
Δεδομένου ότι ο Συνήγορος του Παιδιού έχει ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα των μαθητικών κοινοτήτων και θεωρεί τον θεσμό αυτό ιδιαίτερης παιδαγωγικής αξίας και εξαιρετικά σημαντικό για τη σχολική κοινότητα και τους μαθητές, παρακαλούμε όπως κοινοποιήσετε και σε μας τον πρακτικό οδηγό, ο οποίος, όπως μας αναφέρετε στην επιστολή σας, θα κοινοποιηθεί σε όλα τα σχολεία της περιφέρειάς σας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προκειμένου να τηρούνται τόσο οι προβλεπόμενες διαδικασίες όσο και να καταστεί σαφές το πνεύμα του νόμου για τη λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία. Για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση θα είμαστε στη διάθεσή σας.

Με τιμή
Γιώργος Μόσχος
Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη
για τα Δικαιώματα του Παιδιού

6. 2η απάντηση του Συνήγορου του παιδιού προς εμένα


18 lουνίου 2012
Αριθμ. Πρωτ.: 145528/ 21565/2012
Πληροφορίες: κα Ματ----- Παπα------
(τηλ. :213130****)
Γκέκας Γιώργος
Κ---- ------
60061 Δήμος Πύδνας - Κολινδρού
Ν. Πιερίας
Αγαπητέ Γιώργο
Όπως γνωρίζεις, ο Συνήγορος του Πολίτη ερευνά την αναφορά σου με θέμα τις εκλογές του 5μελούς συμβουλίου της τάξης σου και του 15μελούς συμβουλίου του Γυμνασίου Κολινδρού.
Ο Συνήγορος έστειλε αρχικά μια επιστολή στον Διευθυντή σου (την οποία σου κοινοποιήσαμε), με την οποία ζητούσε την άποψή του για το αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες στις εκλογές σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. Η χειρίστρια της υπόθεσης επικοινώνησε και τηλεφωνικά αρκετές φορές με τον κ. Τασόπουλο, ο οποίος την βεβαίωνε ότι θα απαντήσει άμεσα ή ότι λόγω αντικειμενικών συνθηκών υπολειτουργίας του σχολείου δεν μπορεί να σταλεί η απάντηση. Καθώς είχε περάσει αρκετός χρόνος, του στείλαμε μια δεύτερη, υπενθυμητική επιστολή. Τελικά ο κ. Τασόπουλος μας απάντησε τέλη Φλεβάρη. Επειδή θεωρήσαμε ότι η απάντηση αυτή δεν ήταν επαρκής, στείλαμε μια αναλυτική επιστολή στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καζταρίδη, την οποία σου κοινοποιήσαμε, σχετικά με την τήρηση της διαδικασίας των εκλογών αλλά και το πνεύμα του νόμου για τα μαθητικά συμβούλια. Ο κ. Καζταρίδης μας απάντησε ότι έλαβε υπόψη του όλες τις παρατηρήσεις του Συνηγόρου, ότι έκανε τις απαραίτητες συστάσεις στον Κ.Τασόπουλο, ότι συμφωνεί μαζί μας ότι η επανάληψη των εκλογών μετά από τόσο πολύ χρόνο δεν είναι σκόπιμη, αλλά θα συντάξει έναν πρακτικό οδηγό που θα σταλεί σε όλα τα σχολεία του νομού Πιερίας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προκειμένου να τηρούνται οι διαδικασίες αλλά και να καταστεί σαφές το πνεύμα του νόμου.
Ύστερα από την παραπάνω εξέλιξη, σε ενημερώνουμε ότι η αναφορά σου θα παραμείνει ανοικτή τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο και σου κοινοποιούμε την απάντηση του κ. Καζταρίδη καθώς και τη δική μας δεύτερη επιστολή προς αυτόν, με την οποία ζητάμε να μας κοινοποιηθεί και εμάς ο πρακτικός οδηγός.
Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σου.

Με εκτίμηση
Γιώργος Μόσχος
Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη
για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...