Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Διαμαρτυρίες παντού για την προσβλητική ταινία (;) Ή το κερασάκι στην τούρτα;



Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 200 ​​τραυματίστηκαν την Παρασκευή μετά από διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων για να διαμαρτυρηθούν για την αντι-ισλαμική ταινία. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πραγματικών πυρών για να διαλύσει τους διαδηλωτές.
Δώδεκα από τους θανάτους συνέβησαν στην πόλη του Καράτσι.
Το σύνολο των τραυματιών στο Καράτσι, το Πεσαβάρ και το Ισλαμαμπάντ ήταν 195 άτομα, σύμφωνα με το AFP.
Η κυβέρνηση κήρυξε την Παρασκευή σε αργία, με το όνομα "Η Ημέρα της Αγάπης». Η διακοπή αυτή δημιουργήθηκε ειδικά ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της ταινίας. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες γρήγορα μετατράπηκαν σε βίαιες σε πολλές πόλεις της χώρας.
Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στο Ισλαμαμπάντ, το Καράτσι, το Πεσαβάρ, το Ραβαλπίντι, και στη Λαχώρη.
Στην Πεσαβάρ, ένας οδηγός ενός πακιστανικού τηλεοπτικού σταθμού σκοτώθηκε όταν σφαίρες της αστυνομίας χτύπησαν το όχημά του κατά τη διάρκεια των γεγονότων. Ένας διαδηλωτής πυροβολήθηκε επίσης και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας ξεχωριστής διαδήλωσης στην πόλη, σύμφωνα με το AP.
Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έκαψαν δύο κινηματογράφους και την αίθουσα του εμπορίου στην πόλη και κατέστρεψαν καταστήματα και οχήματα. Η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπ για να απωθήσει τους διαδηλωτές. Αργότερα μέσα στην ημέρα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μία από τις γειτονιές της πόλης ζητώντας να εκτελεστεί ο κατασκευαστής της ταινίας.
Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη του Καράτσι. Ένοπλοι διαδηλωτές πυροβόλησαν αστυνομικούς, σκοτώνοντας έναν αξιωματικό και τραυματίζοντας έναν άλλο. Μέλη της ίδιας ομάδας έβαλαν και τη φωτιά σε δύο άλλους κινηματογράφους και σε μια τράπεζα, σύμφωνα με το AP.
Στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ισλαμαμπάντ, στην οποία έγιναν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των αξιωματικών, την Πέμπτη, οι διαδηλωτές έκαψαν μια θέση ελέγχου της αστυνομίας και παραβίασαν την «Κόκκινη ζώνη», όπου βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΠΑ.
H ανταποκρίτρια του RT Paula Slier αναφέρει ότι υπάρχει μια αντιπαράθεση μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών που προσπαθούν να φθάσουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ και ότι ο στρατός έχει κληθεί για να διαλύσει το πλήθος. Οι διαδηλωτές πετούν κοτρόνες στους αστυνομικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους πετούν δακρυγόνα για να τους αποτρέψουν να μπουν στην πρεσβεία.
«Αυτό που παρατηρούμε είναι η σπίθα της φωτιάς που έχει ανάψει η χειρότερη, όπως λένε, επίθεση στο Ισλάμ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους σε αυτές τις πόλεις και λένε πως οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για αυτή την επίθεση.", δήλωσε η Slier.
Η αστυνομία έκανε επίσης χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών στο Ισλαμαμπάντ και τη Λαχώρη, σε μια προσπάθεια να τους αποτρέψει από το να προωθηθούν και να επιτεθούν στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ σε αυτές τις πόλεις.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαδηλώσεις και να ανταποκριθεί στις ανησυχίες για την ασφάλεια των πολιτών, η κυβέρνηση έχει κλείσει πολλά καταστήματα, αγορές και βενζινάδικα σε όλη τη χώρα.
Η κυβέρνηση μπλόκαρε το YouTube νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, για να αποτρέψει τους πολίτες από το να βλέπουν το 14-λεπτο trailer της ταινίας της "Αθωότητα των μουσουλμάνων».
Η ταινία έχει δημιουργήσει αναταραχή στο μουσουλμανικό κόσμο κατά τις τελευταίες 10 ημέρες, και οδήγησε στο θάνατο πάνω από 40 άτομα. Το μεγαλύτερο μέρος του θυμού έχει κατευθυνθεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, αν και η ταινία έχει ανεξάρτητη σκηνοθεσία και παραγωγή.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ήδη στείλει ένα μήνυμα στα τηλεοπτικά κανάλια του Πακιστάν που δείχνει τον Πρόεδρο Ομπάμα και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να καταγγέλλει την ταινία, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει το αντι-αμερικανικό συναίσθημα.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ παρήγαγε τη διαφήμιση αυτή από δημόσιες ομιλίες του Ομπάμα και της Κλίντον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δαπάνησε περίπου 70.000 δολάρια για να αγοράσει διαφημιστικό χρόνο για να τη δείξει, αναφέρει η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Victoria Nuland.

Ένας άλλος λόγος για να διαμαρτυρηθούν

Οι πρόσφατες γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ, που δημοσιεύθηκαν από το γαλλικό περιοδικό Charlie Hedbo, έχουν προσθέσει λάδι στη φωτιά, ανάβωντας ακόμη περισσότερο την οργή σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο. Σε δύο από τα σκίτσα παρουσιαζόταν ο Προφήτης γυμνός.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Manuel Valls δήλωσε ότι η Γαλλία δε θα επιτρέψει διαδηλώσεις κατά των γελοιογραφιών. Οι περιφέρειες σε όλη τη χώρα έχουν πάρει εντολές για την απαγόρευση διαδηλώσεων και την καταστολή διαμαρτυριών, αν η απαγόρευση αυτή αμφισβητηθεί..
"Δεν θα υπάρξει καμία απολύτως εξαίρεση. Οι διαδηλώσεις θα απαγορευθούν και θα διαλυθούν", είπε ο Valls σε μια συνέντευξη Τύπου.
Η αστυνομία είναι σε υψηλή επιφυλακή στο Παρίσι, αφού οι διαμαρτυρίες που προγραμματίζονταν από ορισμένες μουσουλμανικές ομάδες έχουν απαγορευτεί.
Η Γαλλία έχει κλείσει τις πρεσβείες της και άλλα επίσημα γραφεία σε 20 χώρες του αραβικού κόσμου.
Οι Γάλλοι μουσουλμάνοι ηγέτες καταδίκασαν το περιοδικό και είπαν πως ένα αίτημα για ηρεμία θα πρέπει να διαβαστεί στα τζαμιά σε όλη τη χώρα την Παρασκευή.



Ένας Πακιστανός διαδηλωτής βοηθάει ένα τραυματισμένο σύντροφό του,
καθώς προσπαθούν να φτάσουν στην Αμερικανική πρεσβεία, στο Ισλαμαμπάντ.

Διαδηλώσεις παντού

Το Πακιστάν δεν ήταν η μόνη χώρα στην οποία έγιναν διαδηλώσεις την Παρασκευή. Πολίτες αρκετών μουσουλμανικών χωρών βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Στο Ιράκ, οι διαδηλωτές στην πόλη της Μπάσρα σήκωσαν ιρακινές σημαίες, φωνάζοντας “Θάνατος στην Αμερική!”. Έκαψαν ισραηλίτικες και αμερικάνικες σημαίες και σήκωσαν ένα πανό που έλεγε: “Καταδικάζουμε τις προσβολές που έγιναν ενάντια στον Προφήτη”

Στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, το Κολόμπο, περίπου 2.000 μουσουλμάνοι έκαψαν ομοιώματα του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και Αμερικάνικες σημαίες, απαιτώντας από την Αμερική να απαγορέψει την ταινία.

Στο Μπαγκλαντές, πάνω από 2.000 άτομα έκαναν πορεία στους δρόμους της Ντάκα, καίγοντας ένα ανοιχτό φέρετρο με ένα ομοίωμα του Μπάρακ Ομπάμα που ήταν σκεπασμένο με την αμερικανική σημαία. Επίσης έκαψαν μια Γαλλική σημαία για να διαμαρτυρηθούν για τις καρικατούρες του Μωάμεθ.

Διαδηλωτές μαζεύτηκαν επίσης στην Τυνησία και στο Λίβανο. Αυτή ήταν η 10η μέρα των ταραχών.




Πακιστανός διαδηλωτής πετά το δακρυγόνο πίσω στους αστυνομικούς,
κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Ισλαμαμπάντ.


Πακιστανός αστυνομικός ρίχνει με Καλάζνικοφ προς τους διαδηλωτές

Αστυνομικοί καταστολής διαδηλώσεων κυνηγούν διαδηλωτές.


Πακιστανοί μουσουλμάνοι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα,
καθώς οχήματα αστυνομικών φλέγονται.

Πακιστανοί μουσουλμάνοι διαδηλωτές επιτίθενται σε ένα σινεμά.


Από το RT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...