Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΝ


Σε κατάσταση ετοιμότητας η πολεμική μηχανή
Σε στεριά, αέρα και θάλασσα
κλιμακώνεται η στρατιωτική
προετοιμασία των ιμπεριαλιστών
για άμεση πολεμική εμπλοκή στην περιοχή
Οι απανωτές ασκήσεις με ελληνική συμμετοχή και άλλες ενδείξεις, παραπέμπουν σε σενάρια εμπλοκής, με συμμετοχή της Ελλάδας
Το μπαράζ ασκήσεων πολεμικής προετοιμασίας, που εξελίσσεται αυτές τις μέρες, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, ενισχύει τις ενδείξεις για επικείμενη πολεμική ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μέχρι τον Περσικό Κόλπο, καθώς οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση.

Παράλληλα, θέτει στο προσκήνιο την ίδια την εξέλιξη των διεθνών σχέσεων, που στρατιωτικοποιούνται όλο και περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ, ως στρατιωτικός βραχίονας των ιμπεριαλιστών, αναλαμβάνει όλο και περισσότερο πολιτικούς ρόλους, όπως προδιαγράφεται από το νέο στρατηγικό δόγμα της λυκοσυμμαχίας (Σύνοδος Κορυφής Λισαβόνας - Νοέμβρης 2010).
Οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν αφήνουν περιθώρια για «αθώες» ερμηνείες. Η εφαρμογή του σχεδίου περί «νέας Μέσης Ανατολής» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο στόχος των ασκήσεων είναι καθαρός: Αποσκοπούν στην πολεμική προετοιμασία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο να ξεσπάσει άμεσα περιφερειακή ή γενικευμένη πολεμική σύρραξη, με αιχμή τη Συρία και το Ιράν.
Ειδικότερα, το δεκαήμερο που διανύουμε είχαμε τις εξής ασκήσεις:
1. Το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης NDC-GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού), το οποίο έχει αναλάβει για το 2012 τη διοίκηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), διεξάγει το διάστημα 12 - 22 Νοέμβρη την άσκηση, με την επωνυμία «Gordian Knot 2012» (Γόρδιος Δεσμός), στο Στρατόπεδο «Προκοπίδη», στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για άσκηση, που σκοπό έχει «τη διατήρηση και βελτίωση της δυνατότητας του NDC-GR να σχεδιάσει και να διεξάγει επιχειρήσεις ως Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF)».
Το ΝΑΤΟικό στρατηγείο Θεσσαλονίκης, NDC - GR, έχει πραγματοποιήσει φέτος και άλλες ασκήσεις, όπως η Τακτική Ασκηση Στρατηγείου «ΠΕΡΣΕΑΣ 1/12», το διάστημα 18-22 Ιούνη 2012. Ηταν μια άσκηση κινητοποίησης του Στρατηγείου, με σενάριο τη διαχείριση κρίσης εκτός ορίων της κλασικής περιοχής ευθύνης του ΝΑΤΟ και αποτέλεσε την αρχική φάση προετοιμασίας του Στρατηγείου για την παρούσα άσκηση «Gordian Knot».
Από το ίδιο στρατηγείο οργανώθηκε το διάστημα 4-6 Ιούλη, η ετήσια σύσκεψη των επιτελαρχών των χερσαίων στρατηγείων του ΝΑΤΟ, ενώ στις 12-13 Ιούνη 2012 έγινε το «Λειτουργικό Σεμινάριο Επιχειρήσεων Επιρροής ΙΙ - 2012», με στόχο τη διασύνδεση των στρατιωτικών δομών με τις πολιτικές δομές, στη βάση της «νέας στρατηγικής αντίληψη της Συμμαχίας» και του «νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ», όπου εκτός από στρατιωτικούς, συμμετείχαν και εκπρόσωποι πολιτικών φορέων και «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» (ΜΚΟ).
Ιδιαίτερη σημασία αποκτάει το γεγονός ότι το σχετικό «μνημόνιο κατανόησης», περί ίδρυσης και λειτουργίας του NDC/GR στη Θεσσαλονίκη, πέρασε από τη Βουλή στα μέσα Δεκέμβρη 2008, με τη συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση να φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες και τους σκοπούς των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.
Σημειώνεται ακόμα ότι το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Θεσσαλονίκης έχει εδώ και ένα χρόνο αναλάβει να προετοιμάσει τις δομές για πολεμικό προγεφύρωμα στον Περσικό Κόλπο, μέσω καλέσματος προς τους εφοπλιστές να διαθέσουν 24 πλοία για μεταφορά πολεμικών εφοδίων προς «άγνωστη» περιοχή, που όμως φωτογραφίζεται σαν γειτονική στο Ιράν.
Ο «Ρ» είχε αποκαλύψει σχετικό έγγραφο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) προς τα μέλη της, με ημερομηνία 22/12/2011 και θέμα «Ανάπτυξη δυνάμεων ΝΑΤΟ - Διαθεσιμότητα εμπορικών πλοίων», στα πλαίσια «Ερευνας διαθεσιμότητας εμπορικών πλοίων για επιχειρησιακές ανάγκες», υπό την εποπτεία του ΥΕΘΑ/ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ (Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών) που εδρεύει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Ως λιμάνια αναχώρησης αναφερόταν αυτά της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, ενώ επισημαίνεται ότι «η ανάπτυξη των δυνάμεων θα γίνει σε περιοχή που θα καθορισθεί, απόστασης περί τα 2.700 ν.μ. μέσω Σουέζ, όπου θα υπάρχει κατάλληλος λιμένας φορτοεκφόρτωσης».
2. Ενδεικτικό της πολεμικής προετοιμασίας των ιμπεριαλιστών είναι πως το ίδιο διάστημα (12-16 Νοέμβρη 2012), πραγματοποιήθηκε η Ασκηση Χειρισμού Κρίσεων (Crisis Management Exercise) του ΝΑΤΟ, με την ονομασία «CMX-12». Τα σενάρια περιλαμβάνουν και πυρηνική απειλή, η οποία το τελευταίο διάστημα αναβίωσε προπαγανδιστικά από τα επιτελεία που σχεδιάζουν επίθεση στη Συρία. Το γεγονός ότι από ελληνικής πλευράς, στην άσκηση συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των υπουργείων και του κρατικού μηχανισμού (ΕΛΑΣ, ΠΣ, ΕΥΠ, ΓΓΠΠ), είναι ένα ακόμα δείγμα της πολιτικοποίησης του ΝΑΤΟ και της στρατιωτικοποίησης των διακρατικών σχέσεων, που προωθούνται με το νέο στρατηγικό δόγμα.
3. Παράλληλα, το διάστημα 12 - 20 Νοέμβρη διεξάγεται η άσκηση μικρής κλίμακας Ειδικών Δυνάμεων «AEGEAN SEAL 12», με σκοπό την εξάσκηση στον εντοπισμό και εξουδετέρωση ναρκών, καθώς και στις αντιναρκικές επιχειρήσεις σε ρηχά ύδατα, με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων από Ελλάδα (ΔΥΚ του ΠΝ), Τουρκία, Ιορδανία και παρατηρητές από Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ασκηση, που και λόγω της σύνθεσης των συμμετασχόντων σε αυτήν παραπέμπει ξεκάθαρα σε επιχειρήσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και στα στενά του Ορμούζ. Οπως έχει γραφτεί, αν το Ιράν επιχειρήσει να αποκλείσει τα στενά, θα το κάνει με ναρκοθέτηση, και η εξάσκηση στην εξουδετέρωσή της αποτελεί αντικείμενο της άσκησης.
4. Καθόλου άσχετη με την πολεμική προετοιμασία της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής είναι και η Άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ, με την ονομασία «CYBERCOALITION12», που έγινε το διάστημα 13 - 16 Νοέμβρη 2012. Σε εθνικό επίπεδο, στην άσκηση συμμετέχει η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ και επιτελείς των Διευθύνσεων Πληροφορικής των Γενικών Επιτελείων καθώς και λοιποί δημόσιοι (ΕΥΠ, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) και ακαδημαϊκοί φορείς από τις έδρες τους, μέσω συστήματος μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο.
5. Ακόμα όμως και η ελληνική άσκηση «Θαλάσσιος Γρύπας 2/12» που διεξήχθη τις ίδιες μέρες στο Πεδίο Βολής Κρήτης, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελέστηκαν βολές εναντίον πλωτού στόχου βλημάτων αέρος - επιφανείας ΑΜ-39Μk2 EXOCET και AGM-65 MAVERICK από αεροσκάφη Μirage 2000 και F-16 καθώς και AGM114 K1 HELLFIRE από ελικόπτερο AH-64A+ (APACHE), αντικειμενικά συνδέεται με την ευρύτερη πολεμική προετοιμασία των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.
6. Επίσης, τις πρωινές ώρες της 14ης Νοέμβρη, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στα πλαίσια της άσκησης «Πυρπολητής 11», ενεργοποιήθηκε τμήμα της ελληνικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του Βορείου Τομέα, «με σκοπό την άμεση εξουδετέρωση εχθρικών ένοπλων τμημάτων ειδικών δυνάμεων, εντός κατοικημένου τόπου και την απελευθέρωση ομήρων». Η άσκηση έγινε στην περιοχή Σκύδρας Νομού Πέλλας, υπό τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Τόσο το σενάριο «απελευθέρωσης ομήρων», όσο και η διεξαγωγή της σε «εντός κατοικημένου τόπου» παραπέμπει ευθέως σε αποστολές «νέου τύπου», που συνδέουν την άμυνα με την ασφάλεια, ανοίγοντας πόρτες στις Ένοπλες Δυνάμεις για εμπλοκή στα εσωτερικά πράγματα, τόσο εκτός, όσο και εντός των συνόρων.
Φουλάρει και η Σούδα;
Ορισμένα ακόμα γεγονότα προδίδουν την αυξημένη ετοιμότητα των ιμπεριαλιστών να ματοκυλίσουν την περιοχή. Τις προηγούμενες μέρες ήρθε στην Αθήνα ειδική ομάδα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προφανώς και της CIA, για να συντονίσει ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή, η οποία, όπως διαρρέεται, θα στηριχθεί σε διμερείς συμφωνίες των ΗΠΑ με πρόθυμους συμμάχους.
Το βάρος των επιχειρήσεων θα αναλάβουν δυνάμεις από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Τουρκία και Κατάρ, με άμεση συμβολή της Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό, στη Σούδα βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένες στρατιωτικές δυνάμεις πέρα από τα συνηθισμένα, όπως γίνεται αντίστοιχα στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα, εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, εμπλέκεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κάνει πολύ επικίνδυνα τα πράγματα για το λαό και επιτακτική την ανάγκη να παρέμβει άμεσα. Πολύ περισσότερο που οι πολιτικές δυνάμεις της συγκυβέρνησης όσο και αυτές που έχουν βάλει στόχο τη διαχείριση του συστήματος υποδεικνύουν την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας σαν το «κλειδί» για έξοδο από την κρίση.
Η θέση τους δείχνει ότι η αστική τάξη είναι πανέτοιμη ακόμα και να συμμετάσχει σε πόλεμο. Τα λαϊκά συμφέροντα είναι στην αντίπερα όχθη. Η απάντηση είναι κίνημα μαζικό - ταξικό, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τον πόλεμο που κουβαλάει μαζί της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...