Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ

Όλοι στη γιορτή της νεολαίας

Σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, με κεντρικό σύνθημα «Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται… Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία». Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί το Σεπτέμβρη σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ίλιον, στις 13-14 και 15 Σεπτέμβρη.

Το 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, απ’ άκρη σ’ άκρη, σ όλη τη χώρα θα είναι για ακόμα μια χρονιά το αντάμωμα της ελπίδας και του αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Είναι η συνάντηση όλων εκείνων που «δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό», που «βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο». Θα ενώσουν τη φωνή τους οι χιλιάδες νέοι και νέες που οι ανάγκες τους, τα όνειρά τους, οι ελπίδες τους δε χωράνε στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της χρεοκοπίας του λαού.




Πρόγραμμα 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ - Θεσσαλονίκη
6, 7 και 8 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά
(πρόσβαση με τα λεωφορεία 27 και 29)

Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή

Συναυλίες του Νίκου Κάτσικα, των Μάρθας Φριτζήλα - Νίκου Μυστακίδη με τίτλο «Η τέχνη της κιθάρας στα χρόνια του ρεμπέτικου» και των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα.

Λαϊκή Σκηνή

Παρουσίαση του βιβλίου «Πού ‘ναι η μάνα σου μωρή»,
Συναυλία με τους «Χειμερινούς Κολυμβητές» και στη συνέχεια με τον Αγάθωνα.

Μαθητική Σκηνή

Συναυλία με τους «DosNoches», «Nothing & Everything», Γιώργο Αετόπουλο, «ΜΠΛΕ» - Λάκη Παπαδόπουλο.

Παιδότοπος

Εκδήλωση με τίτλο «Τραγουδάμε για τους λαούς του κόσμου»,
θεατρικό με τίτλο «Γεια σου φίλε»,
εργαστήρι κατασκευής κούκλας και κουκλοθέατρου,
προβολή ταινίας κινουμένων σχεδίων.

Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή

Συναυλίες με τους Αβραμίδου Σοφία, «Τρίφωνο»,
αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, Δ. Τσακνή - Ν. Ζιώγαλα - Γ. Μηλιώκα.

Λαϊκή Σκηνή

Αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι (Μουμουλίδης),
Χορός Flamengo από την ομάδα «A-Compas» της Marina Noti,
συναυλία με τους Φ. Θεοδωρίδη - Ν. Γιακουμάκου, Βασίλη Κασούρα.

Μαθητική Σκηνή

Συναυλία με τους «Dice Rollers», «Rewind», «Totem», «Blues Wire», «KOZA MOSTRA».

Παιδότοπος

Συζήτηση με θέμα «Μιλώντας στα παιδιά για την κρίση»,
θέατρο σκιών «Ο Καραγκιόζης και η Λαϊκή Αντεπίθεση»,
αθλοπαιδιές.

Σάββατο 8 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή

Συναυλία με το συγκρότημα της ΚΝΕ.
Ομιλία από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
και χαιρετισμός από το ΚΣ της ΚΝΕ
συναυλία με τις Λιζέτα Καλημέρη - Σοφία Νάτσιου και μετά με τους Χρήστο Θηβαίο - Μίλτο Πασχαλίδη.

Λαϊκή Σκηνή

Ποντιακά τραγούδια
συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Μαθητική Σκηνή

Συναυλίες με τους «Canvas Dreams», «Falcons», «Magic de Spell», «Κίτρινα Ποδήλατα»

Παιδότοπος

Θεατρικό με τίτλο «Ο πόλεμος των δασών»
παιχνίδι του χαμένου θησαυρού
χειροτεχνίες.

Το site του φεστιβάλ

Στάθης ή μήπως χάνουμε τον καιρό μας

Έκανε αυτό 1

Είχε στο μυαλό του αυτό 2
Θα του πρότεινα αυτό 3!
Δυστυχώς τέτοια γράφονται συστηματικώς, όποτε τα κείμενά μου άπτονται της Χρυσής Αυγής και της Αυγής. Κι εις ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή, αναμενόμενο, «εκ κόρακος, κρα» εις ότι αφορά την Αυγή κι αυτό αναμενόμενο. 





Ο καιρός γαργάρ εγγύς. Ο Στάθης Σταυρόπουλος "διαμαρτυρήθηκε" και κατέφυγε σε φασιστικού τύπου συμπεριφορές και χαρακτηρισμούς. Γελoιογραφική αδεία. Νομίζει ότι όταν καταφέρεται κατά της αριστεράς (ΚΚΕ) ότι θα την βγάλει αβρόχοις ποσίν. Πήρε λοιπόν τα πολλά μολύβια του και άρχισε να... ζωγραφίζει την Γενική Γραμματέα και να λέει ένα σωρό κακοήθειες και ασυναρτησίες για το κόμμα μου. Του λέω λοιπόν πως αυτοί που ξεχνάν την αφετηρία τους ξεχνάν και το τέρμα. Γίνονται τυχαίοι και μοιραίοι γίνονται οπορτουνιστές τυχοδιώκτες, είναι σαν το φύλο στο ποτάμι πάνε με το ρεύμα τίποτα δεν έχουν να πουν, τίποτα. Δεν αποσκοπούν σε τίποτα και δεν προσφέρουν τίποτα. Εχει λοιπόν αφέντη τον Νίκο τον Ε-νίκο τον δαπίτη της Παντείου ο Ε-Στάθης και αραδιάζει τα μπαμπακάκια του και τις θεωρίες του αβέρτα. "Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ."

Ο Στάθης είναι γελοιο-γράφος με όλη τη σημασία της λέξεως.  Μουτζουρώνει χαρτιά.

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Απεργός ανθρακωρύχος σχίζει τις φλέβες των καρπών του σε ένδειξη διαμαρτυρίας! Η ένταση αυξάνεται.


Ρώμη, 29 Αυγούστου (TMNews) --
  Πληγωμένος οδηγήθηκε από την κοπή των φλεβών του καρπού του με φαλτσέτα κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στο ορυχείο Figus Nuraxi απεργός 48 χρονών πατέρας δύο παιδιών. Πρωταγωνιστής του επεισοδίου, ένας εργάτης της Carbosulcis, ο οποίος συνοδευόμενος από τους συναδέλφους του στην επιφάνεια, από τις στοές όπου έχουν κλειστεί 300 εργάτες σε 400 μέτρα βάθος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Carbonia.
   Η κατάστασή του είναι καλή, υπέστη μόνο επιφανειακά τραύματα. Ο Stefano Meletti, (το όνομα του εργαζομένου) που αυτοτραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Τύπο φώναξε "ό, τι κάνουμε, πρέπει να κοπεί!". Η πράξη του ήταν σαν ένα αεράκι. Ο Meletti μέλος της ένωσης RSU, έχει αποκλειστεί από τους συναδέλφους του για να προστατευτεί. Το επεισόδιο είναι μια απόδειξη για την ένταση που συνοδεύει τη διαμαρτυρία και το σύνολο των διαφορών με την Carbosulcis. "Είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε - είπε ένας άλλος συνδικαλιστικός εκπρόσωπος, υποδεικνύοντας την τρομερή αίθουσα που στεγάζει πάνω από 690 κιλά εκρηκτικών και 1221 πυροκροτητές - είναι η ώρα των εκρηκτικών."
_________

_________

_________
Εν τω μεταξύ, το περιφερειακό συμβούλιο της Σαρδηνίας ενέκρινε ομόφωνα σε ημερήσια διάταξη, πρόταση για τις διαφορές με την Carbosulcis. Η περιφερειακή κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ζητήσει από την εθνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του κοινοβουλίου για την άμεση εφαρμογή του νόμου 99/2009, να υποστηρίξει ενεργά τη διαφορά και τον αγώνα των εργαζομένων της Carbosulcis.

Η μοίρα της Ελλάδας θα αποφασιστεί τον Οκτώβριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Τον αγκάλιασε, χαστούκισε ο ένας τον άλλο στον ώμο και αποκάλεσε ο ένας τον άλλον "φίλε μου." Όταν ο Jean-Claude Juncker, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο γραφείο του Σαμαρά στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη, το κλίμα ήταν ευχάριστο - αλλά μόνο για τις τηλεοπτικές κάμερες. Πίσω από κλειστές πόρτες, ο επικεφαλής του Ευρωομίλου έπιασε δουλειά, λέγοντας στο Σαμαρά πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα όρια, και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αναμένει ειδική μεταχείριση από τους εταίρους της. Ο Γιούνκερ είπε επίσης ότι το να ζητά ο οικοδεσπότης του διαρκώς περισσότερο χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι χρήσιμο. Όταν ο Σαμαράς, ο πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ακόμα ηγέτης της αντιπολίτευσης, είχε τη φήμη ότι αντιστεκόταν στις συμβουλές των συναδέλφων του Ευρωπαίων συντηρητικών. Αλλά τώρα έχει γίνει προφανώς ένας καλός μαθητής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή, ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο Σαμαράς έχει τώρα δύο με τρεις εβδομάδες για να εφαρμόσει ένα πακέτο λιτότητας ύψους περίπου € 14 δισεκατομμύριων (17.500.000.000$) για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Έλληνας ηγέτης υπόσχεται να ιδιωτικοποιήσει τις κρατικές επιχειρήσεις, να περικόψει θέσεις εργασίας και να γίνει πιο αποτελεσματικός στην συλλογή των φόρων. Αλλά οι πολιτικοί στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες αμφιβάλλουν αν η νέα πορεία του θα παράγει γρήγορα αποτελέσματα .
Επίδειξη δύναμης από τις Βρυξέλλες
Η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα περάσουν ολόκληρο το μήνα του Σεπτεμβρίου ελέγχοντας στην Αθήνα. Είτε προλάβει να ολοκληρωθεί η έκθεση της Τρόικα είτε όχι, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν για τη συζήτηση της 8ης Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, προσωπικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, υποθέτει ότι η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 - 19 Οκτ. θα είναι μια επίδειξη δύναμης προς την Ελλάδα. Το ΔΝΤ παίρνει μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις. Απεσταλμένοι του ταμείου θεωρούν ότι το χρέος στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο και απειλεί να αποσυρθεί από το πρόγραμμα βοήθειας συνολικά. Η μόνη εναλλακτική λύση που υπάρχει για τους δημόσιους πιστωτές, ιδίως για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), είναι να διαγραφεί ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας. Η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα δίλημμα. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε οτι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί προϋπόθεση για οποιασδήποτε ελληνική διάσωση, αλλά αν οι πιστωτές του δημόσιου τομέα συμφωνήσουν σε κούρεμα του χρέους, αυτό θα κόστιζε στη Γερμανία πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Για την Μέρκελ, αυτό είναι εκτός συζήτησης, καθώς και το ζήτημα επέκτασης του προγράμματος βοήθειας κατά 2 χρόνια αλλά και του τρίτου πακέτου στήριξης, που έχει ζητήσει ο Σαμαράς. Και οι δύο επιλογές θα κοστίσουν επιπλέον χρήματα. Η καγκελάριος φοβάται, πως ίσως μέλη του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και των εταίρων του συνασπισμού της, της Christian της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης της Βαβαρίας (CSU) και των φιλικών προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), θα αρνηθούν να υποστηρίξουν στο γερμανικό κοινοβούλιο το πρόγραμμα.
Μικρές Παραχωρήσεις
Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να φανταστεί κανείς μικρές παραχωρήσεις από τη καγκελάριο. Είναι πιθανό ότι η μία ή η άλλη δόση προς την Ελλάδα θα πρέπει να αυξηθεί στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος ενισχύσεων, λένε οι ειδικοί της κυβέρνησης - εφόσον οι επόμενες πληρωμές μειώνονται αναλόγως. Ένας υπάλληλος το παρομοιάζει με τη μέθοδο που προσπαθεί κάποιος να μείνει ζεστός κάτω από μια κουβέρτα που είναι πάρα πολύ μικρή: Όταν τραβά την κουβέρτα μέχρι το λαιμό, τα πόδια εκτίθενται. Το σενάριο μιας ελληνικής αποχώρησης από το ευρώ έχει αρχίσει να προδιαγράφεται. Σε όλη τη ζώνη του ευρώ προσπαθούν να καταλάβουν τι θα συμβεί στη συνέχεια. Υπάρχει μια τέτοια ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μια στην γερμανική κεντρική τράπεζα, τη Bundesbank, και μία στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Και οι τρεις καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Κανείς δεν ξέρει πραγματικά στα σίγουρα τι θα γίνει. Οι ειδικοί βρίσκουν ιδιαίτερα δύσκολο να υπολογίσουν τις επιπτώσεις για την οικονομία και την αγορά εργασίας. Κανείς δεν ξέρει αν η παγκόσμια οικονομία θα πέσει από το γκρεμό, ή αν η Ελλάδα, η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και το υπόλοιπο του κόσμου θα ανακύψει γρήγορα από το σοκ. Είναι δυνατόν, όμως, να ποσοτικοποιήσει τις άμεσες επιπτώσεις που θα προκύψουν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Γερμανίας, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και δεν εξοφλεί τις οφειλές της προς τις χώρες εταίρους. Οι εμπειρογνώμονες που εργάζονται για τα Οικονομικά της Γερμανίας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμούν το ετήσιο κόστος στα 2,5 δισεκατομμύρια €, το οποίο θα συνεχιστεί για αρκετές δεκαετίες. Η Αθήνα έχει λάβει το μήνυμα ότι το Βερολίνο, το Ελσίνκι και η Χάγη πιστεύουν ότι μια "Grexit" θα μπορούσε να απορροφηθεί οικονομικά. Αυτό ώθησε τον συντηρητικό πρωθυπουργό Σαμαρά να δοκιμάσει μια νέα στρατηγική: Να υποδαυλίσει το φόβο ενός κύματος φτωχών Ελλήνων μεταναστών. Σε περίπτωση που η χώρα του αποσταθεροποιηθεί, ως αποτέλεσμα της εξόδου από το ευρώ, η υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορούσε να δει το τσουνάμι των προσφύγων. DER SPIEGEL Christian Reiermann και Christoph Schult Μετάφραση από τα γερμανικά από τον Christopher Sultan για τους Reuters Μετάφραση από τα Αγγλικά Gekoudi

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Άρης Βελουχιώτης: 107 χρόνια από τη γέννησή του

Με την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, ο Θανάσης Κλάρας στρατεύτηκε σε μονάδα αντιαεροπορικού πυροβολικού, ενώ με την κατάρρευση του μετώπου επέστρεψε στην Αθήνα. Μετά την ίδρυση του ΕΑΜ και στο πλαίσιο των νέων καθηκόντων, ο Κλάρας ανέλαβε, με οδηγία της ΚΕ, τη δημιουργία αντάρτικου στρατού και το Νοέμβρη του 1941 στάλθηκε στη Λαμία για να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση και το έδαφος ανάπτυξης του ένοπλου αγώνα. Στη Λαμία, από τις 14 του Μάη 1941, είχε ιδρυθεί ομάδα «Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας», η οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά την ένταξη σε αυτό κομμουνιστών που είχαν αποδράσει από τόπους εξορίας, ιδιαίτερα με τη δράση του τσαγκάρη Γιαταγάνα, κομματικού στελέχους με ευρύ κύρος στην περιοχή. Σε εκείνη την οργάνωση στηρίχτηκε ο Αρης για να ξεκινήσει το αντάρτικο στη Φθιώτιδα. Και μπόρεσε, με τα αδιαμφισβήτητα ηγετικά γνωρίσματα που διέθετε, το οργανωτικό ταλέντο στη διοίκηση στρατού διαφορετικού από τον τακτικό, με τη γνώση της ψυχολογίας των χωρικών εκείνων των περιοχών, αλλά και με την ανδρεία του, να αναγνωριστεί και να αναδειχτεί στη θέση του πρωτοκαπετάνιου.
Η προσφορά του Βελουχιώτη στη δημιουργία των πρώτων ΕΛΑΣίτικων ομάδων, αλλά και στη σύσταση αργότερα των αρχηγείων του ΕΛΑΣ υπήρξε σημαντική, με την αναμφισβήτητη συμβολή και του Στέφανου Σαράφη. Στον Αρη αποδίδεται η έμπνευση και αποκρυστάλλωση των οργανωτικών δομών του ΕΛΑΣ, καθώς και η θέσπιση μιας σειράς στρατιωτικών και ηθικών κανόνων λειτουργίας του αντάρτικου. Δημιουργήθηκε έτσι μια ηθική, πολιτική και οργανωτική σχέση αλληλεγγύης μεταξύ του νεοϊδρυθέντος λαϊκού απελευθερωτικού στρατού με τις φτωχές λαϊκές μάζες και υπεράσπισής τους από την αδικία. Το γεγονός αυτό θα αποβεί ιδιαίτερα θετικό στην τόνωση του ηθικού των δεύτερων, καθώς και στην ανάπτυξη των γραμμών και του κύρους του πρώτου.
Οι στρατιωτικές επιτυχίες του ΕΛΑΣ (όπως αυτή στο Γοργοπόταμο κ.ά.) και η σταδιακή εκκαθάριση ευρύτερων τμημάτων της επαρχιακής Ελλάδας από τους τοπικούς αντιπροσώπους της κατοχικής κυβέρνησης έδωσαν το έναυσμα και αποτέλεσαν τη βάση για την ανάδειξη της λαϊκής αυτοδιοίκησης. Οι αντικειμενικά αυξανόμενες ανάγκες συντονισμού του ραγδαία αναπτυσσόμενου ΕΛΑΣ οδήγησαν, το Μάη του 1943, στη συγκρότηση του Γενικού Στρατηγείου. Ο Βελουχιώτης επωμίστηκε την ευθύνη του καπετάνιου του ΓΣ του ΕΛΑΣ, με στρατιωτικό αρχηγό τον στρατηγό Στέφανο Σαράφη και πολιτικό αντιπρόσωπο του ΕΑΜ τον Ανδρέα Τζήμα (Σαμαρινιώτη).
Μετά τη λήξη των μαχών του ηρωικού Δεκέμβρη 1944, το ΚΚΕ και το ΕΑΜ προσανατολίστηκαν στην επίτευξη ανακωχής με τους Εγγλέζους και με τον αστικό πολιτικό κόσμο (κυβέρνηση Πλαστήρα), στη βάση συμφωνίας που θα περιείχε και τις απαραίτητες εγγυήσεις για το ΕΑΜικό κίνημα. Το κατά πόσο, βέβαια, θα μπορούσαν οι οποιεσδήποτε εγγυήσεις των Βρετανών και της εγχώριας αστικής τάξης να περιέχουν έστω και τη στοιχειώδη φερεγγυότητα αποδείχτηκε σύντομα, αν και θα έπρεπε να ήταν από πριν σαφές στην ηγεσία του ΚΚΕ.
Το Φλεβάρη - Μάρτη του 1945, ο Αρης ήρθε σε επαφή με στελέχη του ΚΚΕ, προκειμένου να οργανωθεί η συνέχιση του ένοπλου αγώνα. Το Κόμμα επιχείρησε να τον μεταπείσει. Σε συνάντηση στα Τρίκαλα με ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, προτάθηκε στον Αρη να γυρίσει στην Αθήνα, προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής στην υπό ίδρυση «Συνομοσπονδία Εθνικών Αγωνιστών». Ο Αρης αρνήθηκε, αποφεύγοντας όμως τη «σύγκρουση». Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε σε μία κομματική σύσκεψη στη Ρούμελη, όπου κατήγγειλε ανοιχτά την πολιτική του ΚΚΕ, προτείνοντας τη δημιουργία του «Μετώπου Εθνικής Ανεξαρτησίας» (ΜΕΑ).
Τελικά, συμφωνήθηκε να αναστείλει ο Αρης κάθε δραστηριότητα, έως ότου αποφασίσει το ΠΓ να δεχτεί προηγούμενη πρότασή του να φύγει στο εξωτερικό. Το απαραίτητο, όμως, φύλλο πορείας δεν έφτασε ποτέ. Μια βδομάδα μετά, ο Βελουχιώτης απηύθυνε επιστολή «προς όλα τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ», στην οποία επαναλάμβανε για άλλη μια φορά τις απόψεις και τις διαφωνίες του. Η 11η Ολομέλεια της ΚΕ (5-10 Απρίλη) καταδίκασε τη στάση του και αποφάσισε τη διαγραφή του.
Στις 29 Μάη επέστρεψε στην Αθήνα από το γερμανικό στρατόπεδο Νταχάου, όπου ήταν κρατούμενος επί 4 χρόνια, ο Νίκος Ζαχαριάδης, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, αναπτερώνοντας το ηθικό του ΕΑΜικού κόσμου γενικότερα, αλλά και του Αρη ειδικότερα. Ο τελευταίος επιδίωξε συνάντηση μαζί του και, μέσω του αδελφού του Μπάμπη Κλάρα, απέστειλε στον Νίκο Ζαχαριάδη αναλυτική επιστολή, προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις του. Σύμφωνα, μάλιστα, με μαρτυρία του συμπολεμιστή του Η. Αρμάγου, την περίοδο που ο Αρης καταδιωκόταν από τον κυβερνητικό στρατό βρισκόταν καθ' οδόν για την Αθήνα, με σκοπό να τον συναντήσει και προσωπικά. Η συνάντηση, όμως, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε. Στις 15 Ιούνη η ομάδα του Αρη βρέθηκε περικυκλωμένη και, συνειδητοποιώντας πως δεν υπήρχε διέξοδος διαφυγής, αποφάσισε να αυτοκτονήσει.
Ο Θανάσης Κλάρας διαμορφώθηκε σε Αρη Βελουχιώτη, στο πλαίσιο της ιστορικής πραγματικότητας του πρώτου μισού της δεκαετίας του 1940, στο πλαίσιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά αποτέλεσαν τη βάση, πάνω στην οποία μπόρεσε να αναπτυχθεί το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του Βελουχιώτη στην οργάνωση και διεξαγωγή του αντάρτικου ένοπλου αγώνα.
Η διαγραφή του δεν αναιρεί την προσφορά του ως κομμουνιστή, ανεξάρτητα από το ότι η δικαιολόγηση της διαγραφής εμπεριείχε και άδικους χαρακτηρισμούς. Ανησυχούσε και ο Αρης για την πορεία του αγώνα, καθώς και για την τύχη χιλιάδων πρώην συμπολεμιστών του, οι οποίοι μετά τη «Συμφωνία της Βάρκιζας» καταδιώκονταν από το αστικό κράτος, ενώ διαφωνούσε με την εκτίμηση του συσχετισμού δυνάμεων που έκανε το ΚΚΕ και την επιλογή των μορφών πάλης στη συγκεκριμένη περίοδο. Λειτούργησε, όμως, μεμονωμένα και σπασμωδικά, όχι συλλογικά και με υπομονή. Από μαρτυρίες συντρόφων και συμπολεμιστών του, φαίνεται ότι αυτά ίσως είχε αρχίσει να τα συνειδητοποιεί προς το τέλος, όμως ήταν πλέον αργά.
Σε ποιο βαθμό μπορεί να ισχύει ο ισχυρισμός που προβάλλεται, πως η τύχη της Ελλάδας θα ήταν διαφορετική αν είχαν υιοθετηθεί οι απόψεις του Αρη στη δεδομένη χρονική στιγμή; Μια τέτοια διατύπωση είναι σαφώς υπεραπλουστευμένη και αντιεπιστημονική, κινείται στα όρια της μυθοπλασίας. Η ιστορία δε γράφεται με «αν». Αυτό που μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα είναι πως, αν ο Αρης είχε πειθαρχήσει και δεν οδηγούνταν στην τραγική κατάληξη που οδηγήθηκε, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στον ένοπλο αγώνα της περιόδου 1946-1949.

Αναστάσης ΓΚΙΚΑΣ
Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών,συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα.





  19 Αυγούστου του 1936, οι φασίστες του Φράνκο δολοφόνησαν τον  ποιητή Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα.
  Σήμερα, οι φασίστες δολοφονούν ελεύθερα όποιον θέλουν, όποιον είναι διαφορετικός ή “επικίνδυνος”.
  Τελικά τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει.
  Μάλλον το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι σήμερα δεν υπάρχουν Καββαδίες…

  Από τον Προλετάριο

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Το πουκάμισο το θαλασσί και η τρομπαμαρίνα του Σαμαρά


 Αναδημοσίευση από Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011



Αφιερωμένο εξαιρετικά στους κόκκινους που έγιναν πράσινοι και τώρα φόρεσαν το γαλάζιο μανδύα. Να μην λησμονήσουμε και την ΔΗΜΑΡ που προστέθηκε στον καμβά στην θέση του ΛάΟς. Λέγεται ότι το μπαμ θα γίνει στην έκθεση Θεσσαλονίκης ΔΕΘ.
.
"Το πουκάμισο το θαλασσί
Στίχοι: Δασκαλόπουλος Άκος
Μουσική: Κουγιουμτζής Σταύρος
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας
Το πουκάμισο το θαλασσί
μια φορούσα εγώ και μια εσύ
Χρυσή κλωστή και βελονιά
ποιος θα δικάσει το φονιά
αυτόν που σ' έκανε να κλαις
για αμαρτίες μου παλιές
Το πουκάμισο το θαλασσί
δεν το ξαναφόρεσες εσύ
Ούτε κι εγώ δεν το φορώ
χωρίς εσένα δεν μπορώ
θα του κεντήσω δυο πουλιά
για να σε βρουν στην ερημιά
Το πουκάμισο το θαλασσί
μια φορούσα εγώ και μια εσύ".

Η Τρομπαμαρίνα! Ήταν ο τηλεβόας που με αυτόν δίδονταν παλαιότερα οι εντολές του πλοιάρχου προς το πλήρωμα της γαλέρας. Οι υποκριτές της ΝΔ για μια ακόμη φορά απέδειξαν πόσο δημοκράτες είναι και πόσο παίρνουν υπόψη τους τους θεσμούς και το λαό. Το ΠΑΣΟΚ, το ΛαΟΣ και η ΝΔ συγκυβερνούν εις βάρος του λαού και προς όφελος των τραπεζιτών και των κεφαλαιοκρατών.
Γαλέρα! Σκλαβοκίνητο ιστιοφόρο με κουπιά.
Ο ΠουκαμιΣαμαράς, που κατά τ’ άλλα λέει πως οι απόψεις δεν είναι πουκάμισα, ενώ αλλάζει τις θέσεις για τα μνημόνια, σαν τα πουκάμισα. Προσπαθεί με θεσμικά τρικ να καλύψει τα σπασμένα της συναίνεσης. Συνεχίζει να είναι αντιπολίτευση, ενώ συγκυβερνά ουσιαστικά, αφού η ΝΔ θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, όπως επίσης θα ψηφίσει και τη νέα δανειακή σύμβαση. Με ύπουλο τρόπο, εξακολουθούν να υφίστανται ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και ως Κυβέρνηση Συνεργασίας. Θα τους καθόταν στο στομάχι βαρύ το ΚΚΕ αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό αποδεικνύεται από την άτιμη πράξη τού να «παραιτήσουν» τον Αβραμόπουλο από την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα. Ο Σαμαράς, ως σαλτιμπάγκος της πολιτικής, προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο, λέγοντας ότι «αμάρτησα για το παιδί μου» και ότι οι κινήσεις του είναι για το καλό της χώρας, ενώ εδώ και πολλά χρόνια τα δύο κόμματα επί της ουσίας της πολιτικής δεν έχουν διαφορές (Μάαστριχτ, Λισσαβόνα, Σέγκεν και πολύ πρόσφατα Νόμος για τα πανεπιστήμια). Λέει ότι η παράταξή του δικαιώνεται πολιτικά από τις προβλέψεις της και πως διατηρεί τις ίδιες απόψεις, πριν τη συναίνεση. Είναι ψεύτης και υποκριτής. Αφού δεθεί ο λαός με τη νέα δανειακή σύμβαση και  περάσει μια πολιτική που θα κρίνει το μέλλον της χώρας για τα επόμενα 10 χρόνια, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, μέσα από μια Βουλή που έχει χάσει την αντιστοιχία της με τη λαϊκή θέληση με επικεφαλής τον μη εκλεγμένο αλλά εκλεκτό κάποιων, τραπεζίτη, οι μόνοι ωφελημένοι, θα είναι οι τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο.
Το επιχείρημα του Σαμαρά ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σκοπό και μικρή θητεία είναι παιδαριώδες, διότι και στις 19 Φλεβάρη και να γίνουν εκλογές, οι κρίσιμες αποφάσεις θα έχουνε παρθεί και αν δεν παρθούν, οι εκλογές θα γίνουν όποτε θέλουν αυτοί αφού ολοκληρώσουν το ευαγές έργο τους . Το χαλί θα έχει στρωθεί. Αν οι εκλογές που έρχονται πρόκειται να αναδείξουν μία Βουλή που τυχόν θα προωθήσει μια άλλη πολιτική, φιλολαϊκή, αυτοί θα επιδιώξουν να εφαρμόσουν κάποιο παρόμοιο αντιδημοκρατικό σενάριο, για να την αποτρέψουν. Είτε ακροβατώντας στα συνταγματικά όρια, είτε αν απειληθούν τα αφεντικά τους (το μεγάλο κεφάλαιο), δεν θα διστάσουν να πάνε και εκτός συνταγματικών ορίων (εκτροπή), πάλι για το καλό μας.
Πόσο τίμιο και σοβαρό είναι να παίζουνε με τους θεσμούς και πόσο δημοκράτες είναι για μην καταφεύγουν  άμεσα στη λαϊκή βούληση ώστε να αποφασίσει ο λαός;
Από το βιβλίο του Α. Σαμαρά "Σάπιο 2" ή για άλλους "Ζάππειο 2".

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η υπερηφάνεια του να είσαι κομμουνιστής

Πάντα μου αρέσει να βλέπω το έκπληκτο βλέμμα εκείνων που δεν με γνωρίζουν, όταν ανοιχτά παραδέχομαι ότι είμαι κομμουνιστής. Υποθέτω ότι είναι λογική η έκπληξη, μετά από τόσα χρόνια ψευδών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον κινηματογράφο, όπου οι κομμουνιστές, μας εμφανίζονται ως τέρατα ανάμεσα στην άπειρη καλοσύνη του καπιταλισμού. 
Οι καπιταλιστές συχνά προσωποποιούνται, σαν αυτοί που καταστρέφουν τους λαούς με μόνο κίνητρο να πάρουν περισσότερο πλούτο μέσω της συσσώρευσης του πετρελαίου και όλων των παραγόμενων αγαθών. Θα είναι πιο συγκλονιστικό να δείτε, από πρώτο χέρι, ότι οι κομμουνιστές είναι άνθρωποι με σάρκα και αίμα και δεσμεύονται ενώπιον της δικαιοσύνης, να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των πλέον μειονεκτούντων κοινωνικών ομάδων, συνήγοροι ενάντια στον καπιταλισμό που ακόρεστος καταπατά τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάγκη να σεβόμαστε τη φύση.
Ναι, είμαι κομμουνιστής. 
Και όχι μόνο, αλλά επίσης, δεν έχω και κανένα πρόβλημα να το παραδεχθώ. Μάλλον το αντίθετο, είμαι υπερήφανος που είμαι ο ιδεολογικός κληρονόμος εκείνων που, πριν από μένα, έδωσαν τη ζωή τους για την ευγενή αποστολή του αγώνα. Για έναν πιο ανθρώπινο κόσμο στον οποίο ο πλούτος κατανέμεται καλύτερα, όπου κανείς δεν συσσωρεύει περιουσίες, εκμεταλλευόμενος την ατυχία εκείνων που δεν έχουν τίποτα. Έναν κόσμο στον οποίο όλες οι βασικές μας ανάγκες καλύπτονται, μακριά από το δολοφόνο της ισορροπίας του συστήματος, τον καπιταλισμό, που έχει σχεδιαστεί για την έλλειψη αλληλεγγύης και την επιτυχία μιας κακής υλιστικής κοινωνίας, που θα κάνει τα πάντα, ανεξαρτήτως κόστους, που για να επιτευχθεί αυτό, θα θυσιάσει αξίες, όπως η ηθική, ή η δικαιοσύνη.
Επίσης, δεν έχω κανένα πρόβλημα στην απόκρουση των κατηγοριών ότι συχνά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επιτίθενται σε εκείνους που σκέφτονται όπως εγώ. Καταλαβαίνω ότι ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να χειραγωγήσει τους ανθρώπους ενάντια σε εκείνους που τολμούν να αμφισβητήσουν την ηγεμονία του. Φυσικά, δεν είναι νέο συμβάν, πάντα γινόταν. Ο φασισμός που κυβέρνησε την Ισπανία, σπέρνοντας τον τρόμο για τέσσερις δεκαετίες, θεοσκότεινος, προειδοποιούσε πόσο επικίνδυνοι ήταν οι κομμουνιστές. 
Και πολλοί τον πίστεψαν, 
δεν συνειδητοποίησαν ότι αυτός ήταν ο πραγματικός δολοφόνος. Σήμερα οι απόγονοί τους έχουν κάνει πάλι το ίδιο, δείχνοντας την Κούβα (ενισχύοντας τυχόν κενά που μπορεί να υπήρχαν και αγνοώντας τις αναμφισβήτητες αρετές της κουβανικής επανάστασης) για να κρύψουν ψευδώς τη βάση της δυστυχίας την αστική δημοκρατία που είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Ένα καθεστώς που δεν διστάζει να κόψει τα δικαιώματα των πολιτών. Που  καταστέλλει το λαό, στον οποίο η δικαιοσύνη απονέμεται ανησυχητικά υπέρ των ισχυρών. Η προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να μειωθεί η αδικία, παραπλανά, λέγοντας ότι το ίδιο το σύστημα είναι διατεθειμένο να συναινέσει.
Μην περιμένετε τίποτα άλλο, φυσικά. 
Ξέρω ότι θα παραμείνω "ο εχθρός" και το καλύτερο είναι να αρχίσετε να αισθάνεστε άνετα με το ρόλο μου αυτό. Το να είμαι "ο εχθρός", κάθαρμα και δολοφόνος ενός καθεστώτος που καταπιέζει όπως αυτό, είναι, τουλάχιστον για μένα, μια πηγή υπερηφάνειας και όχι ντροπή. 
Ελπίζω μόνο ότι, με τη δύναμη του να εξαπατά, ξανά και ξανά, πολλοί θα ανοίξουν τα μάτια τους στην πραγματικότητα και θα το ανακαλύψουν από την περιορισμένη και εγωιστική οπτική γωνία που μας προσφέρεται. Θα ήταν αρκετό να βγαίνουν στους δρόμους για να ανακαλύψουν ποιοι είμαστε και πόσο είναι ψευδής είναι η εικόνα που το σύστημα μας πουλάει. 
Θα δείτε 
ότι είστε οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι ξεχασμένοι, οι τιμωρημένοι, οι κατεσταλμένοι, οι περιθωριοποιημένοι, αυτοί που υπόκεινται διακρίσεις, εκμετάλλευση, οι εξαγριωμένοι ... τότε ενδεχομένως να είμαστε εμείς αυτοί που θα δούμε την αμηχανία σας, όταν έκπληκτοι μας δείτε μαζί σας τελικά στον αγώνα που σήμερα παρακολουθείτε από απόσταση, και η μόνη έκπληξη που προδίδουν τα πρόσωπά σας είναι η ανακάλυψη ότι αυτό το σύστημα και αυτοί είναι "ο εχθρός".

Raul Ruiz-Berdejo



http://cronicadisidente.wordpress.com



Διάλεξε καρπούζι

Ο Σαμαράς πηγαίνει στη λαϊκή αγορά ενός χωριού της Πιερίας και βλέπει έναν αγρότη να πουλάει ένα μόνο καρπούζι. "Διάλεξε!" του λέει ο αγρότης.


"Πώς μπορώ να επιλέξω, όταν έχετε μόνο ένα καρπούζι;" απαντά ο Σαμαράς αποσβολωμένος.


"Εσύ πώς βγήκες κυβέρνηση χωρίς να σε διαλέξω;" απαντά ο αγρότης.

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Στην κόλαση

Ο Αντωνάκης πεθαίνει και πάει στην κόλαση. “Λοιπόν, Αντωνάκη” του λένε οι δαίμονες “διάλεξε ένα μαρτύριο.”
Στο πρώτο δωμάτιο της κόλασης είναι ένα τεράστιο καζάνι και μέσα βράζουν οι αμαρτωλοί. “Μήπως θες αυτό το μαρτύριο;" του λένε οι δαίμονες.
«Όχι! Με τίποτα!» λέει ο Αντωνάκης, τρέμοντας.
Στην επόμενη αίθουσα της κόλασης ο Αντωνάκης βλέπει να τους μαστιγώνουν.
«Τι λες για αυτό το βασανιστήριο;"
«Μπα... δε νομίζω!». λέει ο Αντωνάκης, φοβισμένος. «Δε θέλω αυτό».
Προχωρώντας παρακάτω ξαφνικά βλέπουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο κρεβάτι με την Μπριζίτ Μπαρντό.
«Αυτό το μαρτύριο θέλω!» φωνάζει ο Αντωνάκης.
«Χα χα χα!" γελούν οι δαίμονες. «Αυτό είναι το βασανιστήριο της Μπριζίτ Μπαρντό.

Ο Αντωνάκης στην έκθεση Θεσσαλονίκης

Ο Σαμαράς σε ομιλία του στην ΔΕΘ στο παλαί ντε σπορ λέει: «Σύντομα θα ζήσουμε ακόμα καλύτερα!”
>

>
>
Μια φωνή από το πλήθος ρωτάει: "Και τι θα γίνει με μας;”

Συσσίτια

Ένας άνθρωπος περιμένει στην ουρά για συσσίτιο στην Αθήνα.
Η ουρά είναι μεγάλη και έχει κουραστεί.
Γυρίζει πίσω στην ουρά και λέει σ’ ένα φίλο του:
"Αυτό ήταν! Πάω να σκοτώσω το Σαμαρά!"
και απομακρύνεται από την ουρά. Δύο ώρες αργότερα, έρχεται πίσω.
"Λοιπόν," λέει ο φίλος του, "το έκανες;"
“Όχι”, απαντά, "είχε ακόμη μεγαλύτερη ουρά εκεί πέρα."

Ορφανά!

Ένας δάσκαλος μιλάει στην τάξη του: 
- Ποια είναι η μητέρα σας και ποιος είναι ο πατέρας σας;
Οι απαντήσεις μαθητή, 

- Η μητέρα μου είναι η Ελλάδα και ο πατέρας μου είναι ο Σαμαράς.
«Πολύ καλό», λέει ο καθηγητής. 

- Και τι θα θέλατε να γίνετε όταν μεγαλώσετε;
- Ορφανά!

Εξοστρακισμός

Χθες ... στην Αθήνα, έγινε μια απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου από αγνώστων στοιχείων επιτιθέμενο.
Η σφαίρα διαπέρασε το αλεξίσφαιρο τζάμι του αυτοκινήτου, χτύπησε τον Βενιζέλο στο μέτωπο, η σφαίρα εξοστρακίστηκε και σκότωσε τον οδηγό.

Η τρόικα και το τρένο του ΟΣΕ

Ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης ταξιδεύουν μαζί με το τρένο του ΟΣΕ, όταν ξαφνικά παθαίνει βλάβη και σταματάει.
Ο Σαμαράς λέει ότι έχουν πρόβλημα οι ράγες. Οι ράγες αντικαθιστώνται αλλά το τρένο δεν κινείται.
Ο Βενιζέλος λέει πως δεν είναι καλός ο οδηγός. Τον αλλάζουν, το τρένο εξακολουθεί να μην κινείται.
Ο Κουβέλης κλείνει τις κουρτίνες του τρένου και λέει, "Τώρα, κινούμαστε”!

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Τελειώνουν τα παραμύθια


Πότε με την «επαναδιαπραγμάτευση», πότε με την άρνηση τάχα των «οριζόντιων περικοπών», πότε με τις κόνξες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που συγκυβερνούν, πότε με τις «διαφωνίες» στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης, πότε επίσης με το κυνηγητό της διαφθοράς, πότε με τις αοριστίες για ανάπτυξη, που όταν παίρνουν στην συγκεκριμένη τους μορφή είναι πάντα η ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου με το λαό εξαθλιωμένο. Με τη βοήθεια των αστικών ΜΜΕ οι της συγκυβέρνησης έχουν χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο παραπλάνησης του λαού από αυτό που έτσι κι αλλιώς βιώνει καθημερινά και από τα πολύ χειρότερα που του ετοιμάζουν. Τελειώνουν όμως τα ψέματα. Η πραγματικότητα των προαποφασισμένων βάρβαρων μέτρων αποκαλύπτεται καθημερινά. Ετοιμάζουν ακόμα πιο συντριπτικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, διάλυση εργασιακών σχέσεων, μεγαλύτερη φοροληστεία, δουλειά μέχρι τα πιο βαθιά γεράματα, χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο, επικίνδυνες περικοπές σε Υγεία, Παιδεία κ.ά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ήδη οι αρμόδιοι της συγκυβέρνησης έχουν αρχίσει να την επιβεβαιώνουν παράλληλα με τα τερτίπια παραπλάνησης ή τους λογής εκβιασμούς που χρησιμοποιούν. Είναι κι αυτή μια έμμεση ομολογία των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν στην καπιταλιστική διαχείριση. Θέλουν ταυτόχρονα να «κοιμίσουν» συνειδήσεις αλλά και να προετοιμάσουν αποδοχή για τα άγρια μέτρα τους. Τέρμα πια το δούλεμα. Η μοναδική επιλογή που έχουν τα λαϊκά στρώματα είναι η οργάνωσή τους, όπου ζουν και δουλεύουν, έτσι που να ανατραπούν τα σχέδια του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του και να ανοίξει ο δρόμος για την οριστική απαλλαγή από δαύτους.

Έκτακτη είδηση. Τουλάχιστον 18 δολοφονήθηκαν. Φρίκη!


Τουλάχιστον 18 εργάτες βρίσκονται ματωμένοι και ακίνητοι στο έδαφος, μετά το πυρ που άνοιξε η τοπική αστυνομία κατά απεργών ανθρακωρύχων, της Νότιας Αφρικής λένε τα πρακτορεία ειδήσεων. Μερικοί από τους διαδηλωτές που λέγεται είναι οπλισμένοι με μαχαίρια και δόρατα.
Ένας αστυνομικός χειρονομεί μπροστά
από τους νεκρούς ανθρακωρύχους
που δολοφόνησαν έξω από ένα ορυχείο
της Νότιας Αφρικής στο Rustenburg,
100 χιλιόμετρα (62 μίλια) βορειοδυτικά
του Γιοχάνεσμπουργκ, 16 Αυγούστου 2012.
(Reuters / Siphiwe Sibeko)
Πριν από τις βίαιες συγκρούσεις, την Πέμπτη είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 9 στην πόλη των ορυχείων, που βρίσκεται βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ. Η εταιρία είναι η Lonmin Plc που παράγει πλατίνα, υπήρξε το κέντρο των διαμαρτυριών από την περασμένη Παρασκευή, σε ένα αδιέξοδο οδήγησαν οι διαφορές που προέρχονται από το ύψος των μισθών.  
Η καταστολή εντάθηκε κατά το Σαββατοκύριακο, όταν δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε σύγκρουση με τους εργαζόμενους που απεργούν και οι τοπικοί φύλακες έχουν επίσης έχουν εγκλωβιστεί με τη βία.
Την Πέμπτη οι διαδηλωτές ενώθηκαν με μια ομάδα γυναικών υποσχόμενοι να σταθούν δίπλα στους συζύγους τους, καθώς αγωνίζονται για καλύτερες αμοιβές.
Απαρτχάιντ ζει και δολοφονεί!

Ένας ανθρακωρύχος τρέχει  καθώς πυροβολείται από την αστυνομία
έξω από το ορυχείο της Νότιας Αφρικής στο Rustenburg,
100 χιλιόμετρα (62 μίλια) βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, 16 Αυγούστου 2012.
(Reuters / Siphiwe Sibeko)




Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Rungnado: Το σοσιαλιστικό αληθές

Είδαμε την τελετή έναρξης και τώρα της τελετή λήξης των πολυδιαφημισμένων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Τίποτα το ιδιαίτερο, μας φλόμωσαν στην κιτσαρία. Θέαμα λιγότερο ενδιαφέρον από το θέαμα ενός κακού μπουζουξίδικου της Εθνικής Οδού. Α, και επειδή πρέπει κάπως να αποκαταστήσουμε το χρόνο που χάσαμε παρακολουθώντας τις φτηνιάρικες δουλειές των Εγγλέζων, για δείτε και το βίντεο πιο κάτω να καταλάβετε τι εστί τελετή έναρξης-λήξης, τι σημαίνει αθλητικοί αγώνες στο σοσιαλισμό. Και αν σας ενθουσιάσει λιγότερο απ' ότι τα ρεζιλίκια του Λόντον, τότε τι να πω.
Μας θυμίζει τη διαφήμιση με τον Πίου η τελετή του Ηνωμένου Βασιλείου;

Οι αγώνες στη ΛΔ Κορέας είναι σε εθνικό επίπεδο και γίνονται κάθε χρόνο για δύο μήνες.

Το Rungnado, το “Στάδιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς” (το οποίο βρίσκεται πάνω στο νησί Rungna του ποταμού Taedong), γίνονται οι Μαζικοί Αγώνες της Pyongyang. Ομολογουμένως εντυπωσιακό στάδιο, το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ασία, συνολικής χωρητικότητας 150.000 θεατών ίσος και στον κόσμο. Ο φουτουριστικός εξωτερικός σχεδιασμός είναι απίστευτα εντυπωσιακός και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το στάδιο αυτό υπήρχε πραγματικά και ότι δεν ήταν ένα διαστημικό σκηνικό.
Γύρω χιλιάδες ανθρώπων που πηγαινοέρχονται, ενώ κάπου στο βάθος, διακρίνονται ομάδες παιδιών, ομοιόμορφα ντυμένων που ζητωκραυγάζουν και τραγουδούν. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές της παράστασης…”

Το Arirang είναι το διασημότερο βορειοκορεατικό φεστιβάλ, και έχει διττό στόχο.
Από τη μια, να αναπαραστήσει τους αγώνες του κορεατικού λαϊκού κινήματος ενάντια στην αποικιοκρατική Ιαπωνία, τους επαναστατικούς λαϊκούς αγώνες από το 1932 μέχρι την τελική απελευθέρωση και την νίκη, την αλματώδη πρόοδο στα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και τον ηρωϊκό αγώνα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αλλά και την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση του κορεατικού λαού μπροστά στο μέλλον.

Από την άλλη αποτελεί την αποθέωση της σοσιαλιστικής συλλογικότητας και του ομαδικού πνεύματος, βοηθά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων που συμμετέχουν, με την καλλιέργεια της συλλογικής δημιουργίας, με την κοινή προσπάθεια, με την προσφερόμενη πολύπλευρη γνώση και άριστη φυσική κατάσταση.
_


Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Επαναπατρισμό για τον Ίλιτς Ραμίρεζ!

"Το μεγάλο παράδειγμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και του παγκόσμιου αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό"  Τσε Γκεβάρα 





Ο Ίλιτς Ραμίρεζ, ένας άνθρωπος που δαιμονοποιήθηκε από το διεθνές δίκαιο με το ψευδώνυμο «Τσακάλι», κάνει τα αφεντικά να τρέμουν, ακόμη και μετά την απαγωγή του από τις δυνάμεις του Σιωνισμού και του ιμπεριαλισμού. Ο Ίλιτς μπήκε στις τάξεις της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Βενεζουέλας ( JCV) 14 χρονών, το 1964 και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στους αγώνες των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την δεκαετία του 60. Στα 17 του, έλαβε μια υποτροφία από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Πατρίς Λουμούμπα στη Μόσχα, όπου η επαφή με τους νέους επαναστάτες από όλο τον κόσμο, τροφοδότησε το ενδιαφέρον του στους διεθνιστικούς αγώνες, και ιδιαίτερα για τον απελευθερωτικό αγώνα του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης. Έτσι, το 1970 ο Ίλιτς ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή για να ενταχθεί στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Αυτή η οργάνωση συμμετείχε σε διάφορες αποστολές όπως η επίθεση στον ΟΠΕΚ το 1976, που είχε ως στόχο να επιστήσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης ενάντια στην καταπίεση και τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ίλιτς το 1993 ταξίδεψε στο Σουδάν, όπου συλλήφθηκε από την κυβέρνηση της χώρας αυτής, ενώ ανάρρωσε μετά από μια εγχείρηση και μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα Χαρτούμ για να παραδοθεί στις γαλλικές αρχές. Εκεί ο Ίλιτς πέφτει θύμα απαγωγής από το γαλλικό ιμπεριαλισμό, ο οποίος τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη για την υποτιθέμενη δολοφονία δύο Γάλλων πληροφοριοδοτών της αστυνομίας και ενός κατασκόπου στο Καρτιέ Λατέν του Παρισιού. Από τότε, το λαϊκό επαναστατικό κίνημα στη Βενεζουέλα έχει ζητήσει την επιστροφή του, αλλά οι διαδικασίες έχουν παγώσει στο χώρο της αστικής διπλωματίας. Ο Ίλιτς θα έπρεπε να εκφράσει μια γνώμη ενώπιον των δικαστηρίων της Γαλλίας τον Νοέμβριο του 2011, χωρίς καμία εγγύηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του, κατηγορούμενος για τρομοκρατία και ευθύνη σε γεγονότα που δεν συμμετείχε, όπως είναι η περίπτωση της απαγωγής μιας πτήσης της Air France το 1976. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι νέοι επαναστάτες της Βενεζουέλας απαιτούμε χωρίς δισταγμό την επίσπευση της διαδικασίας για τον άμεσο επαναπατρισμό του σύντροφου Ίλιτς Ραμίρεζ του σπουδαίου αντιιμπεριαλιστή μαχητή που είναι δέσμιος των ευγενών αγώνων των λαών που καταπιέζονται από τον ιμπεριαλισμό. Επίσης ενθαρρύνουν την πρόωρη αποφυλάκιση του συντρόφου Ίλιτς Ραμίρεζ από τα νύχια των ιμπεριαλιστών προοδευτικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο, που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Κάτω το δολοφονικό καθεστώς του Ισραήλ και των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών βάσεων! Ζήτω ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού! Επαναπατρισμός του συντρόφου Ίλιτς Ραμίρεζ στην Βενεζουέλα!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ

Ένα τρομακτικό ερασιτεχνικό βίντεο από τη Συρία

Ένα τρομακτικό ερασιτεχνικό βίντεο από τη Συρία εμφανίστηκε online και παρουσιάζει εμφανώς την μαζική εκτέλεση των υποστηρικτών του Άσαντ στο Χαλέπι στα χέρια των ανταρτών από τον Ελεύθερο Στρατό της Συρίας.
Οι σκηνές αυτές δείχνουν καταματωμένους άνδρες γδυτούς με τα εσώρουχά τους, που αναγκάζονται να γονατίσουν πλάι σε έναν τοίχο ανάμεσα σε ένα πλήθος “ενθουσιασμένων” ανδρών που διαλαλούν με πολυβόλα.

Μόλις ανοίγουν πυρ, η κάμερα τινάζεται μακριά καθώς και το πλήθος διαλύεται στιγμιαία, φαινομενικά απροετοίμαστο για περίπου 40 δευτερόλεπτα συνεχούς λήψης που ακολουθεί. Καθώς οι πυροβολισμοί ρίχνουν κάτω τους τραυματίες, φωνάζουν: «Allahu Akbar!" (Ο Θεός είναι μεγάλος). Αντηχούν οι θεατές και δειλοί σηκώνουν τα “νικηφόρα” όπλα τους στον αέρα, η καμερα πλησιάζει ένα σωρό από απογυμνωμένα πτώματα.
Ένα από τα θύματα έχει αναγνωριστεί ως Ali Zein Al-Abidin Al-barri. Οι αντάρτες κατηγόρησαν τον ίδιο και την οικογένειά του για τη δολοφονία 15 στρατιωτών της FSA κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας στο Χαλέπι την Τρίτη.
Το βίντεο που απεικονίζει τη προφανή σφαγή δεν έχει επιβεβαιωθεί, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο με βάση το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι τέτοιου είδους εκδίκηση ήταν ένα έγκλημα, καθώς ο Ισλαμικός νόμος δεν επιτρέπει την εκτέλεση των κρατουμένων.
Ο Clive Baldwin, ένας ανώτερος νομικός σύμβουλος για την οργάνωση Human Rights Watch (HRW), δήλωσε στο BBC:  "Αυτό που μοιάζει να είναι εκτέλεση των κρατουμένων σ αυτή την περίπτωση, είναι ένα έγκλημα πολέμου."
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ρωσίας  Γκενάντι Gatilov καταδίκασε το έγκλημα που αναπαριστά το βίντεο. "Η βίαιη σφαγή των κυβερνητικών υποστηρικτών από την αντιπολίτευση στην πόλη Χαλέπι δείχνει ότι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράττονται και από τις δύο πλευρές”, έγραψε στο Twitter.
Δεν είναι η πρώτη φορά που από εκθέσεις έχουν προκύψει εκτελέσεις από τους αντάρτες εναντίον φιλο-Άσαντ δυνάμεων χωρίς δίκη.
Ο Ahmed Rami, ένας "επαναστάτης" μαχητής από την Αμρ Μπιν Αλ-AAS ταξιαρχία που λειτουργεί στη συριακή πόλη Ασάζι, εξιστόρησε την εκτέλεση ενός ελεύθερου σκοπευτή του στρατού της Συρίας. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μετά από μια "δίκη" πλάι στον τάφο του. Αναφορά των Reuters.
Ο Ahmed Rami λέει, πυροβολούσε από την κορυφή ενός ψηλού μιναρέ σε τοπικό τζαμί πριν συλληφθεί.
"Τον πήγαμε δεξιά στον τάφο του και, αφού άκουσε τις δηλώσεις των μαρτύρων τον εκτελέσαμε".
Ο Ahmed Rami  κατέστησε σαφές ότι οι δυνάμεις του συλλαμβάνουν συχνά "χούφτες στρατιωτών” στη μάχη, λέγοντας, ότι, οι άνδρες του θα δημιουργήσουν δικαστήρια για τους άνδρες που συλλαμβάνονται για να τους εκτελούν.
Ωστόσο, όταν πιέστηκε για να πει τις λεπτομέρειες της δημιουργίας των πρόχειρων δικαστηρίων για να δικαιολογήσει φόνους όσων συλλαμβάνονται στη μάχη, ο Ahmed Rami παρέμεινε στωικός.
“Η κουλτούρα των δικηγόρων έχει περάσει από καιρό. Εννοώ έναν τύπο σαν αυτόν", δήλωσε ο  Ahmed Rami, αναφερόμενος στο σκοτωμένο σκοπευτή, "ποια νομίζετε ότι πρέπει να είναι η μοίρα του;"
Οι εξωδικαστικές εκτελέσεις σηματοδοτούν την κατάσταση που έρχεται μετά από την 17-μηνη εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασάντ, περιστρεφόμενη περαιτέρω εκτός ελέγχου.
Από το κινεζικό πρακτορείο Asia Times Online ο ανταποκριτής Πέπε ​​Εσκομπάρ είπε στο RT (Russia Today) ότι συμβαίνουν τέτοιες σφαγές "κάθε ώρα" στη Συρία σήμερα. Πιστεύει, ωστόσο, ότι συνοπτικές εκτελέσεις αυτού του είδους θα ωθήσουν τις μειονότητες κατά των ανταρτών.
"Έλαβα αυτό το βίντεο από μια αραβική πηγή, και στη συνέχεια ζήτησα μετάφραση. Αυτή η πηγή είναι από μια πολύ σημαντική φυλή στο Βόρειο Χαλέπι. Κάποιοι από αυτούς εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Αυτό δείχνει το δυόμισι λεπτών βίντεο. Πρόκειται για μια μεγάλη γενιά. Έχουν 20.000 αδελφούς, αδελφές και μεγάλη οικογένεια και γύρω φυλετικές φατρίες”, δήλωσε ο Εσκομπάρ.
"Έτσι, αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αντί να συνταχτούν στην αντιπολίτευση, τώρα, θα καταπολεμήσουν την αντιπολίτευση επειδή εκτελέστηκαν εν ψυχρώ συγγενείς τους. Αυτό εξηγεί, μεταξύ άλλων, το γιατί οι Χριστιανοί σε όλη τη Συρία παίρνουν τα όπλα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Επειδή ξέρω, αν υπάρξει μια μετα-Άσαντ ελεγχόμενη [κυβέρνηση] από στοιχεία σουνιτικά, συμπεριλαμβανομένων των τζιχαντιστών του Salafi, πρόκειται να είναι απροστάτευτες οι μειονότητες. Αυτή τη στιγμή αυτές οι μειονότητες προστατεύονται στο πλαίσιο του καθεστώτος του Άσαντ,” κατέληξε.

Δυτικοί συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα στη συριακή σύγκρουση

O Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Zyuganov  
Ο Ρώσος κομμουνιστής ηγέτης, Γκενάντι Zuyganov έχει κατηγορήσει τη Δύση για δύο μέτρα και δύο σταθμά καθώς και για υποκρισία για τη Συρία, που οδηγεί στην "αποτρόπαια αιματοχυσία".
Αναφέρει: "Όταν οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν την Αραβική Άνοιξη στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ελευθέρωσαν το τζίνι - του ισλαμικού φονταμενταλισμού - από το μπουκάλι”.

Η Ουάσιγκτον στις χώρες που χρησιμοποιεί “ενσταλάζει την εξτρεμιστική ιδεολογία” για να δημιουργήσει κοσμικό καθεστώς, τόνισε ο Κομμουνιστής ηγέτης σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος.
"Με την υποστήριξη των ριζοσπαστών ισλαμιστών, οι ΗΠΑ στοχεύουν στην επιβολή ελέγχου, σε ολόκληρη την περιοχή, με την άκρη του μαχαιριού των εξτρεμιστών στραμμένη στη Ρωσία.
Κάνοντας μεγαλόστομες δηλώσεις για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Δύση έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της γυμνής Συρίας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, οι δυτικές χώρες εφαρμόζουν την τεχνολογία (μέθοδο) που είχε προηγουμένως ασκηθεί σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ και Λιβύη: χρησιμοποιούν μισθοφόρους που απεικονίζονται στα μέσα της μαζικής ενημέρωσής τους, ως μαχητές για την ελευθερία "από έναν “τύραννο” - τον νόμιμο ηγέτη της Συρίας ".
Επικαλούμενος εκθέσεις, ο Zyuganov δήλωσε ότι "η λεγόμενη αντιπολίτευση της Συρίας" αποτελείται από πάνω από 65.000 μισθοφόρους από την Υεμένη, τη Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Ιορδανία. Ταυτόχρονα, οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Συρίας για να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης, “παρουσιάζονται ως βία κατά των αμάχων.”
“Η Δύση - που κηρύσσει τον πόλεμο στους διεθνείς τρομοκράτες, που όμως είναι δημιούργημα της CIA, Αλ-Κάιντα και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους - στην πραγματικότητα, συνεργάζεται ενεργά μαζί τους. Είναι με τη βοήθειά τους, ο ακήρυχτος πόλεμος που διεξάγεται σήμερα στην Συρία," δήλωσε Zyuganov.


Όλα αυτά, παρατήρησε ο Ρώσος βετεράνος πολιτικός, είναι στοιχεία μιας πολιτικής διπλής όψης,  που αφ ενός καθοδηγεί τους “μαχητές” των Δυτικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταδικάζει μόνο την μία πλευρά της διένεξης της Συρίας το καθεστώς του Προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ .
"Μας λένε ότι, οι δυτικές προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της Συρίας, ναυάγησαν από την στάση της Ρωσίας και της Κίνας που μπλόκαραν στον ΟΗΕ τα σχέδια ψηφισμάτων την στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία”, τόνισε Zyuganov. Ταυτόχρονα, ορισμένοι πολιτικοί στη Δύση λένε ότι πρόκειται να ζητήσουν την εντολή που θα επιτρέπει τη χρήση βίας εναντίον της κυβέρνησης Ασαντ με τη βοήθεια των φίλων της ομάδας της Συρίας.
“Οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν ισχυρό λόγο σήμερα για να νομιμοποιήσουν την εχθρότητα”, κατέληξε ο Κομμουνιστικής ηγέτης.
Το ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα (KPRF) καταδίκασε την “ιμπεριαλιστική επιθετικότητα" εναντίον της Συρίας και απαίτησε από τη Δύση να σέβεται το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του.
Η μόνη λύση για την κατάσταση, είναι μια πλήρης αναστολή της οικονομικής και πολιτικής στήριξης στους "ξένους μισθοφόρους”, επιτρέποντας στους ανθρώπους της Συρίας να αποφασίζουν οι ίδιοι για την τύχη τους, είπε Zyuganov.
Οι κομμουνιστές καλούν το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας να διατηρήσει την εποικοδομητική στάση του σχετικά με την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης της Συρίας, “παρά τις τεράστιες προσπάθειες και πίεσεις από το φιλο-αμερικανικό λόμπι, που δραστηριοποιείται και στη Ρωσία."

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΕΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΑΜΜΟΡΥΧΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

9-8-2012
Φίλες και Φίλοι,

2012 και είμαστε στο ίδιο έργο θεατές...

Πόσες και πόσες φορές, όλα αυτά τα χρόνια,  δε μας απασχόλησε η ΔΕΑΛ, σε δημοτικά συμβούλια, σε λαϊκές συνελεύσεις, ακόμα και σ αυτές που συνήθιζε να κάνει ο Δήμαρχος...
Ο λόγος πάντα ήταν:  Εταιρείες- κοινοπραξίες, συμφωνίες, συμβάσεις, βεβιασμένες ή εν κρυπτώ...Και πάντα το  πρόσχημα ένα: η  αποκατάσταση...

Έτσι λοιπόν και φέτος, χωρίς καμία πρωτοτυπία ,η Δημοτική Αρχή του κ. Παπαθανασίου με τη συμφωνία και της παράταξης του κ. Τσιφοδήμου, ψήφισε την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για 15 στρέμματα στην περιοχή Γούρνες στο Αμμορυχείο με σκοπό να έρθει η  πολυεθνική TOSOH  να «θάψει» 82.000 τόνους βιομηχανικά  απόβλητα...

Το προς απόθεση υλικό (διοξείδιο ηλεκτρολυτικού μαγγανίου) συνιστά «απόβλητο» και εμπίπτει στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί αποβλήτων, όπως κι αν το βαφτίζει κανείς: «Προϊόν», «παραπροϊόν», «εδαφοβελτιωτικό» ή οτιδήποτε άλλο.

Κι αν είναι «εδαφοβελτιωτικό» όπως επικαλούνται, γιατί το αποθηκεύουν παίρνοντας ,τουλάχιστον στα χαρτιά, ιδιαίτερα μέτρα στεγανοποίησης και δεν το αφήνουν να ρθει σε επαφή με το έδαφος και το υπόλοιπο χώμα;
Το κριτήριο   υπαγωγής  αποβλήτων στην κατηγορία των επικινδύνων ή μη επικινδύνων αποβλήτων δεν είναι μόνο το ποσοστό των βαρέων μετάλλων και άλλων ενδεχομένως επικίνδυνων ουσιών που εμπεριέχουν,αλλά κυρίως η συμπεριφορά τους κατά το τεστ εκπλυσιμότητας που γίνεται με βάση ειδικές προδιαγραφές.
 Τι θα γίνει ,δηλαδή, όταν αυτό  έρθει σε επαφή με το νερό...
 Σε παλιότερες μελέτες που έγιναν από το Α.Π.Θ. στο απόβλητο της TOSOH, αυτό χαρακτηρίστηκε ως δυνητικά επικίνδυνο και μη αδρανές.
Η εταιρεία  όφειλε με φροντίδα και δαπάνες της να μεριμνήσει για τη σύννομη διαχείριση των αποβλήτων της και να σταματήσει τα τρυκ  περί «αποκαταστάσεων».
Kρατάει χρόνια αυτή η κολόνια... Ψάχνει εδώ και καιρό να βρει χώρο να μεταφέρει από την αυλή της τα απόβλητά της.
Αυτή τη φορά, «αρωγούς-συνένοχους» στις προθέσεις της βρήκε τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου. (σε αντίθεση με το Δήμο Χαλκηδόνας που σε ακριβώς ίδια περίπτωση με προσπάθεια για θάψιμο απόβλητων από την TOSOH σε χωράφια της περιοχής του όχι μόνο είχε ομόφωνα αντιδράσει, αλλά συμμετείχε και στην οργάνωση των κινητοποιήσεων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του)
Το αμμορυχείο, ή αλλιώς το «χρυσορυχείο», της περιοχής είναι τουλάχιστον 800 στρέμματα και θυμίζει σεληνιακό τοπίο,  γιατί  η αποκατάσταση του -σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκε η ΔΕΑΛ- είναι  ζήτημα που δεν απασχόλησε ουσιαστικά τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, παρά τη μεγάλη κερδοφορία της ΔΕΑΛ που κόμπαζαν και κομπάζουν ακόμη.
Γιατί άραγε, σήμερα,  κόπτονται να αποκαταστήσουν τα 15 στρεμματα;
 Είναι η «μύγα μέσα στο γάλα»...
Θα μπορούσε να πει κάποιος τι να υπάρχουν 600 στρ αναποκατάστατα τι 615 στρ.

Και τι μέτρα πήραν τόσα χρόνια για την αποκατάσταση του τοπίου στο αμμορυχείο που θα χρειαστεί ένας ολόκληρος Όλυμπος για να κλείσουν τις τρύπες;
Εμείς το είπαμε χιλιάδες φορές, ότι όλα αυτά τα χρόνια, πρόσκαιρα και ευκαιριακά και  για να μην ακούν λόγια δηλαδή από τους δημότες, έβρισκαν πάντα εταιρείες – κοινοπραξίες κτλ να πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές το χαλίκι , επικαλούμενοι την αποκατάσταση,  με αποτέλεσμα να αλωνίζουν στο λατομείο, οι κοινοπραξίες αυτές. Σίγουρα γνωρίζετε και  για το πισσάδικο που άφησε η κοινοπραξία μέσα στο λατομείο.
Η περιοχή του λατομείου γειτνιάζει με μεγάλη αγροτική έκταση, έχει μεγάλο υδροφόρο ορίζοντα, με υπόγεια ύδατα καθώς επίσης είναι και τουριστική. Το Δίον, η Γρίτσα, η Πλάκα Λιτοχώρου (τα σπίτια, τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις και τα αγροκτήματα της περιοχής) υδρεύονται και αρδεύονται  από παρακείμενες γεωτρήσεις.

Σε περίπτωση αστοχίας του έργου της στεγανοποίησης ποιος θα το ελέγχει και πως θα αποτραπούν τυχόν στραγγίσματα  που διαφύγουν στον υδροφόρο ορίζοντα και τον μολύνουν?

Αλήθεια  ποιος θα ελέγχει την εταιρεία και τη σύσταση των αποβλήτων που θα αποτεθούν;

Ποια κρατική υπηρεσία, αφού ακόμα και το ΙΓΜΕ είναι υπό κατάργηση;
Ας σκεφτούμε και κάτι ακόμα, οι  82.000 τόνοι του αποβλήτου (από τις 600.000 που έχει η εταιρεία σωρούς στην αυλή της) σημαίνουν 4.000 δρομολόγια φορτηγών 20 τόνων. Καταλαβαίνετε τι επιπόνηση θα υποστεί το σύνολο της περιοχής  από την μετακίνηση τόσων χιλιάδων δρομολογίων.

Όταν αυτό θα παραμένει άταφο, έστω και για μια μέρα, θα έρχεται σε επαφή με τον αέρα και το νερό της βροχής,  ποιες θα είναι οι συνέπειες από την εκπλυσιμότητα του απόβλητου?

ποιος εγγυάται ότι  δεν θα μολυνθούν ο υδροφόρος ορίζοντας, όλη η βιοποικιλότητα της χλωρίδας και της πανίδας αλλά και δε θα υποβαθμιστεί τουριστικά η περιοχή;

... Δες τε την υποβάθμιση της Γρίτσας με την τελευταία σύμβαση  που έγινε με την κοινοπραξία  για  το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.
Ευθύνες έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και η σημερινή συγκυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) που ενώ έδωσαν άδεια λειτουργίας της εν λόγω βιομηχανίας, δεν χωροθέτησαν  ακόμα περιοχή για  την υγειονομική ταφή των βιομηχανικών αποβλήτων.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όφειλε να έχει ΧΥΤΕΑ όπου θα θάβονται τα βιομηχανικά απόβλητα.

Αλήθεια τι γίνεται με το αντίστοιχο πρόβλημα και  τους εγκαταλελειμμένους τόνους φωσφογύψου σε περιοχή του δήμου Πύδνας- Κολινδρού, απόβλητο  ραδιενεργό της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων;
Και ένα τελευταίο ερώτημα,

Γιατί η εταιρεία χρειαζόταν την συνεπικούρηση-συνέργεια και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αφού έχει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις όπως λένε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κ.Μ.;
Και δε φτάνει αυτό για να γίνουν και αξιόπιστοι πλαστογράφησαν την υπογραφή του Γραμματέα του ΕΚΘ, στελέχους του ΚΚΕ για να λένε στον κόσμο, μην αντιδράτε αφού και το ΚΚΕ συμφωνεί...Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός έδειξε ακόμη μια φορά ότι βάζει πλάτες για να κερδοσκοπήσουν οι βιομήχανοι. Είναι αδίστακτοι!
 Η υπόθεση όμως της πλαστογραφίας πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης .
Φίλες και φίλοι, συνδημότες και συνδημότισσες
Με την τροποποίηση της ΜΠΕ των 15 στρεμμάτων του Αμμορυχείου Λιτοχώρου  έγινε η αρχή. Και πολύ φοβόμαστε μήπως υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός να μεταμορφωθεί  η περιοχή του λατομείου σε ΧΥΤΕΑ  όλης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα αποθέτονται όλα τα απόβλητα των βιομηχανιών.

Μήπως αυτός ο ευλογημένος τόπος, όπως έλεγαν όλοι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ (με χρίσμα και χωρίς) στις προεκλογικές τους ομιλίες, μετατραπεί σε χωματερή βοηθώντας εταιρείες και βιομήχανους  να κερδοφορήσουν σε βάρος του περιβάλλοντος , της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών;

Όμως αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που έχουν και μας προτείνουν... από τη μια να μας συνθλίβουν μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και από την άλλη να εκμεταλλεύονται ακόμα και το χώμα, τον αέρα και το νερό σε βάρος μας, με σκοπό πάντα την μεγιστοποίηση της κερδοφορία τους....
Εμείς θεωρούμε ότι η χωροθέτηση και διαχείριση των απορριμμάτων και των βιομηχανικών απόβλητων πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του Κράτους που σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση θα σχεδιάζει τη διαχείριση τους με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, χωρίς ΣΔΙΤ, επιχειρηματική δραστηριότητα και ανταποδοτικά τέλη.
Η επιλογή των χώρων πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια (δε συμφωνούμε με απόψεις να φύγει από το σπίτι μου κι ας πάει και στη γειτονιά μου) τα οποία θα ανταποκρίνονται στη συνδυασμένη ικανοποίηση των όρων προστασίας της δημόσιας υγείας, των υδάτινων πόρων, των αρχαιολογικών χώρων, του περιβάλλοντος και σε απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές.
Δε θα σταματήσουμε σε «ειλημμένες» αποφάσεις. Αποφάσεις που είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, τις σταματά η οργανωμένη πάλη και ο αγώνας του λαού,  και δεν εφαρμόζονται στην πράξη.

Ως εκλεγμένοι του ΚΚΕ με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Δίου-Ολύμπου, το καταψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ως Κόμμα, ως ΚΚΕ καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή όπου καλούμε την κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργείων να πάρει θέση.
Επίσης και από αυτό το βήμα καλούμε για ακόμη μια φορά, τον Δήμαρχο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου να πάρει πίσω την απόφαση, που είναι σαν μια ωρολογιακή βόμβα, που δεν ξέρουμε πότε θα εκραγεί...

Τη γη και το περιβάλλον τα δανειστήκαμε από τα παιδιά μας, δεν είναι τσιφλίκι κανενός και  δεν τα υποθηκεύουμε με κανένα τίμημα...


Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου
Κατερίνα Κουρίτα



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...