Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Το κοινό πιστεύει ότι είμαστε εδώ ως οικολόγοι για να σώσουμε τα πλατάνια μας. Δεν είναι αυτό. Είμαστε εδώ για να σταθούμε ενάντια σε εκείνους που προσπαθούν να βγάλουν κέρδος από τη γη μας.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε μια μάζα ειρηνικών διαδηλωτών την Παρασκευή στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης με κανόνια νερού και δακρυγόνα, στέλνοντας δεκάδες διαδηλωτές και τουρίστες, στα καταστήματα και τα πολυτελή ξενοδοχεία, μετατρέποντας το κέντρο της πόλης σε μια ζώνη μάχης στο απόγειο της τουριστικής περιόδου.
Η δράση της αστυνομίας ήταν η τελευταία βίαιη καταστολή από την κυβέρνηση ενάντια σε ένα αυξανόμενο κίνημα διαμαρτυρίας. Είναι προκλητική, καθώς σχεδιάζει να αντικαταστήσει ένα πάρκο στην πλατεία Ταξίμ, στο ισοδύναμο της Κωνσταντινούπολης με την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, με ένα αντίγραφο της Οθωμανικής εποχής, που θα στεγάσει στρατώνες σε ένα εμπορικό κέντρο.

Η καταστροφή του πάρκου, που είναι γεμάτο με πλατάνια και είναι ο τελευταίος σημαντικός πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε τις διαδηλώσεις στις αρχές της εβδομάδας. Οι συγκεντρώσεις έχουν επεκταθεί σε μια ευρύτερη έκφραση θυμού εναντίον της τακτικής και των σχεδίων αστικής ανάπτυξης της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, που είναι στην εξουσία μια δεκαετία, όλο και περισσότερο θεωρούνται από πιο πολλούς Τούρκους αυταρχικά.
Ο κ. Ερντογάν εξακολουθεί να έχει μεγάλη υποστήριξη ανάμεσα στις θρησκευτικές μάζες της Τουρκίας, αλλά οι κοσμικοί επικριτές αναφέρουν πως η κυβέρνησή του προβαίνει σε σαρωτικές διώξεις και σε εκφοβισμό των δημοσιογράφων ως απόδειξη της μισαλλοδοξίας του κατά των διαφωνούντων.

==Video με έφοδο μελών του TKP εναντίον της αστυνομίας που βρήκαμε στο μπλογκ Fadomduck2
 ========
Μεγάλο μέρος της οργής προκαλείται από τα εμπορικά κέντρα, επίσης, γίνεται αγώνας υπεράσπισης των δημόσιων χώρων της Κωνσταντινούπολης. Η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν προχώρησε στα επίμαχα σχέδια αστικής ανάπτυξης με μικρή δημόσια αποδοχή, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις του, έχουν χρησιμοποιηθεί όλο και συχνότερα με δακρυγόνα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της νοσηλείας, την Παρασκευή, του νομοθέτη των Κούρδων, αφού χτυπήθηκε από ένα κάνιστρο δακρυγόνου.

Το κίνημα διαμαρτυρίας έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενης δημόσιας οργής ​​στην πολιτική της Τουρκίας για την υποστήριξη των ανταρτών στη Συρία, την οποία πολλοί Τούρκοι αισθάνονται έχει οδηγήσει σε μια βίαιη διάχυση μέσα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων αυτοκινήτων στη νότια πόλη της Reyhanli, που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους. Η αυξανόμενη δημόσια απογοήτευση αντιπροσωπεύει μια σημαντική πολιτική πρόκληση για τον κ. Ερντογάν, ο οποίος σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το επόμενο έτος και έχει προσπαθήσει να αλλάξει το Σύνταγμα για να δημιουργήσει ένα πιο ισχυρό προεδρικό σύστημα.

Το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και άρχισαν να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα, οι αστυνομικοί των ΜΑΤ άρχισαν την τοποθέτηση οχημάτων γύρω από τους διαδηλωτές, που έμοιαζαν με τανκς στην άκρη της πλατείας, οι οποίοι ως επί το πλείστον συνεδρίαζαν.

«Η Taksim είναι δική μας! Δεν είναι του AKP (το κόμμα του Ερντογάν)» φώναζαν, παραπέμποντας στη δικαιοσύνη, τις Ισλαμικές καταβολές του κ. Ερντογάν και του Κόμματος Ανάπτυξης, που είναι γνωστό ως το ΑΚΡ.

Όπως φώναζαν, οι αστυνομικοί επιπόλαια φόρεσαν τις αντιασφυξιογόνες μάσκες τους και με συνοδεία οχημάτων κατευθύνθηκαν με τα όπλα εναντίων τους και άρχισαν ξαφνικά να εξαπολύουν ένα μείγμα νερού και δακρυγόνων. Στη συνέχεια, επικράτησε χάος. Οι διαδηλωτές και οι θεατές, μερικοί από αυτούς, τουρίστες, έτρεξαν στα κάτω δρομάκια, όπου οι καταστηματάρχες τούς πρόσφεραν φέτες λεμονιών για να απαλυνθεί η αίσθηση καψίματος από τα αέρια και οι φαρμακοποιοί αλοιφές για εγκαύματα στο δέρμα.

«Τα γουρούνια τα γουρούνια», δήλωσε ο Esra Yurtnac, ο οποίος έκλαιγε, καθώς κατέφυγε σε ένα αρτοποιείο, αφού δηλητηριάστηκε με αέρια. «Το μόνο που ξέρω είναι πώς  χρησιμοποιούν δηλητηριώδη αέρια.»
Και πρόσθεσε: «Νομίζουν ότι μπορούν να μας φιμώσουν με τη βία, αλλά δεν θα το καταφέρουν.»

Λίγες ώρες μετά, οι συγκρούσεις με τους διαδηλωτές μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, που την Παρασκευή αποφάνθηκε υπέρ μιας αναφοράς από μια τοπική ομάδα διαμαρτυρίας που αγωνίζεται να σταματήσει το έργο. Η πλευρά τους υπέβαλε τα νομικά επιχειρήματά τους στο δικαστήριο, ανέφερε το ημιεπίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολία. Ο υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε επίσης την Παρασκευή, η υπερβολική βία θα πρέπει να διερευνηθεί.

Σε μια πρωινή επιδρομή στον καταυλισμό στο πάρκο του Gezi, κοντά στην πλατεία Taksim, ακολούθησε χάος, καθώς η αστυνομία χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά δακρυγόνα για να διώξει τους διαδηλωτές που στη συνέχεια κλείστηκαν στο πάρκο. Σε προηγούμενη επιδρομή στο στρατόπεδο, την Πέμπτη, η αστυνομία έβαλε φωτιά σε ορισμένες σκηνές. Η αστυνομία κατέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα το πάρκο και άρχισε με μπουλντόζες να ρίχνει τα δέντρα. Στο πάρκο επικρατούσε μια φεστιβαλική ατμόσφαιρα, με ψησταριές, καθώς και μουσικές παραστάσεις, ενώ εκείνοι που συγκεντρώθηκαν φώναζαν, «Η Taksim είναι δική μας! Η Κωνσταντινούπολη είναι δική μας!»
Οι άνθρωποι κοσμούσαν το στρατόπεδο με πανό, εκφράζοντας την αυξανόμενη οργή τους για την «αναμόρφωση» των αστικών χώρων της Κωνσταντινούπολης από την κυβέρνηση. Ένα πανό γράφει: «Μην αγγίζετε τη γειτονιά μας, τις πλατείες μας, τα δέντρα μας, το νερό, το χώμα μας, τα σπίτια μας, τα χωριά μας, τις πόλεις μας και τα πάρκα μας.»

Ένα άλλο αναφέρεται στον κ. Ερντογάν και στον αυξανόμενο αριθμό εμπορικών κέντρων που χτίζονται γύρω από την πόλη. «Αφήστε όλα τα εμπορικά κέντρα να καταρρέουν και αφήστε τον Ταγίπ να συνθλίβεται στα μπάζα τους».
Κατασκευάζοντας νέα τεμένη, ο Ταγίπ προσπαθεί να τονίσει το ισλαμικό παρελθόν της Τουρκίας και τη βυζαντινή και ρωμαϊκή παρακαταθήκη της, φέρεται τελευταία σαν Οθωμανός σουλτάνος, με ελάχιστη προσοχή στην αναζήτηση δημόσιας αποδοχής για τα έργα. Την Τετάρτη, η κυβέρνηση πραγματοποίησε μια ρηξικέλευθη τελετή για τρίτη γέφυρα πάνω από τον Βόσπορο, που ήταν το όραμα ενός Οθωμανού σουλτάνου.

Ένας από τους διαδηλωτές, ο Seckin Barbaros, 26, πρώην δημοσιογράφος ο οποίος είναι τώρα άνεργος είπε: «Μας ρώτησε τι θέλαμε; Έχουμε τρεις φορές το ποσό των τζαμιών, όμως δεν κάνουμε σχολεία. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η κατασκευή νέων τεμενών. Υπάρχουν οκτώ εμπορικά κέντρα στην περιοχή της Ταξίμ, αλλά θέλουν να οικοδομήσουν κι ένα άλλο.»

Σε ομιλία του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Ερντογάν αδιαφόρησε με τους διαδηλωτές και δήλωσε ότι η καταστροφή του πάρκου θα προχωρήσει, «δεν έχει σημασία τι κάνουν.»

Η οργή στους δρόμους είναι επίσης μια επίπληξη για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην κατασκευή και νέων κατοικιών στην Κωνσταντινούπολη, για να τροφοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη. Η Τουρκία είχε μια ανθεκτική οικονομία που βγήκε σχετικά αλώβητη από την παγκόσμια οικονομική κρίση, επισκιάζοντας τα χάλια της Ευρώπης και πολλών άλλων εθνών. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν πως εστίαση της κυβέρνησης για την κατασκευή έργων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια φούσκα σαν αυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες που οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση του 2008.

Ο κ. Barbaros είπε, «Τι θα γίνει την ημέρα που όλα αυτά τα εμπορικά κέντρα θα είναι άδεια, όπως στην Ελλάδα; και στη συνέχεια δεν θα ήθελα ποτέ να κατασκευαστούν;»

Και πρόσθεσε: «Πού είναι οι όπερες; Τα θέατρα; Ο πολιτισμός και κέντρα νεότητας; Τι γίνεται με αυτά; Μπορούμε μόνο να επιλέξουμε τι θα τους φέρει το μεγαλύτερο κέρδος χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ό, τι χρειαζόμαστε εμείς.»

Ένας άλλος διαδηλωτής, ο Seyfettin Sabaz, που είναι φοιτητής οδοντίατρος, είπε: «Το κοινό πιστεύει ότι είμαστε εδώ ως οικολόγοι για να σώσουμε τα πλατάνια μας. Δεν είναι αυτό. Είμαστε εδώ για να σταθούμε ενάντια σε εκείνους που προσπαθούν να βγάλουν κέρδος από τη γη μας.»

Γύρω από την πλατεία Ταξίμ, είναι ο χώρος πολλών άλλων επιθέσεων με δακρυγόνα σε βάρος διαδηλωτών, όπως αυτή της 1ης Μαΐου, το χάος αποκτά μια αίσθηση του γνώριμου στους καταστηματάρχες που συνήθισαν να προσφέρουν καταφύγιο και βοήθεια στα θύματα των χημικών της αστυνομίας

«Είχα ένα κατάστημα διακοσμητικής, αλλά και για το παρελθόν έτος, ένιωθα σαν να έχω ένα καταφύγιο για τα θύματα της επιδρομής των δακρυγόνων", δήλωσε ο Αλί Yildrim, ο οποίος έχει ζήσει στην Κωνσταντινούπολη για 35 χρόνια. «Σύντομα θα κρατώ μόνο τα λεμόνια της ιατρικής πίσω από πάγκο μου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...