Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Από την Αιγυπτιακή Άνοιξη στο Καλοκαίρι

7 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και εκατομμύρια στους δρόμους στην Αίγυπτο ζητούν την παραίτηση Μόρσι.
Τεράστια πλήθη έχουν συγκεντρωθεί σε όλη την Αίγυπτο ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου Mohammed Morsi στην πρώτη επέτειο από την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος. Αλλά οι οπαδοί του Morsi προκαλούν αντι-διαδηλώσεις, λέγοντας ότι θα υπερασπιστούν τον ηγέτη τους με όλα τα διαθέσιμα μέσα.
Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν την Κυριακή, καθώς εκατομμύρια βγήκαν στους δρόμους. Πέντε πολίτες έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς στην κοιλάδα του Νείλου σε πόλεις νότια του Καΐρου και δύο σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια έξω από την έδρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην πρωτεύουσα.
«Είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της Αιγύπτου», δήλωσε μια στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η αντιπολίτευση κυκλοφόρησε μια δήλωση νωρίς τη Δευτέρα απαιτώντας από τον πρόεδρο Mohammed Morsi να παραιτηθεί μέχρι την Τρίτη στις 5 το απόγευμα. Το κίνημα κάλεσε επίσης «την αστυνομία, το στρατό και τη δικαιοσύνη» να υποστηρίξουν τη λαϊκή βούληση. Αν ο Morsi δεν παραιτηθεί μέχρι την Τρίτη, η πολιτική ανυπακοή θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα.Από νωρίς την Κυριακή, τα πλήθη κινήθηκαν προς την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο - τη γενέτειρα των διαμαρτυριών κατά του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 -  όταν οι διαδηλωτές φώναζαν "Ελευθερώστε το Μόρσι". Οι διοργανωτές, ένα κίνημα που ονομάζεται Tamarod ή εξέγερση, ζήτησαν από τους διαδηλωτές - οι οποίοι περιλαμβάνουν υπέρ-δημοκρατικούς κοσμικούς, θρησκευτικές μειονότητες - να εγκαταλείψουν τις υποταγές του κόμματός τους στο σπίτι, και να φέρουν μόνο τις εθνικές σημαίες στο συλλαλητήριο.

«Ο Morsi χωρίζει τους ανθρώπους!» Φώναζε το πλήθος, και πολλοί κρατούσαν πλακάτ που έλεγαν «Ελευθερία στην Αίγυπτο». Στις άκρες της πλατείας το πανό έγραφε: «Δεν υπάρχουν μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εδώ».






Παρά το γεγονός ότι, η οργανωμένη διαδήλωση είχε προγραμματιστεί για το βράδυ, από το απόγευμα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δημιούργησαν το αδιαχώρητο. Η Tamarod λέει ότι περιμένει μέχρι 7 εκατομμύρια ανθρώπους να ενταχθούν στην μεγάλη προγραμματισμένη διαμαρτυρία, σε μεγάλες διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε κάθε σημαντικό αστικό κέντρο.

Η Tamarod λέει ότι από τον Απρίλιο έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 22 εκατομμύρια υπογραφές απαιτώντας την παραίτηση του Morsi, πολύ περισσότερες από τις 13 εκατομμύρια ψήφους που πήρε η Μουσουλμανική αδελφότητα πριν από ένα χρόνο.

Επιπλέον, οι διαδηλωτές απευθύνουν έκκληση για σύνταξη ενός νέου συντάγματος. Η αποτυχία να συμφωνήσουν σε μια νέα ιδρυτική πράξη στον απόηχο της ανατροπής του Μουμπάρακ, συνέβαλε στο αδιέξοδο που έχει παραλύσει τα πολιτικά όργανα της χώρας. Οι νέες βουλευτικές εκλογές είναι, επίσης, στον κατάλογο των απαιτήσεων, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τη νομοθετική συνέλευση της κάτω βουλής που ελέγχεται από υποστηρικτές του Μόρσι του περασμένου έτους, αμέσως μετά την ψηφοφορία, για τις υποτιθέμενες διαδικαστικές παραβάσεις στην πορεία προς τις εκλογές.

Την Κυριακή το βράδυ, οι διαδηλωτές έκαψαν τα γραφεία του κόμματος Ελευθερία και Δικαιοσύνη (FJP), πολιτικό σκέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην πόλη του Beni Suef, και ένας άνδρας σκοτώθηκε σε μεταγενέστερη οδομαχία μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών στην ίδια πόλη.

Οι αντι-Μόρσι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στην βαριά οχυρωμένη έδρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας την Κυριακή το βράδυ, με κυνηγετικά όπλα, πέτρες και μολότοφ, αλλά απωθήθηκαν.

Τουλάχιστον άλλα πέντε γραφεία του FJP και της Αδελφότητας πυρπολήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με επτά νεκρούς και περισσότερους από 600 τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες.

Προσθήκη λεζάντας
Η αντιπολίτευση έχει φράξει αρκετές εθνικές οδούς και τους σιδηροδρόμους μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων. Σε ορισμένες περιοχές τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί εντάχθηκαν στις διαδηλώσεις φωνάζοντας αντι-Morsi συνθήματα μαζί με τους διαδηλωτές. Στο εσωτερικό των αξιωματικών, των δυνάμεων ασφαλείας ανοιχτά συγκρούστηκαν με τον Μόρσι, και η αστυνομία έχει πει ότι «στερείται ανθρώπινο δυναμικό» για την προστασία των περιουσιών της μουσουλμανικής Αδελφότητας σε όλη τη χώρα, παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις που υπόκειται.

Παρά την αυξανόμενη ένταση, ο Μόρσι απέρριψε αποφασιστικά τα αιτήματα των διαδηλωτών.

«Αν αλλάξει κάποιος στο γραφείο που εξελέγη σύμφωνα με την συνταγματική νομιμότητα - θα υπάρξουν άνθρωποι που θα αντιτίθενται στο νέο πρόεδρο και σε εβδομάδα ή σε ένα μήνα αργότερα θα του ζητήσουν να παραιτηθεί», ο πρόεδρος δήλωσε στον Guardian για την συνέχιση των διαδηλώσεων.

Χαρακτήρισε το πλήθος ως «απομεινάρια του παλαιού καθεστώτος», και τους διαδηλωτές ως «κακοποιούς."

«Κάθε επανάσταση έχει τους εχθρούς της και υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία του αιγυπτιακού λαού προς τη δημοκρατία,» συνόψισε ο Μόρσι.

Αυτό είναι απίθανο να κατευνάσει αυτούς στην πλατεία Ταχρίρ που φωνάζουν για μια «δεύτερη επανάσταση».

Η αντιπολίτευση λέει ότι ο Μόρσι έχει νόθα την εντολή που του παραδόθηκε πριν από ένα χρόνο, και οτι προσπαθεί να μονοπωλήσει την εξουσία, παρακάμπτοντας όλους εκείνους που δεν συμμερίζονται το θρησκευτικό και πολιτικό του όραμα. Επικαλούνται την εισαγωγή των διχαστικών Ισλαμικών άρθρων στο προτεινόμενο κείμενο του νέου συντάγματος και τον μαζικό διορισμό των μουσουλμάνων αξιωματούχων της Αδελφότητας σε θέσεις - κλειδιά, και ένα διάταγμα που στερεί από την αρχή του Ανωτάτου Δικαστηρίου την δυνατότητα να προσβάλει τις αποφάσεις του προέδρου.

Λένε επίσης ότι ο πρόεδρος έχει αποτύχει να αναζωογονήσει την οικονομία. Παρά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% το περασμένο έτος, η χώρα μαστίζεται από την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων, ενώ τεράστιες ουρές σχηματίζονται έξω από πρατήρια βενζίνης. Τα έσοδα σε τουριστικές περιοχές έχουν πέσει κατακόρυφα μετά από δύο χρόνια αστάθειας και αντι-Δυτικών εξαγγελιών από από τους ριζοσπάστες κληρικούς του Μόρσι.

«Δώσαμε στον Μόρσι άδεια οδήγησης. Αλλά δεν ξέρει πώς να οδηγεί. Η χώρα βρίσκεται σε παρακμή, αυτό δεν είναι η Αίγυπτος και αυτό δεν είναι η επανάσταση», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, και πολιτικός της αντιπολίτευσης, εν όψει των διαδηλώσεων.

Από την Παρασκευή, οι υποστηρικτές του Μόρσι έχουν στρατοπεδεύσει έξω από ένα τζαμί στο Nasr City, στην άλλη πλευρά του Καΐρου, κραδαίνοντας πράσινες σημαίες, ισλαμικές.

«Αν δεν υπάρξει προδοσία, είμαστε εδώ», προειδοποίησε ο Ahmed Abdel Azeez, μέλος της Αδελφότητας, σε συνέντευξή του στους New York Times.

Ο στρατός, που παρενέβη για να αναλάβει προσωρινά την εξουσία μετά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν την ανατροπή του Μουμπάρακ, δήλωσε ότι δεν θα ανεχθεί μια «επίθεση στη βούληση του λαού» και θα αποτρέψει στην Αίγυπτο να μπει σε ένα «σκοτεινό τούνελ σύγκρουσης». Οι διφορούμενες αυτές δηλώσεις, ειπώθηκαν από τον υπουργό Άμυνας Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, για να επισημάνουν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο στρατός δεν θα παρεμβαίνει κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, εκτός εάν υπάρξει άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των συγκρουόμενων παρατάξεων.

Την Κυριακή, ο στρατός πέταξε με ελικόπτερα πάνω από το Κάιρο. Και αναπτύχθηκε σε βασικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων της κυβέρνησης και της διώρυγας του Σουέζ. Μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού έχουν τοποθετηθεί γύρω από την πλατεία Ταχρίρ και όλα τα νοσοκομεία στις μεγάλες πόλεις βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.

Έχουν σφραγιστεί τα χερσαία σύνορα της χώρας.

Οι ΗΠΑ, το Κατάρ και το Βέλγιο είναι μεταξύ των κρατών που επίσημα απέσυραν τους διπλωμάτες τους κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Την Κυριακή το αεροδρόμιο του Καΐρου ήταν γεμάτο με ξένους υπηκόους και πλούσιους Αιγύπτιους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...