Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Μεγάλη ένταση στην Βουλγαρία

ΜΑΤ σε αντικυβερνητική διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια.
Έχουν ήδη συλλάβει αρκετά άτομα.
Συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, γίνονται σήμερα στο κέντρο της Σόφιας όπου εκατοντάδες Βούλγαροι φοιτητές πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο έξω από το κοινοβούλιο.
Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, άρχισαν να συγκεντρώνονται στην παρακείμενη πλατεία στις 10:30 το πρωί. Εκτός από τους φοιτητές, και πολίτες ενώνονται στον αγώνα.
Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές προσπάθησαν να κάνουν μια ανθρώπινη αλυσίδα στην πίσω είσοδο του Κοινοβουλίου σε μια προσπάθεια να αποκλείσουν στο εσωτερικό τους βουλευτές, η οποία οδήγησε σε συγκρούσεις με την αστυνομία που τους απώθησε βίαια.
Πολλά άτομα έχουν ήδη συλληφθεί, ενώ μερικοί διαδηλωτές ξάπλωσαν στο έδαφος για να σταματήσουν τα περιπολικά της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί επιδόθηκαν σε ξυλοδαρμούς και τους απομάκρυναν - ανέφερε το δημόσιο ραδιόφωνο, BNR.
Τεράστια η παρουσία των ΜΑΤ μπλοκάρισε την πίσω είσοδο με θωρακισμένα αυτοκίνητα της αστυνομίας αφήνοντας έναν διάδρομο για τους βουλευτές του Κοινοβουλίου να βγουν και να εμποδίσουν τους διαδηλωτές από το να τους βλέπουν.
Βούλγαροι φοιτητές δίνουν όρκο να κλειδώσουν το Κοινοβούλιο.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης.
Η κυκλοφορία στο κέντρο της Σόφιας έχει διακοπεί.
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Σόφιας ανακοίνωσαν την απόφασή τους να «καταλάβουν» το Κοινοβούλιο και δήλωσαν βγαίνοντας από το κατειλημμένη πανεπιστημιούπολη, ότι διαμαρτύρονται στο δρόμο, ώστε  να ακουστεί η φωνή τους.
Εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου του Βέλικο Τάρνοβο, της Φιλιππούπολης, του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστήμιου της Σόφιας, του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστήμιου των Δασών είναι μεταξύ των διαδηλωτών μπροστά από το κοινοβούλιο.
Οι φοιτητές είναι ανένδοτοι και δεν θα επιτρέψουν προβοκάτσιες και το μόνο που θέλουν είναι να ακουστούν.
Ζήτησαν και πάλι την παραίτηση της κυβέρνησης.
Κάποιοι από αυτούς εξήγησαν ότι ο αποκλεισμός του Πανεπιστημίου της Σόφιας επρόκειτο να αρθεί το πρωί της 13 Νοεμβρίου αλλά άλλοι λένε ότι η αποφάσισαν για το απόγευμα της Τρίτης.
Διαμαρτυρόμενοι φοιτητές από όλη τη Βουλγαρία  προσπαθούν να κλείσουν τις πόρτες του  κτιρίου του κοινοβουλίου της χώρας σε μια αντικυβερνητική αναταραχή που συνεχίζεται.


Μια ημέρα νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας, η Πανεπιστημιούπολης της Σόφιας ξύπνησε πλήρως κατεχόμενη, οι πόρτες της κλειδωμένες με λουκέτα και αλυσίδες, σε μια δυναμική αντι-κυβερνητική διαμαρτυρία.


Το ριζοσπαστικό αυτό εγχείρημα έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους φοιτητές, οι οποίοι έχουν κατεχόμενο τμήμα της πανεπιστημιούπολης εδώ και τρεις εβδομάδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσχάρσκι.
Η ακαδημαϊκή διαδικασία έχει τεθεί σε πλήρη στασιμότητα, καθώς οι διαδηλωτές δεν αφήνουν ούτε καθηγητές ή διοικητικό προσωπικό να περάσει.
Φοιτητές από 15 πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα καταλαμβάνουν σήμερα τα κτίρια σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στον κέντρο-αριστερό συνασπισμό.
Η πρώτη από τις διαδηλώσεις ξεκίνησε όταν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας κατέλαβαν Αίθουσα Διαλέξεων 272, είναι η μεγαλύτερη αίθουσα διδασκαλίας στο κτίριο Kliment Ohridski  στις 23 Οκτωβρίου.
Από τότε έχουν αποκλείσει το κτίριο, κάνοντας αποχή από τα μαθήματα.


Τουλάχιστον 3 άτομα συνελήφθησαν Κυριακή καθώς χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους της βουλγαρικής πρωτεύουσας Σόφιας, ζητώντας την παραίτηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Ορεσχάρσκι.
Οι διαδηλωτές επέλεξαν τη συμβολική ημερομηνία 10η του Νοέμβρη για να δείξουν την αγανάκτηση τους για την έλλειψη ηθικής στην πολιτική της Βουλγαρίας, 24 χρόνια μετά την ανατροπή του κομμουνισμού στη Βουλγαρία.


Η Κυριακή ήταν η 150ή ημέρα που οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά του Ορεσχάρσκι από τις 14 Ιουνίου και μετά από το διορισμό του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Delyan Peevski επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας για την Εθνική Ασφάλεια.


Αποκατάσταση Peevski ως βουλευτή μετά την παραίτησή του από το Οργανισμό για την Ασφάλεια προκάλεσε κατάληψη των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, η οποία κορυφώθηκε την Κυριακή.
Οι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι ο Ορεσχάρσκι, που υποστηρίζεται από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το φιλελεύθερο Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες αποτελούν την πιο οξεία μορφή επιρροής της λεγόμενης βουλγαρικής ολιγαρχίας στην πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...