Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

35 χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ υποστήριξαν φασίστες, τρομοκράτες και βαρώνους ναρκωτικών

Οι ΗΠΑ στηρίζουν το ακροδεξιό κόμμα Svoboda της Ουκρανίας και τους βίαιους νεοναζί των οποίων η ένοπλη εξέγερση άνοιξε το δρόμο για ένα δυτικό πραξικόπημα. Τα γεγονότα στην Ουκρανία μας έδωσαν μια άλλη ματιά στον αμερικανικό πόλεμο προπαγάνδας που κινείται γύρω από την υποκρισία «των πολέμων κατά του φασισμού, των ναρκωτικών και της τρομοκρατίας». Η άσχημη πραγματικότητα πίσω από τον καθρέφτη είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ένα μακρό και ακατάρριπτο ρεκόρ συνεργασίας με φασίστες, δικτάτορες, βαρώνους ναρκωτικών και χορηγούς τρομοκρατών σε κάθε περιοχή του κόσμου, στη φευγαλέα αλλά σταθερή προσπάθειά της για την ανάδειξή της ως τη μόνη μη αμφισβητούμενη παγκόσμια δύναμη.  

Πίσω από ένα τείχος ατιμωρησίας και προστασίας από το State Department και τη CIA, οι πελάτες και μαριονέτες των ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στα χειρότερα εγκλήματα που είναι γνωστά από τους ανθρώπους, από δολοφονίες και βασανιστήρια μέχρι πραξικοπήματα και γενοκτονίες. Το ίχνος του αίματος από αυτό το μακελειό και το χάος οδηγεί κατευθείαν στην αυλόπορτα του Καπιτωλίου των ΗΠΑ και του Λευκού Οίκου. Όπως παρατήρησε ο ιστορικός Gabriel Kolko το 1988, "Η έννοια της έντιμης μαριονέτας είναι μια αντίφαση που η Ουάσιγκτον έχει αποτύχει να επιλύσει οπουδήποτε στον κόσμο από το 1945." Αυτό που ακολουθεί είναι ένας σύντομος οδηγός από το Α έως το Ω για την ιστορία αυτής της αποτυχίας.

1. Αφγανιστάν

Στη δεκαετία του 1980, οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία για να ανατρέψουν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Χρηματοδότησαν, εκπαίδευσαν και όπλισαν δυνάμεις υπό την ηγεσία συντηρητικών γεναρχών των οποίων η ισχύς είχε απειληθεί από την πρόοδο της χώρας τους στην εκπαίδευση, στα δικαιώματα των γυναικών και στην αγροτική μεταρρύθμιση. Μετά την απόσυρση των σοβιετικών δυνάμεων από το Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1989, αυτοί οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ πολέμαρχοι διέλυσαν τη χώρα και ενίσχυσαν την παραγωγή οπίου σε ένα πρωτοφανές επίπεδο των 2.000 έως 3.400 τόνων ετησίως . Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν μείωσε την παραγωγή οπίου κατά 95% σε δύο χρόνια μεταξύ 1999 και 2001, αλλά η εισβολή των ΗΠΑ το 2001, αποκατέστησε τους πολέμαρχους και άρχοντες των ναρκωτικών στην εξουσία. Το Αφγανιστάν κατατάσσεται πλέον 175η από 177 χώρες στον κόσμο στη διαφθορά, 175η από 186 στην ανθρώπινη ανάπτυξη, και από το 2004, έχει παράγει άνευ προηγουμένου 5.300 τόνους οπίου ετησίως. Ο αδελφός του προέδρου Καρζάι, Ahmed Wali Karzai, ήταν γνωστός ως ένας υποστηριζόμενος από τη CIA βαρώνος ναρκωτικών. Μετά από μια μεγάλη αμερικανική επίθεση στην επαρχία Κανταχάρ το 2011, ο συνταγματάρχης Abdul Razziq διορίστηκε αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας, ενισχύοντας μια επιχείρηση λαθρεμπορίου ηρωίνης που ήδη αποφέρει κέρδη $60 εκατομμύρια ετησίως σε μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο.

2. Αλβανία

Μεταξύ 1949 και 1953, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσαν ως στόχο να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Αλβανίας, τη μικρότερη και πιο ευάλωτη κομμουνιστική χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Εξόριστοι είχαν προσληφθεί και εκπαιδευτεί για να επιστρέψουν στην Αλβανία, να ξεσηκώσουν διαμάχες και να σχεδιάσουν μια ένοπλη εξέγερση. Πολλοί από τους εξόριστους που εμπλέκονταν στο σχέδιο ήταν πρώην συνεργάτες της ιταλικής και γερμανικής κατοχής κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Θα περιλαμβάνονταν και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Xhafer Deva , ο οποίος επέβλεψε τις απελάσεις των «Εβραίων, κομμουνιστών, ανταρτών και ύποπτων προσώπων» (όπως περιγράφεται σε ένα έγγραφο των Ναζί) στο Άουσβιτς. Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των ΗΠΑ έχουν αποκαλύψει ότι ο Deva ήταν ένας από τους 743 φασίστες εγκληματίες πολέμου που προσλήφθηκαν από τις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο.

3. Αργεντινή

Έγγραφα των ΗΠΑ που αποχαρακτηρίστηκαν το 2003 περιγράφουν λεπτομερώς συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και του υπουργού Εξωτερικών της Αργεντινής Admiral Guzzetti τον Οκτώβριο του 1976, αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τη στρατιωτική χούντα στην Αργεντινή. Ο Κίσινγκερ έδωσε ρητή έγκριση στο «βρώμικο πόλεμο» της χούντας, στον οποίο σκοτώθηκαν τελικά μέχρι και 30.000, οι περισσότεροι από αυτούς νέοι και κλάπηκαν 400 παιδιά από τις οικογένειες των δολοφονημένων γονιών τους. Ο Κίσινγκερ είπε στον Guzzetti, «Κοίτα, η βασική στάση μας είναι ότι θα θέλαμε να πετύχετε ... όσο πιο γρήγορα πετύχετε, τόσο το καλύτερο.» Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Μπουένος Άιρες ανέφερε ότι ο Guzzetti «επέστρεψε σε μια κατάσταση αγαλλίασης, αφού πείστηκε ότι δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ πάνω από αυτό το θέμα.» («Daniel Gandolfo,» «Presente!»)

4. Βραζιλία

Το 1964, ο Castelo Branco ηγήθηκε ενός πραξικοπήματος που προκάλεσε μια 20χρονη βίαιη στρατιωτική δικτατορία. Ο Στρατιωτικός Ακόλουθος των ΗΠΑ Vernon Walters, αργότερα αναπληρωτής διευθυντής της CIA, και Πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών, ήξερε τον Castelo Branco καλά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ιταλία. Ως παράνομος αξιωματικός της CIA, τα αρχεία του Walters από τη Βραζιλία, δεν είχαν αποχαρακτηριστεί ακόμα, αλλά η CIA του παράσχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του πραξικοπήματος, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για τη μαχητική αντιπολίτευση από ομάδες μαθητών σε διαδηλώσεις, όπως στην Ουκρανία και τη Βενεζουέλα σήμερα. Μια αμερικανική αμφίβια δύναμη καταδρομέων ήταν σε επιφυλακή για να επέμβει στο Σάο Πάολο. Όπως και άλλα θύματα των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ πραξικοπημάτων στη Λατινική Αμερική, ο εκλεγμένος πρόεδρος Joao Goulart ήταν ένας πλούσιος γαιοκτήμονας, δεν ήταν κομμουνιστής, αλλά οι προσπάθειές του να παραμείνει ουδέτερη η Βραζιλία στον Ψυχρό Πόλεμο θεωρούνταν απαράδεκτες στην Ουάσιγκτον όπως η άρνηση του Προέδρου Γιανούκοβιτς να παραδώσει την Ουκρανία πάνω στη δύση 50 χρόνια μετά.

5. Καμπότζη

Όταν ο Πρόεδρος Νίξον διέταξε τον μυστικό και παράνομο βομβαρδισμό της Καμπότζης το 1969, οι Αμερικανοί πιλότοι είχαν εντολή να παραποιούν τα αρχεία καταγραφής για να κρύψουν τα εγκλήματά τους. Σκότωσαν μισό εκατομμύριο τουλάχιστον Καμποτζιανούς, ρίχνοντας περισσότερες βόμβες από ό, τι στη Γερμανία και την Ιαπωνία μαζί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεδομένου ότι οι Ερυθροί Χμερ δυνάμωσαν το 1973, η CIA ανέφερε ότι η «προπαγάνδα υπήρξε πιο αποτελεσματική μεταξύ των προσφύγων παρά οι επιθέσεις των B - 52. «Μετά οι Ερυθροί Χμερ σκότωσαν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια του λαού της Καμπότζης και τελικά οδήγησαν το Βιετναμικό στρατό το 1979 να τους σταματήσει. Το Group έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ για την Καμπότζη, με έδρα την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μπανγκόκ, έθεσε ως στόχο να τροφοδοτήσει και να βαφτίσει την προσφορά τους ως «αντίσταση» στο νέο Βιετνάμ - υποστηρίζοντας την κυβέρνηση της Καμπότζης. Υπό την πίεση των ΗΠΑ, με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα παρέχονται 12 εκατομμύρια δολάρια για να τροφοδοτήσουν 20.000 έως 40.000 στρατιώτες των Κόκκινων Χμερ. Για τουλάχιστον μια δεκαετία, η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας, υποστηρίζει τους Χμερ με δορυφορική παροχή πληροφοριών, ενώ οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, τους εκπαίδευσε για να διασπείρουν εκατομμύρια νάρκες ξηράς σε όλη τη Δυτική Καμπότζη, που εξακολουθούν να σκοτώνουν ή ακρωτηριάζουν εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο .

Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...