Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Εκουαδόρ απελαύνει στρατιωτική ομάδα των ΗΠΑ

Ο Ισημερινός έχει δώσει εντολή σε μια ομάδα 20 υπαλλήλων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ  μέχρι το τέλος του μήνα για να εγκαταλείψει την χώρα. Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα είχε προηγουμένως πει ότι η παρουσία του στρατού των ΗΠΑ στο Εκουαδόρ είναι «σκανδαλώδεις» και έχουν «διεισδύσει σε όλους τους τομείς.»
Ο Ισημερινός έχει ζητήσει επίσημα όλοι οι 20 του Υπουργείου Άμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίτο παύσουν τις δραστηριότητές τους και να φύγουν από τη χώρα μέχρι το τέλος του μήνα. Η πρεσβεία με τον εκπρόσωπο Jeffrey Weinshenker το επιβεβαίωσε στο AP. Είπε ότι η πρεσβεία έχει λάβει μια επίσημη επιστολή με ημερομηνία 7 Απριλίου, που τους προειδοποιεί για την επικείμενη απέλαση της ομάδας.
Προηγουμένως, ο Κορέα επιτέθηκε στην στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν ακόμη περισσότερες «συνεργασίες».
«Υπάρχουν περίπου 50 από αυτούς. Ποιος μπορεί να το δικαιολογήσει αυτό; Είμαστε τώρα έτοιμοι για να δράσουμε αναλόγως», είπε, τον Ιανουάριο, με τη δέσμευση να έχουν εγκαταλειψει την χώρα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πράκτορες είχαν διεισδύσει σε όλους τους τομείς του Ισημερινού, στην πολιτική σφαίρα, αναφερόμενος στην παρουσία τους ως «σκανδαλώδη».
Ο Correa δήλωσε ότι οι δραστηριότητες αυτές έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ενός κλίματος«εντάσεων και της αμοιβαίας δυσπιστίας» μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Weinshenker υπερασπίστηκε την παρουσία των ΗΠΑ στον Ισημερινό, υποστηρίζοντας ότι όλες οι δραστηριότητες που το στρατιωτικό προσωπικό διενεργεί. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ουάσιγκτον είχε δωρίσει περίπου 7.000.000 δολάρια στην κυβέρνηση του Ισημερινού για να «βοηθήσει» στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και της εμπορίας ανθρώπων.
Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Κίτο έχουν επιδεινωθεί κατά τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση του Ισημερινού απέλασε τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ Heather Hodges το 2011 μετά την αποκάλυψη από το WikiLeaks ενός εγγράφου το οποίο ισχυρίστηκε ότι η διαφθορά στην αστυνομία του Εκουαδόρ ήταν ευρέως διαδεδομένη.
Επιπλέον, οι εντάσεις αυξήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών, όταν ο ιδρυτής του WikiLeaks Julian Assange χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό. Ο Assange κυκλοφόρησε διαβαθμισμένα έγγραφα της Αμερικής μέσω της ιστοσελίδας WikiLeaks.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...