Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Ο Πόλεμος του Ιράκ αλά Ομπάμα

Για τρίτη φορά από τον Ιανουάριο του 1991, η Αμερική βρίσκεται σε πόλεμο με το Ιράκ.
Κανένα έθνος δεν μπορεί να επιτεθεί σε ένα άλλο εκτός αν πρόκειται για αυτοάμυνα. Κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Ομπάμα είναι ένας εγκληματίας πολέμου. Ο βομβαρδισμός του Ιράκ προσθέτει άλλο ένα έγκλημα στο ενεργητικό του. Η συμμετοχή των ΗΠΑ δεν έχει να κάνει με την ανθρωπιστική παρέμβαση ή την ευθύνη για την προστασία τους. Έχει πάντα να κάνει με την προστασία των συμφερόντων των ExxonMobil και Chevron. Πρόκειται για τον αδιαμφισβήτητο περιφερειακό έλεγχο της Ουάσιγκτον.



Θέλουν έναν κόσμο ασφαλή για τους κερδοσκόπους του πολέμου.
Το ISIL (το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε) και το ISIS (το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας) χρησιμοποιείται άλλοτε ως εχθρός και άλλοτε σα σύμμαχος στα διάφορα θέατρα των συγκρούσεων.


Πρόκειται για ανακάτεμα ολόκληρων ηπείρων για το κέρδος και την κυριαρχία. Είναι η σκοτεινή πλευρά του ιμπεριαλισμού. Είναι η λεηλασία των εθνών με σκοπό το κέρδος.


Είναι ο αφανισμός του πληθυσμού. Είναι η μετατροπή των εργαζομένων σε δουλοπάροικους. Είναι η κερδοσκοπία πάνω απ’ όλα.


Δεν έχει να κάνει με τις εξωτερικές ή εσωτερικές απειλές. Πρόκειται όχι για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων και την πρόληψη της σφαγής, όπως οι συντάκτες των New York Times αξιώνουν.


Στις 7 Αυγούστου, ότι είπαν ψέματα λέγοντας ότι «αυτό που είναι αδύνατο να αγνοήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα άλλα πολιτισμένα έθνη είναι μια επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή.»


Η ρίψη από αέρος μέτριων ποσοτήτων τροφής και νερού είναι ένα τέχνασμα για να αποσπάσουν τη δημόσια υποστήριξη για τη γυμνή επιθετικότητα των ΗΠΑ εναντίον μιας χώρας που δεν αποτελεί απειλή για την Αμερική.


«Ο Ομπάμα έκανε μια σοφή πολιτική ενέργεια», ισχυρίζονται οι συντάκτες των Times. «Έδειξε την κατάλληλη προσοχή.» Έχει «διατηρήσει τη δέσμευσή του να μην αποσπάσει στρατεύματα από το αμερικανικό έδαφος .»


Ο υπουργός Άμυνας Chuck Hagel θα αναπτύξει 130 πεζοναύτες και ειδικές δυνάμεις (εκπαιδευμένους δολοφόνους). Την Τρίτη, έφτασαν στο Αρμπίλ.


«Δεν είναι μια πράξη μάχης μπότες-επί-εδάφους», ισχυρίστηκε ο Hagel. Ο βομβαρδισμός συνεχίζεται και ίσως ετοιμάζεται να κλιμακωθεί.


Περισσότερες επίγειες δυνάμεις των ΗΠΑ μπορεί θα ακολουθήσουν. Μπορεί να γίνει ένα άλλο τέλμα για τις ΗΠΑ. Η αποστολή ερπυστριών είναι συχνά η αρχή των εισβολών.


Να περιμένετε τα χειρότερα από την τελευταία επίθεση του Ομπάμα. Οι άμαχοι στο Ιράκ θα υποφέρουν περισσότερο.


Σύμφωνα με τον Hagel, η νέα εισβολή είναι προσωρινή. Είπε πως: «Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά (στο έδαφος) και θα δώσουμε μια πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση για το πού μπορούμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε τους Ιρακινούς με το τι κάνουν και πώς να διαχειριστούν τις απειλές με τις οποίες ασχολούνται τώρα.»


Η Ουάσιγκτον έχει ήδη 250 λεγόμενους στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ, καθώς και πάνω από 450 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και 100 άτομα στρατιωτικό προσωπικό στη πρεσβεία της στη Βαγδάτη.


Ο Ομπάμα παίζει την κάρτα του ανθρωπιστή δόλια. Το κάνει αυτό για να προωθήσει και να προστατεύσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Αμερικής.


Στις 7 Αυγούστου, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν μη εξουσιοδοτημένες άνομες αεροπορικές επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ κατά του ISIL, οργάνωση που ήταν σύμμαχός τους στη Συρία. Η ανησυχία για τις ιρακινές θρησκευτικές μειονότητες είναι πρόσχημα.


Είναι ψέμα. Ο Ομπάμα δε δίνει δεκάρα για την ευημερία τους και ποτέ δεν το έκανε.


Την ίδια στιγμή, ο ίδιος υποστηρίζει πλήρως τη γενοκτονική σφαγή του Ισραήλ κατά ανυπεράσπιστων αμάχων Παλαιστινίων.


Εκλέχτηκε με υποσχέσεις να τερματίσει την παρουσία της Αμερικής στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Αντ 'αυτού, οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν και ο ίδιος διατήρησε μια μόνιμη κατάσταση άμεσων και έμμεσων πολέμων. Επίσης άρχισε να βομβαρδίζει το Ιράκ για ψευδείς λόγους.


Ο ισχυρισμός ότι είναι μια περιορισμένη εκστρατεία είναι διπρόσωπος. Σύμφωνα με το γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου (διαβάστε Admiral John Kirby), «ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχίσει να λαμβάνει άμεση δράση ενάντια στο ISIL, εφόσον αυτοί απειλούν το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις μας.»


Τίποτα δεν δείχνει ότι η επιθετικότητα των ΗΠΑ οφείλεται σε αντίποινα. Η τρέχουσα εκστρατεία των ΗΠΑ θα μπορούσε να διαρκέσει για εβδομάδες, μήνες ή και περισσότερο.


Θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια άλλη μεγάλη σύγκρουση με τις αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις που εμπλέκονται άμεσα. Οι εναέριες εκστρατείες έχουν περιορισμένη μόνο επιτυχία.


Οι δυνάμεις του ISIL είναι βαριά οπλισμένες με όπλα των ΗΠΑ. Είναι μια τρομερή δύναμη για να αντιμετωπιστεί. Εμπλέκεται σε πολέμους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα χρειαστούν περισσότερα από επιθέσεις με drone και F-16 για να νικηθούν.


Θα χρειαστούν πολύ παραπάνω από μέρες ή εβδομάδες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Τα αιματηρά επεισόδια θα είναι παρατεταμένα και θα κοστίσουν πολλές ζωές. Το Ιράκ θα μετατραπεί σταδιακά σε ερείπια.


Μπορεί να γίνει άλλος ένας πόλεμος του ΝΑΤΟ υπό αμερικανική ηγεσία. Η Γαλλία συμφώνησε να παρέχει όπλα στις κουρδικές δυνάμεις. Η Βρετανία πραγματοποιεί πτήσεις επιτήρησης.


Χρησιμοποιεί πολεμικά αεροπλάνα που μπορούν να υποστηρίξουν τις αμερικανικές επιθέσεις, αν χρειαστεί. Ίσως άλλες χώρες του ΝΑΤΟ θα εμπλακούν. Ίσως έναςπλήρους κλίμακας πόλεμος θα ξεσπάσει σε όλη τη χώρα.


Μια αορίστου εκστρατεία έχει προγραμματιστεί. Τις τελευταίες εβδομάδες, το ISIL κατέλαβε 17 πόλεις και χωριά. Ελέγχει ποταμό το Φράγμα της Μοσούλης που βασίζεται στον ποταμό του Τίγρη.


Οι Κουρδικές δυνάμεις δε συγκρίνονται μπροστά στην τρομερή δύναμη τους. Η προοπτική της κατάληψης του Irbil από το ISIL ώθησε τον Ομπάμα να εγκρίνει τον πόλεμο.


Ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου των ΗΠΑ είναι εκεί. Οι ξένες εταιρείες και οι κάτοικοι φεύγουν.


Όταν οι βασιζόμενες στη Συρία δυνάμεις του ISIL εισέβαλλαν στο Ιράκ, ο ιρακινός στρατός εγκατέλειψε θέσεις, όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό σε μια περιοχή που ήλεγχε για χρόνια.


Κάτι τέτοιο επέτρεψε στο ISIL να αποκτήσει τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό, άρματα μάχης και άλλα βαρέα όπλα. Ένας ανοιχτός πόλεμος μοιάζει πιθανός.


Σύμφωνα με το συνταξιούχο συνταγματάρχη του Αμερικανικού Στρατού Peter Mansoor, ο πόλεμος του Ομπάμα απαιτεί μια βάση λειτουργίας. "Μιλάμε για 10.000 - 15.000 (δύναμη), η οποία περιλαμβάνει τη συντήρηση, την ιατρική αποκομιδή και την ασφάλεια."


«Αλλά αυτή είναι η τιμή που πρόκειται να πληρώσει, εάν θέλει να καταπολεμήσει το ISIL. Δεν μπορείς με ένα κλικ να το κάνεις να φύγει μακριά.»


Οι σύντομες εκστρατείες έχουν έναν τρόπο να γίνονται μεγάλες. Οι Ιρακινοί είναι σε πόλεμο από το 1980. Οι περισσότεροι ποτέ δε γνώρισαν καιρό ειρήνης.


Η Ουάσιγκτον φέρει την πλήρη ευθύνη για τη μετατροπή του λίκνου του πολιτισμού σε ένα δυστοπικό εφιάλτη. Ο Ομπάμα συνεχίζει χειρότερα από τον Ρίγκαν και τους Μπους I και II.


Οι εκατομμύρια θάνατοι Ιρακινών πιστοποιούν τη βαρβαρότητα της Αμερικής. Ο μόνιμος πόλεμος και η ανθρώπινη δυστυχία θα συνεχιστούν.


Το ίδιο ισχύει και για το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία και αλλού χάρη στην οργή της Αμερικής για παγκόσμια κυριαρχία σε βάρος εκατομμυρίων θυμάτων.


Στις 13 Αυγούστου, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Benjamin Rhodes δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ για να βοηθήσουν στη διάσωση των Ιρακινών προσφύγων Yazidi αν οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου εγκρίνουν αυτή την ενέργεια.


«Δεν πιστεύω ότι είναι εφικτό να διαθέσουμε απλά, ξέρετε, μόνιμη προσγείωση αεροσκαφών σε αυτόν τον πληθυσμό στο βουνό», είπε.


«Κάποιοι από αυτούς έχουν καταφέρει να ξεφύγουν, αλλά, και πάλι, θέλουμε να ζυγίσουμε τις επιλογές για να τους μετακινήσουμε σε ένα ασφαλέστερο μέρος.»


«Πρέπει να υπάρξει μια μόνιμη λύση η οποία περιλαμβάνει τη μεταφορά αυτού του πληθυσμού σε μια ασφαλή τοποθεσία όπου μπορούν να λάβουν μόνιμη βοήθεια.»


Υποκριτικά συνέδεσε αυτή τη «μόνιμη λύση» με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ.


Η χρήση τους στο έδαφος υπό οποιαδήποτε ιδιότητα τούς βάζει σε δυνητική άμεση σύγκρουση με το ISIL. Όλες οι αμερικανικές δυνάμεις είναι ετοιμοπόλεμες.


Πρέπει να περιμένει κανείς ότι ως στρατιωτικές θα χρησιμοποιηθούν αργά ή γρήγορα αν συνεχίσουν να λειτουργούν σε περιοχές συγκρούσεων. Να περιμένετε άλλη μια αθετημένη υπόσχεση του Ομπάμα.


Είναι κατά συρροήν ψεύτης. Είναι ηθικά δειλός. Πάνω απ’ όλα είναι ένας εγκληματίας πολέμου. Ντροπιάζει το αξίωμα το οποίο κατέχει.


Διεξαγάγει πρόσθετες άνομες επιθετικές ενέργειες σε ένα χρόνο όπου η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών θέλει ειρήνη.


Θέλουν ό, τι ο Ομπάμα δεν θα παραδώσει. Είναι ένας πολεμιστής, δεν ειρηνοποιός.


Είναι υπόχρεος μόνο στον πλούτο, στη δύναμη και στα προνόμια. Από καιρό δεν έχει ιδέα για τις παραμελημένες ανάγκες των ανθρώπων. Το μόνο ζήτημα που τον απασχολεί είναι οι ιμπεριαλιστικοί στόχοι και τα εταιρικά συμφέροντα.


Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον κανόνισε την αντικατάσταση του Nuri al-Maliki από τον Haider al-Abadi στη θέση του πρωθυπουργού του Ιράκ.


Ο Al-Maliki δεν ήταν αρκετά βολικός. Μένει να δούμε αν ο al-Abadi θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των ΗΠΑ.


Είναι ασαφές εάν ο αλ-Μαλίκι εγκατέλειψε την προσπάθειά του να διατηρήσει την εξουσία. Είναι πιθανό να συνέβει αυτό, μετά την έγκριση του al-Abadi από το Ιράν.


Μια νέα υποταγμένη ιρακινή κυβέρνηση παίρνει μορφή. Θα αντικαταστήσει αυτή του al-Maliki. Η Ουάσιγκτον ενορχηστρώνει τα πράγματα.


Θέλει βολικά ανδρείκελα στην εξουσία για να γίνει το θέλημά της. Θέλει τον έλεγχο της κυβέρνησης του Ιράκ.


Είναι πάρα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν τα καλύτερα τοποθετημένα σχέδια του Πενταγώνου αποδειχτούν νικηφόρα για τις ΗΠΑ. Το ISIL θα έχει μεγάλη επιρροή στα γεγονότα που θα ακολουθήσουν.


Άλλο ένα τέλμα φαίνεται πιθανό. Το πλήρωμα του χρόνου θα δείξει. Εν τω μεταξύ, οι απλοί Ιρακινοί συνεχίζουν να πλήττονται περισσότερο.


Η Αμερική ενέχει την πλήρη ευθύνη για ένα από τα μεγάλα εγκλήματα της ιστορίας. Πέρασαν δεκαετίες και συνεχίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...