Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ στη ΝΑΟΥΣΑ

image001  
                                                 Νάουσα, 25-8-2014

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ στη ΝΑΟΥΣΑ ΕΝΑΝΤΙΑ στα ΜΕΤΡΑ ΕΕ & ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ για τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ στις ΕΞΑΓΩΓΕΣ από το ΕΜΠΑΡΓΚΟ

      Μαζική συγκέντρωση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπέιρωσης ( ΠΑΣΥ )  πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Νάουσα για την αγωνιστική διεκδίκηση του χαμένου εισοδήματος των φρουτοπαραγωγών με τη συμμετοχή φρουτοπαραγωγών από Ημαθία, Πέλλα και Λάρισα. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.
       Η συγκέντρωση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και των Συντονιστικών Επιτροπών Αγροτικών Μπλόκων Ημαθίας και Πέλλας.
       Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Νάουσας Γιώργος Καρτσιούνης και Δήμου Σκύδρας Μάνος Κανάκης, αντιπροσωπείες Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου και Αγιάς Λάρισας.  
         Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Σωματείο Διαλογής και Ψύξης, Κιβωτοποιών και η Ομάδα Γυναικών Νάουσας της ΟΓΕ.

         Στην ομιλία του ο Αλέκος Ουγγρίνος, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, σημείωσε ότι η σημερινή αντίδραση είναι μια πρώτη απάντηση στο θέατρο που παίζεται από κυβέρνηση και ΕΕ τις τελευταίες μέρες, για μια καταστροφική χρονιά για τη σοδειά, σαν συνέπεια των δικών τους πολιτικών και αποφάσεων. 
        Ο Αλ. Ουγγρίνος κάλεσε την κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ, να στηρίξει έμπρακτα το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς και σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές αντιαγροτικές πολιτικές. Να πάρει επιτέλους μέτρα απορρόφησης της όσης απομένει αδιάθετης παραγωγής σε νοσοκομεία, στρατό, ιδρύματα, καλύπτοντας τους παραγωγούς με τιμές πάνω από το κόστος. Να αξιοποιήσει για μεταποίηση τα αποθέματα με τις ίδιες τιμές παραγωγού, συμπληρώνοντας τις τιμές της μεταποίησης.
      Τόνισε πως, απέναντι στους ροδακινοπαραγωγούς βρίσκονται αυτοί που συγκαλούν από τον Ιούλη μήνα ακόμη «Συσκέψεις επί Συσκέψεων» με τη βοήθεια και διαφόρων Αντιπεριφερειαρ-χών & Δημάρχων και χωρίς συγκεκριμένες κυβερνητικές θέσεις & απαντήσεις στα αδιέξοδα της φετινής φρουτοπαραγωγής για τους παραγωγούς. Στόχος τους για μια ακόμη φορά να αποκοιμίσουν τους ροδακινοπαραγωγούς και να ξεφουσκώσουν τις διαθέσεις αγωνιστικής διεκδίκησης αποζημιώσεων και χαμένου εισοδήματος για την επιβίωση των οικογενειών τους. Μόνη τους στενοχώρια η κάλυψη εμπόρων-εξαγωγέων για ζημιές στα κέρδη τους, αν και έχουν ακόμη απλήρωτη την περισσότερη φετινή φρουτοπαραγωγή.
     Είναι αυτοί σε ΕΕ & κυβέρνηση που με τις πολιτικές τους αποφάσεις & ενέργειες ουσιαστικά δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει χάσιμο της Ρώσικης αγοράς, όχι μόνο για Ροδάκινα-Νεκταρίνια, αλλά και για όσα προϊόντα ακολουθούν, όπως τα Σταφύλια, τα Μήλα ( κύρια Πράσινα Μήλα σε Αγιά), τα Ακτινίδια σε Πιερία και αλλού, τα Πορτοκάλια, οι Φράουλες, κλπ.
     Είναι αυτοί σε ΕΕ & κυβέρνηση, που αποφάσισαν να αποζημιώσουν τις ζημιές των δικών τους πολιτικών αποφάσεων με λιγότερο από «ψίχουλα». Αφού φρόντισαν στην πρώτη δέσμη από το Ταμείο Κρίσεων των 420.000.000 €, που γεμίζει με λεφτά όλων των ευρωπαίων φορολογούμενων, να καλύψουν με 125.000.000 € ουσιαστικά τους μεγάλους προμηθευτές της Ρώσικης αγοράς δηλ. τα μεγάλα τράστ από Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, κλπ. Ξέρετε, πιο πολύ από τους ζημιωμένους ροδακινοπαραγωγούς, η ΕΕ ενδιαφέρεται για τα …Μανιτάρια της Γερμανίας !
     Είναι αυτοί σε ΕΕ & κυβέρνηση, που στη συνέχεια αποφάσισαν να αποζημιώσουν ζημιές πάνω από 60.000 τόνων παραγωγής με αξία πάνω από 40.000.000 € μόνο των Ροδακινοπαραγωγών της Ελλάδας, να «αποζημιώσουν» συνολικά με 30.000.000 € για Ισπανία-Ιταλία-Γαλλία & Ελλάδα. Έτσι για προώθηση στις αγορές ενισχύουν τη χώρα μας με το τεράστιο ποσό των … 317.215 € !!! Και με 0,27 €/κιλό ουσιαστικά για το θάψιμο της παραγωγής με την απόσυρση.
      «Πενταροδεκάρες» σκοπεύει να διαθέσει η ΕΕ για την αποζημίωση των αγροτών που πλήττο-νται από το ρωσικό εμπάργκο. Κι ενώ είναι ολοφάνερη η απροθυμία της ΕΕ να συνδράμει τους αγρότες που καταστρέφονται, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να τους καλλιεργεί αυταπάτες ότι θα αποζημιωθούν και ότι η διαπραγμάτευση στην ΕΕ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
      Από τη δική του πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει στην κριτική του απ’εξω την ΕΕ & τα μονοπώλια που αυτή εκπροσωπεί και αποπροσανατολίζει προσωποποιώντας τις ευθύνες για το ρωσικό εμπάργκο σε  Σαμαρά και Βενιζέλο.
       Τόνισε ότι, οι μικρομεσαίοι φρουτοπαραγωγοί πρέπει να ενεργοποιήσουν Αγροτικούς Συλλόγους, Συντονιστικές Επιτροπές, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών, στην κατεύθυνση δυναμικής διεκδίκησης της ουσιαστικής στήριξης του χαμένου εισοδήματός τους από ΕΕ και κυβέρνηση.
        Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων, ο Γιάννης Σουμελίδης αγρότης από τα μπλόκα Πέλλας, ο Δημήτρης Τσιουλάκος από τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και ο Γιάννης Διάκογλου, μέλος του ΔΣ Σωματείου Διαλογής και Ψύξης του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...