Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Κανείς δεν καταλαβαίνει τη φρίκη των πολέμων της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ, καλύτερα από ό, τι τα θύματα που την βιώνουν.

Το βράδυ της Τρίτης, ένας πατέρας από την Υεμένη μέσω e-mail μου έστειλε αυτό το κάλεσμα για βοήθεια, λέγοντας:


«Αγαπητέ Γιώργο»,


«Στο όνομα της ανθρωπιάς που πιστεύεις, σε καλώ να μεταφέρεις τα παθήματά μας σε όλο τον κόσμο, για να ακούσουν όλοι τα παιδιά μας να ξεφωνίζουν από τον φόβο και να ακούσουν τα βάσανά μας, λόγω αυτής της επίθεσης που καθοδηγείται από τους αλαζόνες δικτάτορες της Σαουδαραβίας, που βομβαρδίζοντας τις πόλεις μας, καταστρέφουν τις υποδομές μας και σκοτώνουν αμάχους. 
Η Υεμένη πριν από αυτήν την επίθεση αργοπέθαινε, αυτή όμως η βάναυση επίθεση θα μπορούσε να εξαλείψει μια ολόκληρη χώρα. Είμαστε και εμείς όλοι άνθρωποι. Είμαστε μια φτωχή χώρα που ζούμε με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα.
Παρακαλώ να κάνεις ό, τι μπορείς για την σωτηρία μας. Γράφω αυτά ενώ η τρίχρονη κόρη μου κλαίει στο άκουσμα των πολεμικών αεροπλάνων.»

Η έκκληση του για βοήθεια τονίζει την ευθύνη των ΗΠΑ για την καθημερινή τρομοκρατία και τη φρίκη της βομβιστικής επίθεσης - την απειλή του θανάτου ή σοβαρών τραυματισμών που όλοι οι πολίτες της Υεμένης αντιμετωπίζουν. Οι άμαχοι είναι τόσο ευάλωτοι όσο και οι πολεμιστές.

Ο πόλεμος στην Υεμένη, είναι ο πόλεμος του Ομπάμα. Ο ίδιος και ο Μπους εξαπέλυσαν πόλεμο με μη επανδρωμένα από το 2002 - σκοτώνοντας εκατοντάδες, με θύματα κυρίως αμάχους.

Πριν από μία εβδομάδα, ξεκίνησε πόλεμο μέσω αντιπροσώπων σε ένα έθνος που θέλει να ζήσει ελεύθερο από τη μάστιγα της αυτοκρατορικής κυριαρχίας των ΗΠΑ.
Ακολούθησε η Σαουδαραβική τρομο-βομβιστική επίθεση. Συνεχίζεται καθημερινά. Δεκάδες πολίτες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ.

Πολλές χιλιάδες θα πεθάνουν πριν τη λήξη των συγκρούσεων. Η Υεμένη μπορεί θα καταλήξει βιασμένη όπως η Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Λιβύη, η Συρία, το Donbass και η Γάζα. Μπορεί να μετατραπεί σε μπάζα με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια μέθοδο.

Τα ρεπορτάζ δείχνουν δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικές δυνάμεις της Σαουδικής κατά μήκος των συνόρων της Υεμένης μπροστά σε μια πιθανή εισβολή.
Το Πακιστάν έστειλε στρατεύματα για να τους υποστηρίξει. Οι Houthi αντάρτες συνεχίζουν να μάχονται κατά των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον εκτοπισμένο παράνομο πρόεδρο Αμπντ Μανσούρ Χάντι Ραμπούχ, ένα εγκατεστημένο ανδρείκελο των ΗΠΑ που επιβλήθηκε μέσω μιας φάρσας εκλογών χωρίς αντιπάλους.

Ο Χάντι κάλεσε τους ξένους Σαουδάραβες να εισβάλουν «το συντομότερο δυνατόν».

Ο Ιρανός Υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν κατονομάζει τις Σαουδικές αεροπορικές επιδρομές «στρατηγικό λάθος.»
Τους προέτρεψε σε διάλογο για την επίλυση της κρίσης. «Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία μπορούν να συνεργαστούν για την επίλυση της κρίσης της Υεμένης», είπε.

Δεκάδες πεθαίνουν καθημερινά - συμπεριλαμβανομένων των αμάχων από τότε που άρχισαν την σύγκρουση.
Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Υεμένης δήλωσε ότι βομβαρδίστηκε ένα συγκρότημα κατοικιών στην Sanaa και σκοτώθηκαν 10 άμαχοι.
Μάρτυρες ανέφεραν μια αεροπορική επιδρομή στην Yarim στην κεντρική Υεμένη που δολοφόνησε τουλάχιστον 10.
Η σύγκρουση αποτρέπει την πρόσβαση σε ιατρικές και άλλες σημαντικές προμήθειες για τη ζωή των κατοίκων.
Η εκπρόσωπος του Ερυθρού σταυρού Σιταρά Ζαμπίν είπε: «Στην Υεμένη σήμερα, έχουμε μια πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση».
«Τα νοσοκομεία υπολειτουργούν. Πρέπει να φέρουμε επείγουσες ιατρικές προμήθειες για τη διατήρηση των αποθεμάτων μας».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε (η σύγκρουση) να εξελιχθεί σε αντιπαράθεση ανάμεσα σε σουνίτες - σιίτες. 
Ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε η κατάσταση να μετατραπεί σε μια ανοικτή σύγκρουση μεταξύ Αράβων και Ιράν. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να το αποτρέψουμε».

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, πολεμικά πλοία των ΗΠΑ ενώθηκαν με την Σαουδική ηγεσία για τρόμο-βομβιστική επίθεση. Κρουζ πύραυλοι ρίχτηκαν εναντίον στόχων των Χούτι.
Πόσο περισσότερο εμπλέκεται άμεσα η Ουάσινγκτον, πόσο προτίθεται να επέμβει και σε τι βαθμό μεσολάβησης - επιθετικότητας μένει να το δούμε.

Το ΑΠ ανέφερε ότι οι πολίτες Υεμένης «ανατριχιάζουν από το φόβο και είναι οργισμένοι» κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών βομβιστικών ενεργειών υπό την ηγεσία Σαουδικής Αραβίας.
Στην Σαναά (είναι η μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης) οι κάτοικοι αναζητούν καταφύγιο. Λίγοι μπορούν να κοιμηθούν. Κάποιοι «ανέβηκαν στις στέγες από θυμό ή απογοήτευση, ρίχνοντας με αυτόματα όπλα προς τον ουρανό κατά των πολεμικών αεροσκαφών που βρύχονταν», δήλωσε το ΑΠ.

Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα κυβερνητικά γραφεία και τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά. «Λίγα αυτοκίνητα επιχειρηματιών κινούνται επάνω στους, ως επί το πλείστον, έρημους δρόμους (της Σαναά).»


«Δεν έχω κοιμηθεί. Το ένα παιδί φωνάζει και ένα δεύτερο κλαίει», είπε ένας πατέρας οκτώ παιδιών.


Ξοδεύουν νύχτες κρυμμένοι σε ένα υπόγειο, το καλύτερο που μπόρεσαν να φτιάξουν - αβέβαιοι αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν.
Τη νύχτα της Τρίτης, η Σαναά, το Άντεν, η Ταΐζ, η Ιμπ, η Σάμπουα και η Ντάχλε είχαν τρομο-βομβαρδιστεί.
Στρατιωτικά κέντρα και εστίες αμάχων έγιναν στόχος. Κατοικημένα σπίτια καταστράφηκαν. Σώματα παρέμειναν θαμμένα κάτω από τα συντρίμμια.
Ένας κάτοικος της Σαναά είπε ότι μια έκρηξη συγκλόνισε μια κοντινή κατοικημένη περιοχή - σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ, τραυματίζοντας άλλους.
O πόλεμος σκοτώνει πάνω από 500 άτομα σε δύο εβδομάδες!
Οι επικριτές αποκαλούν τους Χούτι μια ιρανική δύναμη μεσολάβησης. Η Τεχεράνη το αρνείται αυτό και αποκαλεί κάθε τέτοια άποψη αβάσιμη κατηγορία. 
Παράλληλα, υποστηρίζει μια πολιτική σύμμαχο. Απορρίπτει στρατιωτικές λύσεις. Προτιμά τις διπλωματικές, σε όλες τις καταστάσεις. 
Πριν ξεσπάσει η σύγκρουση, ο πρώην Ιρανός βουλευτής Αλί Ακμπάρ Νατέγκ Νούρι δήλωσε: «γίναμε μάρτυρες σήμερα της επανάστασης που εξάγεται στην Υεμένη.»
Ο Ιρανός στρατηγός Χοσεΐν Σαλάμι συγκρίνει τους Ανσαρολάχ Χούτι με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου «σε μια στρατηγική περιοχή.»

Το Ιράν υποστηρίζει τους συμμάχους του. Έχει κάθε δικαίωμα να το πράξει. Αντιτίθεται ριζικά στον πόλεμο.
Απορρίπτει την τρομο-βομβιστική επίθεση της Σαουδαραβικής ηγεσίας υπό αιγίδα των ΗΠΑ. Προτρέπει την διπλωματική επίλυση της κρίσης στην Υεμένη.

Δεν υπάρχει κανένα σημάδι παύσης των βομβαρδισμών. Οι Σαουδάραβες ανακοίνωσαν μια εκστρατεία που είναι πιθανό να συνεχιστεί για μήνες. Ίσως χρόνια, το πιο πιθανό. Η αυτοκρατορική πολιτική των ΗΠΑ συστηματικά λεηλατεί και καταστρέφει ακόμα μία περιφερειακή χώρα. 

Η γενοκτονία συνεχίζεται σε αργή κίνηση. 
Δεν έχει τέλος το «θέαμα» των βομβαδισμών. Ο εφιάλτης, ευθύνη των ΗΠΑ, της μαζικής σφαγής και καταστροφής στοιχειώνει ολόκληρη την περιοχή. Αυτός θα μετατρέψει εξ ολοκλήρου σε ερείπια τη χώρα, ώσπου οι Αμερικάνοι να σταματήσουν αυτή τη νέα ακραία λεηλασία.


Υγ.: Το email δεν μου στάλθηκε ποτέ, αλλά θα μπορούσε να είχε σταλεί σ’ ολόκληρο τον «πολιτισμένο» κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...