Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Επιστολή της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) για τα εκρηκτικά προβλήματα των μεταναστών και προσφύγων

Σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ Γιούνγκερ και τον Επίτροπο για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δ. Αβραμόπουλο, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θέτει τα εκρηκτικά προβλήματα των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Η Επιστολή αναφέρει τα εξής: 

«Κύριοι,

Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το κύμα προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες που εκδηλώνονται με σφοδρότητα οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις, στις κύριες χώρες εισόδου όπως η Ελλάδα, η Ιταλία κ.ά.

Τα ναυάγια των άθλιων πλοιαρίων, όπως αυτό στα ανοιχτά της Λιβύης με 400 νεκρούς, οδηγούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα κυκλώματα διακινητών είτε στο μαζικό πνιγμό, είτε σε άθλιους χώρους συγκέντρωσης όπου στοιβάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες στα ελληνικά νησιά και στη συνέχεια στην Αθήνα, ενώ ακόμα παραμένουν σε λειτουργία τα  στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι ευθύνες της ΕΕ, της ελληνικής και των άλλων κυβερνήσεων των κρατών μελών για την κατάσταση αυτή είναι μεγάλες.

Το πρόβλημα υποδοχής, στήριξης και εξασφάλισης των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων για τους χιλιάδες αυτούς ανθρώπους παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Η  πολιτική που εφαρμόζεται απαρέγκλιτα με βάση τους  Κανονισμούς Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ και τη Συνθήκη Σέγκεν. κρατάει εγκλωβισμένους στη Ελλάδα, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που στην μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν προορισμό άλλες χώρες.

Η αποπροσανατολιστική επίκληση της δήθεν «αλληλεγγύης των εταίρων» στην ΕΕ επιτείνει το αδιέξοδο, αφού είναι ακριβώς η αντιμεταναστευτική πολιτική και το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ που δημιουργούν και ανακυκλώνουν το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως αποδεικνύουν  η εφαρμογή των  κανονισμών Δουβλίνο 3 (604/2013) και EURODAC (603/20130), η Συνθήκη Σένγκεν, η FRONTEX και το πρόγραμμα "ΤΡΙΤΩΝ", τα λεγόμενα "έξυπνα σύνορα" της ΕΕ, η περιβόητη Οδηγία 2008/115/ΕΚ που προβλέπει ως και 18μηνη φυλάκιση για όσους επιχειρούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, την πείνα και το θάνατο στις χώρες τους που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ.

--Πως τοποθετείστε ως επικεφαλής της Επιτροπής/ ως αρμόδιος Επίτροπος στα επείγοντα αιτήματα:

-- Nα δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, με επαρκείς υποδομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

--Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

--Να καταργηθούν οι Κανονισμοί Δουβλίνο 2 και 3. Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ,

-- Να αποδίδεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες,

-- Να καταργηθεί η FRONTEX και οι άλλοι ευρωενωσιακοί μηχανισμοί καταστολής μεταναστών.

-- Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας,

ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται πολλά χρόνια και έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς.»

15/04/2015      Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...