Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Νέο Μαϊντάν στην Ουκρανία;

Η Οικονομία της Ουκρανίας είναι σε μια καταβόθρα οικονομικής ύφεσης. Ταλαντεύεται προς τον γκρεμό. Το ΑΕΠ της υποχωρεί σε 17,6% από χρόνο σε χρόνο. Είναι κάτω από 6,1% από τον Σεπτέμβρη του 2014. Οι δέκα από τους τελευταίους μήνες δείχνουν οικονομική συρρίκνωση. Το Κίεβο εξαρτάται από την εξωτερική βοήθεια για να συνεχίσει τη δραστηριότητά του (Ρωσία ΕΕ). Ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου. Οι Financial Times ανέφεραν ποσοστό 61% τον Απρίλιο. Η Hryvnia το νόμισμά της οδεύει προς όλο και πιο άχρηστο απ' το κωλόχαρτο. Αξίζει λιγότερο από 5 λεπτά του δολαρίου. Προσαρμοσμένη στην παρακμή της, στον πραγματικό πληθωρισμό φτάνει στο  270% από έτος σε έτος. 
Μια ψεφτοεπανάσταση οδηγούμενη από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ τοποθέτησε στην εξουσία τους νοσταλγούς των SS και του φασίστα Μπαντέρα. Η λύση αυτή ξέφτισε πολύ γρήγορα μαζί με την ήττα των φασιστών στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία. Τα σχέδια της ΕΕ παγώνουν τα χαμόγελα του σοκολατά Ποροσένκο όπως και των επίδοξων λεηλατών της χώρας.

Το βιοτικό επίπεδο βυθίζεται. Η φτώχεια είναι η μόνη αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Έτσι είναι και η ανεργία, η υποαπασχόληση και η ανθρώπινη δυστυχία.

Οι περισσότεροι Ουκρανοί αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Δεν μπορούν. Η εκτόξευση των τιμών καθιστά τα βασικά αγαθά και τις υπηρεσίες απλησίαστα.

Οι υπαγορεύσεις του ΔΝΤ θα επιδεινώσουν την ήδη ανεπιθύμητη καταστάση. Περιλαμβάνουν απολύσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, περικοπές των μισθών, την κατάργηση των συντάξεων για ορισμένους συνταξιούχους, τη δέσμευσή της για τους άλλους, και σημαντικές περικοπές σε άλλες κοινωνικές παροχές είναι καθ' οδόν προς την εξάλειψή τους, εντελώς
Μια συνταγή για οικονομική κατάρρευση και ίσως μια Μαϊντάν II βρίσκεται προ των πυλών.

Η διαφθορά είναι εκτός ελέγχου. Ο Grand Theft αποτελεί συνήθη πρακτική. Η κυβέρνηση, στρατιωτικών και επιχειρηματιών αξιωματούχων φασιστών την υιοθετεί. Τα κερδοφόρα προγράμματα δημιουργήθηκαν για να λεηλατήσουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο περισότεροι Ουκρανοί υποφέρουν σημαντικά. Μια κλίκα δισεκατομμυριούχων καπιταλιστών συσσωρεύσει τεράστιο πλούτο - αρπάζοντας με τον πιο απαρχαιωμένο τρόπο. 

Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια δολάρια δαπανώνται καθημερινά στον πόλεμο στην Donbass. Η Ουκρανία (δηλαδή η υποκινούμενη από ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ χούντα) δίνει από τον προϋπολογισμό της 5.4 δισεκατομμύρια $ για την λεγόμενη άμυνα (εμφύλιο) και την «εθνική ασφάλεια» τη στιγμή που λόγω πτώχευσης και δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τους πιστωτές της. 

Αυξανόμενος είναι αριθμός των Ουκρανών που είναι δικαιολογημένα θυμωμένοι. 
Διαδηλώσεις ξέσπασαν από τα τέλη του περασμένου έτους - η τελευταία αυτή την εβδομάδα. Πλήθη διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο στο Κίεβο. Έκαψαν τα ελαστικά. Προσπάθησαν να σπάσου τον κλοιό και να μπουν μέσα στο κτίριο. Ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Ακολούθησαν συλλήψεις και τραυματισμοί. Η χούντα φωτογραφίζεται χαμογελαστή με τους αξιωματούχους της ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Οι Ουκρανοί είναι εξοργισμένοι από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που τους πλήττει και συμπεριλαμβανομένης της ραγδαίας αύξησης των τιμών, της αύξησης της ανεργίας, της φτώχειας ή μείωσης των μισθών των εργαζομένων (όσων τυχερών έχουν μια δουλειά) την απώλεια των κοινωνικών παροχών. Ανεξέλεγκτη, ανεξέλεγκτη διαφθορά και οι αξιωματούχοι του χουντικού καθεστώτος να μην κάνουμε τίποτα για να ανακουφίσουν τα πράγματα με υπευθυνότητα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κλοπή, το ψέμα, ο αντικομουνισμός και η φασιστική προπαγάνδα.

Την ίδια στιγμή, οι φόροι αυξάνονται, αυξήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου που είναι δυσβάσταχτες για τα εκατομμύρια των ανθρώπων, και δίδακτρα επιβλήθηκαν για πρώτη φορά.

Οι διαδηλωτές αντιτίθενται στο φασιστικό καθεστώς, στα μέτρα περικοπής δαπανών. Θέλουν νομοθεσία που διέπει τις τραπεζικές πιστώσεις και τις καταθέσεις. Θέλουν επιστροφές για τις απαξιωμένες καταθέσεις στις τράπεζες που επλήγησαν σκληρά από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. 

Απαιτούν νομοθεσία που επιτρέπει την αποπληρωμή του δανείου τους στην ίδια συναλλαγματική ισοτιμία σε ισχύ όταν το είχαν πάρει, 5 hryvnas = 1 δολάριο και όχι πάνω από 20 που είναι σήμερα.

Το Κοινοβούλιο μέχρι τώρα ψηφίζει κατασταλτικούς νόμους και ξηλώνει το κοινωνικές δομές, τίποτα για να βοηθήσει τους απλούς ανθρώπους. 

Οι διαδηλωτές απαιτούν να παραιτηθεί η Valeriya Hontareva από την προεδρία της Εθνικής Τράπεζα της Ουκρανίας. Θέλουν ο πρωθυπουργός φασίστας Arseniy Yatsenyuk και η υπουργός Οικονομικών Natalya Yaresko αντικατασταθούν.

«Έξω η συμμορία», φώναζαν οι διαδηλωτές. Κάποιοι ορκίστηκαν να μην αναστείλουν την διαμαρτυρία μέχρι ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ένας συμμετέχων στις διαδηλώσεις τον Δεκέμβρη του 2014 κατά του καθεστώτος, είπε: «τα αιτήματά μας έχουν αγνοηθεί, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε δραστικά μέτρα».

«Σαν υπηρέτες του λαού, έχετε ήδη κάνει τα πάντα, έτσι ώστε να μην έχουμε τίποτα περισσότερο να χάσουμε.»

Ο Βίκτορ Μέντβεντχουκ είναι ένας πρώην Λεονίντ Κούτσμα επικεφαλής καθεστώς της προεδρικής διοίκησης. Διευθύνει την πολιτική οργάνωση της Ουκρανίας επιλογή. Αντιτίθεται στην ένταξη στην ΕΕ. Ο Πούτιν είναι ο νονός της κόρης του Νταρίνας.

Μήνες νωρίτερα, είπε Κίεβο «οι αρχές δεν έχουν μάθει τίποτα από την Μαϊντάν. Η κυβέρνηση και οι άνθρωποι είναι και πάλι στις αντίθετες πλευρές του οδοφράγματος.»

Στο Ινστιτούτο Κοινωνικών και Πολιτικών Ερευνών της Μόσχας ο Σεργκέι Μαρκόβ πιστεύει ότι το Κίεβο δεν θα αφήσει τις διαδηλώσεις δημιουργήσουν την κρίσιμη μάζα.

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου άδειες «συνδικαλιστές ηγέτες και οργανωτές των διαδηλώσεων από την κοινωνία, ενώ και οι διαμαρτυρίες θα κατασταλούν βίαια», είπε.

Τα αστυνομικά - φασιστικά κράτη λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια με τον Poroshenko. Ο φασισμός ρίχνει σωσίβιο στον πόλεμο.

Η χούντα του Κιέβου, σύμφωνα με το Κέντρο για την Κοινωνική και Εργασιακή Έρευνα, κοινωνιολόγο Volodymyr Ischenko λέει «όλα τα άτομα αρχίζουν να μιλούν ήσυχα για την ιδέα του άλλου Μαϊντάν». Ίσως όχι στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, αλλά και από την τακτική των ανθρώπων σε καθημερινές συζητήσεις»

«Η οικονομία θα επιδεινωθεί περισσότερο και είμαστε έτοιμοι να δούμε τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Αυτό θα επηρεάσει όχι μόνο τους φτωχούς, αλλά η μεσαία τάξη, καθώς και το ερώτημα είναι για πόσο καιρό η κοινωνία θα το ανέχεται αυτό;»

Τα συστατικά για την κοινωνική ανατροπή είναι εμφανεί. Ένα άλλο Μαϊντάν ίσος λενινιστικό μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου - ίσως με ένα καλύτερο αποτέλεσμα την προηγούμενη φορά από ό, τι στο Φεβρουάριο του 2014. Οι Ρώσοι καπιταλιστές είναι σε σύγχυση, οι νατοϊκοί  χώνουν την μούρη τους. Η αναγέννηση της ΕΣΣΔ θα έδινε την γαλήνη την ειρήνη και την ευημερία στους λαούς αλλά και σ όλη την περιοχή. Ο σοσιαλισμός - κομουνισμός είναι αναγκαίος όσο και επίκαιρος.

Ο Πρωτοπόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...