Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Για τα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Κατερίνης

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας


Θέμα: Νέα ερώτηση για τα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Κατερίνης.
Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας με αρ. πρωτ. 3243/05.06.2015, σχετικά με τα προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου Κατερίνης, η οποία παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της.
Μάλιστα, έπειτα από πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο, εκτός όλων των άλλων ελλείψεων και προβλημάτων που αναφερόταν στην ερώτησή μας, ελλείψεις εντοπίστηκαν και στο νοσηλευτικό προσωπικό, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπηρετούν 199 νοσηλευτές την ώρα που στον οργανισμό προβλέπονται 229 θέσεις. Μάλιστα από αυτούς οι 40 είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες, ενώ αρκετοί είναι κοντά στη σύνταξη. Να τονιστεί δε ότι, εξαιτίας των ελλείψεων, οφείλονται στο νοσηλευτικό προσωπικό 9.000 μέρες σε άδειες και ρεπό.
Η ερώτηση μας που δεν απαντήθηκε είναι η παρακάτω:

Ένα ακόμη δημόσιο Νοσοκομείο, αυτό της Κατερίνης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζεται  και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Το Νοσοκομείο δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες καθώς οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο σύνολο των κλινικών και τμημάτων του, είναι μεγάλες, ενώ την περίοδο αυτή δέχεται ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ασθενών λόγω του καλοκαιριού. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι από τις 120 οργανικές θέσεις, οι 80 είναι κενές.  
Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους τους εργαζόμενους, λείπουν τουλάχιστον 20 γιατροί, αφού αντί για 54 που θα έπρεπε να εργάζονται υπάρχουν μόνο 34. Παράλληλα πολλές είναι οι ειδικότητες που λείπουν και αντί για 8 παθολόγους το Νοσοκομείο έχει 4, ενώ αντί για 6 καρδιολόγους, διαθέτει μόλις 3.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν από ένα μήνα έκλεισε η ΩΡΛ κλινική καθώς έφυγε ο τελευταίος γιατρός, την ώρα που χρειάζεται τουλάχιστον 3 για να λειτουργήσει. Στο Νοσοκομείο υπάρχει μόνο ένας επικουρικός οφθαλμίατρος, μόνο δύο βιοπαθολόγοι. Στην Μαιευτική κλινική υπάρχουν μόνο 1 μόνιμος μαιευτήρας, 2 επικουρικοί και 3 με μπλοκάκι, η παρουσία των οποία κρατά ανοιχτή την κλινική.  
Παράλληλα, οι 2 παιδίατροι δεν αρκούν για να προλάβουν να καλύψουν της αυξημένες ανάγκες και συχνά μετακινούνται παιδίατροι από τα κέντρα υγείας τα οποία έχουν επίσης ανάγκη.
Το Νοσοκομείο Κατερίνης δεν διαθέτει γαστρεντερολόγο, αφού ο μοναδικός που υπήρχε έφυγε πριν από δύο χρόνια, ενώ έχει μόνο 1 πνευμονολόγο και 3 ψυχιάτρους, οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν 200 μόνιμους ασθενείς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στη Χειρουργική κλινική κλείνουν ραντεβού για χειρουργείο τον Σεπτέμβριο. Ενώ εδώ και τρία χρόνια η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με μόλις 1 γιατρό. Η μοναδική νεφρολόγος  εξυπηρετεί τρεις βάρδιες νεφροπαθών που κάνουν αιμοκάθαρση κάθε μέρα. Παράλληλα, εφημερεύει συνεχώς για έκτακτα περιστατικά, παρακολουθεί τους ασθενείς της Νεφρολογικής Κλινικής και δύο φορές την εβδομάδα βλέπει ασθενείς και στα εξωτερικά ιατρεία
Εδώ και πέντε χρόνια παραμένει κλειστή η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Κατερίνης, δυναμικότητας δώδεκα κλινών, η οποία είναι η μεγαλύτερη και η πιο αξιόλογη σε υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα μετά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τα σοβαρά περιστατικά να διακομίζονται σε όποιο νοσηλευτικό ίδρυμα βρεθεί άδειο κρεβάτι.


Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
  • Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.
  • Να εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για τη συνέχιση της λειτουργίας και αναβάθμισης των κλινικών και των Μονάδων τους καθώς και για την κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.
  • Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...