Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Η Βουλγαρία τα 'χει χαμένα

Γκραβούρα εποχής
Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον οθωμανικό ζυγό και τη Σίπκα, οι βουλγαρικές αρχές δεν κάλεσαν την Ρωσία, το Ρώσο πρόεδρο, αλλά κάλεσαν την Τουρκία και τον Rесер Таууір Еrdоğаn. (Υπενθυμίζουμε ότι το 2014 δεν είχε προσκληθεί κανένας εκπρόσωπος της Ρωσίας στις εκδηλώσεις των εορτασμών για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας)

Ο λόγος για την απόφαση αυτή των βουλγαρικών αρχών είναι ότι σήμερα βρίσκονται πολύ πιο κοντά πολιτικά με την Τουρκία από ό, τι με τη Ρωσία!

Ένα από τα κύρια επιχειρήματα του ΒΣΚ (Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος) είναι ότι στη Βουλγαρία έχει χυθεί περισσότερο τουρκικό αίμα από ότι ρωσικό! Στη Βουλγαρία περισσότεροι Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από ότι Ρώσοι.

Σύμφωνα με τους μεταρρυθμιστές η απελευθέρωση της Βουλγαρίας είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη για την βουλγαρική ιστορία. Σύμφωνα με αυτούς, μετά το 1878, στη Βουλγαρία έχουν συμβεί πολλές φορές χειρότερα από ό, τι πριν εισβάλει η Ρωσία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η γνώμη των μειονοτικών και των ιδρυτών του РР είναι μάλλον ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν η καλύτερη ένωση στην οποία η Βουλγαρία αποτέλεσε μέλος και οι Βούλγαροι δεν έχουν ζήσει ποτέ καλύτερα από ό, τι κατά τους χρόνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το Пατριωτικό Μέτωπο δεν είχε να πει τίποτα σχετικά με την αμφιλεγόμενη απόφαση των διοργανωτών του εορτασμού της Σίπκα. Ο Lyutvi Mestan, πρώην πρόεδρος του μειονοτικού-φιλοτουρκικού κόμματος αντικαταστάθηκε στην προεδρία μετά την ανοιχτή υποστήριξη της κατάρριψης του Ρωσικού Su-24 από τουρκικά πυρά.

Ως αποτέλεσμα των αποφάσεων αυτών, κάποιοι Βούλγαροι στο Λονδίνο αποφάσισαν να γιορτάσουν την απελευθέρωση της Βουλγαρίας μπροστά από την ρωσική πρεσβεία, γιατί αισθάνθηκαν προδομένοι από τις βουλγαρικές αρχές.

Τώρα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν ο Ερντογάν θα πάει στη Σίπκα και αν αποδοκιμαστεί στη γιορτή των Βουλγάρων.

Μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε τους Ρόσεν Пλεβνέλιεφ (πρόεδρος της Βουλγαρίας), Μπόικο Μπορίσοφ (πρωθυπουργός της Βουλγαρίας) και κάθε ψευτοσοσιαλιστή, μεταρρυθμιστή και ψευτοπατριώτη για την ιστορική αυτή «ανάγνωση».
=
=

==
_________________________________
*Σίπκα:  Βουνοκορφή που συμβολίζει τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των προσπαθειών για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την οθωμανική κυριαρχία.

Το 1934 κτίστηκε μνημείο για την ελευθερία στο δρόμο και πέτρινη σκάλα. Το μνημείο αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου-Μουσείου Σίπκα. Σίπκα ονομάζεται η κορυφή (υψομέτρου 1232 m), που βρίσκεται βόρεια της κύριας κορυφογραμμής και δυτικά του περάσματος Σίπκα.

Κατά τη διάρκεια του ρωσο-τουρκικού πολέμου (1877-1878) στις αρχές Αυγούστου του 1877, Ο Νικολάι Στολέτοφ οργάνωσε την άμυνα του περάσματος Σίπκα και συνέταξε την ομάδα Σίπκα (που περιλάμβανε το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο Τάγμα των βουλγαρικών σωμάτων εθελοντών). Πραγματοποιήθηκαν αποφασιστικές μάχες στις 21-26 Αυγούστου 1877. Οι υπερασπιστές έδειξαν εξαιρετικό ηρωισμό και παρά την αριθμητική υπεροχή των επιθέσεων του εχθρού που απώθησαν.


Σε σχέση με την παραπάνω επέτειο της απελευθέρωσης της Βουλγαρίας από τον οθωμανικό ζυγό, μια ενδιαφέρουσα επιλογή των φωτογραφιών του ρωσο-τουρκικού πολέμου του 1877-1878.




























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...