Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο (Φωτογραφίες, Videο)

Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης ήταν 90 ετών

Το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου έγινε γνωστός ο θάνατος του Κουβανού επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο. Έτσι, ο Comandante πέθανε στο σπίτι στο νησί της Ελευθερίας. Ήταν 90 ετών.

====
Ομιλία του Φιντέλ Κάστρο για τον θάνατο του Τσε Γκεβάρα. Ο Τσε Γκεβάρα εκτελέστηκε 9, Οκτωβρίου 1967. Ο Φιντέλ Κάστρο δεν μπορούσε να σχολιάσει το θάνατο του συντρόφου του ...
_______________________________________________
Την θλιβερή είδηση έδωσε στους δημοσιογράφους ο σημερινός επικεφαλής της Κούβας Ραούλ Κάστρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Φιντέλ πέθανε την Παρασκευή το βράδυ, και σύμφωνα με το θέλημά του θα αποτεφρωθεί. Τον θάνατο του διάσημου επαναστάτη, ανακοίνωσαν επίσης όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας.


--
Ο Φιντέλ Κάστρο - Κουβανός ηγέτης στα 1959-2011 χρόνια. Υπό την ηγεσία του, η Κούβα έχει μετατραπεί σε ένα σοσιαλιστικό κράτος, Ο Φιντέλ εθνικοποίησε την βιομηχανία και την ιδιωτική περιουσία και έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την κοινωνία.
Ο Φιντέλ Κάστρο έχει γίνει ένα πραγματικό σύμβολο της ελευθερίας και της επανάστασης
--
Ο Φιντέλ ήταν πρόεδρος, και πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας της Κούβας στα 1959-2008 και 1976-2008, αντίστοιχα, και πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας κατά τα έτη 1961-2011.
31 Ιουλίου του 2006, η κατάσταση της υγείας του Κάστρο επιδεινώθηκε, έτσι για όλες τις βασικές θέσεις του επιλέχτηκε ο αδελφός του Ραούλ. Στις 24 του Φλεβάρη του 2008, άφησε όλα τα δημόσια αξιώματα, και την 19η Απριλίου 2011 παραιτήθηκε από τη θέση του ως επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Λένινγκραντ το 1963.
Η τελευταία εικόνα του Φιντέλ Κάστρο - μια συνάντηση με τον πρώην ηγέτη Βιετνάμ στην Αβάνα, μόλις πριν από μία εβδομάδα. Φωτογραφία: REUTERS
====
Όταν γράφει κανείς για τον Κάστρο, υπάρχει κίνδυνος γρήγορα να εμπλακεί στο τετριμμένο και στους ρόλους, στους στίχους, στις λέξεις επειδή μιλάει για τον Φιντέλ, είναι πολύ δύσκολο.
Κρίνεται απαραίτητο να συμπεράνουμε ότι δύο συν 2=4. Άχρηστο.
Όταν ένας φλογερός Κάστρο με την όμορφη ζωή του (με την επανάσταση, τον πόλεμο, της εκατοντάδες επιθέσεις, τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, τη νίκη επί των Αμερικανών, και τα 90-χρόνια - είναι ένα ακόμη χαστούκι στο πρόσωπο των εχθρών), φύγει θα επιχειρήσει να χορέψει, ευτυχισμένη η Κούβα; Είναι μια ψυχρή αριθμητική; Τι να κάνουμε;
Μπορεί ήδη να ακούμε το "Cuba Libre!". Τα στρατιωτικά εμβατήρια της Κούβας ή το ρομαντικό τραγούδι "Comandante Che Guevara," μια κούπα ρούμι και ένα αχλύ πούρο σε πιρόγες ανταρτών, το θάνατο και τις κραυγές των νικημένων από τον Φιντέλ «ιμπεριαλιστικών σκύλων στον Κόλπο των Χοίρων» … Black Freeday λέει η ΕΡΤ στην Αμερική και στην Ελλάδα, γι αυτούς, μαύρη Παρασκευή για μας και για όλους τους λαούς του πλανήτη.
====

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...