Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Ο θρόνος του Φιλίππου VI βρίσκεται πάνω από τον μεγάλο μαζικό τάφο του δικτάτορα Φράνκο



Το σκίτσο του Pedripol στην Ισπανική CTXT.
Μετά τη χριστουγεννιάτικη ομιλία του Φιλίππου VI, του δεύτερου μονάρχη της δυναστείας που επιβλήθηκε από το καθεστώς του Φράνκο, στην Ισπανία, μετά την ανατροπή με τη βία των όπλων της Δεύτερης Δημοκρατίας, ο Σύνδεσμος για την Αποκατάσταση της Ιστορικής Μνήμης (ARMH) κατήγγειλε το βασιλιά στο «Συνήγορο του Πολίτη» της Ισπανίας.

Ο κληρονόμος του Φράνκο είπε στην Χριστουγεννιάτικη ομιλία του με έναν ανάλγητο κυνισμό και ξεδιάντροπα, ότι οι Ισπανοί πρέπει να σταματήσουν να ανακινούν τα παλιά λάθη ή να ανοίγουν «κλειστές» πληγές, αγνοώντας το γεγονός ότι εκατοντάδες μαζικοί τάφοι βρίσκονται εξαπλωμένοι σε όλη την ισπανική επικράτεια, ξεχασμένοι από τους νικητές του εμφυλίου πολέμου εναντίον της δημοκρατίας που πραγματοποίησαν οι φασίστες στην Ισπανία με τη βοήθεια του ναζισμού και του Μουσολίνι. Οι νικητές ανέτρεψαν τη νόμιμη δημοκρατία, επέβαλλαν μια δικτατορία, η οποία διέπραξε πολιτική, φυλετική και θρησκευτική γενοκτονία και τα θύματά της δεν έχουν λάβει την δικαιοσύνη που τους αξίζει, ακόμα και σήμερα. Η ισπανικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν τα ιστορικά αρχεία που θα επέτρεπαν σε ιστορικούς και ερευνητές να ρίξουν φως στην υπόθεση των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων και αγνοούμενων του δικτατορικού καθεστώτος του Φράνκο.


Είναι κρυστάλλινα σαφές, στο σκίτσο του Πεδριπόλ, ποιος είναι ο Felipe de Borbon, σήμερα Felipe VI, που χάρη στον χασάπη Φρανσίσκο Φράνκο και τον πατέρα του, Χουάν Κάρλος, στρογγυλοκάθεται στο θρόνο του, πάνω από τον τεράστιο κοινό τάφο των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Φράνκο, στην Ισπανία. Στη λεζάντα του σκίτσου αποτυπώνεται η φράση του από την χριστουγεννιάτικη ομιλία που αφορά το «μη άνοιγμα παλιών πληγών και μνησικακιών»  κι ότι είναι καιροί για μια Ισπανία «με ανοιχτές αγκάλες» και άλλα τέτοια κυνικά.
Ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...