Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Είναι η Βόρεια Κορέα επόμενος στόχος του Τραμπ;

Πιονγκγιάνγκ, Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας. Θέλετε να γίνουμε Βόρειος Κορέα;
Ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας έκλεισε με μια δύσκολη ανακωχή το 1953, η Ουάσινγκτον χρησιμοποίησε στη χώρα το φόβο αντιτάσσοντας απειλές, με όλο και περισσότερη επιθετικότητα για να ανατρέψει την κυβέρνησή της Β. Κορέας. (Μήπως η πρόθεση αλλαγής μακροχρόνιας πολιτικής - ψευδώς αποκαλώντας την Πιονγιάνγκ απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ;) Tα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της ΛΔ της Κορέας είναι για την άμυνα της χώρας, δεν είναι άδικα, είναι μέτρα ενάντια στο δικαιολογημένο φόβο ενός πολέμου με τις ΗΠΑ. Η ΛΔ της Κορέας, σωστά δεν ξεχνάει πως η επιθετικότητα του Τρούμαν μετέτρεψε ένα μεγάλο μέρος της χώρας σε ερείπια, σκοτώνοντας εκατομμύρια, κυρίως άμαχους. 

Η Πιονγκγιάνγκ και το Πεκίνο δεν θέλουν επανάληψη του πολέμου. 
Οι ηγέτες τους και οι ανώτατοι αξιωματούχοι είναι ρεαλιστές, δεν είναι απερίσκεπτοι και πολεμόχαροι. Από τον Β' Π.Π., που υπέστη την εισβολή των ΗΠΑ η ΛΔ της Κορέας δεν επιτέθηκε σε καμία άλλη - σε αντίθεση με την Αμερική, που διεξάγει ατέλειωτους πολέμους με δική της επιλογή, σαφώς επιθετικούς. Είναι απλά θέμα χρόνου πριν η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα - ίσως και εναντίον της Ρωσίας, της Κίνας, της Βόρειας Κορέας ή και των τριών εθνών.



Την Πέμπτη, Υφυπουργός Tillerson είπε ότι ελπίζει πως «η Κίνα θα βρει τρόπους για την άσκηση επιρροής επί της Βόρειας Κορέας ώστε να διαλύσει τα πυρηνικά όπλα της και τα προγράμματα πυραυλικής τεχνολογίας της.» «Είτε πρόκειται για τη χρήση της εξουσία της (Κίνας) στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή αξιοποιώντας τους νέους μοχλούς της εξουσίας, η Κίνα μπορεί να είναι μέρος μιας νέας στρατηγικής για τον τερματισμό της απερίσκεπτης συμπεριφοράς της Βόρειας Κορέας και την εξασφάλιση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας στη Βορειοανατολική Ασία».
Στη συνάντηση του με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi, ο Trump είπε εάν το Πεκίνο «δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα, θα το κάνουμε εμείς» - μονομερώς, δήλωσε στο NBC News.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ του παρουσίασε «επιλογές για την αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας - συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης αμερικανικών πυρηνικών στη Νότια Κορέα ή τη θανάτωση του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ-ουν, και των κορυφαίων διανοούμενων και στρατιωτικών αξιωματούχων», όπως αναφέρει το NBC News.
Η διπλωματία δε θεωρείται η επιλογή από την Ουάσιγκτον. Η πολεμική επιλογή είναι στην πρόθεσή τους. Αντί για την επίλυση των γεωπολιτικών ζητημάτων, οι νεοσυντηρητικοί που αποφασίζουν και
επηρεάζουν την πολιτική των ΗΠΑ επιλέγουν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Εν όψει της συνόδου Ξι / Τραμπ, το Κεντρικό Κορεατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ (KCNA) προειδοποίησε ότι: «αν ο πόλεμος ξεσπάσει στην κορεατική χερσόνησο, δεν έχει σημασία ποιος χτυπά προληπτικά πρώτος, υπεύθυνες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αυστηρά υιοθέτησαν μια πολιτική ενάντια στη ΛΔ της Κορέας και τοποθέτησαν στρατηγικά πυρηνικά όπλα και ειδικές δυνάμεις δράσης στη Νότια Κορέα.»
Οι συνομιλίες μεταξύ Xi και Trump δεν παρήγαγαν σημαντικές ανακαλύψεις. 
Παρόλα αυτά, οι δύο ηγέτες εκδήλωσαν αμοιβαία συμπάθεια. Σύμφωνα με το Πεκίνο με βάση τον διευθυντή Paul Haenle του  Κέντρου Carnegie-Tsinghua, η σύνοδος κορυφής δεν ήταν «βαριά επί της ουσίας». «Ήταν κυρίως για την παροχή μιας πιο χαλαρής ατμόσφαιρας για τους ηγέτες και να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, να κατανοήσουν τα θέματα.»
Ο διευθυντής του Πανεπιστημιακού Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών Fudan Wu Xinbo είπε ότι οι δύο χώρες «πέτυχαν μια αρχική συναίνεση για μια σταθερή βελτίωση των σχέσεων.»
Την ίδια στιγμή, την Παρασκευή εκδηλώθηκε η επιθετικότητα Τραμπ κατά της Συρίας και παρουσίασε την πρόθεσή του να δράσει επιθετικά κατά της Βόρειας Κορέας - κάτι στο οποίο η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά. Και οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την Πιονγιάνγκ. Ο Tillerson πρότεινε «μια διάταξη πακέτο για την επίλυση». Διαφορές προέκυψαν, η Ουάσιγκτον τόνισε ότι είναι έτοιμη να δράσει μόνη. Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είπε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει την αποπυρηνικοποίηση στην κορεατική χερσόνησο - κάτι το οποίο δε θα επιτευχθεί με ένα σύντομο πόλεμο, με περισσότερες κυρώσεις ή άλλες εχθρικές ενέργειες. Ο Trump μέχρι τώρα έδειξε ότι επιλέγει τον μιλιταρισμό και την επιθετικότητα κατά της διπλωματίας για την προώθηση της γεωπολιτικής ατζέντας της Αμερικής. Η κλιμάκωση στον πόλεμο στην Συρία φαίνεται πιθανή.
Η Βόρεια Κορέα είναι ο επόμενος στόχος του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...