Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Με τη βοήθεια του Θεού

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την μερική παραίτηση από την πολιτική του προκατόχου του, Ομπάμα στην Κούβα.

Η δήλωση αυτή, όπως αναφέρει το Reuters, έγινε στο Μαϊάμι, στο σπίτι του μπροστά σε ένα σημαντικό πλήθος Κουβανών μεταναστών που δεν είχαν πάρει μέρος στην σοσιαλιστική επανάσταση της Κούβας.

Ειδικότερα, η διοίκηση των ΗΠΑ θα βάλει πιο αυστηρούς περιορισμούς για τα ταξίδια μετάβασης των Αμερικανών στο νησί, και θα απαγορεύσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ.Την ίδια στιγμή ο Τραμπ έκανε δεκτές πολλές από τις διπλωματικές επιτυχίες του Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένου του έργου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα.«Η ελεύθερη Κούβα - θα επιτευχθεί με τη βοήθεια του Θεού», δήλωσε ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου. «Δεν μπορούμε πλέον να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην κομμουνιστική καταπίεση», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι οι υφιστάμενες κυρώσεις κατά της Κούβας θα επεκταθούν, και δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε βελτίωση στον τομέα αυτό παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αβάνα θα λάβει μέτρα προς την πολιτική και οικονομική φιλελευθεροποίηση!Τον Δεκέμβριο του 2014, οι επικεφαλείς των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κούβας Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν την έναρξη της σταδιακής εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους. Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν, ανανεώνονται τακτικά οι προγραμματισμένες εμπορικές πτήσεις, αποδυναμώνοταν μια σειρά από κυρώσεις κατά Κούβας, που επιβλήθηκαν από τις αρχές των ΗΠΑ, μετά την επανάσταση του 1959, όπου επιβλήθηκε το εμπορικό εμπάργκο, που εξακολουθεί να ισχύει.

Οι ΗΠΑ το 1960 επέβαλαν κατά του μικρού νησιωτικού έθνους το εμπορικό εμπάργκο. Η Ουάσιγκτον πήρε αυτό το μέτρο μετά το 1959, ως αποτέλεσμα της επανάστασης στην Κούβα όπου οι αντάρτες κατέλαβαν την εξουσία υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση είναι αυταρχική, και στο νησί περιορίζονται οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι καταπιεσμένοι οι πολιτικοί αντίπαλοι.

Εν συντομία σχετικά με την εφαρμογή της άρνησης του Τραμπ, της πολιτικής του Ομπάμα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα και την πολιτική σκλήρυνση κατά της Αβάνας:

  • 1. Προσπάθησε να ξεκινήσει να χτίσει έναν τοίχο στα Μεξικανικά σύνορα - πάγωσε επικαλούμενος στην αδυναμία του Μεξικού να πληρώσει για αυτό. 
  • 2. Προσπάθησε να στείλει ένα μήνυμα προς την Κίνα με τον βομβαρδισμό της Shayrata στη Συρία, προκάλεσε την ανάπτυξη της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. 
  • 3. Προσπάθησε πάλι να δώσει ένα μήνυμα προς την Κίνα με την «μεγάλη βόμβα» κατά των Ταλιμπάν, προκάλεσε μια ισχυρή νέα «άνθηση» επιθέσεων των Ταλιμπάν και την ανάγκη για να ενισχυθεί επειγόντως η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.
  • 4. Οι προσπάθειες να ασκήσει πίεση για τη Βόρεια Κορέα, με την απειλή της επίθεσης, οδήγησε σε μαζικές εκτοξεύσεις διαφόρων πυραύλων από τον Κιμ Γιονγκ Ουν και σε προβλήματα με το σύστημα THAAD καθώς και σε ήπιο πανικό μεταξύ των συμμάχων. 
  • 5. Οι προσπάθειες για να προκαλέσει στο Ιράν διαμαρτυρίες, προκάλεσε την αποκοπή των αμερικανικών δυνάμεων που λειτουργούν από την Ιορδανία από το υπόλοιπο της Συρίας. 
  • 6. Και τώρα, που πρόκειται να «φέρει το φως της ελευθερίας στην Κούβα», ανησυχεί για το Γκουαντάναμο.



Στην πραγματικότητα, τους πρώτους μήνες, ο Τραμπ πέτυχε μόνο την έξοδο από την συμφωνία για το κλίμα και την πρόσφατη κλωτσιά στους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την άρνησή τους να πληρώσουν για την υπεράσπισή τους.
Σε αντίθετη περίπτωση, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μοιάζει με κάποιο είδος αόριστου αλυσιδωτού χαοτικού παραληρήματος, σε μια προσπάθεια να αποδείξει στον υπόλοιπο κόσμο, και πάνω απ' όλα στους «ταραξίες», όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και η Κούβα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι ο ηγεμόνας του κόσμου και πρέπει να θεωρούνται σαν τέτοιος. Μοιάζει με αυτό, παρ' ότι υπάρχει αυξανόμενη αμφιβολία για την εγκυρότητα παρόμοιων ισχυρισμών που προβάλει η μερίδα των καπιταλιστών που τον τοποθέτησαν στο λευκό οίκο για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη τους.
Ένα εκρηκτικό μείγμα δημιουργείται στο κόσμο, με την σύγκρουση των καπιταλιστικών συμφερόντων και τα αδιέξοδα των αστών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...