Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Σοσιαλισμός και καπιταλισμός - Μέρα με τη νύχτα


Ρώσοι άστεγοι σε συσσίτιο στην πόλη Stavropol. Πηγή: Reuters
Δεν μας τα λένε στα δελτία των 9.

Αυτά είναι τα στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα, ένα «ίδρυμα» για το οποίο δεν υπάρχουν υπόνοιες ότι λειτουργεί σε όφελος των εργαζομένων για να πάρουν την εξουσία.

Στον ακόλουθο πίνακα δεδομένων μπορείτε να συγκρίνετε τη φτώχεια (το ποσοστό του πληθυσμού και το συνολικό αριθμό των φτωχών τα χρόνια 1987-1988 και 1993-1995),
στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, πριν και μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα.
Ο πίνακας είναι φτιαγμένος με στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα


Το συμπέρασμα είναι σαφές.

Η βίαιη επιβολή της αυτο - ανακήρυξης της «καπιταλιστικής δημοκρατίας» (χωρίς ευφημισμούς, δικτατορία του κεφαλαίου) και η καταστροφή των υπολειμμάτων των σοσιαλιστικών συστημάτων, προκάλεσε μια βίαιη αύξηση της φτώχειας στις χώρες που την υπέστησαν.
Στη Ρουμανία, για παράδειγμα, το ποσοστό των φτωχών ήταν 6%, δηλαδή 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, πριν από το πραξικόπημα το Δεκέμβριο του 1989, ενώ το 1993-95 ήδη αυξήθηκε στο 59% (13,5 εκατ της 22 εκατομμύρια ρουμανικά).

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας και η Ουκρανία, που εκτός από την ταλαιπωρία της παλινόρθωσης του καπιταλισμού έπαψαν να είναι και μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, καταστράφηκαν (θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε χωρίς φόβο αυτό που συνέβη, μια πραγματική γενοκτονία).
Στη Μολδαβία το 4% φτωχών επί σοσιαλισμού εκτοξεύτηκε στο 66% μέσα στα λίγα χρόνια θεραπείας σοκ με ιδιωτικοποιήσεις και νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές πολιτικές, δηλαδή από 200.000 σε 3.000.000 άτομα!
Στην Ουκρανία από την άλλη, ο πολλαπλασιασμός των φτωχών εξαιτίας του καπιταλισμού ήταν από το 2% στο 63% δηλαδή από 1 εκατομμύριο άνθρωποι σε περίπου 33 εκατομμύρια.

Από ότι φαίνεται λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενός καπιταλιστικού ιδρύματος, η άφιξη του υποτιθέμενου καπιταλιστικού «παράδεισου» οδήγησε το λαό των πρωήν σοσιαλιστικών δημοκρατιών στη φτώχεια και τη μετανάστευση.

Ο «παράδεισος» αποδείχθηκε μια πραγματική κόλαση για τους εργαζόμενους των χωρών του λεγόμενου Ανατολικού Μπλοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...