Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Ρουμανία: Τραγουδήστε για όλα τα αφεντικά!

Η αστυνομία πυροβολεί, δακρυγόνα, καθώς οι Ρουμάνοι συσπειρώνονται κατά της κυβέρνησης
Η αστυνομία χρησιμοποιεί ένα κανόνι νερού καθώς χιλιάδες Ρουμάνοι εντάχθηκαν σε αντιπολιτευτική πορεία στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι, στην Ρουμανία 10 Αυγούστου 2018

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συσπειρώθηκαν κατά της κυβερνητικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης την Παρασκευή σε πόλεις της Ρουμανίας και στην πρωτεύουσά της το Βουκουρέστι, όπου η αστυνομία έσπευσε κατά των ταραχών και έκανε ρίψη δακρυγόνων.

Οι διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν και προωθήθηκαν από ομάδες Ρουμάνων εργατών που εργάστηκαν στο εξωτερικό. Θυμωμένοι όπως λένε, επειδή η χώρα είναι γεμάτη διαφθορά και οι μισθοί πολύ χαμηλοί. Εναντιώνονται στις προσπάθειες του PSD να αποδυναμώσει το δικαστικό σώμα, σε ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο Βουκουρέστι, ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να περάσουν μέσα από γραμμές ασφαλείας που φυλάσσουν το κτίριο της κυβέρνησης. Άλλοι έριξαν φιάλες και πλάκες στην αστυνομία, ψεκάστηκαν με δακρυγόνα και περιστασιακά από ένα κανόνι νερού.
Η αστυνομία ανέφερε ότι στην πλατεία υπήρχαν ομάδες «προκλητικών». Περισσότεροι από 440 άνθρωποι χρειάζονταν ιατρική φροντίδα.
.
Εκατοντάδες χιλιάδες οι διαμαρτυρόμενοι εργάτες
Εκατοντάδες χιλιάδες πραγματοποίησαν ειρηνικές διαμαρτυρίες σε άλλες πόλεις της Ρουμανίας.
Μεταξύ του πλήθους στο Βουκουρέστι, ήταν ο οδηγός φορτηγού Daniel Ostafi, 42 ετών, ο οποίος μετακόμισε στην Ιταλία πριν από 15 χρόνια αναζητώντας ένα μέλλον. Λέει ότι η Ρουμανία δεν θα μπορούσε να το προσφέρει στην οικογένειά του. Ο Μιχάι Ποπούτ, 27 ετών, οικοδόμος που έφυγε το 2014, στη Γαλλία και αργότερα στην Γερμανία αναζητώντας δουλιά.
Συγκεντρώθηκαν χιλιάδες έξω από την έδρα της κυβέρνησης σε καυτές θερμοκρασίες, και ζήτησαν την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου. Τα μηνύματα που προβάλλονται σε κτίρια γύρω από την πλατεία λένε «είμαστε ο λαός» και «καμία βία».

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ...
Υπολογίζεται ότι 5 εκατομμύρια Ρουμάνοι εργάζονται και ζουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μέχρι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ρουμανίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που κυμαίνεται από εργάτες μέχρι γιατρούς. Έστειλαν στο σπίτι μόλις 5 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, μια γραμμή ζωής για τις αγροτικές κοινότητες σε μία από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ.
«Άφησα το σπίτι μου για να δώσω στα παιδιά μου μια καλύτερη ζωή, κάτι που δεν ήταν εφικτό εδώ», δήλωσε ο Ostafi.
«Δυστυχώς, δεν είναι ακόμα δυνατό, οι ... άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν είναι ειδικευμένοι και είναι διεφθαρμένοι», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές να έχουν μεγαλύτερη προσέλευση.
Διαμαρτυρίες έχουν επανειλημμένα πραγματοποιηθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης από τότε που οι Σοσιαλδημοκράτες ανέλαβαν την εξουσία στις αρχές του 2017 και προσπάθησαν να αποποινικοποιήσουν πολλά αδικήματα δωροδοκίας.
Νωρίτερα φέτος, προωθούσαν αλλαγές στον ποινικό κώδικα μέσω του κοινοβουλίου, για τις οποίες εκφράστηκαν ανησυχίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι αλλαγές εκκρεμούν ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η Ρουμανία κατατάσσεται ως ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη της ΕΕ και οι Βρυξέλλες διατηρούν το σύστημα δικαιοσύνης της υπό ιδιαίτερη παρακολούθηση...
Κάποιοι πολιτικοί από τον κυβερνώντα συνασπισμό παραδέχτηκαν την διαμαρτυρία, λέγοντας όμως ότι δεν κατάλαβαν γιατί διαμαρτύρεται η διασπορά.
«Σχεδόν όλος ο δημόσιος τομέας δυσλειτουργεί, πρέπει να αλλάξει εντελώς και να αντικατασταθεί από ικανούς ανθρώπους», δήλωσε ο Podut. «Θα ζητούσα από τους κυβερνώντες μας πολιτικούς να αλλάξουν θέσεις μαζί μας...»

Αυτοί οι δύο τύποι, της μειονότητας των Τσιγγάνων (Ρομά) της Ρουμανίας είναι καλοί μουσικοί - τραγουδιστές, καλοί αυτοσχεδιαστές. 
Πήγαν στην Ελβετία.
Δεδομένου του κοινού που δεν γνωρίζει ρουμανικά, 
μένουν εφησυχασμένοι ;), 
όσο τα νομίσματα πέφτουν στο πλαστικό κυπελλάκι. 
Βασικά θέλουν απλώς τον Κωνσταντίνο να σκοντάψει στην αγάπη 
«...και εάν θέλω να το δω, 
αλλά θα αγαπώ από μέσα μου». 
Την επόμενη φορά που τους δείτε, πείτε τους να βάλουν περισσότερους στίχους για τους φτωχούς και να μην τραγουδάν για τα αφεντικά. Όχι Cântați toți șefii! (Τραγουδήστε για όλα τα αφεντικά!). 
----
Μπορεί να τους κάνει να το τραγουδούν πιο πλούσια, αλλά για τους εργάτες.
Πριν από έναν αιώνα, στις παραγκουπόλεις των πόλεων και στα χωριά πολλοί Τσιγγάνοι ήταν οι μνηστήρες της κοινότητας, οι λαογράφοι, ο ιμάντας που μετέφερε αυτόν τον πλούσιο πολιτισμό, θυμούνται και διασώζουν εκατοντάδες στίχους, από την τοπική ή γενικά την Ρουμανική προφορική λογοτεχνία.
Η παλιά γενιά Taraf de Haidouks, ο Neacsu Culai, Cacurica και άλλοι θα μπορούσαν να επαναφέρουν πολλά από αυτά που έμαθαν προφορικά, ως μαθητευόμενοι μουσικοί στο παρελθόν  (lăutari), με τραγούδια που μας επιστρέφουν στο μεσαίωνα.

Κωνσταντίνε, Κωνσταντίνε,
αναρωτιέμαι και σε κοιτάζω,
Ημέρα, νύχτα,
μέσα από το δάσος,
γεμάτος από μουτζούρα,
ας είναι! Και αν φανώ καλύτερα,
Κωνσταντίνε, Κωνσταντίνε,
Φόρεσε το πουκάμισό σου πάνω σου.
Γιαγιά, Γιαγιά,
πάρε το πουκάμισό μου
και πλένε το με σαπούνι από θυμίαμα,
Στεγνώσέ το στη μέση της νύχτας.
Και γι 'αυτό, Δάσκαλε (μαέστρο),
Γιαγιά, δεν θα πλύνετε το σώμα μας πια.
Με σαπούνι από θυμίαμα,
Στεγνώστε το στη μέση της νύχτας.
Και γι 'αυτό, Δάσκαλε,
Γιαγιά, δεν θα πλύνετε το σώμα σας πια.
Ποιά είσαι εσύ, Μαίρη αγαπητή;
Αυτουνού με το μαύρο μουστάκι.

Ο μεγαλύτερος κυνηγός με σκότωσε τη νύχτα την άνοιξη.
Δεν με εκπλήσσει ότι με πήρε,

Κωνσταντίνε, Κωνσταντίνε,
Κράτησε τις πόρτες κλειστές.
Ο μεγαλύτερος κυνηγός με έκοψε την άνοιξη.
Δεν με εκπλήσσει ότι με πήρε,

Κωνσταντίνε, Κωνσταντίνε,
Κράτησε τις πόρτες κλειστές.

Κωνσταντίνε, Κωνσταντίνε,
Αναρωτιέμαι και σε κοιτάζω,
Ημέρα, νύχτα μέσα στο δάσος,
Γεμάτος δροσιά, ας είναι!
Και αν φαίνωμαι καλύτερα

Κωνσταντίνε, Κωνσταντίνε,
Βάλε το πουκάμισό σου πάνω σου

Εδώ όλοι οι στίχοι από το αρχικό τραγούδι.
Η ελπίδα για κάτι καλύτερο θα ήταν χρήσιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...