Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Τit-for-tat

  Η μόνη γλώσσα που κατανοεί η Ουάσινγκτον είναι η σκληρή. 
  Οι ΗΠΑ εκφοβίζουν και χλευάζουν άλλα έθνη και λαούς ατιμωρητί, επειδή οι περισσότερες κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να αμφισβητήσουν τον ιμπεριαλισμό της. 
  Η ανοχή είναι αυτοκαταστροφική. 
  Η αντίσταση στις εχθρικές αμερικανικές ενέργειες είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση. 
  Η διπλωματία με την Ουάσιγκτον δεν καταφέρνει τίποτα. 
  Οι ΗΠΑ δεν διαπραγματεύονται, απαιτούν. 
  Δεν τηρούν επανειλημμένα τις συμφωνίες με συνέπεια και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες, τις συμβάσεις και τις διμερείς συμφωνίες. 
  Τα ιμπεριαλιστικά καθεστώτα λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες. 
  Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη Ρωσία, την Κίνα και όλες τις άλλες κυρίαρχες ανεξάρτητες χώρες ως εχθρούς ή αντιπάλους, όχι σαν εταίρους. 
  Απορρίπτουν την αμοιβαία συνεργασία με άλλα έθνη, επιδιώκοντας την κυριαρχία πάνω στη Γη, στους πόρους και στους πληθυσμούς της. 
 
Η Ρωσία πιστεύει ότι υπάρχει εταιρική σχέση με την Ουάσινγκτον. 
  Είναι καθαρή φαντασία. 
  Οι ΗΠΑ θέλουν η Ρωσία να μετατραπεί σε αμερικανικό υποτελές κράτος και για να πετύχουν το στόχο τους, συμπεριλαμβάνουν την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου. 
  Μπορεί να είναι αναπόφευκτο, εάν το Κρεμλίνο εξακολουθεί να πιστεύει ότι βελτιωμένες σχέσεις με την Ουάσινγκτον μπορούν να επιτευχθούν με την υπομονή και την υποχώρηση. 

 Δεν έφερε αποτέλεσμα μ’ αυτόν τον τρόπο για περισσότερο από έναν αιώνα. Η ρωσική υπομονή σφύζει από αυτοκαταστροφικό κατευνασμό. Οι πιθανότητες των Αμερικανών να αλλάξουν σελίδα στην πολιτική τους αυτή, αναζητώντας επαναπροσέγγιση, αποφεύγοντας την σύγκρουση με το Κρεμλίνο, είναι σχεδόν μηδενικές. Έχει περάσει πολύς καιρός που η ρωσική υπομονή τελείωσε.
Αν η σκληρότητα με την Ουάσινγκτον δεν αντικαταστήσει την ανοχή και την υποχωρητικότητα, ώστε να μην επιτηρεί πλέον την Ρωσία με τον εκφοβισμό, τις παράνομες κυρώσεις και άλλες εχθρικές ενέργειες, η χώρα αυτή θα παραμείνει παρίας. Είναι ο μόνος τρόπος να αντιπαρατεθεί στους Αμερικανούς πολιτικούς, είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν, ο μόνος τρόπος να τους δείξουν ότι η Μόσχα δεν θα είναι πλέον ανεκτική να αντιμετωπίζεται σαν πακέτο, χωρίς να απαντά στα χτυπήματα.
  
  Πώς όμως; 
  Μόνο μια νέα Σοβιετική Ένωση θα μπορούσε να βάλει ένα φρένο στις ορέξεις των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ

  Η ΛΔΚ απαντά
  Απαντώντας στην αβάσιμη σύλληψη, κράτηση και κακομεταχείριση της επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της Huawei Technologies, Σαμπρίνα Μενγκ Γουάνγκου, από τις καναδικές αρχές στο Βανκούβερ την 1η Δεκεμβρίου, ενεργώντας ως πληρεξούσιες του καθεστώτος Trump, το Πεκίνο απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή της, προειδοποιώντας για «σοβαρές συνέπειες».
  Η χορήγηση της εγγύησης υπό απαράδεκτες συνθήκες μετά από δέκα ημέρες σκληρής κράτησης, είναι απαράδεκτη. Η Μενγκ τίθεται υπό εικονικό κατ’ οίκον περιορισμό, μέχρις ότου η παράνομη αίτηση έκδοσής της από το καθεστώς Τραμπ επιλυθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έτσι εμποδίζουν την εργασία της, πράγμα που αποτελεί κατάφωρη προσβολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων της.
Όταν οι Ρώσοι υπήκοοι
συλλαμβάνονται
και κρατούνται παράνομα
ως πολιτικοί κρατούμενοι
στην Αμερική, κυρίως
η φοιτήτρια Μαρία Μπουτίνα,
για την οποία η Ρωσία
δεν κάνει τίποτα περισσότερο
από το να διαμαρτυρηθεί,
μια αναποτελεσματική
αντίδραση αδύναμη
- γονατιστή -
που δεν επιτυγχάνει τίποτα

Η Κίνα απάντησε στην παράνομη σύλληψη και κράτηση της Μενγκ με σκληρότητα. 
Ο πρώην καναδός διπλωμάτης Μιχαήλ Κόβριγκ συνελήφθη και κρατήθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες, για μη σωστή εγγραφή ως ΜΚΟ στη χώρα, σύμφωνα με την AP News. Η ΛΔΚ επιβεβαίωσε τη σύλληψή του και την κράτησή του, το δε υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι οι δραστηριότητές του στη χώρα είναι παράνομες.
  Σύμφωνα με το Xinhua News Agency, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, είναι ύποπτος διότι ασχολείται με δραστηριότητες που είναι επιζήμιες για την εθνική ασφάλεια της Κίνας. Η σύλληψή του και η κράτησή του, στοχεύει τον Καναδά, σε μια δράση οφθαλμό αντί οφθαλμού (tit-for-tat), που είναι ο μόνος τρόπος για να πάρει την απάντησή της η Οτάβα.
  Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Καναδά Γιούσεν Τρουντό άλλαξε μυαλά, υποστηρίζοντας ότι στη χώρα του «πάντα ισχύει το κράτος δικαίου».

Ο Καναδάς είναι ένας αμερικανικός ιμπεριαλιστικός, πολιτικός, οικονομικός κατώτερος εταίρος - ο οποίος συμμετέχει κυρίως στους επιθετικούς πολέμους των ΗΠΑ. Λαμβάνοντας υπόψη την Ουάσινγκτον, η Οτάβα είναι εχθρική έναντι των ανεξάρτητων κρατών, που αποτελούν στόχους των ΗΠΑ για αλλαγή καθεστώτος. Οι αρχές του ενήργησαν ως Αμερικανός πληρεξούσιος στη παράνομη σύλληψη και κράτηση της Μενγκ.
  Η Κίνα συνέλαβε και κρατεί έναν δεύτερο Καναδό υπήκοο, τον επιχειρηματία Michael Spavor. Υποψιάζεται ότι τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια - είναι εξίσου βολικός ο λόγος, όπως οποιοσδήποτε άλλος, σε απάντηση της κακομεταχείρισης της Μενγκ.
  Οι καναδικές αρχές ενημερώθηκαν για τις συλλήψεις και την κράτηση και των δύο ατόμων.
  Αυτό που συμβαίνει φαίνεται να είναι η αντίδραση του Πεκίνου στην παράνομη σύλληψη και κράτηση της Μενγκ. Ίσως οι Καναδοί υπήκοοι θα κρατηθούν μέχρι να απελευθερωθεί η Μενγκ άνευ όρων, χωρίς έκδοση στην Αμερική και να συνεχίσει τις κανονικές της δραστηριότητες χωρίς εμπόδια.
  Η ανταπόκριση στην απαράδεκτη αυτή στάση της Αμερικής με παρόμοιες ενέργειες, είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της.
  Η σύλληψη ενός ή περισσοτέρων υπηκόων των ΗΠΑ, κρατώντας τους μέχρι να απελευθερωθεί άνευ όρων, η Μενγκ, θα ειδοποιήσει την Ουάσινγκτον πιο κατηγορηματικά ότι η Κίνα δεν θα ανεχθεί παράνομες ενέργειες εναντίον των πολιτών της από τις ΗΠΑ, τον Καναδά ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.
  Την Τετάρτη, προειδοποιήθηκαν οι Κινέζοι υπήκοοι που απασχολούνται σε εργασίες υψηλής τεχνολογίας να αποφύγουν ταξίδι στην Αμερική.
  Τους είπαν να αφαιρέσουν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την εργασία από κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές όταν ταξιδεύουν στη Δύση, ιδίως αν πρέπει να πάνε στις ΗΠΑ.
  Είναι επικίνδυνο για τα δικαιώματά τους και την ευημερία τους με βάση αυτό που συνέβη με την Μενγκ.
  Τον Νοέμβριο, η πρεσβεία στο Πεκίνο του καθεστώτος του Τραμπ ανακάλεσε τις δεκαετείς θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων που εκδόθηκαν σε ορισμένους Κινέζους ερευνητές που ειδικεύονται στις σχέσεις ΛΔΚ / ΗΠΑ. Μερικοί από αυτούς είδαν τα κινητά τους τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους να ελέγχονται από αμερικανικούς τελωνειακούς υπαλλήλους.
  Η Ουάσιγκτον θέλει την Κίνα να περιθωριοποιηθεί και να απομονωθεί. Θέλει να υπονομευθεί ο στόχος της να γίνει οικονομικός, βιομηχανικός και τεχνολογικός σταθμός.
  Οι επαναλαμβανόμενες προκλήσεις στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας ενέχουν κίνδυνο στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών. Οι σκληρές αντιδράσεις της Κίνας σε απαράδεκτες προκλήσεις των ΗΠΑ κοντά στην επικράτειά της, μαζί με τη σύλληψη και την κράτηση δύο Καναδών υπηκόων, πιθανόν ως απάντηση σε ό, τι συνέβη στην Μενγκ, είναι η μόνη γλώσσα που κατανοούν αυτές οι χώρες.
  Η αποτυχία της Ρωσίας να ανταποκριθεί στην απαράδεκτη σκληρότητα της Αμερικής με τον ίδιο τρόπο δείχνει αδυναμία, όχι δύναμη.
  Ο μόνος τρόπος να αποκτήσει την προσοχή της είναι να απαντήσει στις απαράδεκτες ενέργειές της σε είδος. Η Ρωσία διαβάζοντας το βιβλίο της Κίνας στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον θα βρει την μοναδική αποτελεσματική στρατηγική της.
  Οι Global Times της Κίνας δήλωσαν ότι το Πεκίνο «θα πάρει εκδίκηση εάν ο Καναδάς δεν αποκαταστήσει την ελευθερία της Meng Wanzhou»
Με βάση τις ενέργειές της, μέχρι στιγμής, εννοεί αυτό που λέει και έχει πολύ πιο δυνατές επιλογές για να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και τον Καναδά, εάν είναι απαραίτητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...