Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο ψήφισμα των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε το αμερικανικό ψήφισμα «για την αποκατάσταση της δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εκπλήξεις - πριν από την ψηφοφορία, η Ρωσική Ομοσπονδία και η Κίνα κατέστησαν σαφές ότι δεν θα ψηφίσουν για την αμερικανική επιλογή, δεδομένου ότι την θεωρούν ως μια προσπάθεια απονομιμοποίησης της νόμιμης κυβέρνησης του Νικόλα Μαδούρο. Τελικά, 9 χώρες ψήφισαν υπέρ, 3 ψήφισαν κατά (εκτός της Ρωσίας, της Κίνας, και της Νότιας Αφρικής) και τρεις επιπλέον ακόμα απέφυγαν (Ισημερινή Γουινέα, Ακτή του Ελεφαντοστού και η Ινδονησία).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σήμερα ένας de facto εγκληματίας πολέμου ο οποίος συμμετείχε στην εκστρατεία εκφοβισμού στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του 1980 και κρύβει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Πάνω από ένας μήνας πέρασε από την αρχή της προσπάθειας να ανατραπεί ο Μαδούρο με τη βοήθεια μιας μαριονέτας που διορίστηκε από την Ουάσινγκτον. 
Ο Μαδούρο παραμένει στην εξουσία και διατηρεί τον έλεγχο των βασικών μοχλών της κυβέρνησης. 
Ο Γκουάγιο βρίσκεται στην Κολομβία και «απειλεί» να επιστρέψει στη Βενεζουέλα, όπου δεν ελέγχει τίποτα. 

Μια προσπάθεια στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε. Η «ανθρωπιστική» εισβολή αποβλήθηκε. Η παγκόσμια καταδίκη της Βενεζουέλας δεν επιτεύχθηκε - πάρα πολλές χώρες αντιτάχθηκαν σε μια τόσο άθλια ανατροπή νόμιμης κυβέρνησης και ορισμένοι δορυφόροι των ΗΠΑ αντιτάχθηκαν επίσης έντονα στην άμεση εισβολή των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Στον τζόγο αυτό η Ουάσιγκτον προφανώς σέρνει τα πόδια της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...