Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι επιτίθεται στη Σαουδική Αραβία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις πιο επιφυλακτικές εκτιμήσεις από το Ριάντ (οι Σαουδάραβες αναφέρουν ότι εξακολουθούν να ερευνούν το θέμα και θα παρουσιάσουν την ερμηνεία τους στο εγγύς μέλλον) συνεχίζουν να κατηγορούν απευθείας το Ιράν για την εκτόξευση πυραύλων στα διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας απευθείας από το έδαφός του. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, η σαουδαραβική αεροπορική άμυνα κοιμήθηκε, διότι είχε ως στόχο την παρεμπόδιση βαλλιστικών πυραύλων και UAV από την Υεμένη, και αποσπάστηκε από ένα σμήνος UAV, μετά από ένα χτύπημα με πυραύλους που πέρασαν από το Κουβέιτ και το Ιράκ. Όπως και στην περίπτωση των βομβαρδισμών των δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρέχουν σοβαρά στοιχεία, περιορίζοντάς τα σε αβάσιμες κατηγορίες στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με ανώνυμες πηγές πληροφοριών και το Πεντάγωνο. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δήλωση: 
Τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή βρίσκονται σε επιφυλακή και εξετάζουν όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης. 

Το Ιράν, φυσικά, τα αρνείται όλα αυτά, επισημαίνοντας την επίσημη θέση των Χουσιτών, οι οποίοι δήλωσαν αμέσως ότι ήταν αυτοί που έκαναν την επίθεση. 

Το Ιράν είναι έτοιμο να αντιδράσει στις αμερικανικές απειλές, να χτυπήσει τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή και τα πλοία του αμερικανικού στόλου. 

Από την άποψη αυτή, τα μέρη εξακολουθούν να φοβούνται ο ένας τον άλλον και τις τρομερές συνέπειες. 

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι για να καταδείξουμε την ικανότητα των Χουσιτών να χτυπήσουν τη βιομηχανία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, στο εγγύς μέλλον θα δούμε και νέες επιθέσεις από την Υεμένη. 

Η Σαουδική Αραβία παρουσίασε ένα σχέδιο μετριασμού - σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των ηγετών της πετρελαϊκής βιομηχανίας, θα πρέπει να φθάσουν τα 11 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και 12 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. 

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία θα ενταχθεί στον «θαλάσσιο συνασπισμό», χτισμένο στον Περσικό Κόλπο. 
Εκεί, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία, περιλαμβάνουν τη Βρετανία, την Αυστραλία και το Μπαχρέιν. 

Όπως μπορείτε να μαντέψετε, έχει μια αντι-ιρανική εστίαση η ιστορία από τις ΗΠΑ και αποτελεί συνέχεια της γραμμής που ξεκίνησε με την έξοδο του Trump από την πυρηνική συμφωνία. 

Το βασικό πρόβλημα της κατάστασης είναι ότι μια προσπάθεια να περιοριστεί ακόμη και σε ένα χτύπημα εμφάνισης στόχων στο Ιράν θα μπορούσε αμέσως να προκαλέσει τον μεγαλύτερο περιφερειακό πόλεμο που θα επηρέαζε το έδαφος αρκετών χωρών της περιοχής ταυτόχρονα - την Υεμένη, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, η επίθεση πολλών στρατιωτικών στόχων και στόχων υποδομής. 

Ως εκ τούτου, οι πιο επιφυλακτικές εκτιμήσεις από το Πεντάγωνο, δεδομένου ότι οι στρατηγοί κατανοούν την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που θα ακολουθήσουν το χτύπημα στο Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...