Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Τα δύο τρίτα των Ρουμάνων πιστεύουν ότι ο κομμουνισμός ήταν πολύ θετικός για τη Ρουμανία

Νέα έρευνα από την INSCOP Research, η οποία ανατέθηκε από τη Ρουμανική Ακαδημία, δείχνει πόσο δύσκολο είναι για την καπιταλιστική μαφία των μέσων ενημέρωσης να διαγράψει τις καλές αναμνήσεις των Ρουμάνων στη Ρουμανία πριν από το πραξικόπημα του 1989. 

Έτσι, τα δύο τρίτα των Ρουμάνων εξακολουθούν να πιστεύουν, σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, ότι ο κομμουνισμός ήταν πολύ θετικός για τη χώρα (61%), ενώ το 29% πιστεύει διαφορετικά. 

Ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν ότι ο κομμουνισμός ήταν θετικός για τη Ρουμανία, το 34% λένε την γνώμη τους για την κομμουνιστική εποχή.
Η γνώμη αυτή μπορεί να χωριστεί σε δύο κομμάτια: το ένα που φτάνει τα 50-60 χρόνια (που συμπίπτει με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας), και που εκτείνεται από τότε μέχρι το πραξικόπημα του Δεκεμβρίου του 89 (Ρουμανική Σοσιαλιστική Δημοκρατία). Και το δεύτερο στα πρώτα 20 χρόνια, που είναι το σημείο καμπής το 1965.

Σύμφωνα με αυτά, ο κομμουνισμός ήταν πολύ θετικός στα πρώτα 20 χρόνια με σημείο καμπής 1965 (δηλ, θεωρείται γενικά ως η σταλινική περίοδος), ενώ από το '65 (περίοδος που στη Ρουμανία και σε όλο τον κόσμο υπήρχε η σταδιακή διαδικασία γνωστή ως αποσταλινοποίηση) όπου τα πράγματα άρχισαν να επιδεινώνονται.

Το 8% των ερωτηθέντων προτίμησαν να μην απαντήσουν.

Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι η γνώμη των Ρουμάνων είναι τόσο σαφής, παρά την τεράστια αντικομμουνιστική προπαγάνδα που πραγματοποιείται από τα καπιταλιστικά μέσα ενημέρωσης και τον πολιτιστικό πόλεμο (άρθρα, εγχειρίδια, ντοκιμαντέρ και παρέμβαση στα πανεπιστήμια), όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, οι περισσότεροι που εξακολουθούν να απαντούν σε τέτοιου είδους έρευνες, λένε ότι με τον κομμουνισμό ζούσαν καλύτερα ή υπογραμμίζουν τα κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά επιτεύγματα που ωφέλησαν όλους τους πολίτες.
Κάτι όχι πολύ παράξενο, δεδομένου ότι η καπιταλιστική βαρβαρότητα κατέστρεψε, από το 1990, το ήμισυ των υφιστάμενων θέσεων εργασίας εκείνης της εποχής, μείωσε την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και του λαού (ιδίως των πιο εκτεθειμένων, όπως τα παιδιά ή συνταξιούχοι) και κατέστησε τη χώρα οφειλέτη σε διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ...)


Συνοπτικά, 
όπως αναφέρθηκε, παραπάνω από το 61% των Ρουμάνων θεωρεί ότι τα σαράντα χρόνια κομμουνισμού ήταν θετικά για τη χώρα, διευκρινίζοντας, και αυτό που είναι ακόμη σημαντικότερο, ότι τα πράγματα ήταν πολύ πιο θετικά στην περίοδο που αντιστοιχεί στα χρόνια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας (1944-1965), ενώ με τη δημιουργία της ρουμανικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (1965-1989) η κατάσταση αυτή αλλάζει σταδιακά (δηλαδή, με το άνοιγμα προς τη Δύση, την ανακήρυξη της (στα λόγια) σε μια κοινωνία χωρίς τάξεις!
Δημιουργήθηκε το χρέος της Ρουμανίας στο ΔΝΤ - το οποίο, αφού αποδείχτηκε λάθος, η χώρα επέστρεψε και το τελευταίο δολάριο από το 1981 έως το 1989.
Η μελέτη πολύ διεξήχθη πρόσφατα, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...