Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Ferguson: Αστυνομία - Στρατιωτικοποίηση: Τα μετρητά έρεαν για τους νομοθέτες που ψήφισαν «στρατιωτικοποίηση» της Αστυνομίας

Οι τοπικές αστυνομικές αρχές έχουν επιλέξει πολεμικές τακτικές εναντίον εκείνων που διαμαρτύρονται  για την δολοφονία του 18-χρονου στην Ferguson του Missouri. 
Ξαφνικά μια συζήτηση μαίνεται για το πώς η δημοτική αστυνομία κατάντησε να μοιάζει με τις στρατιωτικές μονάδες. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι έχει να κάνει με τις προμήθειες που παίρνουν τα μέλη του Κογκρέσου προεκλογικά.

Το επίμαχο θέμα είναι το λεγόμενο 1033 Πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που επιτρέπει στο Πεντάγωνο να δώσει στρατιωτικό υλικό στις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες.

Σε μια ερευνητική έκθεση του Ιουνίου, η New York Times με τεκμηριωμένο τρόπο δείχνει ότι το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, επέτρεψε στα αστυνομικά τμήματα για να «προμηθευτούν δεκάδες χιλιάδες πολυβόλα(!) (σχεδόν 200.000 περιοδικά πυρομαχικά), χιλιάδες κομμάτια καμουφλάζ και εξοπλισμό νυχτερινής όρασης, σιγαστήρες, θωρακισμένα αυτοκίνητα καθώς και αεροπλάνα. Η «Newsweek» σημειώνει ότι το πρόγραμμα που αρχικά ξεκίνησε το 1990, ως μέρος του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών, είναι η ιδέα ότι αν «οι ΗΠΑ ήθελαν την αστυνομία να καταπολεμήσει τα ναρκωτικά, θα πρέπει να την εξοπλίσει, είναι ένα πρόγραμμα της τάξης των 4300 εκατομμυρίων δολαρίων σε εξοπλισμό».

Αυτό αντιστοιχεί στα ενδεχόμενα κέρδη για των αναδόχων της άμυνας, επειδή το πρόγραμμα αυτό δημιουργεί ουσιαστικά μια δευτερογενή αγορά με την πρόσθετη ζήτηση για τα προϊόντα αυτών των εργολάβων. Το Πεντάγωνο μπορεί, για παράδειγμα, να περάσει εξοπλισμό και πυρομαχικά για τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες, μόνο και στη συνέχεια να αγοράσει περισσότερο εξοπλισμό για τον εαυτό του. Εν τω μεταξύ, οι εν λόγω τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες συχνά ξοδεύουν χρήματα για ανταλλακτικά και συντήρηση του εξοπλισμού, παρέχοντας έτσι μια άλλη πιθανή ροή χρημάτων προς τους αναδόχους. Και μόλις το τμήμα φτάσει σε πλεόνασμα του ισοζυγίου «αγαθών», υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι το ίδιο το τμήμα γίνεται άμεσος αγοραστής των «αγαθών» αυτών.

Ένα νέο νομοσχέδιο ομάδας του Κογκρέσου τον Ιούνη τέθηκε σε ψηφοφορία, από τον Grayson, με σκοπό να μπλοκάρει το Πεντάγωνο από τις δαπάνες πόρων για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού προς τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Το νομοσχέδιο νικήθηκε 62 - 355.

Η αστυνομία του Φέργκιουνσον απλά εκτέλεσε τον άοπλο γυιό μου
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Maplight, οι νομοθέτες που «ψήφισαν για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος 1033 έχουν λάβει, κατά μέσο όρο, 73% περισσότερα χρήματα από την αμυντική βιομηχανία, από αυτούς που ψήφισαν το νομοσχέδιο που δεν πέρασε. Κατά μέσο όρο η ψήφος κατά του νομοσχεδίου απέδωσε περισσότερα από 50.000 δολάρια σε δωρεές στην εκστρατεία έκαστου, από την αμυντική βιομηχανία τα τελευταία δύο χρόνια. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι από τους 59 βουλευτές που έλαβαν πάνω από 100.000$ από εργολάβους αμυντικών τα τελευταία δύο χρόνια, μόνο τέσσερις ψήφισαν για τη νομοθεσία Γκρέισον.

Η αμυντική βιομηχανία, αν και θεωρείται μια πολιτική δύναμη κυρίως σε επίπεδο ομοσπονδιακής πολιτικής, ξοδεύει επίσης στην κρατική πολιτική που επηρεάζει τις αποφάσεις για τις προμήθειες της αστυνομίας.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο πάνω από 8.000.000$ που δόθηκαν σε συνεισφορές σε εκστρατείες έχουν ντάμπινγκ (η εξαγωγή και πώληση προϊόντων σε τιμή χαμηλότερη (ή ακόμη και κάτω του κόστους) από ό,τι στην εγχώρια αγορά ή σε διεθνές επίπεδο με σκοπό την εκμηδένιση των ανταγωνιστών) σε πολιτειακές εκλογές κατά την τελευταία δεκαετία από τους στρατιωτικούς αναδόχους και τους υπαλλήλους τους.

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας λένε ότι ο εξοπλισμός, τους βοηθά στην ασφάλεια των τοπικών κοινοτήτων. Ομάδες αντίθετες, όπως η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχουν ξεκινήσει πρόσφατα μια εθνική εκστρατεία για την αποστρατιωτικοποίηση των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών. Αυτή η εκστρατεία προβλήθηκε αυτή την εβδομάδα, όταν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Paul Rand του Kentucky, (ένας μελλοντικός υποψήφιος για την προεδρία το 2016), δημοσίευσε ένα κύριο άρθρο στο περιοδικό Time απηχώντας το μήνυμα της ACLU (https://www.aclu.org) στον απόηχο των πυροβολισμών στο Ferguson.

Έγραψε: «Όταν ζευγαρώσει η στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας με τη διάβρωση των πολιτικών ελευθεριών και επιτρέπει στην αστυνομία να γίνει δικαστής και ένορκος - εθνικά γράμματα ασφάλεια, χωρίς να αγωνιστεί για διερεύνηση, με ευρεία γενικά εντάλματα, με κατάπτωση σε προ-καταδίκες  - θα αρχίσουμε να έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα χέρια μας»

Πηγή: International Business news TIMES
TUESDAY, AUGUST 19, 2014 AS OF 2:51 AM EDT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...