Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Ανέντιμη κατάσταση; Ή η Τουρκία έχασε την μπάλα


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις δυτικές χώρες για σιωπηρή υποστήριξη του PKK και το συριακό κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, τα οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις, συγκρίνοντάς τα με χορό σε ένα ναρκοπέδιο. 

«Πολλές χώρες δεν μπορούν να πάρουν μια θέση αρχής εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων. 
Αυτές οι καταστάσεις είναι ανέντιμες, ανειλικρινείς, είναι επικαλυπτόμενες παρόμοιες με χορό σε ένα ναρκοπέδιο. Δεν ξέρω πότε το πόδι σας θα πατήσει μια νάρκη, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί. Φιλάτε ένα φίδι στον κόρφο σας, και μπορεί να σας δαγκώσει ανά πάσα στιγμή». Δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας στην επαρχία Τσανάκαλε για την επέτειο της μάχης της Καλλίπολης στα Δαρδανέλια. 
===
(Πάνω στο video) Μάχες στο Σινράκ =

===
=(Πάνω στο video) Η κατάσταση στο τουρκικό Κουρδιστάν

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος που η βόμβα δεν εξερράγη στις Βρυξέλλες ή σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη.»
«Ίσως, να μην σήμαιναν κάτι για σας οι εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκίνητων στην Τουρκία. Αλλά όταν οι βόμβες αρχίσουν να εκρήγνυνται στις πόλεις σας, θα αισθανθείτε πως είναι, αλλά θα είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.
Η προπαγάνδα, με την οποία η Τουρκία μάταια προσπαθεί να αποδείξει στην Δύση την σύνδεση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος PYD και του συριακού κουρδικού YPG μάλλον δεν πείθει.


Το να υποστηρίξει τσετσένους αντάρτες κατά τη διάρκεια του πολέμου της Τσετσενίας, αυτό ήταν φυσιολογικό για την Τουρκία, δεν ήταν χορός σε ναρκοπέδιο. 

Το να υποστηρίξει τζιχαντιστές στον πόλεμο στη Συρία - πάρα πολύ επωφελές και φυσιολογικό, κανένας χορός και εδώ σε ναρκοπέδιο. 

Το να διαιωνίζει το Κυπριακό μάλλον τώρα δεν την βοηθά. Ούτε και ο εκβιασμός της ΕΕ με το πρόβλημα των προσφύγων την βοηθά διπλωματικά. Είναι εξόφθαλμο πως οι ψυχές δεν παζαρεύονται με την βίζα και τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Και τώρα έκλαψα, είδαμε και αυτό! 
Η Δύση (κυρίως οι ΗΠΑ) συμπεριφέρεται έτσι με τον Ερντογάν, όπως ο ίδιος συμπεριφέρθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Συρία. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις στον αμερικανικό τύπο ότι ο Ομπάμα βλέπει τον Ερντογάν ως ηττημένο αυτοκράτορα, ολοκληρώνει και όχι μόνο την εικόνα των χαλασμένων σχέσεων των ΗΠΑ και της Τουρκίας. 
Στα σχέδιά τους οι ΗΠΑ, για στρατιωτική δράση στη Συρία και το Ιράκ, δίνουν στην Τουρκία έναν μικρό ρόλο ελέγχου των συνόρων, και το κύριο στοίχημα φαίνεται να παίζεται με τους Κούρδους. Η επιλογές της Άγκυρας είναι εντελώς αδιάφορες για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως συνέβη στα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης. 
Αποφεύγουν την εμπλοκή και έτσι αποδεικνύουν σαφώς την υποστήριξή τους στις κουρδικές φιλοδοξίες για αυτονομία. 
Οι όρκοι του Ερντογάν απροσδιόριστα για δημοκρατικό προσανατολισμό με αντίθετες πράξεις, προέρχονται από το γεγονός ότι η διπλωματική πορεία εξομάλυνσης αυτών των αντιθέσεων ήταν ανεπιτυχής και η σύγκρουση πήγε σε άλλο επίπεδο. 
Οι Κούρδοι όλα αυτά απλά τα βλέπουν μια χαρά, καθώς αυτές οι αντιφάσεις ανοίγουν πρόσθετες δυνατότητες στον αγώνα για την ελευθερία τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Δύση, ενώ καταδικάζει τις κουρδικές επιθέσεις σε πόλεις της Τουρκίας, δεν χαρακτηρίζει τρομοκρατική την οργάνωσή τους, θεωρώντας τους ως αντάρτες και όχι ως τρομοκράτες (στην πραγματικότητα υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή, η οποία εξαρτάται από τις υποκειμενικές ερμηνείες).


Το περίγραμμα του Κουρδιστάν, των ζωνών ελέγχου στο Nusaybin.


Η ένταση ανεβαίνει στην Τουρκία και συνεχίζεται αμείωτη. Θύματα γυρίζουν στην Άγκυρα. Η τουρκική αστυνομία βρήκε αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά στο Ντιγιαρμπακίρ.
Κλείνουν πρεσβείες στην Άγκυρα σε σχέση με την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων. Στο Cizre οι αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, στα βουνά του τουρκικού Κουρδιστάν σκότωσαν ένα μέλος των τουρκικών ειδικών Δυνάμεων σε μια μάχη με το ΡΚΚ στην περιοχή Nusaybin.

 


















====(Πάνω) Video για τη κουρδική αντίσταση. Υπογράφουν μια αίτηση για κάλεσμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καταγγέλλουν το στρατό ζητούν από τον ΟΗΕ να διερευνήσει τα εγκλήματα των Τούρκων στο τουρκικό Κουρδιστάν, αποδείξεις της τουρκικής δράσης τους τελευταίους μήνες. Δράση που φαίνεται στις φωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...