Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Ο Φιλιβέρτο Οχέδα Ρίος και ο αγώνας ανεξαρτησίας του στο Πουέρτο Ρίκο

Ο Filiberto Ojeda Ríos αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο από τον ζυγό των ΗΠΑ. Ο Filiberto Ojeda Ríos ήταν ένας επαναστάτης μαχητής, ο οποίος εργάστηκε ακούραστα για την ανεξαρτησία και κυριαρχία του Πουέρτο Ρίκο, προκειμένου να σταματήσει η αποικιοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ). 

Ο ηγέτης του λαϊκού στρατού Μπορίκουα Μάτσεντέρος (Boricua - Macheteros) γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1933 στο Naguabo του Πουέρτο Ρίκο και ανήκε στη δεκαετία του 1960 στη διάσημη μουσική ομάδα Sonora Ponceña ως παίκτη τρομπέτας. 
Προσδιόριζε τα ιδανικά του σαν αυτά του Φιντέλ Κάστρο και της Κουβανικής Επανάστασης. Ο Οχέδα ηγήθηκε του λαϊκού στρατού Boricua - Macheteros, ένα κίνημα ανεξαρτησίας που δημιουργήθηκε από τα κάτω για να αντιμετωπίσει την κυβερνητική αστυνομία, η οποία κατά το διάστημα αυτό σχημάτισε τις «ομάδες θανάτου». Αυτή η ομάδα ήταν επίσης παράνομη, για να μην επηρεάσει δημοσίως την εικόνα της αστυνομίας, οι υπάλληλοι της οποίας ήταν υπεύθυνοι για την ολοκληρωμένη παρενόχληση και να σκοτώσουν όσους παλεύουν για την ανεξαρτησία. Δεν εργάζονταν, ούτε σπούδαζαν και κάποιοι πολίτες έπεσαν θύματα των διώξεών τους. Ο Filiberto Ojeda ήταν 72 ετών όταν δολοφονήθηκε. 
Το 1970, ο Ojeda κατηγορήθηκε και διώχθηκε για διάφορα εγκλήματα που στήθηκαν από τις ομάδες θανάτου. Το έτος αυτό συνελήφθη, αλλά λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων το 1980 απελευθερώθηκε και ταξίδεψε στην Κούβα για να επιστρέψει σύντομα στο Πουέρτο Ρίκο. 
Με την επιστροφή του, δημιούργησε ένα σχέδιο από τη βάση για να αποκαλύψει τα γεγονότα που οργανώνονται από τις ομάδες και έτσι να καθιερώσει τον Λαϊκό Στρατό του Boricua-Macheteros. Ο στρατός αυτός έγινε δημοφιλής εξαιτίας του αγώνα του, ο οποίος δεν ήταν να ηττηθεί στρατιωτικά η αμερικανική κυβέρνηση. διότι γνώριζαν ότι ήταν αδύνατο, αλλά να συνέχισαν τον αγώνα για ανεξαρτησία των Πουέρτο-Ριχάνων. Γι' αυτούς και άλλες δράσεις, η αστυνομία του Πουέρτο Ρίκο  και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) για 15 χρόνια ανέθεσαν σε πράκτορες να συλλάβουν τον Ojeda αποκαλώντας τον τρομοκράτη. 
Ήταν 23 Σεπτέμβρη του 2005, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας του περικύκλωσαν το σπίτι του, που βρίσκεται στο Πουέρτο Ρίκο, και τον σκότωσαν. Ήταν δυνατή η σωτηρία της ζωής του Ojeda, αλλά οι υπάλληλοι των ΗΠΑ, του αρνήθηκαν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Οι Πουέρτο Ριχάνοι που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία δηλώνουν ότι το μόνο έγκλημα του Ojeda Ríos ήταν ότι αποτέλεσε τον μέγιστο εκπρόσωπο της απαίτησης για την κυριαρχία του νησιού. Μέχρι σήμερα, ζητούν έρευνα για τη δολοφονία του και ότι πρέπει να επιβληθεί δικαιοσύνη στο λιμάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...