Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Ο αγαπημένος Κοζάκος του Πινοσέτ έχει προβλήματα - κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

 Χθες, δικαστήριο της Χιλής καταδίκασε τον απόστρατο ταξίαρχο του στρατού Miguel Krasnov Marchenko σε 10 χρόνια για τη δολοφονία του καθηγητή Guillermo Hernan Herrera Manriquez το 1975. Μέχρι σήμερα έχει πάνω από 80 καταδίκες και συνολικά 910 χρόνια φυλάκισης.

Το όνομα του Mikhail Semyonovich Krasnov, γνωστού στη Χιλή ως Miguel Krasnoff - Marchenko, έχει γίνει η προσωποποίηση του χειρότερου εφιάλτη στην ιστορία της χώρας. Σήμερα είναι γνωστό σε όλους εκεί.

Ο Miguel Krasnov αρέσκεται να αυτοαποκαλείται κληρονομικός αντικομμουνιστής. 
Ο γιος του συνεργάτη των SS Κράσνοφ, που υπηρετούσε τον Χίτλερ, έλαβε άλλα 10 χρόνια φυλάκιση για τις θηριωδίες του την εποχή του Πινοσέτ στη Χιλή.
Ο πατέρας του, ο Αταμάν του Μεγάλου Στρατού του Ντον, ο γερμανοκαθιερωμένος ηγέτης Semyon Nikolaevich Krasnov, διάσημος για τη φράση του «εναντίον των Μπολσεβίκων, ακόμη και με τον διάβολο», πολέμησε τον Μπολσεβικισμό στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας και εκτελέστηκε στη Μόσχα μετά τον πόλεμο σαν προδότης. Η μητέρα του και ο μικρός Misha κατέφυγαν στη Χιλή μέσω της Αυστρίας.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Πινοσέτ, ο Krasnov επανειλημμένα και βραβεύτηκε για επιτυχημένη «εργασία» του στο τμήμα πληροφοριών στον αγώνα κατά των αντιπάλων του στρατιωτικού καθεστώτος, μεταξύ των άλλων ιδιαίτερη θέση έχει η δολοφονία του Miguel Henriquez, γενικού γραμματέα του Αριστερού Επαναστατικού Κινήματος (MIR). Το κύριο εργαλείο της «εξαιρετικής αναλυτικής εργασίας» του Κράσνοφ και των συναδέλφων του, ήταν τα μαζικά βασανιστήρια των πολιτών με την επακόλουθη δολοφονία και την απόκρυψη σωμάτωνΤα επιζώντα θύματα του Κράσνοφ τον θυμόντουσαν ως θαυμαστή των ιδεολογικών συζητήσεων μαζί τους μεταξύ των συνεδριών βασανιστηρίων. Σαν πραγματικός λευκός Κοζάκος, είχε ένα ιδιαίτερο μίσος για τους Εβραίους. Η 24χρονη δημοσιογράφος Νταϊάνα Άρον, έγκυος και τραυματισμένη από δύο σφαίρες την ώρα της κράτησης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ουσιαστικά κομματιάστηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Στη Χιλή, ο Κράσνοφ εκείνα τα χρόνια είχε μια καλή παρέα ομοϊδεατών, για παράδειγμα, τον Walter Rauff, έναν ναζί εγκληματία, τον εφευρέτη των «θαλάμων αερίων» στην Ουκρανία που κατέλαβαν οι Γερμανοί. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Walter Rauff ήταν φίλος και σύμβουλος του στρατού της Χιλής.

Είναι ενδιαφέρον ότι στο βιβλίο των αναμνήσεων, ο Krasnov γράφει ότι μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του ήταν η ημέρα της είδησης για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και τον χωρισμό της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Η ευτυχία του έχει τελειώσει προ πολλού και μέχρι το τέλος των ημερών του το τέρας θα παραμείνει στη φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...