Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Οι αγορές (καπιταλισμός) πέφτουν κατακόρυφα, σε κατάσταση πανικού

Τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά. Τα αποθέματα των ΗΠΑ βούλιαξαν σε μεγαλύτερη υποχώρηση από το 2009, παρά τη συμφωνία που υπέγραψαν για το χρέος.
USA world.
Μέχρι το τέλος της ημέρας, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση πάνω από 500 μονάδες και παρόμοιες απώλειες ήταν εμφανείς για τον Νasdaq. 
Ο Dow μειώνεται περισσότερο από μια βδομάδα, που παρουσιάζεται χαμηλότερος από την ύφεση του 09.
Οι ΗΠΑ κατάφεραν να δείξουν σημάδια ανάκαμψης μετά την ύφεση του 2009 και ότι είχαν κερδίσει στις αγορές, χάθηκαν μόνο σε μερικές μέρες.
Όπως οι αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον του αμερικανικού δολαρίου αυξάνονται, έτσι κάνουν και οι τιμές του χρυσού. Το πολύτιμο μέταλλο έφτασε σε ρεκόρ υψηλών τιμών και αναρριχήθηκε στην Wall Street κατά 0,9 τοις εκατό για μια ακόμη φορά.
Η Gap Inc, η μεγαλύτερη αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης είδε μια πτώση του 8,4 τοις εκατό, και η μεγαλύτερη πάροχος δορυφορικής τηλεόρασης, DirecTV, μειώθηκε σχεδόν 9%.
Σε όλο τον κόσμο, σκάνε παρόμοιες τάσεις. Οι καπιταλιστές έδειξαν πτώσεις στη Βρετανία και τη Γερμανία σήμερα. Η κρίση του χρέους που έχει μολύνει και άλλα ευρωπαϊκά έθνη, τώρα επεκτείνεται σε μεγαλύτερα σύνολα τοπικής προσαρμογής. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντέδρασε με την αγορά ομολόγων με την ελπίδα να ηρεμήσει η κρίση χρέους που κλιμακώνεται και στην Ιταλία (τρίτη οικονομία της ΕΕ), μετά την αναταραχή που μαστίζει την Ελλάδα για μήνες τώρα.
Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ σε στατιστικές για το εργατικό δυναμικό του Ιουλίου αυτή την εβδομάδα, αν και  έχουν προστεθεί 57.000 νέες θέσεις εργασίας πιστεύεται ότι, η τελική άθροιση των ανέργων εξακολουθεί να παραμένει περίπου στο 9,2%. Σε έκθεση το Ινστιτούτο Διαχείρισης Αποθεμάτων που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα η παραγωγή, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, μένει σχεδόν στάσιμη.
Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές καταγράφουν απότομη πτώση.

Πολλοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων του Αμερικανού Δημ. Vern Buchanan (R-Longboat Key), πιέζουν για να λυθεί το πρόβλημα του χρέους με ριζοσπαστικές προτάσεις, όπως μια ισορροπημένη τροποποίηση του προϋπολογισμού στο Σύνταγμα.

Ο στόχος τους είναι να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών από την προηγούμενη ψήφο τους για τα ελλείμματα και το λόγο που τα προκάλεσε.
Πολλοί από τους ίδιους πολιτικούς κάνουν έκκληση για μια ισορροπημένη τροποποίηση του προϋπολογισμού και είναι οι ίδιοι που συνήθως ψήφιζαν για τη χρηματοδότηση πανάκριβων πολέμων. Αυτές οι δαπάνες, καθώς και η φύση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος αποτελούν την πρωταρχική αιτία του εθνικού χρέους των ΗΠΑ .

Στη Φλόριντα οι Βετεράνοι είναι υπερήφανοι για το ότι ήταν ενάντια στην εισβολή στο Ιράκ από την αρχή. Λένε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ένας βάναυσος δικτάτορας, αλλά η εισβολή στο Ιράκ ήταν μια γκάφα εθνικής εμβέλειας και δεν άξιζε το κόστος σε ζωές και οικονομική καταστροφή.

Το κόστος για τους Ιρακινούς είναι τρομακτικό. Ήδη από το 2006, εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Mustansiriya Πανεπιστήμιο στη Βαγδάτη, και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης κατέληξαν ότι ο αριθμός των νεκρών από τα βίαια επεισόδια στο Ιράκ μετά το Μάρτιο του 2003 και την εισβολή, εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 600.000. Το Αϊζενχάουερ Ινστιτούτο υπολογίζει ότι 7,8 εκατομμύρια άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Για την ιστορία, αυτό είναι περίπου το μισό του πληθυσμού της Φλόριντα.

Ο θάνατος και η καταστροφή ήταν, και είναι, πληρωμένα με δανεικά. Ένας βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Joseph Stiglitz, και η Linda Bilmes υπολογίζουν το κόστος σε $ 3 τρισεκατομμύρια το 2008, στο βιβλίο τους. Το 2010 το Κογκρέσο  αύξησε την εκτίμησή του στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...